Dodaj do ulubionych

aparat słuchowy

04.01.10, 07:36

Mam 71 lat i zaczęły się problemy ze słuchem, w wyniku badania zaproponowano mi aparat słuchowy, cena hmmm... a do tego podobno nie jest skuteczny. Ze słuchaniem radia i tv nie mam problemu /mieszkam sama/ Gorzej jest w kontaktach z ludżmi ciągłe używanie słowa "słucham? i proszę?" jest krępujące. Proszę o informację czy taki aparat jest skuteczny? Czy ktoś ma podobny problem? jak sobie radzi?
Za każdą informację serdecznie dziękuję - pozdrawiam JK
Obserwuj wątek
    • minniemouse Re: aparat słuchowy 04.01.10, 09:38
      a kto tak powiedzial ze nie jest skuteczny????

po drugie mozna a nawet trzeba sprobowac jak to dziala zanim sie kupi.
      zwyczajnie idzie sie do punktu gdzie sprzedaja aparaty, tam dobiora pani odpowiedni do utraty sluchu, zalozysz i zobaczysz czy ci pomaga czy nie.
      jaka ma Pani stwierdzona wade sluchu?

jestem przekonana ze aparat bedzie skuteczny - odpowiednio dobrany. prosze sie nie bac wymagac dobrej uslugi tzn prosze pytac pytac pytac, prosic o pokazanie roznych modeli, pytac jakie sa miedzy nimi roznice, itd.
      zycze powodzenia.

Minnie
    • pia.ed Re: aparat słuchowy 04.01.10, 17:11
      Z tego co slyszalam, to najwiekszym problemem aparatow sluchowych
      sa ...
      ich wlasciciele.
      Technik ktory dobiera aparat, podaje dokladne wskazowki jak ten
      aparat uzywac,
      szczegolnie na samym poczatku, ale ludzie postepuja po
      swojemu
      i potem narzekaja ...
      Bardzo wazne jest, aby przez pierwszy miesiac nosic aparat
      przez caly dzien, bo trzeba sie do niego przyzwyczaic.

Kiedy wychodzi sie na gwarna ulice, to aparat rejestruje wszystkie
      dzwieki,
      co moze sie wydac bardzo nieprzyjemne dla wlasciciela,
      jednak po pewnym czasie PODOBNO te zaklocenia przestaje sie
      slyszec ... bo aparat przystosowuje sie.

To co sie odczuwa podczas wyprobowywania aparatu rzadko jest
      porownywalne z tym, jak aparat funkcjonuje w praktyce ale przeciez
      istnieje mozliwosc bezplatnego regulowania podczas okresu gwarancji.

• minniemouse Re: aparat słuchowy 05.01.10, 04:13
        ednak po pewnym czasie PODOBNO te zaklocenia przestaje sie
        slyszec ... bo aparat przystosowuje sie.

aparat sie nie przystosowuje- aparat albo ma opcje ze zmniejsza tzw
        "background noise" albo nie.
        to osoba uzywajaca aparat z czasem przyzwyczaja sie do stalego halasu w tle tak
        jak ktos kto mieszka w miescie i z czasem
        "nie slyszy" brzdeku tramwajow, autobusow, w ogole trafiku.

Minnie
    • kol.3 Re: aparat słuchowy 05.01.10, 10:55
      Sporo znajomych i to znacznie młodszych ma aparaty, słyszałam, że ważne
      jest by kupić aparat produkowany przez firmę, która specjalizuje się w
      aparatach słuchowych, a nie przez firmy produkujący np. AGD. Poza tym
      chyba są dopłaty do aparatu z NFZ.
      • jakkalina Re: aparat słuchowy 06.01.10, 08:41
        Moja dolegliwość słuchowa polega na tym, że słyszę, ale niektórych słów nie
        rozpoznaję. Tak że mówiący nie musi podnosić głosy, wystarczy że powie wyrażnie.
        Jeżeli ktoś miał taką dolegliwość i w TAKIM przypadku stosuje aparat to proszę o
        opinię. Za wszystkie informacje serdecznie dziękuję.
        • minniemouse Re: aparat słuchowy 06.01.10, 23:02
          Moja dolegliwość słuchowa polega na tym, że słyszę, ale niektórych słów nie
          rozpoznaję.

prosze sie zapytac lekarza na czym polega Pani utrata sluchu. dokladniej jak sie nazywa.

zapewne ma Pani uszkodzenie slimaka (nerwu), ale niekoniecznie.
          tak czy siak sadze ze nawet jesli bylaby to wada do latwego naprawienia opercyjnego to moze ze wzgledu na wiek i ogolny stan zdrowia operacja nie wchodzi w rachube, pozostaje wiec aparat.

bez wzgledu na rodzaj ubytku jak wczesniej pisalam aparat dostosowuje sie do rodzaju ubytku i do osoby.

Na taki ubytek jak Pani opisuje jak najbardziej sa aparaty. Sadze ze przy takim malym ubytku jak Pani ma bedzie bardzo dobrze pomagac.

Minnie
          • jakkalina Re: aparat słuchowy 07.01.10, 07:30
            Serdecznie dziękuję JK
            • 184l Re: aparat słuchowy 07.01.10, 13:15
              Koniecznie i bezzwlocznie aparat!
              Maz mojej przyjaciolki cierpi na gluchote i nosi aparat wylacznie od czasu, do
              czasu, w jednym uchu, a potrzebuje w dwoch. I co? Ma problemy
              psychologiczno-spoleczne, bo uwaza, ze ludzie do niego nie mowia, lub podejrzewa
              , ze mowia cos przeciwku niemu, podczas gdy rozmowa dotyczy spraw obojetnych,
              zupelnie z nim nie zwiazanych. Z tego powodu zerwal kilka wartosciowych przyjazni.
    • kikin07 Re: aparat słuchowy 11.01.10, 10:42
      Aparat słuchowy dla osoby niedosłyszącej jest jak najbardziej konieczny i mogę
      zapewnić, że niezwykle ułatwia funkcjonowanie w społeczeństwie. Osoby z ubytkami
      słuchu nie powinny się wstydzić swojej przypadłości, bo przecież każdemu mogło
      się zdarzyć coś takiego. O ile się nie mylę, to osobom starszym przysługuje ulga
      na aparat, ale dokładniej trzeba by się dopytać na ten temat osoby kompetentnej
      np. w przychodni.
    • flying_citron Re: aparat słuchowy 19.01.10, 09:59
      Aparat słuchowy jest bardzo ważny dla ludzi, którzy mają problemy ze słuchem.
      Ważne jest, żeby wybrać odpowiedni aparat, żeby nie tracić kontaktu z
      rzeczywistością. Jeśli wybierze się kiepski aparat może to ograniczać kontakt ze
      światem zewnętrznym, a co za tym idzie nie można normalnie funkcjonować.
    • noira Re: aparat słuchowy 05.03.10, 12:00
      W tym aspekcie technologia tak poszła do przodu, że posiadanie aparatu
      słuchowego=normalne życie. Przede wszystkim dobre aparaty posiadają mechanizm
      regulacji, którym można wyciszać nieprzyjemne szumy, niwelować np. hałas
      uliczny. Naprawdę aparat nie przeszkadza w życiu, wręcz przeciwnie - poprawia je
      w znacznym stopniu.
      • danuta_kk Re: aparat słuchowy 30.08.13, 14:07
        Zgadzam się aparat słuchowy pomaga, anie szkodzi, mam wrażenie ze odciąża nasze ucho. Na początku można mieć odczucie ze jest cos nie tak, ze nam nie pasuje, mamy poczucie dyskomfortu, ale wszystko można odpowiednio dostroić. idzie sie wówczas do protetyka, a ten na pewno pomoże. na rynku są sprawdzone firmy, które zatrudniają profesjonalistów, wiec nie ma cos sie zniechcac jesli początki z aparatem sa trudne. Nie raz slyszalam jak ktos zwala wine na zly aparat, a wystarczyło pójść do dobrego protetyka i problem jest rozwiązany. ja zazwyczaj chodze do geersa.
        • aga.t83 Re: aparat słuchowy 26.09.13, 12:59
          A jak oni stoją z cenami?? Potrzebuje aparatu, no i nie ukrywam cena odgrywa tu duza role, nie stac mnie na aparat za 5 tys. !!!! Bede wdzieczna za informacje.
          • kol.3 Re: aparat słuchowy 27.09.13, 12:46
            Kuzynka parę lat temu nabyła jeden aparat, zapłaciła coś ok. 3 tys. zł. wiem bo pomagałam jej uzyskać dofinansowanie (niewielkie) z NFZ.
    • kam-awa Re: aparat słuchowy 30.12.14, 11:58
      Bardzo konkurencyjne?? Czyli w jakich granicach? Ja kupowałam blisko 5 lat temu aparat i zapłaciłam wówczas krocie za niego, i zaznaczam, że nie był wtedy nowinką technologiczną. Czyżby ceny aparatów zaczęły spadać? Ile u nich kosztuję średniej klasy aparat, taki do użytkowania dla osoby czynnej zawodowo? Nie oczekuje konkretów chociazby widełki cenowe. Z góry dziękuję.
      • piotr_ek0 Re: aparat słuchowy 28.01.15, 15:46
        Tak naprawdę ceny zaczynają się od 600zł, aparaty w najwyższej klasie z tego co widziałem na stronie rozpoczynają się od 2200zł. Jak pytałaś, ceny aparatów średniej klasy oscylują między 1000-2000zł.
        • kam-awa Re: aparat słuchowy 24.02.15, 16:21
          2000 zł WOW, nie wierze, ja za swój zapłaciłam dwa razy więcej. A jak jakość sprzętu? rozumiem, że można u nich sprawdzić, przetestować aparacik. Poproszę o lina do stronki, chętnie zobaczę ich ofertę, no i gdzie maja siedzibę, żeby się do nich przejść i podpytać. Z góry dziękuję.
          • piotr_ek0 Re: aparat słuchowy 25.02.15, 15:47
            Tutaj masz link do strony: www.brandvital.eu/pl/aparaty_sluchowe
            Jeśli chodzi o ich salony to mają je w Łodzi Wrocławiu, Ksawerowie, Bytomiu, Poznaniu i Józefosławiu. Nie ma ich dużo, nie wiem skąd jesteś ale może, któraś lokalizacja Ci podpasuje.
            • kam-awa Re: aparat słuchowy 26.02.15, 20:39
              Dziękuje bardzo za linka. Są w łodzi super, mieszkam niedaleko, wiec podjadę do nich. Swoją drogą muszą być od niedawna na rynku, bo wcześniej ich w Łodzi nie widziałam. Jeszcze raz dzięki. Oferta brzmi ciekawie, ale muszę się jej bliżej przyjrzeć .
              • piotr_ek0 Re: aparat słuchowy 27.02.15, 14:35
                Nie ma sprawy, cieszę się że mogłem pomóc:) Jest to dość świeża firma, o ile dobrze wiem na rynku pojawili się w 2013r.
                • kam-awa Re: aparat słuchowy 31.03.15, 15:15
                  Widzę, że mają duży wybór, ceny atrakcyjne wiec jak będę wymieniała aparat z pewnością zrobie to tam.
                  • 0agatac Re: aparat słuchowy 27.04.15, 16:38
                    Z tego co widzę na stronie, mają dość rozbudowaną ofertę, nie ograniczają się do aparatów. wypożyczają też sprzet ortopedyczny, czy oże ktoś z Was wie coś na ten temat?
                    • kam-awa Re: aparat słuchowy 28.04.15, 22:41
                      Faktycznie mają także wypożyczalnie sprzętu, nigdy się nie interesowałam tego typu usługami ale można sprawdzić na ich stronie jak to wygląda:)
    • misinia Re: aparat słuchowy 31.12.14, 21:31
      Ceny aparatów są bardzo różne ale można starać się o dofinansowanie z NFZ coś koło 800zl daje kasa chorych.Laryngolog musi wypełnić druk i wysyła się go do NFZ i oni wszystkim przyznają taką samą kwotę .Natomiast jeżeli ma się orzeczoną grupę inwalidzką to można jeszcze otrzymać dodatkowo dofinansowanie z Centrum Pomocy Rodzinie.Sama korzystałam z takiego dofinansowania.Zdecydowanie polecam sprawić sobie aparat .Życie staje się zupełnie inne.
      • 0kodi Re: aparat słuchowy 30.01.15, 16:13
        Całkowicie się z Tobą zgadzam misinia , nie warto rezygnować z aparatu słuchowego, tym bardziej że ostatnio pojawiają się na rynku oferty bardzo przystępne cenowo, o czym była mowa powyżej:) Dzięki temu łatwiej będzie kupić aparat nawet bez dofinansowania NFZ.
    • 5zet Re: aparat słuchowy 02.10.15, 01:41
      Co nie zmienia faktu, że ceny aparatów są horrendalnie wysokie a dotacja z nfz to jałmużna.. Kiedyś była ożywiona dyskusja na ten temat w internecie, o ile pamiętam Czesi mają sporo niższe ceny
    • ewa.mak.rak Re: aparat słuchowy 10.04.24, 18:50
      DLACZEGO APARATY SŁUCHOWE TO JEDNO WIELKIE NACIĄGANIE NA KASĘ I NIC WIĘCEJ:

Bardzo niestety jestem nieszczęśliwą posiadaczka już kolejnego aparatu słuchowego. Im dłużej nosze aparaty tym bardziej nienawidzę firm tym się zajmujących, widzę jak bardzo chodzi nie o poprawę słuchu a o ciągnięcie kasy:
      1. koszt kupna aparatu jest gigantyczny, a jego efekt nigdy nie dorówna słuchowi bez ubytku. Znam nie jedną osobę noszącą aparaty, tak jak ja. Znam osoby, które mają nawet aparaty nie z średniej, a z wyższej półki. Dbają o nie, regularnie wymieniają filtry, chodzą na dostrojenie, czyszczą, używają środków do woskowiny ... U każdej z nich ewidentnie i od razu w rozmowie widać nadal problemy ze słuchem. Bioniczne ucho? Najlepszy wynalazek XXI w? Jedno, wielkie kłamstwo!. Efekt jeżeli jest choć w połowie lepszy, niż bez aparatów to już i tak sukces. I każdy z nich ma gigantyczne problemy: a to źle będzie działał w bardziej zatłoczonych miejscach, a to jest problem z dostrojeniem do telewizora. Ale takie fakty się ukrywa! A przy takich pieniądzach, to chyba bardzo nieuczciwe! Naprawdę bardzo mnie to irytuje, że firmy tworzące aparaty tak oszukują. To powinno być jasno i od razu powiedziane, nie; temu daleko do bionicznego ucha, to nie jest najlepszy wynalazek XXI w, a co najwyżej mierny. A kosztuje jakbyś dostawał nie wiadomo co. JEDNO WIELKIE OSZUSTWO!
      2. mało kto sobie zdaje sprawę z niesamowitej ilości kosztów ukrytych: tu baterie, tu filtry, tu mi się przewód jak się okazało zepsuł. 100 zło mi ukradli z tego powodu! Tak jakbym już nie zapłaciła wystarczająco dużo za samo aparaty! Żałuje, że kupując aparaty nie dostałam rozpiski: a rocznie zapłaci pani dodatkowo tyle za baterie, a tyle za filtry, a tyle za taki element, który średnio psuje się tyle, a tyle do roku. Nie czułabym się teraz tak oszukana!
      3. o ironio aparat słuchowy to nic innego niż słuchawka douszna + mikrofon. Słuchawka, którą nosisz wiele godzin!. I ja rozumiem, że wielu osobom to trochę pomaga w słyszeniu. Sama jestem osobą, która bardzi niestety i ku mojemu nieszczęściu nosi. Ale płacić tyle, za coś, co jeszcze dodatkowo będzie ci coraz bardziej i bardziej psuł słych, abyś już zawsze potrzebował aparatów! To się nazywa biznes. hamo-biznes. To nie powinno tyle kosztować!

A to wszystko raczej tylko dla tego, że do tej pory aparaty głównie potrzebowali i kupowali ludzie starsi. A ich niestety łatwo można oszukać. Uważam, że to co robią firmy tworzące aparaty to jedno wielkie oszustwo. Metoda "na wnuczka" gorsze, bo legalna. No bo przecież ze starszych ludzi to można ciągnąć kasę, oszukiwać ich, nie informować uczciwie o spodziewanym efekcie i kosztach! :-( Takie firmy tworzy najgorszy sort ludzi!
      • weha Re: aparat słuchowy 27.04.24, 18:12
        OSZUSTWO Z APARATAMI SŁUCHOWYMI. Zgadzam się z opinią „ewa.mak.rak”. Tak jak kiedyś osobom starszym na zebraniach w sanatoriach wciskano do kupna bardzo drogie rzeczy np. garnki, tak teraz wystarczy wybrać się do laryngologa, który jest powiązany z siecią sprzedaży aparatów słuchowych. Mam porównanie, bo niedawno byłam u takiego specjalisty, ale nie z powodu problemu ze słuchem. Ten zlecił zrobienie audiogramu. Wykonała go firma zewnętrzna, mająca obok gabinetu specjalisty punkt sprzedaży aparatów.
        Jestem przed 70-tką, to dla nich jestem stara. Uważam, że dobrze słyszę, nikogo nie proszę o powtórzenie czegoś, odpowiadam rozmówcom na temat, radio i TV słucham bez problemu. Z resztą niedawno byłam u innego laryngologa, który sprawdzał mój słuch inną metodą – prosił o powtórzenie szeptem wypowiedzianych słów z odległości 4 m. Badania wykonane przez pielęgniarki w obu gabinetach laryngologicznych (sonda wkładana do ucha i wydruk) były dobre. Natomiast mam zastrzeżenie do sposobu wykonania ostatniego audiografu. Według mnie został on podrasowany do takiej wartości, żeby wcisnąć mi aparat słuchowy, i żeby zakup mógł zrefundować NFZ. Nie będę opisywać szczegółów, ale uważam, że:
        1. powinnam otrzymać wydruk audiografu dla siebie, bym mogła go porównać z innym;
        2. badanie powinno być przeprowadzone 2 razy i wyciągnięta z tego średnia;
        3. aparatura do wykonania audiografu powinna być regularnie sprawdzana przez autoryzowaną firmę zewnętrzną – ja podczas wykonywania audiografu zawsze przy tych samych dźwiękach nie mogłam ich zastopować, naciskałam nawet na przycisk po trzy razy (to samo było lewe i prawe ucho oraz przy różnych słuchawkach);
        4. powinien być z góry określony minimalny poziom głośności dźwięku puszczanych słów do powtórzenia - wg mnie głośność była taka, żeby mnie złamać;
        5. do badania z powtarzaniem słów w kabinie powinien być mikrofon (nigdzie go nie widziałam) – skąd obsługa wie jak odpowiadałam skoro kabina była szczelna i tłumiła dźwięki;
        6. na wydruku powinien być również wynik opisanego wyżej badania (ile słów poprawnych i ile błędnych).
        7. na wydruku powinny być zapisane parametry ustawienia aparatury np. poziom głośności słów do powtarzana, czułość przycisku stopującego sygnały dźwiękowe (można przecież zaprogramować, że przy niektórych wyłączy się dopiero za 3 razem).
        Nadmieniam, że aparatu słuchowego nie kupiłam, mimo wielkiej manipulacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka