Dodaj do ulubionych

Brak miesiączki od 2 lat

21.07.09, 16:28
Postanowiłam tu napisać, bo nie mam nikogo, do kogo mogłabym się
zwrócić.
2 lata temu stosowałam bardzo restrykcyjną dietę i w wyniku tego
zanikła mi miesiączka.
Mój organizm przestał produkować hormony.
Od tego czasu miałam 2 razy wywoływaną farmakologicznie miesiączkę i
za każdym razem po odstawieniu hormonów zanikała.

Byłam juz u 3 ginekologów i jednego bioenergoterapeuty.
Wagę - w tej chwili - mam normalną ...
Nawet jestem może nieco pulchna (1,7 wzrostu i jakieś 68 kg).

Czy ktoś z Was jest mi w stanie COŚ doradzić???
Jestem bliska załamania
Obserwuj wątek
    • Gość: katerina24 Re: Brak miesiączki od 2 lat IP: *.chello.pl 21.07.09, 19:04
      Miałaś spr hormony - one nie"zanikają" może być tylko niedobór. Miałas robione
      badanie TSH {tarczyca}
      jakie hormony były spr, wyeliminowane miałaś PCO? Było usg dopochwowe, spr Ci
      poziom prl=prolaktyny?
      • Gość: katerina24 Re: Brak miesiączki od 2 lat IP: *.chello.pl 21.07.09, 19:05
        Jaką masz morfologię, ogólny stan zdrowia,
      • zoyzola Re: Brak miesiączki od 2 lat 22.07.09, 10:03
        Nie, nie miałam badania TSH.

Miałam badane 5 hormonów płciowych:
        estrogeny, progesteron, LH i FSH oraz prolaktyne.

Z nich wszystkich tylko prolaktyna w normie.

Morfologia i ogólny stan zdrowia dobry.
        Miałam USG - w normie, stan jajników też (na jednym mam jakieś małe
        torbiele, ale po podaniu hormonów zaczynam normalnie miesiączkować.

Do kogo / gdzie Twoim zdaniem powinnam się zwrócić??? Mam wrażenie,
        że ginekolodzy, do których się zwracam, podchodzą do sprawy: "dajmy
        jej coś - może to zadziała"
    • bystra_26 kierunek ednokrynolog 21.07.09, 21:42
      Dieta spowodowała, że spadły Ci zapasy tkanki tłuszczowej poniżej poziomu, który
      jest potrzebny do produkcji estrogenów. To spowodowało, jak widać dość trwałe,
      wyłączenie mechanizmu sprzężenia zwrotnego między w skrócie przysadką mózgową a
      jajnikami. Potrzebujesz dobrego endokrynologa.
    • Gość: gosciowa Re: Brak miesiączki od 2 lat IP: *.cable.mindspring.com 22.07.09, 06:19
      jak bylas u energoterapeuty to teraz pozostaje Ci tylko egzorcysta,
      ktory Cie z tego gowna wyciagnie, poczytaj sobie na temat troche,
      jesli jestes osoba wierzaca zrozumiesz o czym pisze
      powodzenia
      • magda010 Re: Brak miesiączki od 2 lat 22.07.09, 08:57
        podstawa to komplet badan hormonow, wyniki na bank wykaza
        nieprawidlowosci i wtedy bedzie mozna je regulowac u endokrynologa-
        ginekologa najlepiej.
        • Gość: ... Re: Brak miesiączki od 2 lat IP: *.master.pl 22.07.09, 11:14
          Ja bym jeszcze zrobiła badania tarczycy (TSH, FT3, FT4) i zbadała testosteron.
          Jeśli poprzednie badania hormonów miałaś dawno, powtórzyłabym na świeżo
          estrogen, progesteron, LH i prolaktynę oraz ogólne badanie krwi (z cukrem
          włącznie) i z kompletem badań zgłosiła się do endokrynologa lub
          ginekologa-endokrynologa...

Od zaburzeń hormonalnych nie jest ginekolog (choć oczywiście ten lekarz kojarzy
          się z cyklem i okresem) ale endokrynolog (specjalista od hormonów).
          Zatrzymanie miesiączki może być spowodowane nie tylko problemami z jajnikami,
          ale i problemami z przysadką, tarczycą, trzustką itd.
          • ice-tea Re: Brak miesiączki od 2 lat 22.07.09, 19:26
            Wiem jak to jest, lekarze problem olewają, prawdopodobnie zlecą Ci tabletki hormonalne i sprawa załatwiona.Ja też miałam kiedyś problemy z miesiączką, z tym, że u mnie najdłużej bez to jakieś pół roku,zdarzało się, że zastrzyki na wywołanie nie pomagały, lekarze załamywali ręce i tyle. Może to wyda się banalne, ale ja kiedyś trochę się regulowałam doraźnie po żeń-szeniu,takim zwykłym panaxan ginseng. Taka kuracja trochę mi pomagała, a to na pewno Ci nie zaszkodzi. Ja mimo swoich problemów byłam 2 razy w donoszonej ciąży, a w pierwszą zaszłam mimo, że przez ostatnie pół roku miałam okresy co 2 miesiące. Nie martw się i szukaj dobrego lekarza.Nie stresuj się i nie ćwicz za dużo.Powodzenia!
    • Gość: ??? Re: Brak miesiączki od 2 lat IP: *.kalisz.mm.pl 22.07.09, 19:34
      Czy któryś z ginekologów miał spec.endokrynologiczną???
    • bertrada Re: Brak miesiączki od 2 lat 22.07.09, 19:39
      Idź do endokrynologa. Najlepszy byłby ginekolog-endokrynolog, ale z uwagi na to,
      że to dość rzadka specjalizacja, na początek wystarczy zwykły endokrynolog. W
      zasadzie podstawowe badania powinien zlecić lekarz ogólny. On też da Ci
      skierowania do specjalisty.
    • Gość: tz Re: Brak miesiączki od 2 lat IP: *.aster.pl 23.07.09, 10:07
      pytanie czy te problemy to rzeczywiście przez odchudzanie czy również przez inne
      dolegliwości towarzyszące. znam osobę, u której przez odchudzanie zanikła
      miesiączka i wróciła jak tylko zaczęła normalnie się odżywiać.
      natomiast mój przypadek to zanik @ spowodowany pco. przy okazji też się
      odchudzałam ale to nie była główna przyczyna moich problemów, przy pco nawet
      lepiej nie mieć nadwagi. od nastu lat mam ten problem i w sumie chodzi o to,
      żeby wywoływać te @ farmakologicznie (źle jest wcale nie mieć) i w przypadku
      chęci zajścia w ciążę wspomóc cykl aby się udało.
      skoro hormony ci wyszły źle kontynuuj leczenie, nie zostawiaj tego tak i nie
      czekaj aż pojawi się krew, bo może się nie pojawić.
      dobry gin, może też endo i zacznij porządne leczenie!
    • easyblue Re: Brak miesiączki od 2 lat 23.07.09, 14:19
      Endokrynolog.
      To nic dziwnego, ze po odstawieniu hormonów ,miesiączka zanika - czasami tak
      bywa. Organizm jakby "nie mógł zaskoczyć". Miałam niedoczynność przysadki i mimo
      brania hormonów ich poziom przez kilka lat utrzymywał się na takim samym
      poziomie, albo wręcz było ich mniej. Miesiączki wcale wtedy nie miałam, nawet
      zwykłego plamienia.
      Nie wiem, jakim cudem ale zaszłam w ciążę i od tego czasu moja przysadka spisuje
      się całkiem dobrze.

Co do bioterapeutów - także próbowałam, i to był to naprawdę dobry facet. Ale
      bez skutku. Tak więc nie mogę Ci w tym temacie napisać niczego optymistycznego.
      Idź do endokrynologa, nich się Tobą porządnie zajmą. Bierz wszystkie przepisane
      leki /co jakiś czas sprawdzaj wątrobę bo hormony, jak każdy zresztą lek, mogą
      obciążąć nadmiernie wątrobę/ i uzbrój się w cierpliwość. Trzymam kciukismile
      • Gość: ewela Re: Brak miesiączki od 2 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.13, 13:04
        Witam Nie mialas okesu a zaszlas w ciąże?
    • rotkaeppchen1 Re: Brak miesiączki od 2 lat 31.05.13, 14:13
      Zbadaj na poczatek ft3, ft4 (hormony tarczycy) i tsh (hormon przysadki reagujacy na poziom hormonow tarczycy). Tarczyca steruje calym organizmem i w dzisiejszych czasach to wlasnie ona jest czesta przyczyna zaburzen hormonalnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka