Dodaj do ulubionych

pytanie o woreczek żółciowy

IP: *.acn.waw.pl 24.02.04, 12:22
Czy ktoś wie w jaki sposób bada się prawidłową pracę woreczka żółciowego?
Podobno można to zrobić wyłącznie w warunkach szpitalnych poprzez wpuszczenie
sondy (rozumiem, że przez kanalik moczowy). Czy są jakieś inne metody, mniej
inwazyjne (i bolesne)?
Obserwuj wątek
    • Gość: ew Re: pytanie o woreczek żółciowy IP: *.cymes.net / 62.53.138.* 24.02.04, 12:29

"-------------------------------------------------------------------------------
      -
      (rozumiem, że przez kanalik moczowy). "

Troche dziwna masz anatomie no ale nobody is perfect
      • Gość: anta Re: pytanie o woreczek żółciowy IP: *.acn.waw.pl 24.02.04, 16:00
        No tak, masz rację, nie mam bladego pojęcia o anatomii człowieka. Może jednak
        udzielisz mi odpowiedzi na moje pytanie, jak się bada woreczek żółciowy?
        • Gość: ew Re: pytanie o woreczek żółciowy IP: *.cymes.net / 62.53.138.* 24.02.04, 17:47
          Sorry mialo to byc tez troche zartownie.
          Moje pytanie:
          Z jakiego powodu ma sie badac ten woreczek?
          Masz kamice zolciowa ?
          Tu wystarczy USG plus badania krwi.
          To co opisalas powyzej to tzw.ECW czyli endoskopowa cholangiografia wsteczna
          badanie endoskopowo-rentgenologiczne drog zolciowych i przewodu trzuski, mozna
          ta metoda stwierdzic istnienie przeszkod w przewodach zolciwych i trzustkowym
          (np. kamienie, zwezenia przewodu, nowotwory i.td)jednoczenie przeprowadza sie
          terapie usuwajac kamienie, wkladajac stenty itd.
          ECW powinno sie przeprowadzic gdy podejrzewa sie istnienie kamieni zolciowych
          poza woreczkiem zolciowym, i zeby te kamienie usunac przed operacja(tylko w
          wypadku planowanej operacji laparoskopowej, lub po tzw. klasycznej
          cholecystektomii(usunieciu woreczka zolciowego))
          Normalna ECW nie jest bolesna.(zalezy troche od lekarza i ilosci srodkow
          odurzajacych)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka