Dodaj do ulubionych

Przerwy .....

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 07:40
Dziewczyny od jakiegoś czasu mam normalnie miesiączke 3 dni potem 1
lub niecałe 2 dni spokój i nagle znowu plamienie ok 1-2 dni.
Czy wy też tak macie?
Ginekologicznie niby wszystko ok.
Obserwuj wątek
    • szachula30 Re: Przerwy ..... 17.08.09, 10:35
      Ja tak miewam. Przerwa trwa z reguły niecały 1 dzień.
    • Gość: Kimi Re: Przerwy ..... IP: *.Red-80-58-205.staticIP.rima-tde.net 17.08.09, 10:55
      Mam tak samo. Biorę tabletki anty i przerwa bywa nawet 2dniowa. Jak nie brałam
      tabletek, to zdarzało mi się, że miałam przerwę np. od wieczora do rana.
      • Gość: emka Re: Przerwy ..... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 17.08.09, 11:42
        Jak bierzesz tabletki to NIE MASZ okresu- o czym więc piszesz.....
        • 83kimi Re: Przerwy ..... 17.08.09, 11:54
          Po pierwsze napisałam także o sytuacji sprzed brania tabletek, po drugie
          potocznie na krwawienie z odstawienia mówi się okres, nawet ginekolog mnie pyta,
          kiedy miałam ostatnią miesiączkę, a wie, że tabletki biorę.
          • Gość: emka Re: Przerwy ..... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 17.08.09, 12:08
            Nie mówi się tak potocznie.
            Przerwa od rana do wieczora to żadna przerwa.
            • Gość: ewa Re: Przerwy ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 12:31
              Gość portalu: emka napisał(a):

> Nie mówi się tak potocznie.
              > Przerwa od rana do wieczora to żadna przerwa.

A co ? pauza?
              • Gość: emka Re: Przerwy ..... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 17.08.09, 12:42
                Ty wiesz na czym okres/ miesiączka polega?
                To,że nie leci ci ciurkiem bez przerwy to jeszcze nie znaczy,że masz przerwę czy
                jak tam sobie wymyśliłaś pauzę. Endometrium ma swój cykl złuszczania się także
                kilka godzin to nie żadna przerwa czy pauza-to po prostu czas kiedy złuszcza się
                na tyle mało,żeby nie było widać śladów na zewnątrz- na podpasce. Jaśniej się
                już nie da wyjaśnić- także jak teraz jeszcze nie pojmujesz to sorki, ale nie
                masz o czym dyskutować.
                2 dni to już przerwa.
            • 83kimi Re: Przerwy ..... 17.08.09, 12:32
              Skąd takie informacje? Ja wszędzie słyszę/widzę jak dziewczyny mówią na
              krwawienie z odstawienia okres. Żadna z moich koleżanek nie powiedziała nigdy
              "mam krwawienie z odstawienia". Czyli chyba jednak tak się mówi. Tak samo jak
              mówi się woreczek żółciowy na pęcherzyk żółciowy.
              • Gość: emka Re: Przerwy ..... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 17.08.09, 12:39
                Pewnie większość koleżanek wylicza sobie okres wg. kalendarza- no bardzo to
                wszystko poprawne.
                Dziwne bo moje znajome to co biorą tabsy nigdy nie mówią okres tylko
                "krwawienie". No, ale cóż jak sądzę 83 to rok twojego urodzenia więc się nie
                dziwię- do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć.
                • 83kimi Re: Przerwy ..... 17.08.09, 12:44
                  Polecam lekturę naukowych pozycji o języku potoczonym i o mówionej odmianie
                  języka polskiego. Może wtedy zrozumiesz, co się kryje pod tym pojęciem. Polecam
                  książki Aleksandra Wilkonia. Aha, i przejrzenie słownika interpunkcyjnego też
                  nie zaszkodzi. Pozdrawiam
                  • Gość: emka Re: Przerwy ..... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 17.08.09, 13:44
                    Tu na forum jeśli chodzi o pewne sprawy języka potocznego się nie używa-
                    proponuję zapoznać się z zasadami forum.
                    Najpierw taka napisze o okresie w czasie brania tabsów, a potem jeszcze dni
                    płodne zacznie sobie wyliczać.
                    Okres ma się wtedy jak się ma cykl miesiączkowy- jak się bierze tabsy nie ma się
                    cyklu to i nie ma się okresu- proste jak konstrukcja cepa.
                    • 83kimi Re: Przerwy ..... 17.08.09, 15:13

> Tu na forum jeśli chodzi o pewne sprawy języka potocznego się nie używa-
                      > proponuję zapoznać się z zasadami forum.
                      > Najpierw taka napisze o okresie w czasie brania tabsów, a potem jeszcze dni
                      > płodne zacznie sobie wyliczać.
                      > Okres ma się wtedy jak się ma cykl miesiączkowy- jak się bierze tabsy nie ma si
                      > ę
                      > cyklu to i nie ma się okresu- proste jak konstrukcja cepa.

To dlaczego sama używasz słownictwa potocznego? Zaliczają się do niego np. takie
                      słowa jak tabsy czy zwrot proste jak konstrukcja cepa.
                      Ginekolodzy również często nazywają krwawienie z odstawienia okresem,
                      przynajmniej ja się z tym spotkałam.
                      Nazywanie krwawienia z odstawienia okresem nie ma nic wspólnego z wyliczaniem
                      dni płodnych. Trzeba po prostu być świadomym tego, co się zażywa oraz w jakim
                      kontekście używa się danych słów. Poza tym, mimo iż krwawienie z odstawienia nie
                      jest prawdziwym okresem, to jednak przerwy w krwawieniu podczas tego i tego,
                      mogą mieć podobne przyczyny.
                      • Gość: emka Re: Przerwy ..... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 18.08.09, 20:34
                        Poczytaj sobie forum dogłębniej -zwłaszcza wątki na temat takich co to okres
                        mają przy braniu tabsów. Ginekolog w gabinecie używa słowo okres/miesiączka bo z
                        góry zakłada,że ma do czynienia z pacjentką która wie,że ta "miesiączka" nic
                        wspólnego z normalnym cyklem nie ma- widocznie jest leniem i nie chce mu się
                        powiedzieć krwawienie.
                        Powtórzę- większość na forum która zażywa tabsy nawet do ulotki nie zagląda- i
                        dlatego później czytasz posty o wyliczaniu dni płodnych i spóźniającym się okresie.
                        Widzę,że jednak nie rozumiecie.
                        • 83kimi Re: Przerwy ..... 19.08.09, 14:29
                          Brak konsekwencji panno. Najpierw piszesz, że na krwawienie z odstawienia nie
                          mówi się potocznie okres, teraz stwierdzasz, że ginekolog może tak powiedzieć.
                          Piszesz, że na forum nie można używać potocznego słownictwa, a sama takim się
                          posługujesz (gdy piszesz tabsy, nie wiadomo, co masz na myśli, może witaminę
                          c?). I wreszcie uogólniasz - to że są kobiety, które nie widzą, co zażywają i
                          czy mają owulację, czy nie, nie oznacza, że to norma. Radzę się tak nie
                          wymądrzać, zachowujesz się jak zakompleksiona kobitka, która na siłę próbuje się
                          dowartościować. Nie tędy droga.
                • Gość: lila Re: Przerwy ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 13:17
                  > Dziwne bo moje znajome to co biorą tabsy nigdy nie mówią okres
                  tylko "krwawienie". No, ale cóż jak sądzę 83 to rok twojego
                  urodzenia więc się nie dziwię- do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć.

Emka, w tym momencie zwyczajnie szukasz zaczepki, kilku lekarzy, u
                  których byłam rowniez uzywa okreslenia "okres" czy "miesiaczka", ale
                  i tak wiadomo o czym rozmawiamy. Twoje znajome z Toba na czele nie
                  sa wyrocznia.
                  • Gość: emka Re: Przerwy ..... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 17.08.09, 13:45
                    Nie, czepiam się- stwierdzam fakty.
                    Tak trudno pojąć....
                    • jaszczur.ka_87 Re: Przerwy ..... 17.08.09, 20:26

> Nie, czepiam się- stwierdzam fakty.
                      > Tak trudno pojąć....

Ok, ale to już jest nudne... czepiasz się słówek nie wiadomo po co, wszystkie
                      wiemy, ze krwawienie z odstawienia to nie okres, a Ty ciągle, jakbyś nie miała
                      co robić, wypominasz to. Jakby to przynajmniej jakiś wielki błąd był, a przeciez
                      nikt nie umrze od tego. Są ciekawsze rzeszy do roboty w tym czasie...
                      • Gość: emka Re: Przerwy ..... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 18.08.09, 20:30
                        Jak lektura forum pokazuje później takie "wszystkie co to wiedzą" wyliczają
                        sobie dni płodne w trakcie brania tabsów.
                        Widzę,że jednak ciężko zrozumieć,że nie czepiam się słówek.
                • asiek26184 Re: Przerwy ..... 17.08.09, 22:45
                  Emka jaka Ty Kur.. mądra jesteś!!!Tak samo jak te twoje koleżanki
                  co*KRWAWIĄ* Powodzenia IDIOTKO!!!
                  • kasiak37 Re: Przerwy ..... 17.08.09, 22:57
                    Asiek hamuj sie bo prostactwo w tym momencie przez Ciebie przemawia lacznie z
                    chamstwem.
                  • Gość: emka Re: Przerwy ..... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 18.08.09, 20:27
                    Mama jak cię zirytuje też do niej pewnie mówisz KU...- gratuluję!
                    Wolę być taka mądra niż taka wychowana jak ty.
                    • asiek26184 Re: Przerwy ..... 19.08.09, 15:14
                      > Mama jak cię zirytuje też do niej pewnie mówisz KU...- gratuluję!
                      > Wolę być taka mądra niż taka wychowana jak ty.

No Faktycznie jesteś bardzo mądra...myślisz że pozjadałaś wszystkie
                      rozumy. Lepiej poczytaj sobie swoje wypowiedzi na forum i zastanów
                      się jak bardzo tryskasz Inteligencją...Pozazdrościć!!
                      • Gość: wika63 Re: Przerwy ..... IP: *.236.spine.pl 19.08.09, 15:48
                        Słabo się robi czytając Wasze wypowiedzi. To jest forum żeby sobie
                        nawzajem rady dawać, wspierać się, a wy się słówek czepiacie,
                        omijając w końcu sedno sprawy.
                        A przy tym "kultura" na wysokim poziomie....
                        Kobiety , nie wstyd Wam?!
            • jaszczur.ka_87 Re: Przerwy ..... 17.08.09, 20:21

> Nie mówi się tak potocznie.

Osobiście widziałam w ulotce Yasminelle słowo "miesiączka" w kontekście
              krwawienia z odstawienia. Mój ginekolog tez używa tego określenia. W czym problem?
              • brzydula_betty Re: Przerwy ..... 18.08.09, 20:09
                Emka znów sie wymądrza a zgubiła wątek. dosłownie... he he he
                • Gość: emka Re: Przerwy ..... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 18.08.09, 20:29
                  Za "he he he" zapomniałaś dopisać jeszcze "lol"....
                  • brzydula_betty Re: Przerwy ..... 18.08.09, 22:24

> Za "he he he" zapomniałaś dopisać jeszcze "lol"....
                    sorry emka, każdemu zdarzy się zapomnieć. lol

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka