Gość: Anna IP: *.54.168.151.tisdip.tiscali.de 10.06.04, 23:19 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.10-200-80.adsl.skynet.be 11.06.04, 08:37 Raczej tak, ale podalas stanowczo za malo informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.54.187.115.tisdip.tiscali.de 11.06.04, 12:06 odbylam dwukrotne badanie guzka /ok 1 cm/ z radioaktywnym jodem. Napoczatku powidziano mi ze, minimalnie wchlania jod, potem, ze jest nieczynny, a biopsja jest badaniem, ktore nie daja 100% pewnosci , jesli chodzi o wynik. Radiolog powiedzial, ze powinnam zdecydowac sie zaraz, a najdalej do 2-och mies. na operacje. Bardzo mnie to wystraszylo, czy to oznacza raka, a lekarz nie chcial tego nazwac. Chcialabym pojsc jeszcze do innego lekarza Endokrynologa, czy tez skierowanie na operacje od domowego lekarza, czy tez radiologa w tym wypadku jest sluszne? Mam 40 lat i wykryte zostaly tez inne malenkie guzki /tzw.gorace/razem 4.Prosze o porade Odpowiedz Link Zgłoś
aloalo2001 Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? 11.06.04, 12:21 Raczej niekoniecznie. Po pierwsze, jesli masz inne gorące guzki, może jestes "nadczynna" i nikt Cie w takim stanie nie będzie operował. Po drugie konieczna jest biopsja cienkoigłowa pod kontrolą usg, bo gdyby nawet operacja, to każdy rozsądny chirurg, będzie chciał wiedzieć z czym ma do czynienia, podczas operacji. Jeżeli w biopsji (ogladanej przez doświadczonego patomorfologa) wyjdzie PODEJRZENIE raka, to ważne też jest jakiego. Wykonuje sie badanie śródoperacyjne i ustala dalsze postepowanie już np. his-pat. Reasumując wymagana jest wizyta u endokrynologa i badanie BACC (biopsja cienkoigłowa pod kontrola usg). To jest pierwszy krok, który powinna Pani zrobić. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: aolo IP: *.54.155.146.tisdip.tiscali.de 11.06.04, 19:10 nie stwierdzono u mnie ani nad ani niedoczynnosci tarczycy.. badania hormonalne ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 22:55 Sugeruje biopsje...i dobrego endokrynologa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.54.143.32.tisdip.tiscali.de 12.06.04, 01:07 pytanie do wszystkich profi i dotknietych choroba z podobnymi doswiadczeniami. Czy w przypadku jesli biopsja wykaze torbiel lub wlokniak , w kazdym razie guza lagodnego, czy to oznacza, ze mozna zyc z nim, ale w konsekwencji nigdy nie miec pewnosci czy nie zezlosliwieje?Co jest lepsze? Operacja , czy tez niepewnosc latami, ale po co w tym wypadku biopsja? Chodzi o to, ze po co dawac sie kluc, skoro i tak to nie rozwiazuje problemu na przyszlosc?Podobno zdarza sie, ze trafienia igla w zdrowa tkanke, i w ten sposob badanie nie jest miarodajne?, lub tez pobiera sie zbyt malo materialu do badania, a w przypadku operacji jest go wystarcajaco duzo? To ostatnie wiem od lekarza, ktory chcial mnie kluc, ale sugerowal tez operacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.satbit.pl / 80.48.255.* 12.06.04, 14:52 Nie każdy ośrodek w Polsce ma dobra technikę BAC i dobrą diagnostykę chorób tarczycy; na pewno jest zbyt dużo niepotrzebnych operacji tarczycy! Referencyjny jest ośrodek w Gliwicach. Dobry endokrynolog ma godnego zaufania patomorfologa, ktory rozstrzygnie w BAC jak dalej postepować i wskaże, gdy zajdzie potrzeba, chirurga. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re:serdeczne dzieki dla wszystkich IP: *.54.139.174.tisdip.tiscali.de 13.06.04, 00:40 Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? 13.06.04, 18:00 Mojej znajomej (Warszawa) lekarka ze Szpitala Bielańskiego 'rozpuściłazimny guz tarczycy zastrzykami salicylowymi, czyli bezoperacyjnie. Ale Ty masz też gorące, więc nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.54.169.131.tisdip.tiscali.de 15.06.04, 00:05 jakie zastrzyki?????salicylowe????Prosze o podanie dokladnych danych.....A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 08:16 JA tez tego szukam. jest metoda ze takie guzy ostrzykuje sie etanolem. Nie wiem na razie kto sie tym zajmuje oraz kto sie do tego kwalifikuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jopa Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 15.06.04, 08:25 Powyszsze porady to niestety brednie, zimny guz to tak dlugo rak , doputy sie nie dowiedzie rzeczy przeciwnej, dowiesc mozna 100% tylko przez operacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 13:00 No pewnie ze rak i chyba nikt temu nie przeczy. Sek w tym ze nie od razu a nawet w malym procencie jest on zlosliwy. Kazda narosl na ciele ludzkim jest nowotworem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jopa sprostowanie IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 15.06.04, 13:13 "No pewnie ze rak i chyba nikt temu nie przeczy. Sek w tym ze nie od razu a > nawet w malym procencie jest on zlosliwy. Kazda narosl na ciele ludzkim jest > nowotworem" Prosze Pani, rak jest zawsze ZLOSIWY!!!(carzinoma, cancer) Co inne to nowotwor(tumor), ten jak Pani opisze moze byczlosliwy lub nie. Prosze tu nie mieszac pojec, ktore sa jednoznacznie zdefiniowane. Odpowiedz Link Zgłoś