Dodaj do ulubionych

Pytanie do Optymalnych

IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 22.03.04, 22:31
Z wielu diet litaratura zaleca również dietę wg Grupy Krwi.Mogę powiedzieć,że
przez znaczny okres życia odżywiałem się w sposób bardzo zbliżony do tej diety
[grupa A],wtedy nieświadomie.Jadłem dużo produktów zbożowych.Rezultaty miałem
opłakane.Miażdżyca,słabe stawy,nadwaga,brak sił,snu itd.Po przejściu na dietę
zbliżoną do Optymalnej wszystko minęło.Czuję się super.
Hydrogen wspomniał w jednym z wątków,że dieta Optymalna powinna uwzględniać
grupę krwi.Czy możliwe jest skorygowanie diety Optymalnej z dużym udziałem
wyrobów zbożowych?.Jeżeli nie to czy pozostać przy obecnym sposobie
odżywiania czy zacząć stosować dietę zgodna z grupa krwi?.
Proszę o merytoryczne rady.
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: Pytanie do Optymalnych 22.03.04, 22:47
      dodawanie do optymalnej produktów zbożowych chyba godzi w sens i logikę metody.
      Przecież zbożowe i żytnie:) to węglowodany jak mało co. No a "żytnie", to już w
      ogóle... na szczęscie rozwodnione.
      • Gość: Bogdan Re: Pytanie do Optymalnych IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 19:09
        Czy chcesz mnie i pozostałych forumowiczów przekonać do absurdu,że pieczywo
        żytnie posiada więcej węglowodanów niż przenne?.
        • martini_very_bianco Re: Pytanie do Optymalnych 27.03.04, 20:46
          byłam nieprecyzyjan. chodziło mi o wódkę żytnią:))
          absurd to moja specjalność, ale czasem się hamuję
    • Gość: ppns A opinia smalcojeda Kwasniewskiego ? IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.03.04, 23:02
      A opinia smalcojeda Kwasniewskiego ?
      Wejdź na forum tłuszczojadów , i zapytaj się Boga Smalcojadów.

Żywienie się wg grup krwi to jeszcze większy idiotyzm ,
      niż dieta optymalna.

• Gość: Artur Re: A opinia smalcojeda Kwasniewskiego ? IP: *.sdh.sk.ca 22.03.04, 23:38
        Gość portalu: ppns napisał(a):

> A opinia smalcojeda Kwasniewskiego ?
        > Wejdź na forum tłuszczojadów , i zapytaj się Boga Smalcojadów.
        >
        > Żywienie się wg grup krwi to jeszcze większy idiotyzm ,
        > niż dieta optymalna.
        >

Nie zgodze sie, wg mnie dokladnie taki sam :)
      • Gość: Bogdan Pytanie do Optymalnych IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 20:42
        Niemal każdy post ppns-a zawiera trzy sakramentalne jego zdaniem słowa;
        smalcojady,tłuszczojady i sekta.Oczywiście te obrażliwe określenia dotyczą
        zwolenników diety Optymalnej i drKwaśniwskiego.Możnaby nad tym przejść do
        porządku dziennego gdyby ten zbłąkany człowieczek potrafił napisać jeszcze coś
        innego niekoniecznie mądrego czy ciekawego.Niestety w kółko tylko to samo. Cały
        dzien w głowie ma tylko te słowa,w nocy mu się śnią,a rano zaczynach o nich
        znowu myśleć i pisać.Nie trzeba być szczególnie inteligentnym, aby stwierdzić,
        że mamy tu do czynienia z osobnikiem uzależnionym.Każde uzależnienie jak
        np.narkomania nie jest świadomym działaniem.To jest choroba.Dlatego nie należy
        na Ppns-a krzyczeć czy gniewać się lecz jak każdą chorobę leczyć.Niestety mamy
        tu przypadek patologicznego uzależnienia i dlatego kuracja będzie niezwykle
        ciężka i kosztowna.Uzależnienie charakteryzuje się tym,że delikwent nie widzi
        tego u siebie.Muszą mu o tym mówić inni.Jeżeli tego nie będziemy mu przypominać
        to wyrośnie nam na forum gigantyczny czubek,a wina zato spadnie na nas
        wszystkich.
    • Gość: XX Re: Pytanie do Optymalnych IP: *.biaman.pl / *.biaman.pl 22.03.04, 23:33
      O to merytoryczna rada:
      węglowodany nie spowodowały otyłości. Twoja otyłość była spowodowana nadmiernym
      obżarstwem i zbyt małym zużyciem energii.
      • Gość: Bogdan Re: Pytanie do Optymalnych IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 21:04
        Dziękuję za "merytoryczną" odpowiedż,ale nie skorzystam.W czasie kiedy miałem
        nadwagę jadłem mniej niż w czasie kiedy traciłem wagę stosując dietę
        Optymalną.
        Co do słowa żreć to jest ono używane w odniesieniu do świń.Wśród osób z
        elementarnym wychowaniem nie jest ono używane w odniesieniu do ludzi.Według
        twojego rozumowania żrą nie tylko świnie,ale również ludzie z nadwaga,a więc ci
        drudzy są także świniami.
        Gratuluję.
    • martini_very_bianco Re: Pytanie do Optymalnych 22.03.04, 23:51
      kłóćcie się dalej, mój brat z rozrzewnieniem wspomina 20 kilo, które odeszły od
      niego rok temu, bo nie spodobała im się dieta optymalna...
    • Gość: Krystynaopty1 Re: Pytanie do Optymalnych IP: 82.139.131.* 23.03.04, 00:08
      Gość portalu: Bogdan napisał(a):

> Z wielu diet litaratura zaleca również dietę wg Grupy Krwi.Mogę powiedzieć,że
      > przez znaczny okres życia odżywiałem się w sposób bardzo zbliżony do tej diety
      > [grupa A],wtedy nieświadomie.Jadłem dużo produktów zbożowych.Rezultaty miałem
      > opłakane.Miażdżyca,słabe stawy,nadwaga,brak sił,snu itd.Po przejściu na dietę
      > zbliżoną do Optymalnej wszystko minęło.Czuję się super.
      > Hydrogen wspomniał w jednym z wątków,że dieta Optymalna powinna uwzględniać
      > grupę krwi.Czy możliwe jest skorygowanie diety Optymalnej z dużym udziałem
      > wyrobów zbożowych?.Jeżeli nie to czy pozostać przy obecnym sposobie
      > odżywiania czy zacząć stosować dietę zgodna z grupa krwi?.
      > Proszę o merytoryczne rady.

Ja w tę korelację nie wierzę. Ja mam grupę B i powinnam unikać tłuszczów
      zwierzęcych, kiedyś tak robiłam i źle na tym wyszłam.
      Poza tym, na przykład u kotów występują trzy grupy krwi, a koty są mięsożerne:
      republika.pl/bricatclub/ZDROWIE/zdrowie.htm
      Natomiast krowy mają grup krwi aż dwanaście - a jedzą tylko trawę... :)

Krystyna
      • Gość: are Re: Pytanie do Optymalnych IP: *.clubnet.pl 23.03.04, 00:24
        > Natomiast krowy mają grup krwi aż dwanaście - a jedzą tylko trawę... :)

a Wy jecie prawie tylko tluszcz, macie jakies kalkulatory proporcji, ciagle
        to B:T:W, Hydrogen bodajze mial jakies negatywy i lyka suplementy -
        • Gość: slawek Re: Pytanie do Optymalnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 00:35
          Gość portalu: are napisał(a):
          > a Wy jecie prawie tylko tluszcz,

a u was biją murzynów ;))

Slawek
          P.S.
          zaglądałes mi do talerza czy cuś ;))))
          • Gość: are Re: Pytanie do Optymalnych IP: *.clubnet.pl 23.03.04, 00:55
            > a u was biją murzynów ;))

jak sie nazra za duzo miesa to sa agresywni, dziwne?

"Optymalni" z duzej btw?? to to juz jest jakas nazwa wlasna?
            • Gość: are Re: Pytanie do Optymalnych IP: *.clubnet.pl 23.03.04, 01:06
              popatrz co znalazlem: Wielki Mistrz Nauczyciel Sensei Kawsniewski
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=10627378&a=10724683
              • Gość: XX Re: Pytanie do Optymalnych IP: *.biaman.pl / *.biaman.pl 23.03.04, 09:07
                "Gdyby wszyscy odzywiali sie zgodnie z moimi zaleceniami
                zamiast zapychac sie bezwartosciowymi roslinami, juz dawno roziazalibysmy
                problem wielu tzw. chorob cywilizacyjnych. Wegetarianizm? Na pewno nie tedy
                droga!"

Coś mi się wydaje, że to właśnie tłuste jedzenie jest przyczyną chorób
                cywilizacyjnych. Ale oczywiście K. ma swoje statystyki i badania.

Zastanawiam się dlaczego zwolennicy tłuszczu ciągle porównują się do krów,
                kotów, słoni, itp. Może ta dieta naprawdę spada na mózg.
      • Gość: ppns Bunt w sekcie smalcojadów !! IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.03.04, 19:31
        Czyżby schizma w sekcie smalcojadów !
        Zapytaj Krystyno Tomczak swojego Boga salcesonu , podgardla,kaszanki
        i wieprzowego boczku , co on o tym sądzi.
        Jak jadali ludzie przed potopem ? I czy wtedy znali grupy krwi ?
        Syn Kwasniewskiego na stronie smalcojadów wypowiadał się , ile lat zyli i co
        spożywali ludzie pierwotni , kazde odstepstwo on wiekopomnych przemysleń
        Kwasniewskiego grozi wykluczeniem z sekty , a więc strzeż się !!!!!

Może znowu źle ustaliłas proporcje B:T:W ?

• Gość: are Re: Bunt w sekcie smalcojadów !! IP: *.clubnet.pl 27.03.04, 19:35
          dowiem sie w koncu, skad oni przed potopem brali suplementy???????????
        • Gość: zdziwiony Re: Bunt w sekcie smalcojadów !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 20:50
          a mówiłeś ze to Krystyna Tomczak jest chmska ??
      • Gość: Bogdan Re: Pytanie do Optymalnych IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 22:14
        Witaj Krystyno
        Dziękuję za przedstawienie twojego stanowiska w kwestii diety wg Grupy Krwi i
        jej korelacji z dietą Optymalną.
        Z mojego wieloletniego doświadczenia wynika,że dieta wg grupy krwi nie służy
        mojemu zdrowiu w przeciwieństwie do diety Optymalnej.Ta pierwsza zawiera moim
        zdaniem niezbyt zrozumiałe wskazówki,bo np dlaczego mam unikać węgorza,flądry
        czy śledzia,a spożywać łososia czy makrelę?.Myślę,że drKrupka ma rację jeżeli
        pisze,że do tej korelacji należy podchodzić z rezerwą,a najlepiej sprawdzić to
        na własnym organiżmie.Pomimo,że jestem bardzo zadowolony z diety Optymalnej
        jednak pewne modyfikacje wprowadzam od dawna.Np z diety Montignaca
        zaadaptowałem dla DO węglowodany o niskim współczynniku glikemicznym.Z diety wg
        grupy krwi też wypróbuje pewne sugestie, bo nigdy nie jest tak dobrze,żeby
        lepiej być nie mogło.Zastąpienie herbaty czarnej, zieloną czy wyrobów z
        przenicy,gryką i wyrobami z żyta to żaden problem.

PS
        Uważam,że masz duże wiadomości na temat zdrowia i z zainteresowaniem czytam
        twoje posty,które są bardzo pouczające.Muszę jednak skarcić cię za wdawanie się
        w polemiki,a nawet kłótnie z niektórymi forumowiczami,którzy nie są zdolni do
        normalnych zachowań.Oni na tym forum chcą nadrobić swoje niepowodzenia na
        innych płaszczyznach zapewne marnego życia poprzez wieczne udawadnianie swoich
        racji,które nimi nie są.To są ludzie chorzy i wymagają pomocy,której nikt na
        tym forum im nie udzieli.Trzeba ich bojkotwać.Dla rozrywki można od czasu do
        czasu ich podrażnić i pośmiać się z ich reakcji.
    • Gość: hydrogen Re: Pytanie do Optymalnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 22:42
      W sprawie diety optymalnej opartej na grupie krwi proponuję jeszcze raz
      przeczytać artykuł, który już tu niedawno przytoczyłem. tam jest wszystko
      wyjaśnione (do pobrania w formacie Worda na dole strony):

mlodziez.optymalni.one.pl/?strona=artykuly&action=pokaz_artykul&nr=41
      Ludzie, którzy mają grupę A mogą jak najbardziej stosować ŻO, przecież ta
      teoria mówi tylko tyle, że te same pokarmy (ściślej chodzi tu zdaje się o
      białka) mają różną przyswajalność u różnych ludzi i jest to SKORELOWANE (nie ma
      tu mowy o związku przyczynowo skutkowym i związek nie musi być 100 procentowy)
      z grupą krwi. Z tej teorii nie wynika czy podstawą diety mają być B, T czy W a
      tym bardziej w jakich należy je spożywać proporcjach.

Dr Krupka pisze, że po jakimś czasie stosowania diety optymalnej organizm sam
      zaczyna dawać sygnały, które produkty powinno się jeść a których unikać. Ja
      zauważyłem u siebie np, że przestały mi smakować orzechy laskowe a zaczęły
      włoskie (czyli preferencja zgodna z grupą krwi-B); w czasach wszystkożerstwa
      było odwrotnie. Nigdy nie lubiłem też mocnego alkoholu (czyli zgodnie z moją
      grupą) i teraz to się jeszcze pogłębiło. Kolejne spostrzeżenie jest takie, że
      po zjedzeniu większej ilości (100g przez kilka dni pod rząd) pomidorów, nie
      zalecanych dla grupy krwi B, mam nieświeży oddech (zapach wydziela się z
      języka). To też potwierdzałoby tą teorię.

Podkreślę jeszcze raz, że związek zalecanych i niezalecanych produktów z grupą
      krwi nie jest 100% a podane w tekście tabele nalezy traktować jako punkt
      wyjścia. Warto sobie trochę z nimi poeksperymentować bo może się okazać, że
      pewne dolegliwości wynikają ze spożywania produktów, których niestrawione
      resztki gniją nam potem w jelitach zatruwając organizm.

Pozdro

PS Acha i jeszcze jedna b ważna rzecz. Przez teorię grup krwi rozumiem to co
      pisze dr Krupka a nie pan Adamo. Pewnie jest to mocno zbieżne ale tego nie wiem
      bo nie czytałem jego książki. W każdym razie dr Krupka prowadzi na ten temat
      własne niezależne badania i myślę, że jest wiarygodny, tym bardziej, że jest
      lekarzem optymalnym :-)
      • Gość: Bogdan Re: Pytanie do Optymalnych IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 28.03.04, 16:08
        Właśnie skończyłem przeglądać dzieło D'Adamo na temat diety wg Grupy
        Krwi.Ponieważ jest to dość obszerna książka więc nie wszystko jeszcze dokładnie
        zarejestrowałem.W każdym bądż razie istotą jego książki jest to,że każdy
        organizm jest inny i nie ma diety uniwersalnej dla każdego człowieka.Jego
        obserwacje i badania sugerują,że bardzo często istnieje związek pomiędzy grupą
        krwi,sposobem odżywiania,a zdrowiem.
        Na temat walki z miażdżycą[co mnie bardzo interesuje] jest tak samo cienki jak
        zwolennicy pozostałych diet poza dietą Optymalną.
        Cukrojadowych Barbarzyńców ucieszy zapewne wniosek Adamo,że ja ze swoją grupą
        krwi powinienem stosować dietę wegetariańską!!!.Pewnie tak się stanie jak
        Kasztanka [kobyła sąsiada] kopnie mnie w głowę i stracę rozum.Jest to bardzo
        prawdopodobne, bo co głupsze posty wrogów diety Optymalnej czytam w stajni
        Kasztance.Jej reakcja na treść tych prostatkich wypocin jest zgodna ze znanym
        przysłowiem o koniu co by się uśmiał.Gorzej jak się zdenerwuje i kopytem mnie
        poczęstuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka