Gość: ania IP: *.aster.pl 20.07.09, 10:47 Dziewczyny, może któraś sie orientuje czy wynik TSH 4,9 (norma 0,27- 4,2) to jest bardzo źle? Zawsze miałam w normie a tu nagle takie coś Jeszcze nie byłam u lekarza, dopiero odebrałam wyniki i sie martwię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ... Re: TSH IP: *.master.pl 20.07.09, 10:50 Jak sama widzisz, norma jest przekroczona. W takim wypadku liczą się tez wyniki FT3 i FT4. Robiłaś też? Odpowiedz Link Zgłoś
rewolka404 Re: TSH 20.07.09, 10:52 Powinnaś zrobić komplet badań: TSH, ft3, ft4 i przeciwciała anty-TPO i anty-TG oraz USG tarczycy i z tymi wynikami do endokrynologa. Wnioskuję, że skoro miałaś robione to badanie to Twoje samopoczucie nie jest idealne. Nie ma się co martwić, co najwyżej trzeba się leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
magda010 Re: TSH 20.07.09, 10:53 No jest podwyzszone, nie da sie ukryc, ale nie jest to duze przekroczenie normy. Endokrynolog pokieruje toba dalej. TSH mozna regulowac tabletkami, a poza tym powtorz wynik za jakis czas, ja kiedys mialam prawie 4, a po jakims czasie samo spadlo do 1,5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: TSH IP: *.aster.pl 20.07.09, 10:54 Dzięki, to zrobię te dodatkowwe badania też. Czuję się dobrze, tylko przytyłam ostatnio mimo że nie zmieniłam diety. Odpowiedz Link Zgłoś
1zefir Re: TSH 20.07.09, 16:37 Napisz jeszcze czy zazywasz jakies tabletki antykoncepcyjne bo jesli tak to pewnie jest to podwyzszony poziom od tych tabletek. Ja tak miałam. Skonczyłam brac i wszystko wrociło do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
katerina24 Re: TSH 20.07.09, 16:48 Głupie gadanie a raczej pisanie tabletki anty zwiększają zapotrzebowanie org. na hormon tarczycy zwłaszcza jak się ma ja chorą! I wcale jej nie przejdzie jak odstawi anty! Pierwszy lepszy gin -endo Ci to powie. Jak nie wiesz to nie gadaj głupot Odpowiedz Link Zgłoś
katerina24 Re: TSH 20.07.09, 17:11 Normy dla TSH są zawyżane. Dla osób w wieku rozrodczym najlepsze TSH to takie na poziomie 1-1,5 ponieważ najwięcej osób zdrowych ma Normy dla tego hormonu właśnie takie. Bardzo ważne jest abyś trafiła na dobrego endo, który już wdroży leczenie! Badania które są niezbędne i które musisz zrobić to: 1}usg tarczycy {koniecznie - trzeba spr echogeniczność, czy tarczyca nie jest mała -czy nie masz hashimoto, guzków, torbieli etc} 2}przeciwciała tarczycowe TG i TPO {uczulam, że można mieć dobre usg i nawet w miarę ok tsh a przeciwciała mogą być i choroba immunologiczna może być} -przeciwciała są drogie ale w zależności czy znajdzie pani tańsze lab co nie znaczy gorsze mogą one kosztować około 70 -100zł za dwa. Warto to zrobić raz gdy ma się niedoczynność jak pani ją ma spr czy to zwykła czy autoimmunologiczna - własny org. niszczy pani tarczycę i potwierdzeniem tego faktu są przeciwciała - nie muszą być grubo podniesione u niektórych przypadkach idą w tysiące u niektórych są lekko ponad normę ale u tych osób stwierdza się HASHIMOTO lub Gravesa Basedowa{nadczynność na tle autoimmunologicznym i obniżone TSH}. Przeciwciał się nie leczy przeciwciała są markerem/wskaźnikiem problemów z immunologią {tu atak na tarczycę}, ilość przeciwciał zmienia się, czasem rosną czasem maleją. Świadczą tylko o toczącym się procesie -tarczyca może zanikać latami{ Hashimoto to inaczej przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy}. Warto to spr. A usg robić raz na rok. Dlaczego warto zrobić przeciwciała? To są choroby najczęściej dziedziczne! Hashimoto może utrudnić zajście w ciąże, dwa jeśli pani ma dziecko -warto spr. je zanim rozpocznie się wiek dojrzewania czy pani dziecko ma ok TSH - bo to wpływa na rozwój psycho-fizyczny dziecka bardzo, częściej na choroby immunologiczne/tarczycowe też cierpią dziewczynki, należy spr czy pani Mama nie ma problemów z tarczycą zrobić jej TSH i ft 4 trzeba, Tacie tez by nie zaszkodziło spr choć TSH, jeśli wyjdą pani przeciwciała dodatnie - ponad normę Mamie należy zrobić cały panel : usg i przeciwciała, jeśli ma pani siostrę /brata im tez należy to spr}. Ma pani tu art. mamo-tato.pl/article_show.php?a_id=18&s_id=1&ss_id=3 Następnie trzeba zrobić -to bardzo ważne badanie prl =prolaktyna dzień cyklu nie liczy się! Często osoby z nadmiarem prl maja zaburzenia w produkcji tego hormonu i na odwrót. U gina trzeba wykonać usg dopochwowe i ewentualnie jak gin zaleci inne badania hormonów- osoby z niedoczynnością lub z Hashimoto {czyt. Haszimoto} mają PCO. Czy ma pani problemy z włosami {przetłuszczają się a dawno pani nastolatką nie jest}, tłuszcz gromadzi się głównie w okolicach talii, problemy z wagą ,z gospodarką cukrem, owłosieniem, trądzikiem,nieregularnymi miesiączkami}? Jeśli ma pani otyłość brzuszną trzeba zrobić test na hiperinsulinemię. Problemom z tarczyca może towarzyszyć PCO -zespół policystycznych jajników oraz problemy metaboliczne {insulina, cukier etc}. Dlatego trzeba się gruntownie przebadać - nie straszę tylko ludzie olewają albo mają nieciekawych lekarzy a potem latami ma się problemy! Odpowiedz Link Zgłoś
katerina24 Re: TSH 20.07.09, 17:16 Gość portalu: ania napisał(a): > Dziewczyny, może któraś sie orientuje czy wynik TSH 4,9 (norma 0,27- > 4,2) to jest bardzo źle? Zawsze miałam w normie a tu nagle takie > coś Jeszcze nie byłam u lekarza, dopiero odebrałam wyniki i sie > martwię. Dodatkowo trzeba zrobić ogólna morfologię badanie moczu ogólne cukier Czy w rodzinie ktoś boryka się z chorobami przewlekłymi -toczeń, cukrzyca 1 typu bielactwo sklerodermia choroby tarczycy? Proszę wypytać / chodzi o osoby z którymi pani sama jest spokrewniona{genetyka}. Z jakiego pani jest miasta? W Warszawie warto na pierwszy raz iśc do dr Gietki, a tańsze lab to LECZNICA dla ciebie na Marszałkowskiej {taka prlowska ale wysyłają badania do DIAGNOSTYKI a to świetne lab, maja podpisana tańszą umową dlatego ceny nie sa takie wysokie jak w diagnostyce}, lab jest do wyszukania w google na Marszałkowskiej się mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
katerina24 Re: TSH 20.07.09, 17:23 Dla innych może się przyda i dla założycielki wątku dr Małgorzata Gietka Czermel endokrynolog Kępna 2 {Praga} tel {022} 618 - 62-86 Odpowiedz Link Zgłoś
magda010 Re: TSH 21.07.09, 08:42 odnosnie pigulek anty potwierdzam, ze moga PODWYZSZAC TSH i powiedziala mi to wlasnie pani endokrynolog, specjalistka od tarczycy - kazala mi je odstawic.. zaden gin nigdy mi tego nie powiedzial. Po odstawieniu wynik spadl sam do 1,5 i sie juz nie podnosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katerina24 Re: TSH IP: *.chello.pl 21.07.09, 11:31 prolaktynę może zawyżać i pewno przez to wpływa na tarczycę, jednak jeśli ta pani nie brała anty zupełnie inna postać rzeczy. Nigdy nie spotkałam się z taki twierdzeniem, jeśli byłam niemiła sorry - po prostu wiele babek olewa sprawy tarczycowe a co gorsza lekarze często gęsto też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: TSH IP: *.aster.pl 21.07.09, 15:29 Nie biorę anty ani żadnych innych leków. Naczytałam się, dzięki. Powtórzę sobie badania dla pewności i zrobię dodatkowe, o których piszecie. Odpowiedz Link Zgłoś