Dodaj do ulubionych

DHEA - wyniki

26.08.11, 20:42
Witam,

Wiem, że wątków o DHEA było już sporo mam jednak kilka pytań, na które nie znalazłam odpowiedzi. Bardzo proszę Was o pomoc. Mam 24 lata. Od kilku lat walczę z bardzo uciążliwym trądzikiem (nawet Izotek nie pomógł), mam lekki hirsutyzm. Jestem bardzo szczupła. Niedawno robiłam badania, wyniki przedstawiają się następująco:

14dc (faza owulacyjna):

LH 20,85 mIU/ml; norma: 14-95,6
FSH 10,35 mIU/ml; norma: 4,7-21,5
Estradiol 92 pg/ml; norma: 86-498

20dc (faza lutealna):

Prolaktyna 15,05 ng/ml; norma: 3.9-29.5
Progesteron 17,31 ng/ml; norma: 1,7-27
Testosteron 0,37 ng/ml; norma 0,06-0,82

Kortyzol 5,00 ug/dl; norma: 3,7-19,4
DHEA 11,7 ng/ml; norma 1,30-9,80

Wiem, że wynik jest nieznacznie podwyższony, zastanawiam się czy to jest powód do zmartwień. Chciałabym pozbyć się problemów z trądzikiem, który jest bardzo uporczywy. PCOS zostało wykluczone. Czy taki wynik kwalifikuje się do badania USG? Jakie jeszcze badania powinnam wykonać? Dodam jeszcze, że ostatnio mam niekontrolowane wybuchy złości, co jest uciążliwe dla bliskich mi osób; ciągłe zmęczenie, senność i apatia.

Dodatkowo byłam dzisiaj u ginekologa na usg owulacyjnym w 12 dniu cyklu - na razie nie ma oznak owulacji ani, że zamierza się pojawić. Dodam, że cykle raczej regularne 28 dniowe. Zostałam odesłana na poniedziałek. Mój lekarz na razie nic nie powiedział na fakt podwyższonego DHEA, ale kazał wszystkie wyniki przynieść na następną wizytę. Już sama nie wiem czy to sprawa dla ginekologa czy endokrynologa !?
Obserwuj wątek
    • japanunieprzerywalempanieposle Re: DHEA - wyniki 26.08.11, 22:35
      hmm zbadaj androstendion i 17 oh progesteron( 1 polowa cyklu). moze masz nieklasyczny przerost nadnerczy wtedy objawia sie to hiperandrogenizmem i moze tez dawac objawy podobne do pcos
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: DHEA - wyniki 26.08.11, 22:40
        masz niski kortyzol ( badany rano ?) co tez jest charakterystyczne dla wrodzonego przerostu nadnerczy aczkolwiek wtedy czesto tez jest podwyzszony testosteron a u ciebie jest on ok. w kazdym razie badanie 17 oh progesteronu jest jesli dobrze pamietam decydujace. gdy jest powyzej normy to oznacza wlasnie problem z nadnerczami
    • franciss0 Re: DHEA - wyniki 26.08.11, 23:42
      Bardzo dziękuję Wam za odpowiedź - to byłaby smutna diagnoza, ale oczywiście trzeba sprawdzić. Kortyzol badany tuż po 10 (w kolejce czekałam chyba godzinę) - więc może pasuje jeszcze raz sprawdzić tylko np w dobowej zbiórce moczu. Nie zaznaczyłam, ale estradiol w fazie owulacyjnej też jest stosunkowo niski i martwię się tym, że mogę nie mieć owulacji :( czy przy tego typu schorzeniach kiedy jest problem z płodnością jest możliwość regulowania hormonów tak aby ciąża była możliwa?

• japanunieprzerywalempanieposle Re: DHEA - wyniki 27.08.11, 00:10
        a na podstawie czego wykluczone pcos ?
        • franciss0 Re: DHEA - wyniki 27.08.11, 00:32
          Na podstawie usg, obraz jajników nie jest charakterystyczny dla PCOS, poza tym testosteron jest w normie a DHEA w większości produkowane jest przez nadnercza (przynajmniej tak czytałam). Ogólnie lekarz na razie nie wyraził opinii więc wykluczenie PCOS było bardziej z mojej strony, ale myślę, że nazwa wielotorbielowatych jajników nie jest bez powodu, a u mnie nic takiego nie wyszło w badaniu USG. Brakuje jeszcze kilku badań, które rozjaśnią ten obraz. Mam nadzieję, że to nic poważnego w końcu DHEA jest tylko nieznacznie podniesione.
    • domza2 Re: DHEA - wyniki 27.08.11, 14:22
      Hormony to niełatwa sprawa, potrzeba dobrego, naprawdę dobrego specjalisty do diagnozowania takich spraw. Najlepiej poszukaj dobrego ginekologa-endoktynologa.
    • franciss0 Re: DHEA - wyniki 20.10.11, 15:01
      Witam, zrobiłam ponownie badania hormonów w 5 dc. Są następujące:

DHEA - SO4 460 (norma 96-511) (tym razem w normie, ale w górnej granicy)
      androstendion - 5,4 (norma 0,30-3,30)

Nie znalazłam jeszcze lekarza, który chwilkę zastanowiłby się nad tymi wynikami i nie przepisywałby po minucie wizyty Diany-35. Fakt, że byłam u ginekologa, pora na endokrynologów :-)
    • franciss0 Re: DHEA - wyniki 02.11.11, 15:54
      Witam Was ponownie i ponownie proszę o rady. Za 2 tygodnie jestem umówiona u endokrynologa chociaż już sama nie wiem co myśleć i czy to rzeczywiście nadnercza źle pracują. Mam kolejny wynik: 17OH Progesteron.

Przypominając moje wyniki zaznaczam tylko te, które były przekroczone:

20dc.
      DHEA - 11,7 (norma do 9,8)

5d.c
      Androstendion - 5,6 (norma 3,3)
      17 OH Progesteron 1,4 (norma do 1,3) bardzo nieznacznie ale jednak.

Badanie DHEA-SO4 wykonałam ponownie ale wyszło w górnej granicy normy.

Będę Wam wdzięczna za każdą sugestię :-)
    • franciss0 Re: DHEA - wyniki 27.11.11, 17:50
      Witam Was ponownie, niestety wizytę u lekarza musiałam przełożyć na jutro, ale trochę się obawiam czy wybieram się do odpowiedniego endokrynologa niestety nie znam w Rzeszowie żadnych ani nikogo kto mógłby mi polecić.

Może Wy znacie dobrego endokrynologa w Rzeszowie który zna się na chorobach nadnerczy? :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka