Dodaj do ulubionych

Problem ze smakiem po tonsilektomii

09.02.11, 20:59
Witam
Zabieg usunięcia migdałków miałem 4 miesiące temu.Od tego czasu nie odczuwam jak dawniej smaku słodkiego.
W zasadzie w ogóle nie czuje słodkich rzeczy.Reszta smaków raczej (...)w normie.
Dodatkowo czuję czasem cierpki (?)smak u nasady język.
Po zabiegu gdy zauważyłem tą zmianę bylem u laryngologa i przepisał mi fluconazol na pleśniawki tak na wszelki wypadek ( stwierdził że od płukania wodą utlenioną wyjałowiłem sobie te rejony).
To ze po tonsilektomii bywają zaburzenia smaku to już się dowidziałem ale ile one mogą trwać i czy jest możliwość że tak "już zostanie "na zawsze" ?
Opcja niezbyt optymistyczna bo na nadwagę nie nazekam a słodycze w zasadzie straciły dla mnie urok;)
Pomijam już występujące problemy w odczuwaniu aromatu kawy i paru innych specyfików...
Z góry dziękuję za informacje w temacie.
Pozdrawiam
M.
Obserwuj wątek
    • slawinr2 Re: Problem ze smakiem po tonsilektomii 27.02.11, 18:31
      Witam,mam to samo(brak tylko smaku słodkiego )po usunięciu migdałów 3 lata temu.A myślałem ,że jestem wyjątkiem(wg.opinii laryngologów).
      • marpha Re: Problem ze smakiem po tonsilektomii 16.07.11, 23:01
        3 lata?
        no to porażka.
        Ostatnio otrzymałem opinię laryngologa że to przez wycięcie jakichś nerwów..które odrastają 1-2 lata (max)..czyli jak po 1-2 latach nie wróci smak słodki znaczy nie wróci nigdy bo wycięto także kanaliki którymi te nerwy odrastają..jakoś tak ;(
        Gdzie miałeś zabieg?
        • slawinr2 Re: Problem ze smakiem po tonsilektomii 06.08.11, 10:49
          pomorskie.Laryngologów dziwi,żejest tylko uszkodzone odczuwanie smaku słodkiego,przy przecięciu nerwu powinien paść również smak słony.Jeden i drugi jest na przodzie języka.Miałeś w narkozie ?
    • artur737 Re: Problem ze smakiem po tonsilektomii 06.08.11, 11:15
      Nie koniecznie 3 lata, ale te rzeczy maja tendencje do trwania dluzej przynajmniej wiele miesiecy. Moze to bedzie rok, moze dwa.
    • gosia_rosa13 Re: Problem ze smakiem po tonsilektomii 04.06.25, 17:24
      Dzień dobry,
      Czy te objawy ostatecznie Panu minęły i wrócił smak słodki? Mam tak samo. Bardzo proszę o informację jeśli to możliwe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka