Dodaj do ulubionych

Nadciśnienie

15.03.13, 12:21
Od niedawna uchwyciłam u siebie nadciśnienie. Dostałam odpowiednie leki, lecz bez wskazań, jak ich używać. Postępuję tak, że kilkakrotnie na dzień mierzę ciśnienie i w zależności od wyniku biorę mniejszą lub większą porcję leku. Zdarza się, że ciśnienie i bez leków mieści się w normie, wtedy niczego nie zażywam. Czy postępuję słusznie?
Obserwuj wątek
    • honat5 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 12:30
      Jak to możliwe że bez wskazań?Lekarz Ci przepisał?To są zbyt ważne objawy,żeby brać leki na własną rękę.
      • lelum3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 13:22
        Ostatnio zameldowałam się u lekarza z zapisami pomiarów ciśnienia z dłuższego czasu i ilością zażywanego w tym czasie leku. Stwierdził, że wszystko jest w porządku i dopisał mi kolejny specyfik. Sytuacja pewnie dojrzała, żebym wzięła pieniądze w garść i poszła do kogoś skonsultować się prywatnie. Przykre, nie jestem Krezusem.
      • lelum3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 13:34
        Wskazania były nader mętne, typu: może rano, a może wieczorem po 1 lub 2 tabletkach. Po 1 tabletce ciśnienie spadało mi poniżej normy. Zaczęłam kombinować, żeby utrzymywać się w normie.
    • wadera3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 13:12
      Nie, niesłusznie, jeśli dostałaś leki na receptę=zalecone przez lekarza, to wiesz jak je stosować, jeśli zdobyłaś w ciemno "jakieś leki na nadciśnienie" to tym bardziej robisz sobie krzywdę, a jeśli te "leki" to modne i nic nie warte suplementy, to tylko bardziej możesz sobie zaszkodzić.
      Od "uchwycania" nadciśnienia jest lekarz pierwszego kontaktu, no i on ordynuje leki, oraz on uczy jak i kiedy można modyfikować ich stosowanie. Ale z pewnością nie na pierwszym etapie leczenia.
      • lelum3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 13:25
        wadera3 napisała:

> Od "uchwycania" nadciśnienia jest lekarz pierwszego kontaktu, no i on ordynuje
        > leki, oraz on uczy jak i kiedy można modyfikować ich stosowanie. Ale z pewności
        > ą nie na pierwszym etapie leczenia.
        Sama się połapałam, że dzieje się z moim ciśnieniem coś niedobrego. Z dawkowaniem leku zostałam pozostawiona sama sobie, mimo że podczas ostatniej wizyty o to właśnie się dopytywałam. Intuicyjnie leczę się w/g wskazań ciśnieniomierza.
        • wadera3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 13:36
          Nie wierzę Ci, powiem otwarcie, nie znam lekarza, który przepisuje lek i nie informuje o tym jak go zażywać, pomijając to, że na recepcie musi być dawkowanie.
          • lelum3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 13:54
            Ja też nie dowierzam temu, co mi się zdarzyło:) Nadciśnienie - banalna historia.
            Nie pozostaje mi nic innego niż wziąć kasę w garść i zasięgnąć prywatnej porady. Mam emeryturę w wysokości 1100.
          • lelum3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 13:59
            wadera3 napisała:

> na recepcie musi być dawkowanie.
            Na najnowszej recepcie nie ma wskazań, co do dawkowania.
            • marbor1 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 17:34
              Na najnowszych receptach musi być podane dawkowanie, inaczej recepty nie zrealizują w aptece.
              Mam właśnie receptę przed sobą wystawioną w tym tygodniu przez lekarza, jak wół przy każdym leku jest wypisane dawkowanie.
              Poza tym leki bierze się zawsze o jednej porze dnia. Na nadciśnienie powinno się brać leki rano.
              Rację ma wadera. Nie spotkałam się jeszcze nigdy z taką sytuacją żeby lekarz nie poinstruował pacjenta jak ma brać zaordynowane leki.
              • lelum3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 18:21
                marbor1 napisała:

> Na najnowszych receptach musi być podane dawkowanie, inaczej recepty nie zreali
                > zują w aptece.
                Zrealizowali. Miałam 2 identyczne recepty, jedną już wykupiłam.

> Nie spotkałam się jeszcze nigdy z taką sytuacją żeby lekarz ni
                > e poinstruował pacjenta jak ma brać zaordynowane leki.
                Sytuacja mnie także wydaje mi się co najmniej dziwna, stąd moje posty na forum.
                • lelum3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 18:29
                  Wygląda na to, że dodany lek (Diuresin SR) utrzymuje ciśnienie na normalnym poziomie. Zatem mam jeszcze posiłkować się Tritace? To był pierwszy z zapisanych mi specyfików.
                  • marbor1 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 19:06
                    Puchną ci nogi, że bierzesz diuresin?
                    • lelum3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 19:18
                      Absolutnie nie i nigdy w związku z tym nie skarżyłam się lekarce.
                      • marbor1 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 19:38
                        Z tego, co czytałam w ulotce to jest lek moczopędny, dlatego pytałam.
                        Leki moczopędne też w jakimś stopniu regulują nadciśnienie. Wiem coś o tym bo sama biorę leki moczopędne z powodu zastoinowej niewydolności pracy serca. Oprócz tego lek na nadciśnienie w małej dawce.
                        Tak jak pisałam wcześniej leki powinno się brać stale o jednej porze dnia.
                        Poproś lekarza prowadzącego o poinstruowanie w jakich dawkach masz brać te leki.
                        • lelum3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 20:00
                          marbor1 napisała:

> Poproś lekarza prowadzącego o poinstruowanie w jakich dawkach masz brać te leki
                          Spróbuję po raz n-ty docisnąć lekarza do ściany. Swoją drogą zasięgnę raczej opinii kardiologa. Może przesadzam, bo pomiary z domowego mierzenia ciśnienia też nie są bez znaczenia.
                          • goodman41 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 21:24
                            Trolluj dalej. Ocenimy ktorej klasy jestes trollem.
                            • lelum3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 21:48
                              Skoro tak uważasz, na pewno masz rację:)
                              • lelum3 Re: Nadciśnienie 15.03.13, 21:57
                                Czuj się wielki. Wytropiłeś trollaa:)))))
                • horpyna4 Re: Nadciśnienie 16.03.13, 12:31
                  Jeżeli nie ma na recepcie dawkowania, to być może sprzedadzą bez zniżki. Podobno ostatnio NFZ bardzo intensywnie sprawdza takie rzeczy.
                  • lelum3 Re: Nadciśnienie 16.03.13, 14:51
                    Jest na recepcie 30% zniżki.
    • aniaurszula Re: Nadciśnienie 15.03.13, 23:06
      nie powinnas brac leki coziennie bez wzgledu na wartosci cisnienia bo przeciez te leki normuja cisnienie i ciesz sie ze dzialaja a ewentualne watpliwosci wyjasnic z lekarzem.
    • kol.3 Re: Nadciśnienie 16.03.13, 07:32
      Zawsze możesz zmienić lekarza.
      • grazkavita Re: Nadciśnienie 16.03.13, 08:15
        Dowie3działam się , że u jednej pani ciśnienie z 230 spadło do 175 po zażyciu dwóch kapsułek preparatu czosnku z natką pietruszki! Kochani , jedzmy czosnek i zieloną pietruszkę , smacznego!
        • lelum3 Re: Nadciśnienie 16.03.13, 09:05
          Ja z kolei znam osobę, u której kuracja czosnkowa skończyła się wylewem.
          • evee1 Re: Nadciśnienie 17.03.13, 10:20
            > Ja z kolei znam osobę, u której kuracja czosnkowa skończyła się wylewem.
            Moze oprocz czosnku ta osoba nie brala zadnych lekow ;-).

Co lekow, bardzo mnie dziwi, ze lekarz nie podal wskazan co do jego stosowania. Radzilabym jednak udac sie do innego lekarza.
            Ja tez biore kombinacje leku obnizajacego cisnienie (nieco inny niz Twoj) z diuretykiem. Te drugie tez stosowane sa w leczeniu nadcisnienia. Taka kombinacja dziala na mnie bardzo dobrze, podczas gdy poczatkowa, nizsza dawka samego leku obnizajacego cisnienie, a potem jego wyzsza dawka nie dawaly zadowalajacych rezultatow.
            Ja, niezaleznie od wysokosci cisnienia, biore leki tylko rano. Nie mierze tez cisnienia kilka razy dziennie, tylko raz na tydzien. Cisnienie zmienia sie w ciagu dnia, wiec tak naprawde nie ma to wiekszego sensu. No, chyba ze Twoje nadcisnienie nalezy do naprawde wysokich i musisz je czesciej kontrolowac. Ale jezeli, mimo brania lekow, jest ono nadal bardzo wysokie, to byc moze dawka leku jest zle dobrana.
            • lelum3 Re: Nadciśnienie 17.03.13, 11:08
              evee1 napisała:

> Radzilabym jednak udac sie do innego lekarza.
              Tak zrobię. Czuję się z problemem zostawiona sama sobie.

> Ja, niezaleznie od wysokosci cisnienia, biore leki tylko rano. Nie mierze tez c
              > isnienia kilka razy dziennie, tylko raz na tydzien.
              Muszę do tego dojść, bo z kikukrotnym mierzeniem w ciągu dnia czuję się ja hipochondryk.
            • horpyna4 Re: Nadciśnienie 17.03.13, 15:51
              Potwierdzam, najlepsze efekty daje kombinacja dwóch leków. Wtedy w trakcie ustawiania ich jeden bierze się w stałej dawce, a dawkę drugiego ustala kontrolując ciśnienie.

Przy sporym nadciśnieniu (powyżej 200/100) może trochę potrwać takie ustawienie i początkowo rzeczywiście ciśnienie trzeba kontrolować codziennie. Jak już sytuacja zostanie opanowana, to wystarczy co kilka dni.

Obecnie stosowane leki przeciw nadciśnieniu bierze się tylko rano, bo mają przedłużone działanie.
              • lelum3 Re: Nadciśnienie 17.03.13, 18:32
                Nie mam tak wysokiego ciśnienia (150, 160/100). Idąc za radami Twoimi i innych osób, wdrożę regularne przyjmowanie leków. Swoją drogą skonsultuję się z innym lekarzem.
                • horpyna4 Re: Nadciśnienie 17.03.13, 20:51
                  Masz niestety wysokie dolne; to o wiele trudniej opanować, niż wyskoki górnego. Jak nie chcesz mieć problemów, to musisz regularnie przyjmować leki, a przede wszystkim rzeczywiście skonsultować się z innym lekarzem. I wcale nie musi mieć specjalizacji w dziedzinie kardiologii, byle faktycznie znał się na rzeczy. Podpytaj może innych pacjentów, czasem można czegoś w ten sposób się dowiedzieć.

Mnie kardiolodzy nie bardzo potrafili pomóc. Na szczęście trafiłam do lekarki pierwszego kontaktu, dzięki której od wielu lat mam ciśnienie w normie. Początkowo miałam 240/120 i z takim chodziłam, więc problem jest mi dobrze znany. A tak naprawdę specjalnością tej lekarki jest... medycyna estetyczna. Okazało się jednak, że na leczeniu nadciśnienia zna się bardzo dobrze.
                  • evee1 Re: Nadciśnienie 17.03.13, 23:50
                    A tak z ciekawosci zapytam, co bierzesz? Ja nie mialam nigdy tak wysokiego, jakies 150-160/100. Teraz biore Irprezide, ktory zawiera Irbesartanum i Hydrochlorothiazide i cisnienie rzadko wychodzi mi poza przepisowwe 120/80.
                    • lelum3 Re: Nadciśnienie 18.03.13, 07:53
                      Biorę Tritace i Diuresin SR
                    • horpyna4 Re: Nadciśnienie 18.03.13, 08:15
                      Tertensif, Tritace i Bisocard. Tyle, że ustawienie miałam na Tertensifie + coś innego, ale już nie pamiętam, co. Tritace i Bisocard są kolejnymi zamiennikami leków, które brałam wcześniej.
      • lelum3 Re: Nadciśnienie 16.03.13, 09:06
        To chyba najbardziej racjonalne rozwiązanie.
        • amityr Re: Nadciśnienie 18.03.13, 19:27
          Tak się zastanawiam. Kto większego głupa na tym forum pali od lelum 3 chyba ci co mu porad udzielają.Który to już nick?
        • lelum3 Re: Nadciśnienie 20.03.13, 21:31
          Zasięgnęłam dziś porady innego lekarza. Jeden z leków mam zażywać na noc, drugi na dzień; obydwa po jednej pastylce. Zobaczymy, jakie to da efekty.

Dziękuję Wszystkim, którzy zabrali głos w moim wątku.
          • mlody776 Re: Nadciśnienie 23.03.13, 01:56
            Daj sobie spokój z ta chemia niby medyczna, kompletnie. Te niby leki nie lecza a tylko wyjaławiają organizm z koniecznych do życia minerałów(zobaczysz ze będą zwiekrzac dawki a twoje ciśnienie krwi prawie się nie zmieni w czasie-będzie się pogarszało-zapytaj tych co biora te chemie przez lata). Lepiej oddychał byś przez chociaż 2 minuty na dzień na świeżym powietrzu, głęboko ale spokojnie, a ciśnienie się samo wyreguluje. Na dodatek mogla byś spróbować: potas, magnes, wapno i w ogóle brać rożne minerały, najlepiej w płynie. Wiech mieszkanie codziennie i staraj się pozytywnie myśleć i być bez stresów. Przebywaj ok. 2 godziny na słońcu, chociaż 3 razy na tydzień.
      • powrozowy Re: Nadciśnienie 12.09.13, 19:02
        Racja. Na psychiatre chyba : )
    • lelum3 Re: Nadciśnienie 14.04.13, 14:54
      Otóż wydobyłam z mojej lekarki, że jednego procha mam zażywać rano, drugiego wieczorem. Efekt jest taki, że oscyluję wokół 140/100 z tendencją zwyżkową. Jako cierpliwy pacjent znów pójdę się poskarżyć. Żeby się leczyć, trzeba mieć cierpliwość :)
      • mlody776 Re: Nadciśnienie 14.04.13, 19:00
        Tak, nogi, cierpliwość się przydają w leczeniu ale najważniejsza jest głowa.
        forum.gazeta.pl/forum/w,22,143220287,143415076,Re_Nadcisnienie.html
        A nie meczy ciebie sumienie (jak spisz w nocy), ze wykorzystujesz kasę państwową na wydatki medyczne, niepotrzebnie? Przecież nic nie jest za darmo i jak ty osobiście nie płacisz za konowałów, to ktoś inny musi płacić za ciebie. I tu mamy powszechny objaw uczciwości polskiej, bo twierdzi się w kraju, ze "wszyscy to robią", wiec musi być OK. Jak by kiedykolwiek większość miała racje.
        • evee1 Re: Nadciśnienie 18.04.13, 08:12
          > A nie meczy ciebie sumienie (jak spisz w nocy), ze wykorzystujesz kasę państwową
          > na wydatki medyczne, niepotrzebnie?
          A skad wiesz, ze niepotrzebnie?
          • mlody776 Re: Nadciśnienie 24.04.13, 14:45
            Ja nie wymiguje się od odpowiedzi, ale czy kiedyś pytałaś lekarza, z kat się bierze nadciśnienie? Moze się zastanowiłaś, skoro niewiedza, to dlaczego tylko blokują reakcje mózgu, który z nieznanego im powodu, zwiększa wydajność serca, powodując tym wysokie ciśnienie?

• 2margo00 Re: Nadciśnienie 15.04.13, 13:28
      Witam!!!! Uważam że postępuje Pani słusznie regulujac sobie leki ale prosze z domowych sposobów zazywac Aronie.Jest to owoc który własnie reguluje ciśnienie.Pozdrawiam-M.
    • lelum3 Re: Nadciśnienie 17.04.13, 08:41
      Linki są rzeczowe i interesujące. Dzięki:)
      • mark230 Re: Nadciśnienie 23.04.13, 08:02
        nie zapominaj o regularnym wysiłku i jak najmniejszej ilości soli w pożywieniu
        • lelum3 Re: Nadciśnienie 23.04.13, 21:22
          Z ograniczeniem soli łatwiej sobie radzę, do codziennego wysiłku z trudem się przyzwyczajam.
        • mlody776 Re: Nadciśnienie 24.04.13, 18:03
          Widać ze słyszałeś ta teorie (ponoć nie spiskowa-Hahaha), ze po soli chce się pis i przez to mamy więcej wody we krwie, co ma powodować większe ciśnienie (oni porównuja do przedziurawionego kola w samochodzie). Lekarze/kardiolodzy są naprawdę śmieszni w zachodnim świecie. W dalekiej Azji np. twierdza, ze: bez soli niema życia. No, ale ci nie zachodni lekarze pracują często z powołania i nie zarabiają wiele. Za to ich pacjenci żyją dłużej, szczęśliwie, weselej itd.
    • goodman41 Re: Nadciśnienie 21.05.13, 22:04
      Wbrew temu, co jest napisane w podręcznikach medycznych przyczyna tzw. samoistnego nadciśnienia tętniczego jest znana. Wysokie wartości ciśnienia tętniczego są efektem nieprawidłowego żywienia organizmu i związanym z tym upośledzeniem funkcjonowania systemu kontroli. Ośrodkiem regulującym wszystkie funkcje naszego organizmu jest mózg (centrum kontroli). Nieprawidłowe żywienie nie zapewnia wystarczającego zaopatrzenia ośrodkowego układu nerwowego w substancje odżywcze i w energię, wówczas uruchamiane są mechanizmy zwiększające napływ krwi do mózgu (m. in. wzrost aktywności układu sympatycznego – silniejszą i szybszą pracę serca, zwężenie tętnic obwodowych). W pierwszym choroby okresie obserwujemy u pacjentów tzw. nadciśnienie chwiejne – czyli wartości ciśnienia wahające się od małych do bardzo wysokich. Utrzymywanie się tego stanu powoduje narastanie zmian w tętnicach obwodowych oraz postępujące uszkodzenie narządów wewnętrznych, głównie mózgu, nerek, serca, siatkówki. Po pewnym czasie ciśnienie tętnicze stabilizuje na wysokim poziomie . W tym okresie ściany naczyń tętniczych fizjologicznie elastyczne stają się twarde i tracą zdolność do zmiany średnicy w zależności od ilości napływającej krwi. Przyczyną upośledzonego ukrwienia mózgu najczęściej jest miażdżyca naczyń krwionośnych, która powoduje zwężenie ich średnicy i zmniejszenie przepływu. Współczesna medycyna w terapii nadciśnienia koncentruje się na leczeniu objawowym, stosując środki chemiczne powodujące czasowe obniżenie ciśnienia tętniczego, ich działanie związane jest z powstawaniem rozmaitych działań niepożądanych, często groźnych dla zdrowia (np. narastania zmian miażdżycowych w tętnicach).
      Drugim po mózgu narządem wymagającym stałego przepływu krwi na odpowiednim poziomie są nerki. Prawidłowe ciśnienie jest konieczne dla zachowania filtracji krwi. Nerki posiadają własny niezależny system kontroli przepływu krwi. Jeżeli ten przepływ spada to wydzielają one substancje, które podnoszą ciśnienie, co pozwala na zwiększenie przepływu. Niekiedy zdarza się, że występują wady anatomiczne tętnic nerkowych powodujące ich zwężenie, co powoduje upośledzenie napływu krwi. Nerki broniąc się przed tym wymuszają na organizmie utrzymywanie wysokich wartości ciśnienia. Aby stwierdzić, czy przyczyną nadciśnienia jest zwężenie tętnicy nerkowej trzeba wykonać określone badania. Są nimi badanie USG oraz badanie dopplerowskie, które można wykonać w większości szpitali. Diagnostykę można poszerzyć o wykonanie tomografii komputerowej nerek po podaniu kontrastu dożylnego. Istnieje wtedy możliwość komputerowej rekonstrukcji unaczynienia nerek i stwierdzenia, czy gdzieś występują ich zwężenia.
      Calosc mozna przeczytac w ponizszym linku:

www.optymalni.pl/infopage.php?id=158

• 2margo00 Re: Nadciśnienie 22.05.13, 09:09
      Mozna i tak ele najlepiej poradzic sie lekarza.Pozdrawia- M.
      • lelum3 Re: Nadciśnienie 22.05.13, 11:03
        Po długich i ciężkich udało mi się osadzić ciśnienie na w miarę dopuszczalnym poziomie.
        Ktoś mnie podejrzewał o trolling. Jako dowcip z mojej współpracy z lekarką mogę podać jej stwierdzenie, kiedy skarżyłam się na skoki ciśnienia, że mam zepsuty odnośny aparat:)))
    • 2margo00 Re: Nadciśnienie 09.07.13, 06:51
      Uważam ze dobrze postepujesz na wszelki wypadek spytaj sie jeszcze lekarza.M.
    • lelum3 Re: Nadciśnienie 11.07.13, 09:31
      Uznałam, że słuszniej jest przyjmować leki ciągle.
    • lelum3 Re: Nadciśnienie 27.07.13, 19:24
      Po długich i ciężkich ustaliłam sobie dawkę leków, sprawiających, że ciśnienie utrzymuje mi się mniej więcej na poziomie 130/90. Byłam już z siebie bardzo zadowolona, lecz niedawno kiedy pojawiłam się w przychodni po recepty, pani doktor stwierdziła, że przedawkowuję Tritace. Była też zadziwiona, kto zalecił mi dawkowanie tak dużych ilości. Zatem zmniejszam... Czuję się totalnie skołowana. Intensywnie myślę o zmianie lekarza. Czy jest z tym jakiś problem?
      A, nie pamiętam, czy o tym pisałam; w tak zwanym międzyczasie pani doktor sugerowała, że mój ciśnieniomierz jest zepsuty, ponieważ nie wskazywał oczekiwanych wartości, bezczelnie je zawyżał.
      • lelum3 Re: Nadciśnienie 27.07.13, 19:31
        Ludzie, ja nie tylko będę cierpieć na nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu i początki cukrzycy. Jak tak dalej będzie się układać moja współpraca z lekarzem podstawowej opieki rodzinnej, zwyczajnie zwariuję.
        • goodman41 [...] 28.07.13, 12:43
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • katarzynaijerzy Re: Nadciśnienie 09.08.13, 16:38
      Spróbuj domowych sposobów, może akurat;
      - kluczowym problemem jest zaburzony metabolizm poprzez niewłaściwą dietę,
      - dieta niskociśnieniowa to minimum tłuszczów nasyconych, cholesterolu, maximum owoców, warzyw, pełnych ziaren, tłuszcze nienasycone omega3,
      - pij tylko zieloną herbatę i nie jedz żadnych tłuszczów utwardzonych, typu margaryna,
      - całkowicie odrzuć białą sól, biały rafinowany cukier, pokarmy mają ich wystarczająco dużo,
      - kasze, ryże, owsianka, naturalny błonnik, minimalizujący zaparcia do zera, norma to wypróżnianie się raz dziennie,
      - odrzucamy alkohol, kawę, papierosy,
      - pijemy napary z lipy, dziurawca, głogu,
      - łykamy miłorząb japoński, Ginko Biloba
      - jemy czosnek w dużych ilościach (uwaga na wątrobę)
      - łykamy maksymalne dawki witaminy C, naturalnej; acerola, dzika róża, nać pietruszki, papryka, aronia, czarna porzeczka, to bomby witaminowe C
      - staramy się więcej ruszać, spacery, sporty, gimnastyka, basen
      - przyjmuj magnez, wapń i potas,
      - stosujemy ocet jabłkowy, nasiona lnu, tran, olej z wiesiołka dwuletniego, lecytynę,
      - próbujemy zapanować nad stresem, stosujemy napary z melisy, szyszek chmielu, serdecznika.
      • lelum3 Re: Nadciśnienie 09.08.13, 17:36
        Powiem Ci szczerze, że gdybym miała tak się torturować, to wybieram zawał.
        Niemniej dzięki za troskę:)
    • lelum3 Re: Nadciśnienie 09.08.13, 17:33
      sniezynka22 napisała:

> Cukrzyca czy hipercholesterolemia to częs
      > te towarzystwo nadciśnienia.
      Nie wiedziałam, że występują z nadciśnieniem w komplecie.
      • kasia2-6 Re: Nadciśnienie 09.08.13, 17:56
        Częsta przyczyna nadciśnienia jest otyłość a potem w ciągu insulioopność. Ja miałam i się wyleczyłam po podjęciu decyzji o zrzuceniu wagi. trzeba znależć dobrego dietteyka, zrzucić balast i po sprawie. Jestem tego żywym przykładem.
        • lelum3 Re: Nadciśnienie 09.08.13, 19:53
          Co do swojej wagi mam wiele zastrzeżeń. Niestety, odchudzanie zaczynam na ogół od jutra:(
    • powrozowy Gorzej juz nie mozna chyba ??? 12.09.13, 19:01
      Przyjmowac leku na nadcisnienie. Nie slyszalem w zyciu o takim sposobie przyjmowania leku tego typu. Cisnienie krwi nie jest nigdy stale, mozesz w ogole nie miec faktycznego nadcisnienia, mozesz nie miec potrzeby przyjmowania lekow. Cisnienie rosnie tuz po wysilku, jedzeniu, piciu. Maleje po dluzszym czasie od wysilku fizycznego, cieplej kapieli, w pozycji lezacej. Inne jest na rece prawej, inne na lewej.
      Czy nie ma ulotki dolaczonej do opakowania ? Tam powinno pisac ze lek nalezy przyjmowac scisle wg. zalecen lekarza, ktorych Ty w ogole nie masz ?
      Leki na nadcisnienie, ktorych sa setki, maja bardzo rozne mechanizmy dzialania. Zdecydowana wiekszosc bierze sie regularnie , co dzien, aby przynosily efekt. Niektore dzialaja szybko , niektore powoli , nawet po tygodniu. Czesto dawke zaczyna sie od polowy lub jeszcze mniej, pomalu dochodzac do pelenj dozy.
      • lelum3 Re: Gorzej juz nie mozna chyba ??? 12.09.13, 21:14
        Dzięki za zainteresowanie:)
        Metodą prób i błędów udało mi się ustalić taką dawkę leków, która utrzymuje moje ciśnienie na przyzwoitym poziomie. Mierzę ciśnienie 2 razy na dzień i uważam, żeby było ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka