Dodaj do ulubionych

Torbiel w głowie dziecka

27.05.04, 07:33
Witam !!!

Mój kolega ma problem. Ma 5-miesięcznego synka - Alana. Był z nim na badanich i wykryto u niego torbiel w głowie wielkości 6mm. Dziecko dobrze się rozwija, jest bardzo żywe i ruchliwe. Lekarz zalecił rehabilitację ruchową raz w tygodniu. Kolega zastanawia się, czy to aby nie za mało i boi się, że rehabilitacja nic nie da, a potem moze byc za późno.

Pomóżcie proszę..... :-(((

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: Torbiel w głowie dziecka 27.05.04, 10:59
      Sylwio, ja kiedyś stukałam z mamą dziecka, które miało taki problem, mogę
      spróbować odszperać kontakt to niej, ale nic nie mogę obiecać.
      Zajrzyjcie jeszcze tutaj: darzycia.nowoczesny.pl, to portal dla rodziców
      dzieci z problemami neurologicznymi i od biedy może się zmieścicie, bo to z
      mózgiem wszak związane. Jest tam spore i aktywne forum, może znajdzie się ktoś,
      kto miał podobny problem.
      Powodzenia!

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      • sylwiassss Re: Torbiel w głowie dziecka 27.05.04, 22:27
        Nie otwiera mi tej strony. ;,,-(((
        • martini_very_bianco Re: Torbiel w głowie dziecka 28.05.04, 10:23
          Sylwia, ja rozumiem, że robota to głupota, ale wystarczyło chociażby otworzyć
          googla i wpisać "dar zycia"...

www.google.pl/search?q=dar+zycia&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=

16%VOL
          22%VAT

--
          takie tam... forum homeopatyczne
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
          • sylwiassss Re: Torbiel w głowie dziecka 28.05.04, 11:04
            No wiem, ale było juz późno jak próbowałam otworzyc ta stronę i byłam śpiąca :-))).

W każdym razie skorzystałam z tamtejszego forum. Dzięki !!!!!
    • maszar Re: Torbiel w głowie dziecka 27.05.04, 22:54
      Co to za torbiel, w jakim miejscu jest zlokalizowana? czy są jakieś inne objawy?
      Piszesz "Kolega zastanawia się, czy to aby nie za mało i boi się, że
      rehabilitacja nic nie da, a potem moze byc za późno." Jakie inne leczenie Twój
      kolega ma na myśli?
      • sylwiassss Re: Torbiel w głowie dziecka 28.05.04, 07:50
        Pediatrę zaniepokoiło to, że główka Alana jest troszeczkę większa, niż powinna być. Skierowała go na badanie neurochirurgiczne (wizyta 28 maja) oraz na badanie USG.
        Na USG wykazało torbiel przegródkowy 6mm (przezroczysty). Neurolog stwierdził opóźniony rozwój ruchowy. Wysłał rodziców do specjalisty rozwoju ruchowego.
        Specjalista ten powiedział, że jeśli chodzi o rozwoj wzrokowy dziecka jest OK. Ruchowy - bardzo małe opóźnienie i kazał się tym nie przejmować. Mimo to skierował dziecko na rehabilitację. Zdaniem specjalisty powinni pomysleć o rehabilitacji słuchowej dziecka, bo dziecko nie słyszy (dodam że rodzice też są głuchoniemi).
        Zdaniem rodziców Alan jest normalnym dzieckiem poza słuchem (genetycznie) i dobrze sie rozwija. Ma apetyt, chętnie bawi się zabawkami itp. Wzrokowo odpowiada uśmiechem. Gdyby nie USG, rodzice by się w ogóle nie martwili. Jeśli chodzi o rozwój ruchowy wiadomo że jedno dziecko rozwija się wcześniej, drugie w normie, trzecie później, ale potem dochodzą do równego stopnia zachowania.

Co sądzicie na ten temat?

Z góry dziękuje za zainteresowanie naszym problemem.
        • Gość: Piotr Zieliński Re: Torbiel w głowie dziecka IP: *.amg.gda.pl 28.05.04, 09:43
          Zapewne chodzi o torbiel przegrody przezroczystej. Najczesciej nie jest to ani
          choroba, ani wada, a jedynie "wariant anatomiczny", czyli taka uroda.

Nie martw sie.

Piotr
          www.neurochirurgia.2p.pl
        • gruchotka Re: Torbiel w głowie dziecka 28.05.04, 10:56
          sylwiassss napisała:

> Na USG wykazało torbiel przegródkowy 6mm (przezroczysty).
          > Neurolog stwierdził opóźniony rozwój ruchowy. Wysłał
          > rodziców do specjalisty rozwoju ruchowego.

Witam!

Mój syn jest wcześniakiem. Gdy miał dwa miesiące miał wykonane USG mózgowia,
          które wykazało w torbielkę 5,5 mm i krwawienie I stopnia. Też się zmartwiłam,
          ale pani dr, która wykonywała USG powiedziała, że często takie torbielki
          zdarzają się u dzieci urodzonych w terminie. W następnym USG po 6 tygodniach,
          torbielka się wchłonęła i po krwawieniu nie było śladu.
          Mam nadzieję, że u Alana będzie podobnie :)

Pozdrawiam
          H.

• sylwiassss Re: Torbiel w głowie dziecka 28.05.04, 11:06
            Czyli wg Ciebie to może byc nie groźne? A jeśli będzie objawiało się w późniejszych latach?
          • sylwiassss Re: Torbiel w głowie dziecka 28.05.04, 11:08
            Dziękujemy za słowa otuchy. Rodzice Alana też maja nadzieję.

Dzięki wszystkim, że poświęcili troszkę czasu na mój post.
    • Gość: az Re: Torbiel w głowie dziecka IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 28.05.04, 12:13
      napisz więcej na: azar21@gazeta.pl
      • sylwiassss Re: Torbiel w głowie dziecka 28.05.04, 12:20
        Narazie nic więcej nie wiem. Napiszę jak będzie po dzisiejszym badaniu neurochirurgicznym i po wynikach.
    • Gość: kofi Re: Torbiel w głowie dziecka IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 28.05.04, 12:15
      Moja pani neurolog powiedziała to samo - nie ma się czym przejmowac, taka uroda
      dziecka (też chodziło o torbiel przegrody przezroczystej). Wyjaśniła mi to w
      bardzo przystępny sposób, niestety już nie pamiętam, w każdym razie nie jest to
      jakiś guz czy coś groźnego.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka