Dodaj do ulubionych

Informacja dla Venus

IP: *.sympatico.ca 23.03.04, 04:56
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=8792038&dopt=Abstract

Venus,dla ciebie link do ciekawych badan nad zwiazkiem migren z brakami
magnezu.

anna
Obserwuj wątek
    • Gość: Venus Re: Informacja dla Venus IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 23.03.04, 07:10
      Jeszcze raz dziekuje, :)
      o magnezie akurat wiedzialam, opycham sie nim juz od roku, ale tego artykulu
      nie widzialam, dzieki.

czy ty tez masz migreny Anno?
      Venus
      • Gość: Majka Re: Informacja dla Venus IP: *.wroclaw.mm.pl 23.03.04, 07:35
        No i pomaga Ci to opychanie się magnezem? Moja koleżanka ma niesamowite migreny
        na pewno związane z cyklem miesiaczkowym. Ostatnio trafiła do Poradni Leczenia
        Bólu i pani dr zapisała Jej jakieś leki i kazała wykonać r t g czaszki! Czy
        takie badanie może pokazać zmiany w mózgu powodujące migreny?
        • venus22 Re: Informacja dla Venus 23.03.04, 08:39
          Raczej nie ma badan na migrene,
          w trakcie ataku bolowego np MRI moze wykazac zmiany w wygladzie naczyn
          krwionosnych ale tak per se to nie, przynajmniej ja o tym nie wiem.

Badania glownie robi sie w celu wykluczenia innych nasladujacych migrene
          schorzen, np guza, anewryzm, albo cos innego.

Kolezanka ma migreny zwiazane z hormonami - jest to o tyle dobrze ze
          przynajmniej wie kiedy moze ja to spotkac i w zwiazku z tym moze podjac pewne
          kroki: moze sprobowac brac Naproxen albo inny srodek typu NSAID - p/zapalny
          niesterydowy na kilka dni przed miesiaczka, w trakcie i dzien dwa po.
          NSAIDs zmniejszaja produkcje prostaglandyny co w efekcie zmniejsza bol.
          Diclofenac jest tez dobry.

Doraznie jesli nie ma p/wskazan, moze sprobowac Imigran albo inny lek z tej
          grupy (tryptany) i dobre leki p/bolowe. Jesli ma mdloci i wymioty to jeszcze
          lek p/wymiotny.

Poza tym w migrenie najwazniejsza jest profilaktyka, unikanie bodzcow
          jedzeniowych, wzrokowych, sluchowych, zapachowych i innych.

jesli chodzi o magnez to tak pomogl mi nawet bardzo ale to nie znaczy ze
          przestala mnie calkiem bolec glowa.
          Nadal mam ataki bolowe glowy ale nie tak czesto i nie takie silne, a to juz cos.
          Byc moze ktos z lzejsza forma migreny moze uzyskac znacznie lepszy efekt.

Jest stwierdzone w badaniach klinicznych ze 50% pacjentow ma obnizony poziom
          dodatnich jonow magnezu podczas ataku bolowego glowy.

Magnez spelnia znacznie wazniejsza role w migrenie niz sie wydaje.

Wyslij kolezanke na forum MIGRENA.. zapraszam
          Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka