Dodaj do ulubionych

Szczękościsk...

IP: *.czeladz.msk.pl 15.07.04, 23:24
O pewnego czasu (prawdopodobnie na tle nerwowym)podczas snu,bardzo mocno
zaciskam zęby.Rano z trudem otwieram usta,całą twarz mam spuchniętą i
niesamowity ból w skroniach.
Do jakiego lekarza mam się z tym zwrócić,do neurologa? A może to nie jest
konieczne? Co na to zaradzić? Ostatnio zacząłem brać na noc ziołowe tabletki
uspokajające,myslaąc ze to coś pomoże ale nie pomogło. Ten szczękościsk
niestety "pojawia" się coraz częściej podczas dnia... Poradźcie coś.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: hydrogen Re: Szczękościsk... IP: *.gfk.pl 16.07.04, 11:21
      Napięcie mięśniowe może brać się z nieprawidłowej przemiany materii. Zdaje się,
      że głównym winowajcą jest zbyt dużo Ca w stos do Mg w organiźmie (Mg rozluźnia
      mięśnie zaś Ca je napina). Ważne jest aby określic przyczynę takiego stanu
      rzeczy bo o ile wiem to jest ona bardziej skomplikowana niż po prostu niedobór
      Mg i nadmiar Ca w diecie (np nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy-tak jest
      przynajmniej u mnie).
      • Gość: hydrogen Acha... IP: *.gfk.pl 16.07.04, 11:23
        Oczywiście zaburzenia przemiany materii mogą jak najbardziej mieć podłoże
        nerwowe. Pozdro
      • Gość: Agnieszka Re: Szczękościsk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 14:05
        Ale czy zbyt niski poziom wapnia wywołuje tezyczke czy za wysoki?
        • Gość: Agnieszka Re: Szczękościsk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 14:10
          Prosze o wyjasnienie bo nie rozumiem...skoro przy teżyczce spada poziom wapnia
          • Gość: hydrogen Re: Szczękościsk... IP: *.gfk.pl 16.07.04, 14:24
            Tężyczkę zbyt niski ale to chyba co innego niż szczękościsk?Pzdr
            • Gość: Agnieszka Re: Szczękościsk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 14:26
              Ale przy tężyczce mamy też do czynienia ze szczekościskiem.
            • Gość: Bolek25 Re: Szczękościsk... IP: *.czeladz.msk.pl 16.07.04, 14:26
              Dzieki!
              A czy powodem moga być lamblie,bo właśnie się okazało że je mam...co prawda
              zdecydowanie dłużej je mam w organizmie niż ten nieszczęsny szczękościsk ale
              może to ma związek..?
              • Gość: hydrogen Re: Szczękościsk... IP: *.gfk.pl 16.07.04, 14:34
                >A czy powodem moga być lamblie,bo właśnie się okazało że je mam...co prawda
                > zdecydowanie dłużej je mam w organizmie niż ten nieszczęsny szczękościsk ale
                > może to ma związek..?

No nie wiem, nie słyszałem o tym. Jeśli jest taki związek to jest chyba dość
                złożony. Ale tu muiałby wypowiedziec się specjalista.

Co do szczękościsku i tężyczki to ja nie twierdzę, że jedyną przyczyną jest ta
                którą podałem. Wysoki stos. Ca do Mg może prowadzić do napięcia mięśni ale byc
                może są też inne sytuacje kiedy takie napięcie się pojawi.

A poza tym nie można tez wykluczyć, że taki wysoki stosunek Ca do Mg będzie
                występował przy obniżonym poziomie wapnia, wystarczy, że poziom mg będzie
                odpowiednio niski.

Pozdro

• Gość: Agnieszka Re: Szczękościsk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 14:44
                  A poza tym nie można tez wykluczyć, że taki wysoki stosunek Ca do Mg będzie
                  występował przy obniżonym poziomie wapnia, wystarczy, że poziom mg będzie
                  odpowiednio niski.
                  ...dokładnie
                  Mg ułatwia wchłanianie wapnia...ale jeśli obydwu pierwiastków jest zbyt mało to
                  objawy tężyczki gotowe
                  Ca reguluje napiecie mięśni, nie słyszałam by powodował to napiećie poniewaz
                  jego nadmiar wędruje do nerek...podwyższa poziom parathormonu...itd.itd.
                  Dziekuje za odpowiedz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka