Dodaj do ulubionych

Jak pomóc schudnąć starszej osobie (brzuch)

28.03.10, 13:50
Jak pomóc schudnąć starszej osobie?
Wiek po 60-tce, wysoki mężczyzna. Nigdy nie miał problemów z wagą, ma
normalnej budowy ręce, nogi, tylko duży brzuch (mięsień piwny;))
Jakiś czas temu zaczął mieć problemy z kostką, staw jest opuchnięty,
boli, utrudnia poruszanie się. Lekarz zalecił mu schudnięcie, ale nie
bardzo potrafił powiedzieć, jak. Zalecił tylko mniej jeść..
Osoba, o której piszę, prowadzi w miarę aktywny tryb życia, nie
przesiaduje ciągle w domu, załatwia sprawy na mieście, w cieplejsze
miesiące aktywnie pracuje na działce, rusza się. Ale to nie pomaga.
Stara się trzymać dietę, jednak to za mało.
Co jeszcze można zrobić, jak pomóc, żeby tej osobie udało się zrzucić
"bęben"? ;)
Jeśli ktoś ma jakieś rady odnośnie samej kostki- to też poproszę;)
Obserwuj wątek
    • martyn.mysza Re: Jak pomóc schudnąć starszej osobie (brzuch) 30.03.10, 16:13
      najlepiej udaj się do dietetyka albo moze kup sobie jakaś porządną diete. Ja
      kupiłam kilka miesięcy temu na allegro i jestem zadowolona 10 kg w dość łatwy
      sposób poszło w niepamięć:) Jak coś to daje Ci namiar na te dietetyczki bo byłam
      nieźle zadowolona
      allegro.pl/item975187517_dieta_odchudzanie_dietetyk_schudnij_na_wiosne.html
      • gku25 Martyn.mysza 31.03.10, 10:19
        Chciałam zapytać, czy ta dieta była mocno wymyślna i czy uznawano Twoje
        preferencje żywieniowe i tryb życia?
      • rumianek88 Re: Jak pomóc schudnąć starszej osobie (brzuch) 02.04.10, 10:54
        Dziękuję za poradę ;)
        Nie wiem, czy z dietetykiem się uda, mój Dziadziuś mieszka w małym
        mieście, w którym raczej trudno o takiego speca... Ale postaram się
        kupić jakąś książkę.
        A da się coś zrobić, żeby ukierunkować chudnięcie głównie na ten
        nieszczęsny brzuch? Wydaje mi się, ze same brzuszki nie wchodzą w grę,
        "za stare kości" na takie wyczyny..
        • gku25 Rumianek 02.04.10, 11:52
          A nordic walking?
          • rumianek88 Re: Rumianek 04.04.10, 21:34
            No właśnie problem w tym, że ta osoba z powodu chorej nogi ma
            naprawdę poważne problemy z chodzeniem, porusza się o lasce, kulejąc.
            Sprawia mu to ból.
            Przy okazji dopytałam się i chodzi nie o sam staw- tylko o żyłę w tym
            miejscu. Leki, które przepisał lekarz- 400 zł, na co oczywiście nie
            ma pieniędzy :( Tańszy odpowiednik natomiast koliduje z czymśtam i
            nie może go zażywać. Operacji lekarz nie che(!) zrobić ze względu na
            wiek. W ogóle ci lekarze jacyś dziwni, mam wrażenie, że olewają
            totalnie starsze osoby. No, chyba, ze kogoś stać na prywatne wizyty..
            :((((((
            Cholera, nie wiem już, jak pomóc:/ Póki co dieta i dieta, również dla
            zdrowia żył, ale jak mijają miesiące/ kolejne lata i to nic nie daje
            i nie pomaga, to się załamać można:(((
    • katarzyna.faliszewska Re: Jak pomóc schudnąć starszej osobie (brzuch) 06.04.10, 09:02
      Witam,
      domyslam się, ze chodzi o mężczyznę. Ten "bęben", jak sama Pani
      napisała, to typo dla mężczyzn sposób odkładania się tłuszczyku.
      Pisze Pani, że ta osoba stosuje jakąś dietę, bez informacji, jednak,
      na czym ona polega, cieżko się ustosunkować, czy ejst włąściwa, czy
      nie. Zalecała bym spotkanie z dietetykiem, który przeprowadzi
      dokładny pomiar, wywiad żywieniowy i zdrowotny. Póki, co doradzam
      jedzenie regularne, co 2-3 godziny, 4-5 razy dziennie, ostatni
      posiłek na 3 godziny przed snem oraz jak najwięcej ruchu.

Mężczyźni, nawet po 60-tce,z reguły chudną bardzo ładnie, stąd też
      jeszcze raz namawiam na spotkanie z dietetykiem :)
      • moniaryga Re: Jak pomóc schudnąć starszej osobie (brzuch) 06.04.10, 14:53
        Aby dokładnie dowiedzieć się jak odchudzić taka osobe trzeba zrobić analizę jej zachowania i przyzwyczajeń. www.dobrana-dieta.pl/ ja zrobiłam tam test i dowiedziałam się wszystkiego o sobie i co mam robić
    • anula_a Re: Jak pomóc schudnąć starszej osobie (brzuch) 17.05.10, 22:14
      nie wiem czy podziała to na starszego Pana, ale ja pozbyłam się oponki na brzuszku, stosując się (ale też bez histerii i przesady) do zaleceń książki, na którą natknęłam się w księgarni:
      merlin.pl/Dieta-plaskiego-brzucha_Liz-Vaccariello-Cynthia-Sass/browse/product/1,666171.html
      maleńka próbka tego co w książce znajdziesz na stronie:
      szczuplejsza.pl/dieta-płaskiego-brzucha.html
      generalnie chodzi o to, żeby do każdego posiłku spożywać produkty zawierające jednonienasycone kwasy tłuszcze, które autorki nazwały MUFA - generlanie należy włączyć do diety oliwę z oliwek, olej krokoszowy, oliwki, orzechy, pestki i nasiona, avocado (przy okazji - avocado zawiera luteinę więc dobrze wpływa na wzrok, a kupić można niedrogo w sklepach Biedronka), gorzka czekolada,
      książka zawiera przepis na 4 dniowy program pozbycia się brzuszka z powodu wzdęć, który naprawdę działa - żadne tam nowości i rewolucja, np jabłuszka zastapić suszonymi figami, mniej solić, spożywać mniej węglowodanów, jeść zamiast surowych warzyw gotowane i niewielkie ilości suszonych owoców,
      autorki podają przepis na smaczny płyn: woda, starty korzeń imbiru, listki mięty, cytryna - imbir znakomicie działa na przewód pokarmowy, podnosi temperaturę krwi i tym samym przyspiesza metabolizm,
      książka zawiera też sporo prostych przepisów na rózne dania, z których każde zawiera produkty z MUFA, ale nic wyszukanego, ani wymyslnego,
      ja dołożyłam do tej diety umiarkowany wysiłek i kapsułki omega 3, które zalecił mi trener na siłowni - wspomgają odchudzanie zwlaszcza przy pozbywaniu się oponki
    • joana131313 Re: Jak pomóc schudnąć starszej osobie (brzuch) 18.05.10, 20:47
      też miałam podobny problem, ogólnie schudnięcie jest trudną sprawą, a już
      zmuszenie mężczyzny do schudnięcia czy zdrowego trybu życia jest jeszcze
      cięższe. chodzi przede wszystkim o więcej ruchu, ale trudno w wieku 60 nagle
      zaczynać od czegoś obciążającego, hmm myślę, że poza tym ważna jest zdrowa
      dieta- nic na szybko. mogę tu polecić ciekawą stronę gdzie znaleźć można dużo
      informacji na ten temat: www.KlubDobrejEnergii.pl, zwłaszcza art SOS dla
      mężczyzny w dziale dobra energia dla Ciebie:) polecam i życzę powodzenia:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka