Dodaj do ulubionych

lek na migrenę

10.12.12, 00:20
hej co polecacie na silny ból głowy? Jaki lek moze okazać się skuteczny?
Obserwuj wątek
    • grazkavita Re: lek na migrenę 11.12.12, 14:48
      Oprócz leków tradycyjnych(pyralgina, apap, polopiryna s), warto sie wysilic i poszukac przyczyny i oczywiscie ją usunąć.Może to być:brak czasu i nadmierny pośpiech(trzeba zgłębić naukę zarządzania czasem i trochę więcej go wygospodarować), niedotlenienie (brak ruchu na świeżym powietrzu), przezibienie(herbata z miodem i cytryną, polopiryna s i pod pierzynę). Oczywiście tych przyczyn może być wiele, lub dwie na raz... Pozdrawiam
    • justy1 Re: lek na migrenę 15.12.12, 09:29
      na migrenę najskuteczniejsze leki są na receptę - porozmawiaj z lekarzem.

ze środków dostępnych bez recepty dobrze sprawdzaja sie leki wieloskładnikowe, łączące kilka substancji przeciwbólowych, często z dodatkiem kofeiny, np. solpadeine (paracetamol, kofeina, kodeina), saridon=cefalgin (paracetamol, propyfenazon, kofeina), nurofen plus (ibuprofen,kodeina)
    • mel.la Re: lek na migrenę 18.12.12, 22:55
      Ja tez stosuje ibuprofen ( Nurofen ma w skladzie ibuprofen) i mimo, przebytej choroby wrzodowej nie mam zadnych problemow z zoladkiem. Jak mam juz silny atak migreny biore Maxalt- specjalnie przeciw migrenie.
    • no1teresa Re: lek na migrenę 18.12.12, 23:55
      w wielu przypadkach pomaga imbir
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: lek na migrenę 19.12.12, 01:30
        w wielu przypadkach pomaga imbir

w przypadkach czego :)

Minnie
        • no1teresa Re: lek na migrenę 19.12.12, 12:08
          a o czym mówimy? :)
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: lek na migrenę 20.12.12, 01:08
            a o czym mówimy?

o migrenie?? imbir na migrene jest bezuzyteczny.
            czasem pomaga w niej na mdlosci - CZ-A-S-E-M.

Minnie
      • mel.la Re: lek na migrenę 20.12.12, 09:31
        A co szkodzi wyprobowac?

Kiedy tylko poczujesz, że zbliża się atak migreny, zjedz 1—2 gramy świeżo zmielonego imbiru abo centymetrowy kawałek korzenia imbiru. Duńscy naukowcy odkryli, że imbir pomaga zapobiegać migrenom i łagodzić jej ataki, blokując produkcję prostaglandyn.

www.twoje-info.pl/zdrowie/bole%20glowy.html
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: lek na migrenę 21.12.12, 00:47
          mel.la napisała:
          A co szkodzi wyprobowac?

myslisz ze my na forum migrena do tej pory imbiru nie wyprobowalismy?

nie zapominaj tez, ze na forum migrena z US to ja jestem juz moze z 15 lat
          a ich doswiadczenia siegaja nawet dluzej...

Minnie
          • no1teresa Re: lek na migrenę 21.12.12, 09:43
            no i ok
            teraz niech wypróbuje moccar, dla niego imbir może się okazać strzałem w dziesiątkę
          • mel.la Re: lek na migrenę 21.12.12, 10:44
            ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> mel.la napisała:
            > A co szkodzi wyprobowac?
            >
            > myslisz ze my na forum migrena do tej pory imbiru nie wyprobowalismy?

!00 osobom moze nie pomoc a 101 szej byc moze tak. A co Ty sie tak zaperzasz? Ja sama chetnie sprobuje tej metody jak mnie zacznie brac migrena.

> nie zapominaj tez, ze na forum migrena z US to ja jestem juz moze z 15 lat
            > a ich doswiadczenia siegaja nawet dluzej...

No i co z tego? A moje doswiadczenia siegaja okolo 45 lat i to ma byc jakims wyznacznikiem ze mam imbiru nie sprobowac? Sprobuje to przynajmniej sama sie przekonam.
            • snajper55 Re: lek na migrenę 21.12.12, 13:02
              mel.la napisała:

> No i co z tego? A moje doswiadczenia siegaja okolo 45 lat i to ma byc jakims wy
              > znacznikiem ze mam imbiru nie sprobowac? Sprobuje to przynajmniej sama sie prze
              > konam.

Spróbuj też pieprzu, wanilii, oregano, chili, gałki muszkatołowej. Jeśli nie podziałają przejdź do bardziej tradycyjnych środków, takich jak oczy żaby czy suszone prącie jelenia.

S.
              • mel.la Re: lek na migrenę 22.12.12, 00:21
                Nie dziekuje, nie skorzystam, pozostane przy imbirze ale Tobie to by sie przydalo takie suszone prącie jelenia, ponoc pomaga jak komus na mozg pada.

Migrenę
                Duńscy naukowcy odkryli, że imbir może blokować działanie prostaglandyn, czyli substancji, które powodują zapalenie naczyń krwionośnych w mózgu, a tym samym są przyczyną migren. Pomimo iż badania te są jeszcze w fazie eksperymentalnej, uważa się, że niecała łyżeczka sproszkowanego korzenia imbiru może zahamować ból w jego początkowej fazie.

vitalia.pl/artykul462_Imbir-skarb-z-azji.html

Imbir
                Na przykład może:
                * Przeciwdziałać migrenom
                Duńscy badacze dowiedli, że 1/3 łyżeczki świeżego lub sproszkowanego imbiru, przyjęta przy pierwszych oznakach migreny, może zmniejszyć jej nasilenie przez hamowanie prostaglandyn – związków chemicznych, które powodują stan zapalny w naczyniach krążenia mózgowego.

www.digest.com.pl/imbir-leczy-od-pieciu-tysiacleci
                • ach_dama_byc_z_kanady Re: lek na migrenę 22.12.12, 07:30
                  które powodują zapalenie naczyń krwionośnych w mózgu, a tym samym są przyczyną migren.

zacznijmy od tego, ze "zapalenie naczyn krwionosnych w mozgu" NIE jest przyczyna migreny.
                  Gdyby bylo, ci Dunscy naukowcy dostaliby Nobla i juz dawno by bylo na to lekarstwo.

Poczytaj sobie lepiej cos porzadnego o migrenie Mela - nawet Wikipedia ma lepsze informacje od tego co ty podajesz,

www.punktzdrowia.pl/choroby-i-dolegliwosci/choroby-ukladu-krazenia/co-wywoluje-migrene cos prawdziwego
                  migrena.org.pl/przyczyny-migreny
                  i zycze szczescia z imbirkiem, alez probuj sobie :)

Minnie
                  • mel.la Re: lek na migrenę 22.12.12, 09:37
                    Moja droga, jak Ty mozesz zabierac glos odnosnie przyczyn migreny i zaprzeczac teorii dunskich naukowcow skoro pierwsze zdanie podanego przez Ciebie milku mowi:

Niestety dokładne przyczyny migreny nie są poznane.

Faktycznie zarabiste zrodlo wiedzy :-D
                    • mel.la Sorry LINKU ma byc 22.12.12, 15:42
                    • ach_dama_byc_z_kanady Re: lek na migrenę 23.12.12, 03:55
                      mel.la napisała:
                      Moja droga, jak Ty mozesz zabierac glos odnosnie przyczyn migreny i zaprzeczac teorii dunskich naukowcow skoro pierwsze zdanie podanego przez Ciebie milku mowi:

Niestety dokładne przyczyny migreny nie są poznane.

boszszszszszsz...kobieto!!!!
                      no wlasnie dlatego.

Przyczyny migreny wciaz nie sa DOKLADNIE poznane,
                      istnieje kilka teorii,
                      ale TYLE wiadomo juz ze moga sie brac z zaburzen w pniu mozgowym
                      a to oznacza zaburzenia w systemie nerwowym, moga sie brac z zaburzen w pracy przekaznikow serotoninowych (dlatego leki typu 'tryptan' sa w tej chwili najskuteczniejsze w przerywaniu napadow migreny), moze sie brac z rozszerzającej się depresji korowej.
                      A teoria naczyniowa jest juz od dawna przestarzala.

Jakim cudem wiec Dunscy naukowcy dowiedli ze :
                      ......które powodują zapalenie naczyń krwionośnych w mózgu, a tym samym są przyczyną migren. ??????????

Przeciez przyczyn migreny nie zna dokladnie NIKT. A nagle Dunczycy znaja ? :)

Co innego gdyby napisano - sa jedna z przyczyn, lub "wywoluja napady" -
                      - z tym moge sie zgodzic bez problemu.

Minnie
                      • mel.la Re: lek na migrenę 23.12.12, 08:41
                        ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> Przeciez przyczyn migreny nie zna dokladnie NIKT

No jakt to NIKT? Przeciez Dama z kanady zna!!!
                        vel Venus vel Minniemouse

Wez sie juz kobieto nie nakrecaj, juz Ci wczesniej pisalam ze nie mam ochoty z Toba gadac, i prosze Cie nie odpisuj mi juz ( oczywiscie nie posluchasz bo jak zwykle musisz miec ostatnie zdnie co mnie niezmiernie bawi :-D )
                        • ach_dama_byc_z_kanady Re: lek na migrenę 23.12.12, 09:23
                          > Wez sie juz kobieto nie nakrecaj, juz Ci wczesniej pisalam ze nie mam ochoty z
                          > Toba gadac, i prosze Cie nie odpisuj mi juz ( oczywiscie nie posluchasz bo jak
                          > zwykle musisz miec ostatnie zdnie co mnie niezmiernie bawi
    • firma_leader Re: lek na migrenę 19.12.12, 21:46
      Przyczyną może być też choroba okluzyjna, czyli aspekt stomatologiczny. Często neurolog sobie nie poradzi z migreną, a dentysta (przeszkolony w tym kierunku) już tak. Poczytaj w googlach na ten temat.
    • korrra Re: lek na migrenę 29.12.12, 11:08
      Jak już mnie dopadnie migrena, a trwa zazwyczaj kilka lub kilkanaście dni, biorę solpadeine rozpuszczalną, 2 tabletki jednorazowo. Uprzedzam, że ten lek może powodować zawroty głowy, otumanienie,a także powodować roztrzęsienie no i na dłuższą metę uzależnia, także rozsądnie polecam zażywać - to jedyny lek, który mi pomaga na ból głowy,ale działa.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: lek na migrenę 30.12.12, 01:49
        korrra napisała:
        to jedyny lek, który mi pomaga na ból głowy,ale działa.

to i tak cud ze ci pomaga.
        a cos z tryptanow probowalas?
        w ogole tych solpadeine jest kilka rodzajow - jaka bierzesz?

Minnie
    • angiee.e Re: lek na migrenę 30.12.12, 16:27
      moim zdaniem do każdego trzeba podejść indywidualnie a nikt lepiej tego nie zrobi jak specjalista, moja siostra średnio raz na 2,3 tygodnie zwalniała się z pracy, albo w ogóle brała wolne bo nie była w stanie przyjść, wyglądała jak ściana i ciągle wymiotowała a kilka godzin przed "atakiem" wiedziała, że się zbliża. horror, wiele zależy od naszego nastawienia a jeszcze więcej od odpowiedniego lekarza i metody, poszła do neurologa, który wręcz, jako ona to mówi przywrócił jej życie :) i teraz wychwala go pod niebiosa i poleca swoją drogą rzeczywiście w tych czasach, zwłaszcza z naszą kochaną służba zdrowia, nie łatwo jest znaleźć dobrego i przede wszystkim skutecznego lekarza ! dlatego z pełną świadomością mogę "zareklamować" dr Marka Obersztyna :) takich lekarzy ze świecą szukać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka