Gość: kobitka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 13:10 Przy zginaniu kolana ono boli i wydaje taki chrzęszczący ( dość głośny) odgłos. Co to może być ? Co z tym zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hydrogen Re: chrzęst w kolanie IP: *.gfk.pl 22.07.04, 14:27 No idź do ortopedy to postawi ci diagnozę. Dodatkowo warto też zrobić badanie włosów pod kątem składu mineralnego. U mnie kłopoty z kolanami (objawy zbliżone do twoich) miały podłoże w niedoborze biopierwiastków (są one potrzebne do regeneracji tkanki stawu) i ustąpiły po kilku miesiącach suplementacji mineralnej. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: chrzęst w kolanie IP: 213.134.130.* 22.07.04, 16:28 Hydrogen, jakie substancje (tabletki) zażywałeś? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: chrzęst w kolanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 23:05 > Hydrogen, jakie substancje (tabletki) zażywałeś? > Pozdrawiam. To nie takie proste. Badanie ustala metabolizm i funkcjonowanie organizmu (w tym również ewentualnme niedobory mikroelementów) i na tej podstawie lekarz daje odpowiednie zalecenia żywieniowe w tym suplementy. Nie ma jakiś tabletek "na kolana" dla każdego. Jednemu będzie potrzebna substancja x i y a drugiemu zupełnie inne. No w każdym razie ja brałem Mg, Cr i B complex i po tym objawy (ból, chrupanie itd) stopniowo ustąpiły. Głównie chodziło chyba o Mg bo on jest niezbędny do syntezy kolagenu z którego zbudowane są kości a ja miałem olbrzymi jego niedobór. Trzeba pamiętać też, że do syntezy kolagenu potrzeba również kilku innych p-tkó oraz witaminy C. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś