Dodaj do ulubionych

Dieta Montignaca

05.04.11, 09:22
Witam,
chciałam spytać czy jest to zdrowa dieta?
Mam około 20kg nadwagi, może nawet więcej już. Za około rok czy półtora chciałabym starać się zajść w ciążę, więc nie chcę osłabiać organizmu jakimiś niezdrowymi dietami, a nie za bardzo potrafię sama skomponować sobie jadłospisy zdrowi i żeby jeszcze schudnąć.
I tak sobie pomyslałam ze może zaczać odżywiać sie zgodnie z dietą montignaca??? bo ponoć jest zdrowa
za wszelkie rady i podpowiedzi z góry bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: Dieta Montignaca 06.04.11, 06:55
      To nie jest dieta, tylko sposob odzywiania. Skuteczny. Polecam Ci ksiazke MM Szczupla bez wyrzeczen - tam znajdziesz wszystko na ten temat. Pozdrawiam.
    • z-ka Re: Dieta Montignaca 23.10.11, 14:32
      Mowia, ze tak (ja tez potwierdzam). Ja zaczalem na poczatku maja. 18 kilo w dol na chwile obecna. Mnie smakuje i wszystko to co powyzej to prawda. Tez zaznacze, ze to nie dieta. To sposob odzywiania. Trzeba tylko przestrzegac zasad, ktore wbrew pozorom nie sa skomplikowane.
    • ewa.bieniak Re: Dieta Montignaca 26.10.11, 15:52
      Dzień dobry,
      Proszę przejrzeć wątki na forum - temat odchudzania przewijał się już wielokrotnie, więc powinna tam Pani znaleźć nasze wcześniejsze odpowiedzi. Nic też na pewno nie zastąpi wizyty u dietetyka. Mając pod ręką nawet najlepszą dietę, ciężko jest uzyskać długotrwałe efekty bez pomocy specjalisty. Zwłaszcza, że planuje Pani ciążę – prawidłowe odżywianie przed ciążą, w ciąży i po niej jest bardzo ważne – dietetyk przy układaniu indywidualnej diety powinien wziąć pod uwagę ten ważny dla kobiety stan fizjologiczny.

Idealne tempo odchudzania, to 0,5-1 kg tygodniowo, a zatem przy odpowiednio skomponowanej diecie 20 kg może Pani zrzucić w ciągu 5-10 miesięcy.

Dieta Montignaca opiera się głównie na spożywaniu pokarmów o niskim indeksie glikemicznym, a unikaniu produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dzięki temu stężenie glukozy we krwi nie ulega nagłym wahaniom, co z kolei zapobiega m. in. napadom głodu. Jest to na pewno pozytywny aspekt tej diety. Ale niestety kierując się tylko jedną wytyczną raczej nie uda się osiągnąć docelowej masy ciała. Poza tym dieta ta nie jest dostosowana pod względem asortymentu produktów spożywczych do polskich realiów (Montignac był Francuzem).

W diecie odchudzającej ważne jest uregulowanie pór posiłków. Trzeba także kontrolować podaż kalorii, co przy samodzielnej realizacji diety może być kłopotliwe, a wręcz zupełnie zniechęcać do przestrzegania jakichkolwiek zasad diety. Jeśli nie planuje Pani w najbliższym czasie wizyty u dietetyka, to proszę teraz przede wszystkim skupić się na ogólnych zasadach zdrowego odżywiania. Wprowadzenie ich powinno być podstawą każdej diety (nie tylko odchudzającej).

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka