Dodaj do ulubionych

Okulary progresywne

27.11.12, 16:27
Sluchajcie mam problem, zastanawiam sie nad tym, czy nie zdecydowac sie na okulary progresywne. To dziala? Sprawdzal ktos?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Okulary progresywne 27.11.12, 22:04
      polkapoka napisał(a):

> Sluchajcie mam problem, zastanawiam sie nad tym, czy nie zdecydowac sie na okul
      > ary progresywne. To dziala? Sprawdzal ktos?

Tak, działa :) Mnóstwo ludzi je nosi. Ale nie każdy potrafi się do tego przyzwyczaić...
      • polkapoka Re: Okulary progresywne 28.11.12, 16:37
        Czyli generalnie ok, tylko trzeba troche dac sobie czasu?
        • bez_przekazu moze niech sie wypowiedza ci,co nosza? 28.11.12, 18:17
          ja nosze. od wrzesnia. i jestem zalamana. okulary w sumie kosztowaly prawie 1900zl.
          same szkla ok1300zl! swiadomie sie na takie zgodzilam, za namowa optyka zreszta, bo chcialam od razu miec szkla z wysokiej polki. i mam. mialy byc 3w1, jestem krotkowidzem. moc-6,0 do patrzenia, -4,5 do czytania. pod dwoch miesiacach adaptacji przyplaconych ciaglym lzawieniem, zaczerwienieniem oczu, efekt jest taki: juz nie lzawie, oczy sa zaczerwienione tylko po kilku godzianch pracy, ale nie widze dokladnie na odleglosc, zeby cos zobaczyc z bliska (np.przeczytac cene, pomalowac paznokcie, musze okulary podnosci,albo zmieniac na stare. jedynie nadaja sie do pracy przy komputerze. w domu nie moge w nich ogladac TV,ani czytac.
          dlugo trwalo nim zdecydowalam sie na ten dla mnie bardzo drogi zakup. ale stwierdzilam,ze oczy sa najwazniejsze. konsultowalam to z dwoma okulistami (glownie moc szkiel). godzine trwalo mierzenie optyka, godzina po odebraniu gotowych okularow nauka noszenia. i g....o.
          czuje sie oszukana. obecnie jest duzo "wynalazkow" , ktore maja ulatwiac zycie, a tak naprawde to oszustwo i naciagactwo. nie reklamuje okularow, bo sa to moje jedyne , w ktorych wygladam jak czlowiek, a chodze w nich od rana do wieczora. martwie sie jedynie, jak to wplynie na moj wzrok, czy sie nie pogorszy.
          ps. zanim zdecydowalam sie na progresy duzo czytalam opinii w necie. oczywiscie, same pozytywne znalazlam. to chyba pisza ci, ktorym za to placa koncerny.
          • polkapoka Re: moze niech sie wypowiedza ci,co nosza? 29.11.12, 09:22
            Ullaaa, to az boli co piszesz. Ale moze to kwestia tego, ze wcisneli Ci drogie, a niekoniecznie dobrze zrobione. Bo nie chce mi sie wierzyc, ze tak jest w kazdym przypadku...
            • aqua48 Re: moze niech sie wypowiedza ci,co nosza? 29.11.12, 09:48
              Nie w każdym przypadku jest tak, jak w opisie powyżej, ale są osoby, które się nie mogą przyzwyczaić, oraz takie, dla których to super wygoda. Jak będzie w Twoim przypadku, nie wiadomo.
            • lelum3 Re: moze niech sie wypowiedza ci,co nosza? 15.04.14, 15:16
              W progresach dobrze widziałam na ulicy, ale czytać...ni cholery. Dotąd leżą w szufladzie, z rzadka używane. Zakładam je, gdy idę do kina czy na inną tego typu imprezę.
          • mammi82 Re: moze niech sie wypowiedza ci,co nosza? 04.12.12, 12:36
            nie zgadzam się z tą opinią. ja mam okulary progresywne. kupiłam je w bardzo dobrej cenie w fielmannie (199,50 zł) i jestem zadowolona. najważniejsza jest jakość, a nie cena. rzeczywiście na początku potrzeba trochę czasu żeby się przyzwyczaić, ale później efekt jest rewelacyjny. Także polecam:)
            • glosujacy Re: moze niech sie wypowiedza ci,co nosza? 22.12.12, 19:35
              Wlasnie nosze okulary progresywne i po latach (3 zmiany) wroce do tradycyjnych a to za rada profesora okulisty (nie chce wymieniac nazwiska). Powiedzial cyt. z pamiecie "wzrok to powazna sprawa i nie nalezy bawic sie tym". Mialem problemy z adaptacja wzroku do progresywnych soczewek i za kazda zmiana soczewek wystepowal ten sam problem z roznym natezeniem. Ponadto, cena samych soczewek jest porazajaca. Ktos tutaj napisal, ze nalezy zwracac uwage na jakosc a nie na cene. No wlasnie, za 199zl. nie kupi sie jakosci, zadnej jakosci bo tyle placi sie za zwykle soczewki bez oprawek.
    • kb6 Re: Okulary progresywne 05.12.12, 19:51
      Wszystko zależy od optyka, tzn czy potrafi dobrze "ustawić" szkła. Niestety nigdy nie wiesz na jakiego trafisz. Moje pierwsze okulary progresywne były doskonałe i właściwie prawie wcale nie musiałam się do nich przyzwyczajać. Byłam bardzo zadowolona i dlatego po kilku latach zdecydowałam się na następne. Niestety zakład, w którym je robiłam przestał istnieć i poszłam do innego. Tylko straciłam pieniądze a okulary nie nadawały się do użytku, mimo reklamacji. Naprawdę długo usiłowałam się do nich przyzwyczaić. Próbowała też szkieł kontaktowych progresywnych, ale to również okazało się dla mnie nieporozumieniem.
      • mi.ka.n Re: Okulary progresywne 24.12.12, 22:34
        Okulary "progresywne" to żaden współczesny wynalazek.Sa to poprostu okulary dwuogniskowe,ktore zawsze byly.Ja juz kilkadziesiąt lat temu takie zrobiłam, ale niestety nie mogłam w nich chodzic bo sie nie dalo nawet schodzić ze schodow.
    • lelum3 Re: Okulary progresywne 15.04.14, 15:20
      Mimo złych doświadczeń rozważam, czy nie pójść w progresy po raz drugi. Waham się i boję, że wyrzucę ponownie pieniądze w błoto. Nie wiem, co myśleć.
      • oldboy42wawa Re: Okulary progresywne 15.04.14, 23:34
        mam nadzieję że to co napisała bez przekazu to chyba jakiś dołek mentalny bo też rozważam zakup progresywnych ale taki wpis rozbija na atomy cały mój plan
    • aqua48 Re: Okulary progresywne 28.04.14, 17:22
      candyshop30 napisała:

> ale czemu? moim zdaniem jak są dobrze dobrane, dobry producent nie ma się czego obawiać.

No, nie do końca, bo można ich zwyczajnie nie zaakceptować, a tanie nie są. Okulary progresywne przydatne są w pewnym wieku, kiedy zazwyczaj mózg już ma pewne przyzwyczajenia do odbierania obrazu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka