Dodaj do ulubionych

guz zimny tarczycy-operacja konieczna?

IP: *.54.168.151.tisdip.tiscali.de 10.06.04, 23:19
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.10-200-80.adsl.skynet.be 11.06.04, 08:37
      Raczej tak, ale podalas stanowczo za malo informacji.
      • Gość: Anna Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.54.187.115.tisdip.tiscali.de 11.06.04, 12:06
        odbylam dwukrotne badanie guzka /ok 1 cm/ z radioaktywnym jodem. Napoczatku
        powidziano mi ze, minimalnie wchlania jod, potem, ze jest nieczynny, a biopsja
        jest badaniem, ktore nie daja 100% pewnosci , jesli chodzi o wynik. Radiolog
        powiedzial, ze powinnam zdecydowac sie zaraz, a najdalej do 2-och mies. na
        operacje. Bardzo mnie to wystraszylo, czy to oznacza raka, a lekarz nie chcial
        tego nazwac. Chcialabym pojsc jeszcze do innego lekarza Endokrynologa, czy tez
        skierowanie na operacje od domowego lekarza, czy tez radiologa w tym wypadku
        jest sluszne? Mam 40 lat i wykryte zostaly tez inne malenkie
        guzki /tzw.gorace/razem 4.Prosze o porade
        • aloalo2001 Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? 11.06.04, 12:21
          Raczej niekoniecznie. Po pierwsze, jesli masz inne gorące guzki, może
          jestes "nadczynna" i nikt Cie w takim stanie nie będzie operował. Po drugie
          konieczna jest biopsja cienkoigłowa pod kontrolą usg, bo gdyby nawet operacja,
          to każdy rozsądny chirurg, będzie chciał wiedzieć z czym ma do czynienia,
          podczas operacji. Jeżeli w biopsji (ogladanej przez doświadczonego
          patomorfologa) wyjdzie PODEJRZENIE raka, to ważne też jest jakiego. Wykonuje
          sie badanie śródoperacyjne i ustala dalsze postepowanie już np. his-pat.
          Reasumując wymagana jest wizyta u endokrynologa i badanie BACC (biopsja
          cienkoigłowa pod kontrola usg). To jest pierwszy krok, który powinna Pani
          zrobić. pozdrawiam.
          • Gość: Anna Re: aolo IP: *.54.155.146.tisdip.tiscali.de 11.06.04, 19:10
            nie stwierdzono u mnie ani nad ani niedoczynnosci tarczycy.. badania hormonalne
            ok
    • Gość: Agnieszka Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 22:55
      Sugeruje biopsje...i dobrego endokrynologa.
      • Gość: Anna Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.54.143.32.tisdip.tiscali.de 12.06.04, 01:07
        pytanie do wszystkich profi i dotknietych choroba z podobnymi doswiadczeniami.
        Czy w przypadku jesli biopsja wykaze torbiel lub wlokniak , w kazdym razie guza
        lagodnego, czy to oznacza, ze mozna zyc z nim, ale w konsekwencji nigdy nie
        miec pewnosci czy nie zezlosliwieje?Co jest lepsze? Operacja , czy tez
        niepewnosc latami, ale po co w tym wypadku biopsja? Chodzi o to, ze po co dawac
        sie kluc, skoro i tak to nie rozwiazuje problemu na przyszlosc?Podobno zdarza
        sie, ze trafienia igla w zdrowa tkanke, i w ten sposob badanie nie jest
        miarodajne?, lub tez pobiera sie zbyt malo materialu do badania, a w przypadku
        operacji jest go wystarcajaco duzo? To ostatnie wiem od lekarza, ktory chcial
        mnie kluc, ale sugerowal tez operacje
        • Gość: lekarz Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.satbit.pl / 80.48.255.* 12.06.04, 14:52
          Nie każdy ośrodek w Polsce ma dobra technikę BAC i dobrą diagnostykę chorób
          tarczycy; na pewno jest zbyt dużo niepotrzebnych operacji tarczycy!
          Referencyjny jest ośrodek w Gliwicach. Dobry endokrynolog ma godnego zaufania
          patomorfologa, ktory rozstrzygnie w BAC jak dalej postepować i wskaże, gdy
          zajdzie potrzeba, chirurga. pozdrawiam
          • Gość: Anna Re:serdeczne dzieki dla wszystkich IP: *.54.139.174.tisdip.tiscali.de 13.06.04, 00:40
    • empeka Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? 13.06.04, 18:00
      Mojej znajomej (Warszawa) lekarka ze Szpitala Bielańskiego 'rozpuściłazimny guz tarczycy
      zastrzykami salicylowymi, czyli bezoperacyjnie.
      Ale Ty masz też gorące, więc nie wiem...
      • Gość: Anna Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.54.169.131.tisdip.tiscali.de 15.06.04, 00:05

jakie zastrzyki?????salicylowe????Prosze o podanie dokladnych danych.....A.
        • Gość: Aga Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 08:16
          JA tez tego szukam. jest metoda ze takie guzy ostrzykuje sie etanolem. Nie wiem
          na razie kto sie tym zajmuje oraz kto sie do tego kwalifikuje.
    • Gość: jopa Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 15.06.04, 08:25
      Powyszsze porady to niestety brednie, zimny guz to tak dlugo rak , doputy sie
      nie dowiedzie rzeczy przeciwnej, dowiesc mozna 100% tylko przez operacje.
      • Gość: Aga Re: guz zimny tarczycy-operacja konieczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 13:00
        No pewnie ze rak i chyba nikt temu nie przeczy. Sek w tym ze nie od razu a
        nawet w malym procencie jest on zlosliwy. Kazda narosl na ciele ludzkim jest
        nowotworem.
        • Gość: jopa sprostowanie IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 15.06.04, 13:13
          "No pewnie ze rak i chyba nikt temu nie przeczy. Sek w tym ze nie od razu a
          > nawet w malym procencie jest on zlosliwy. Kazda narosl na ciele ludzkim jest
          > nowotworem"

Prosze Pani, rak jest zawsze ZLOSIWY!!!(carzinoma, cancer)
          Co inne to nowotwor(tumor), ten jak Pani opisze moze byczlosliwy lub nie.
          Prosze tu nie mieszac pojec, ktore sa jednoznacznie zdefiniowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka