Dodaj do ulubionych

Choroba refluksowa.

09.01.04, 14:15
Czy moga sie odezwac osoby, ktore na to cierpia ? Chcialabym zapytac o kilka
rzeczy (np. jakie warzywa/owoce jesc, skoro prawie zadnych nie wolno ?!)
Prosze tez osoby w stylu hydrogena, aby POWSTRZYMALY sie od "cudownych rad"
zwiazanych z dieta optymalna.

pozdrawiam, vitti
Obserwuj wątek
    • Gość: Roman Re: Choroba refluksowa. IP: *.zaw.net.pl / 80.51.147.* 09.01.04, 14:54
      Cześć Vitti. Ile masz lat, że juz na taką chorobe chorujesz? Opisz jakie miałaś
      lub masz jej objawy. U mnie też konowały ją stwierdziły ale ja sie z nimi nie
      zgadzam. Gdy zapoznałem sie z opisem objawów tej choroby na plakacie tzw. akcji
      krajowej, to zaczynam wątpis nie poraz pierwszy z wiedzą lekarzy.Wejdz na
      strone www.zdrowie.med.pl tam jest ten problem szeroko poruszony. Pozdrawiam.
      Roman
      • vitti Re: Choroba refluksowa. 09.01.04, 15:10
        Wiesz co, kobiete pytac o wiek ..... No dobrze, mam 39 lat ;( Tak szczerze
        mowiac, to diagnoze postawilam sobie sama, po przejrzeniu kilkunastu stron w
        internecie - moim zdaniem mam KLASYCZNE objawy. Zaczelo sie jakis miesiac temu.
        O piatej rano obudzil mnie straszny piekacy bol w klatce piersiowej - pierwsza
        mysl, ze to zawal, ale bol zaczal sie przemieszczac w strone przelyku, mialam w
        ustach okropny niesmak - mysle, ze byla to tzw. zgaga. Od tamtej pory boli mnie
        (szczypie) gardlo, ale tam glebiej, bola mnie uszy (to wbrew pozorom tez objaw
        ch. refluksowej), boli mnie zoladek po zjedzeniu rzeczy, ktore sa w tej
        chorobie zabronione (cytrusy, pomidory, herbata, piwo ;((( itd).
        Myslisz, ze dobrze rozpoznalam chorobe, czy masz jakies inne pomysly ?...
        Acha, na stronie ktora mi poleciles nic o tym nie znalazlam ...

pozdrawiam, v.
        • Gość: Roman Re: Choroba refluksowa. IP: *.zaw.net.pl / 80.51.147.* 10.01.04, 00:40
          Przepraszam, że zapytałem o wiek ale to po to by móc sobie uzmysliwć czy w taki
          lub innym wieku ta choroba jest mozliwa. Z opisu Twojego wynika, ę trafnie sama
          sie zdiagnozowałas. Powinnas zazywać lek pod nazwą Controlok, który mi zalecano
          (zresztą nie słuznie) bo ja takich jak Ty objawów nigdy nie miałwem. O dziwo po
          gastroskopii stwierzono u mnie dwie takie choroby. Ryfluks przełyku i choroba
          ryfluksowa. Mądry pan doktor powiedizal że to są dwie różne choroby, choć ja
          tak nie uważam. Powinnas sypiać w pozycji lekko uniesionej. Dalej nie będe ci
          robil wykładu bo sie na tym nie znam. Polecę Ci kolejna stronę dzieki której
          znajdziez znie tylko to ale wszystko co tylko zapragniesz. Wejdż na strone
          www.google.pl. To jest najlepsza jaka znam przeglądarka internetowa. Włącz
          sobie ją na stałe i jak wpiszesz jakkolwiek hasło Ciebie interesujace to strona
          ta sama ci znajdzie. Sprobuj wpisać np. ryfluks przełyku, albo choroba
          ryfluksowa, itd. itp. Pozdrawiam. Roman
    • jadwiga_r Re: Choroba refluksowa. 09.01.04, 15:59
      Może ja dopiszę swoje spostrzeżenia.
      Po przyjęciu pozycji leżącej,może wystąpić zarzucanie soków żoładkowych do
      przełyku i wowczs drażni to przełyk i zmusza człowieka do kaszlu.Od częstego
      drażnienia błony śluzowej gardła,może wystąpić zapalenie ślusówki gardła,co
      jest dosyć uciażliwe.Możemy się tak czuć,jakbyśmy mieli zawał serca.Ucisk w
      klatce piersiowej promieniujący,aż na plecy.
      Trzeba przestrzegać,aby jeść małe posiłki,ale jeść przynajmniej 5-6 razy
      dziennie i ze trzy godziny przed położeniem się spać.
      • vitti Re: Choroba refluksowa. 09.01.04, 19:25
        Jadwiga, dzieki, ale na czym polega ta choroba to ja wiem. Chodzi mi raczej o
        to, co nalezy jesc, zeby dostarczac sobie przynajmniej minimalna dawke witamin.
        No bo zabronione sa np. pomidory, ogorki, brokuly, marchew, rzodkiewki,
        papryka, fasola, jablka, sliwki, banany, brzoskwinie,truskawki, to co
        pozostaje ? BURAKI ?
    • jadwiga_r Re: Choroba refluksowa. 09.01.04, 23:13
      Viti!
      Te produkty żywnościowe co wymieniłaś wcale nie muszą zaraz przynosić Ci
      kłopotów z żołądkiem.Mój lekarz radził,żeby nie odrzucać wymienionych przez
      Ciebie produktów żywnościowych,lecz metodą prób i błędów eliminować te,które są
      dla Cibie niewskazane.
      • Gość: Roman Re: Choroba refluksowa. IP: *.zaw.net.pl / 80.51.147.* 10.01.04, 00:44
        Popieram Jadwige w całej rociągłości. Jeszcze raz życze powrotu do zdrowia.
        • vitti Re: Choroba refluksowa. 10.01.04, 15:13
          Romman, to wlasnie dzieki google postawilam sobie diagnoze ;), bo znalazlam tam
          cala mase stron na temat refluksu.
          Jadwiga, moze masz racje, ze powinnam droga prob i bledow eliminowac to, co mi
          szkodzi. Na razie wiem, ze musze skonczyc z ukochanymi pomidorami, a
          szczegolnie z sokiem pomidorowym, jablkami i herbata. A czy Ciebie
          gardlo/przelyk boli/szczypie stale, bo mnie owszem, juz chyba od 2 tygodni,
          mniej lub bardziej. Czy to jest normalne ?

pozdrawiam, v.
          • jadwiga_r Re: Choroba refluksowa. 10.01.04, 15:43
            Sadzę,że nie jest to normalne.Może od tych zarzucajacych kwasów wystapić
            zanikowy nieżyt gardła /chyba dobrze napisałam nazwę tego schorzenia/.Ratowałam
            sie ssąc wit.A+E,przestałam jeść kwśne owoce np.owoce cytrusowe
            tj.mandarynki,pomarańcze,cytrynę,truskawki,pomidory,kiszone ogórki i
            kapustę..Najlepszy jest owoc ananasu.Unikałam gorących posiłków.Zresztą
            wszyskiego co niszczy błonę śluzową gardła.Niekorzystnie na gardło wpływa też
            palenie papierosów.
            Nawet w pozycji stojącej w poczatkach tej choroby ,bardzo często musiałam
            pokasływać,ponieważ miałam wrażenie,że coś mnie łaskocze w gardle.Bałam się
            nowotworu gardła.Laryngolog uspokoiła mnie i powiedziała,że to nienowotworowy
            nieżyt gardła.Musisz oszczędzać śluzówke gardła,bo potem w zaawansowanej
            chorobie ,jedynie mogą pomóc leki sterydowe.Przyczyną zaniku śluzówki może też
            być mały poziom żelaża we krwi,ale to podobno występuje u kobiet w wieku
            menopauzalnym.Radze jak najszybciej udać się do laryngologa z gardłem.
            Jabłka,ale takie co nie nie zawieraja dużo kwasów owocowych możesz jeść,ale po
            upieczeniu.
            Po posiłku nie należy sie przychylać np. tak jak nad wanną do kapieli.A wtedy z
            żołądka treśc pokarmowa cofa się do przełyku i występuje pieczenie. Jeżeli
            musisz się przychylić to na przygiętych kolanach.Po posiłku nie wolno
            przyjmować pozycji leżącej.
            • vitti Re: Choroba refluksowa. 10.01.04, 16:12
              Chyba faktycznie w przyszlym tygodniu wybiore sie do laryngologa. O jedzeniu
              kwasnych rzeczy mowy nie ma juz od miesiaca ;(
              To jakis pech, 3 miesiace temu rzucilam palenie (po 20 latach) i od razu
              pojawily sie problemy ze zdrowiem. Jak palilam, to mnie gardlo ani zoladek nie
              bolal !!! I mowia, ze palenie szkodzi, cie ka we !
              A wiesz moze, jakie jablka maja malo kwasow owocowych ?
    • jadwiga_r Re: Choroba refluksowa. 10.01.04, 18:48
      Naprawde nie wiem. Noszę się z zamiarem napisać w tej sprawie do Instytutu
      Sadownictwa w Skierniewicach emailem.. Gdy mi udzielą odpowiedzi ,to Cię
      poinformuję.
      Co do papierosów,to może tak jak wino,w małych ilościach mają własciwości
      lecznicze? Ale bardzo dobrze,że przestałaś palić.Myślę,że organizm oczyszcza
      się z nikotyny i takie trochę masz złe samopoczucie.
      Ja za zgodą lekarza oprócz zaordynowanych przez niego leków,przyjmuję 3 razy
      dziennie SYLIMAROR 35 mg.i nawet lepiej ogólnie czuję się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka