Dodaj do ulubionych

Proszę o poradę

18.04.04, 22:29
Witam!Mam dość nietypowe pytanie dotyczące miesiączki, a minowicie chodzi o
to ,że prawie od miesiąca nie kochamy się z mężem a ja nadal nie dostałam
miesiączki.Mam wobec tego pytanie :czy opóźnienie się miesiączki może być
spowodowane powstałą nadżerką?Nadmienię iż cykl trwa u mnie równe 30 dni a te
minęły już 6 dni temu.Proszę poradzcie mi co się dzieje bo sama już nie wiem
a na zabieg wypalania boję się iść ponieważ słyszałam o różnego typu
konsekwencjch tego zabiegu.Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: Proszę o poradę 18.04.04, 22:34
      wejdź na forum zdrowie kobiety,tuż przez ścianę:). to raz
      A dwa, że nadżerki raczej nie powodują zatrzymania miesiączek. Don't worry,
      powoli odchodzi się od wypalania nadżerek i innych inwazyjnych zabiegów, coraz
      częściej ginekolodzy po prostu kontrolują nażerkę i interwenoują wtedy, kiedy
      się na przykład rozrasta. Można je też leczyć farmakologicznie, a niektóre po
      prostu same znikają...

16%VOL
      22%VAT
    • Gość: agulha Re: Proszę o poradę IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.04.04, 23:01
      Witaj. Pamiętam na egzaminie z ginekologii pytanie (i to nie jest żart!): "jaka
      jest najczęstsza przyczyna wtórnego braku miesiączki u kobiet?" [wtórny=u
      kobiety, która w życiu już miała miesiączki]. Wiesz, jaka jest prawidłowa
      odpowiedź? (mój kolega z roku nie wiedział i oblał)? CIĄŻA. "Nie kochaliście
      się PRAWIE miesiąc", a nie PONAD miesiąc, to raz. Po drugie, w medycynie bywa
      tak, że kobieta jest już w ciąży, choć o tym nie wie, i w terminie normalnej
      miesiączki pojawia się u niej krwawienie, które ona uznaje za miesiączkę. Może
      tak było z Twoją poprzednią miesiączką? Jeżeli miesiączka nie pojawi się sama w
      ciągu powiedzmy tygodnia po terminie, idź do apteki, zapytaj farmaceutkę o
      testy ciążowe, niech ci powie, od ilu dni od spodziewanej miesiączki test jest
      wiarygodny. Przeczytaj też ulotkę i zgodnie z instrukcją zrób sobie test.
      Dopiero po wykluczeniu ciąży szukaj innych przyczyn. Pozdrawiam!
      • vitalia Re: Proszę o poradę 18.04.04, 23:04
        Tak tak mamusiu ta pani ma chyba rację....
      • martini_very_bianco Re: Proszę o poradę 18.04.04, 23:04
        hehe, dobre to z tym pytaniem. Jest jeszcze wariacja: "co jest stuprocentowym
        potwierdzeniem owulacji?":)

16%VOL
        22%VAT
        • Gość: agulha Re: Proszę o poradę IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.04.04, 23:09
          No tak. Ale to pytanie na egzaminie naprawdę padło. II Wydział Lekarski,
          Warszawa, rok.. o rety, to musiało być w 1991 albo 1992. Zapomniałam już, jak
          się profesor nazywał, ale egzamin pamiętał, bo Kolega (mniejsza o imię i
          nazwisko) tak się splątał, że na kilka _prostych_ pytań nie umiał odpowiedzieć,
          tylko komplikował je okrutnie, i w rezultacie oblał. Ale już dawno poprawił i
          jest zdaje się całkiem niezłym - internistą :-). Pozdrawiam Cię, o aperitifie
          szlachetny...
          • martini_very_bianco Re: Proszę o poradę 18.04.04, 23:14
            i super, powinny padać pytania na myślenie. Ja właśnie próbuję odgrzebać jakieś
            z moich licznych egzaminów, co prawda na polonistyce jestem, ale były.
            Niestety, zeszyt z zabawnymi rzeczami związanymi z pobytem na uczelni mam
            gdzieś daleko, ale pan profesor od literatury staropolskiej w tym celował:)

16%VOL
            22%VAT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka