04.02.13, 18:08
Witam, od jakiegoś czasu podejrzewałam u siebie tarczyce w końcu postanowiłam zrobić badanie na TSH . dziś odebrałam wyniki , gdzie mój wynik to : 6,560 . Nie znam się na tych wynikach tzn, ze mam tarczyce . Mogłby ktoś mi powiedzieć, bo do lekarza dopiero w piątek wybieram się. Pozdrawiam i czekam na pomoc:)
Obserwuj wątek
    • mi.ka.n Re: tsha? 04.02.13, 18:19
      Wynik jest podwyżzszony.Świadczy o niedoczynnosci tarczycy.
    • iwona402 Re: tsha? 04.02.13, 19:30
      Możesz być zupełnie pewna, że masz tarczycę, ale niestety trochę niewydolną- masz niedoczynność. Najlepiej jeszcze przed wizytą u endokrynologa zbadaj sobie fT3 , fT4, przeciwciała anty-TPO i anty-TG, oraz USG tarczycy, wtedy lekarz będzie miał dokładny obraz i możliwe że pozna przyczynę niedoczynności.
    • zombiekitty Re: tsha? 05.02.13, 05:58
      melcia890 napisała:

> Witam, od jakiegoś czasu podejrzewałam u siebie tarczyce

i słusznie :D
      a nerki też podejrzewasz? ;)

__

PS. Masz niedoczynność.
      • mamalgosia Re: tsha? 05.02.13, 11:28
        Żeby się przekonać czy się ma nerki, należy zrobić badanie zawartości białka w moczu
        • zombiekitty Re: tsha? 05.02.13, 11:33
          mamalgosia napisała:

> Żeby się przekonać czy się ma nerki, należy zrobić badanie zawartości białka w
          > moczu

żeby się przekonać, czy ma się nerki, to chyba wystarczy USG - jak ich nie ma to nie będzie ich widać na ekranie ;)
          • mamalgosia Re: tsha? 05.02.13, 21:01
            No wiesz, ale usg sobie sama nie zrobię (na razie jeszcze nie kupiłam aparatu), a do laboratorium mogę iść i oddać krew czy inny materiał sama.
            Ale ciężko znaleźć jakiś dowód na posiadanie mózgu;)
            • zombiekitty Re: tsha? 05.02.13, 21:05
              mamalgosia napisała:

> Ale ciężko znaleźć jakiś dowód na posiadanie mózgu;)

Oj masz rację;) Choć może pusta czaszka inne odgłosy wydaje jak się w nią uderzy? Tak się szuka tajemnych komnat w starych zamkach - puka się w ścianę;) Ale to trzeba mieć chyba pewne doświadczenie;)
    • mamalgosia Re: tsha? 05.02.13, 11:27
      Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, graniczące z pewnością, że masz tarczycę. Ale to całkiem bez względu na wynik badania tsh:)

Tarczycę niedoczynną
    • mlody776 Re: tsha? 05.02.13, 21:57
      Przestań przyjmować syntetyczne leki, jedz dużo warzyw, omijaj cukier i jedz chude mięso. Jak możesz je kupić, to przyjmuj minerały i witaminy w tabletkach lub najlepiej w płynie.
      Jednym słowem nie daj się nabić w butelkę, czyli "nowa polska modna" chorobę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka