Dodaj do ulubionych

krępujący problem, zaparcia

25.04.13, 16:12
Mam od jakiegoś czasu problem z zaparciami. Nie mówiłam o tym nikomu bo jednak temat jest troszkę drażliwy dlatego chciałam zapytać Was jakie macie sposoby. Te domowe już przerobiłam praktycznie wszystkie - przeszłam nawet na dietę, jem więcej warzyw, gotowanego mięsa. Unikam fast foodów i staram się jeść powoli. Codziennie na śniadanie jem otręby, a one przecież bogate są w błonnik. Lewatywy nie chcę robić, nigdy bym się na coś takiego po prostu nie zdecydowała. Może jakieś czopki? Sama już nie wiem, ale problem jest naprawdę duży bo potrzeby załatwiam maksymalnie 2 razy w tygodniu. Czuję się jak balon, to powoduje mój kiepski nastrój i złe samopoczucie. Co robić?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: krępujący problem, zaparcia 25.04.13, 16:36
      W jakiej postaci jadasz te warzywa? Bo najskuteczniejsze są w postaci surówek z dodatkiem oliwy. Oliwa i olej (może być też w postaci majonezu) pomagają w takich przypadkach, chociaż nie na każdego działają tak samo.

Może też pomóc Normosan. Parzysz wieczorem maczałkę i wypijasz na noc, rano powinien być efekt.
    • mlody776 Re: krępujący problem, zaparcia 25.04.13, 16:37
      Jak ma się zaparcia, to najczęściej jest to brak witaminy C. W-B-kompleks tez ZAWSZE mona dodać i probiotyki. Probiotyki są to pozytywne bakterie, które ułatwiają trawienie/przerabianie jedzenia w układzie pokarmowym. Bierze się tej W-C dziwnie prewencyjnie od 500mg do 3000mg, a jak ma się taki problem jak twój to możesz nawet 10000mg, ale musisz się obserwować. Po tak dużej dawce jak dostaniesz to rozluźnienie to natychmiast zmniejszasz dawkę do tej prewencyjnej ilości. I dopiero jak znowuż dostaniesz zatwardzenie zwierzasz na nowo dawkę. Oczywiście do tego wszystkiego masz jeść dużo owoców i w twoim przypadku te kwaśne są super. Problemy z kupa to są ostatnio "modne" (dużo chemii i wszytko gotowane) i dużo ludzi ma z nią problemy. Hahaha. Warzywa oczywiście powinnaś jeść surowe lub kiszone. Mięso najlepiej było by surowe w środku (tylko opiekane, ale nie przypalone), ale w Polsce się tek nie je, wiec jedz surowe jaka lub na minko. Przestań jeść wszelkie słodycze. Przestań używać sam cukier jak i wszelkie środki zastępujące ten cukier (nie pij lub nie jedz żadnych dietetycznych).
    • scept89 Re: zaparcia 25.04.13, 16:53
      lotka-1 napisała:

> Mam od jakiegoś czasu problem z zaparciami. Nie mówiłam o tym nikomu bo >jednak temat jest troszkę drażliwy dlatego chciałam zapytać Was jakie macie >sposoby.

Moj ulubiony sposob to podawanie wieku pacjenta ktory ma problemy. Bo to jest roznica czy masz zaparcia w wieku lat 18tu czy 80ciu. Niezaleznie od wieku warto dostarczyc swoj tylek do lekarza ktory kto wie, moze go nawet zbada i sprawdzi ze nic tam paskudnego nie rosnie.

> Te domowe już przerobiłam praktycznie wszystkie - przeszłam nawet na dietę,

Nie rob sobie jaj. Przejscie na diete wysokoresztkowa to pierwsza a nie ostatnia rzecz ktora sie robi przy zaparciach.

> jem więcej warzyw, gotowanego mięsa.
      Frytki to tez warzywo a gotowane mieso o ile nie spozywasz go w ilosciach stekow argentynskich jest praktycznie trawione bez sladu.

Warzywa maja rozna zawartosc blonnika. Jesli zjesz peczek mocno zdrewnialych zielonych szparagow to bedzie to mialo inny efekt niz wagowo taka sama ilosc ziemniakow. Podobnie ciezko strawic niegotowana, przezuwana osobiscie marchewke.

> odziennie na śniadanie jem otręby, a one przecież bogate są w błonnik.
      A ile ich jesz, 40g?
      Wsuwasz biale pieczywo i ciasteczka? Po prostu wiekszosc posilkow powinna zawierac jakies wysokoresztkowe dodatki. Pogryzaj marchewke i jabkla pomiedzy posilkami.

> Co robić?
      Po pierwsze udac sie do lekarza aby np. wykluczyc leczenie nowotworu jelita grubego czopkami.

Po drugie jesli jestes ogolnie zdrowa, mloda dziewoja i w badaniu nic nie wyjdzie, to zamiast pakowac sie w czopki warto sie zastanowic czy po prostu nie siedzisz na tylku calymi dniami. Nawet drobny jogging moze spowodowac ze pasaz jelitowy przyspieszy. Podobnie nawadnianie -> 2L wody na dzien.

Z srodkow lagodnych a nieszkodliwych zakup Psyllium/Metamucil. Zmienia strukture kalu, tyle ze trzeba pic takowa galarete z _duza_ iloscia wody, bo z dwojga zlego zdecydowanie lepiej miec zaparcia niz zadlawienie.

Z uzywek zapierajaco dziala czekolada a laxogenie mocna kawa.

• kol.3 Re: krępujący problem, zaparcia 25.04.13, 17:40
      Otręby wcale nie są dobre, bo zapierają zwłaszcza jak się mało popije.
      Przejdź na posiłki przyśpieszające perystaltykę. Każdy ma inne dania działające w ten sposób. Musisz wypraktykować. Mogą to być np. sałaty z olejem/oliwą, octem winnym, kapusta kiszona.
    • lula5-0 Re: krępujący problem, zaparcia 26.04.13, 12:14
      Znam ten ból... Wszystkie te porady są bardzo wspaniałe jak się ma dużo czasu. W pędzie dnia codziennego nie pamiętam nawet czy jadłam czy nie. U mnie zaparcia pojawiają się z powodu baku czasu. Rano, kiedy zwykle się załatwiam nie mam czasu spokojnie usiąść na kibelku. Jeśli 1-2 dni się nie uda, to potem nawet jakbym zjadła worek otrąb, popijając sokiem z ananasa to i tak d..... Więc pytanie jest jedno: z jakich powodów masz zaparcia? Z tego co piszesz problem raczej nie leży w odżywianiu. Odradzam Ci w każdym razie wszelkie środki, które działają przeczyszczająco, bo się można od nich szybko uzależnić. Poza tym nigdy nie wiesz kiedy środek zadziała a trudno siedzieć pół dnia w domu. Jeśli wcześniej nie miałaś takich problemów to idź do lekarza bo może faktycznie jakieś jelitowe sprawy a doraźnie jeśli nie masz oporów przed czopkami to spróbuj evaqu. Działają szybko ,do pół godziny i są bezpieczne,zalecane nawet kobietom w ciąży i karmiącym
      • szaman.ka Re: krępujący problem, zaparcia 25.09.13, 00:46
        Za czym tak gonisz Lula,że nie masz czasu załadować ?
        Na budowie wszyscy pracują,a jeden robotnik biega w koło z pustą taczką.Zapytany dlaczego tak biega".Odpowiada: " mamy taki zapieprz,że nie ma czasu załadować".
        Nie wiem; czy jesteś w stanie sobie wyobrazić,że wszyscy mamy jednakową ilość czasu w ciągu dnia ?
        Doba ma 24 godziny dla wszystkich !
        To tak gwoli zastanowienia nad tym ;jakie sprawy są ważne,a jakie ważniejsze.
    • lianis Re: krępujący problem, zaparcia 27.04.13, 19:19
      Pol godziny przed sniadaniem zjedz owoc, gruszke, sliwke, grapefruita, popij woda, lub swiezo wycisnietym sokiem warzywnym, ja codziennie wstaje pol godz wczesniej zeby zrobic swierzy sok warzywny dla calej rodziny, jesli robilabym tylko dla siebieto pewnie trwaloby to jakies 5-10min, calkowicie odstawilam zwykla make pszenna, pieke wlasny chleb pelnoziarnisty orkiszowy na zakwasie, przestalam uzywac cukru, wymienilam np bulke tarta czy sucha dodawana chocby do mielonych na otreby owsiane, panieruje w otrebach, ryz i makaron tylko ciemny, wiecej kasz duzych nie drobnych, plus dowolna ilosc warzyw i owocow, owoce tez suszone, orzechy jako przekaska. Problemy sie skonczyly, jest mi lzej.
      • nannyjo32 Re: krępujący problem, zaparcia 15.05.13, 11:02
        -szklanka wody przegotowanej rano po obudzeniu z dodatkiem miodu, imbiru, cytryny
        -2 lyzki siemia lnianego popite duza iloscia wody
    • 2margo00 Re: krępujący problem, zaparcia 15.05.13, 21:07
      Może masz zła przemiane materii powinieneś zgłosić sie do gastrologa.M.
    • bieroff Re: krępujący problem, zaparcia 01.06.13, 00:57
      czy nikt z was nie slyszal o LACTULOZIE????? idzcie do gp po recepte. naprawde dziala i jest bezpieczna. mi lekarz zalecil w ciazy i moim maluszkom na zaparcia.
    • anabel7 Re: krępujący problem, zaparcia 12.06.13, 23:48
      lotka a czy ty czasem ostatnio nie dołączyłas jakis leków np. antydepresantów, lub silnych leków na uspokojenie? Bo jeśli tak, to masz odp.

Jeśli chodzi o len to kup sobie mielony, zalej goraca woda, wymieszaj, możesz doprawić ulubionym sokiem owocowym (takim do wody), lub wrzucaj łyzeczke lub 2 ziaren lnu wprost do jogurtu. I smacznie i zdrowo.
      • anabel7 Re: krępujący problem, zaparcia 13.06.13, 00:00
        Aha, Regulobon Ojca Grzegorza jest dobry, a także Dzika róża skórka proszek firmy Sanbios, sok z aloesu z miąższem, muesli ale bez płatków kukurydzianych(sama zrób), dużo gotowanych kasz, surowych jabłek, dużo pestek, nasion, chleb z mąki razowej ze zbozami, suszone morele ale nie te piękne pomarańczowe (siarkowane) tylko naturalnie suszone.

Laktuloza jest bez recepty i kupisz ja w kazdym zielarskim, lecz polecam tylko doraźnie. Z płynów : olej lniany (przez 6 tyg i 6 tyg przerwy), plej z lnianki, olej kokosowy itp.

Bezpieczne ziółka to babka płesznik, babaka jajowata (owalna), herbatka ekologicznana zaparcia z firmy Dary Natury - nie zawiera szkodliwego senesu.
    • yellow.yellow Re: krępujący problem, zaparcia 12.06.13, 23:51
      Przy takich problemach warto zbadać tarczycę (zaparcia to standard przy niedoczynności)
      • robak.rawback Re: krępujący problem, zaparcia 14.06.13, 00:15
        to nie krepujacy problem - twarda kupa - trudno sie mowi - nie jest to cos czego trzeba sie wstydzic dla lekarza to zywkla rzecz. nastolatki sie tego tylko wstydza chyba. jak bylam nastolatka to sie np wstydzilam kupowac papier toaletowy bo jeszcze by ktos zobaczyl ze ide do domu a w siatce papier sralniczy - i jeszcze by nie daj boze pomyslal ze ja korzystam z kibelka ha ha

nie wstydz sie isc do lekarza jesli jest to porblem a wyprobowalas juz rozne sposoby na usprawnienie trawienia plus troche cwiczen. - cwiczenia mechanicznie przesuwaja w kichach kupe.
        nie za uwaznie przelecialam posty powyzej wiec moze ktos juz wspomnial - na mnie dziala jak zjem czerwonego grejfruta - sa przewaznie slodkawe, jadalne i smaczne - najlepiej obrany z tej bialej skorki w srodku - chociaz to jest tez zdrowe.
        jak sie ze dwa na dzien zje to potem kupa grejfrutowa.
        i rzeczywiscie przy problemach z tarczyca np niedoczynnosci mozna miec zaparcia i rozne inne problemy.
    • natalijek85 Re: krępujący problem, zaparcia 13.06.13, 14:42
      irenulkowa napisał(a):

> Proponuję zmianę diety i porządne oczyszczenie organizmu, Mi pomaga chlorella,
      > stosuję ją też przy wzdęciach.

A cóż to jest ta Chlorella? Dotychczas zawsze ratowałam się przy zaparciach kawą zbożową, żeby poprawić przemianę materii, ale generalnie to wolałabym coś mniej uciążliwego, bo żeby mi kawa pomogła muszę wypić z 4-5 kubków dziennie...
      • aszka_pelaszka Re: krępujący problem, zaparcia 13.06.13, 23:39
        Chlorella to wyciąg z alg morskich, zawiera żelazo i inne mnóstwo naturalnych składników i pewnie one w jakiś sposób wspomagają gospodarkę trawienna.
    • szaman.ka Re: krępujący problem, zaparcia 25.09.13, 01:01
      Spróbuj jeść na czczo kiwi.
      .Obierz i pokrój na plasterki i polej 1/2 łyżeczki oleju.(najlepiej lnianego,tłoczonego na zimno)
      Na śniadanie np.owsianka z całymi ziarenkami siemienia lnianego,które przyśpieszają perystaltykę jelit.
      Naturalnym środkiem wspomagającym pracę jelit jest łupina babki jajowatej- ułatwia regularne wypróżnianie,zmniejsza uczucie głodu,absorbuje toksyny,które są wydalane na zewnątrz,a nie wchłaniane do krwi.Pobudza też wzrost pozytywnych bakterii jelitowych.
      (1-2 łyżeczki babki mieszamy z sokiem lub jogurtem i przyjmujemy na 30 minut przed posiłkiem raz dziennie)
      • jan440 Re: krępujący problem, zaparcia 25.09.13, 12:10
        A ja polecam naturalny sposób ze strony dr nemo o diecie drnemooils.com/
        Płatki - najtańsze i skutkują, sprawdziłem.
      • szaman.ka Re: krępujący problem, zaparcia 25.09.13, 21:19
        Jeśli nie zadziałają polecane tutaj sposoby,to można zastosować sól gorzką (siarczan magnezu) Można dostać w aptece..Rano zażyć rozpuszczoną w wodzie łyżeczkę tej soli.W tym stężeniu nie jest to środek przeczyszczający,lecz bardziej opłukujący jelita.
    • iwkacompl Re: krępujący problem, zaparcia 25.08.15, 17:45
      Często stosuję Dciopeg i herbatę z rumianku i po zaparciach.
      • jakasik0 Re: krępujący problem, zaparcia 26.08.15, 11:16
        Po co odpowiadasz na wątek sprzed 2 lat?
    • gisel6 Re: krępujący problem, zaparcia 26.08.15, 15:48
      A ile płynów dziennie przyjmujesz i jak jest z Twoja aktywnością fizyczną? To też ma znaczenie.
    • apo-discounter.pl Re: krępujący problem, zaparcia 09.09.15, 12:17
      Polecam preparat Doppelherz składający się z karczocha, który usprawnia wytwarzanie żółci i usuwa toksyny z organizmu. Uzupełniony jest o kurkumę, która również wpływa na trawienie, a także posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Ostatnim składnikiem preparatu jest oliwa z oliwek, która stanowi istotny składnik budulcowy błon komórek wątroby.

www.apo-discounter.pl/doppelherz-karczoch-oliwa-oliwekkurkuma-kapsulki-p-57959.html
      • jan440 Re: krępujący problem, zaparcia 09.09.15, 20:58
        Człowieku pomiłuj.
        Rozumiem, że chcesz coś zareklamować ale niech chociaż ma to związek z tematyką wątku.

W tym wątku ktoś pisał o zaparciach a na to nie jest Twój preparat.
    • wmet Re: krępujący problem, zaparcia 22.11.15, 18:30
      Moje sposoby na zaparcia to: pestki słonecznika lub Normosan (ziołowe saszetki), zawsze ze skutkiem.
      • horpyna4 Re: krępujący problem, zaparcia 24.11.15, 11:41
        Warto wiedzieć, że ważnym składnikiem Normosanu jest kora kruszyny (to taki krzew rosnący dziko w lasach). Napar z tej kory powoduje najpierw rozmiękczenie stwardniałej masy, a potem wydalenie jej. Jest skuteczny nawet w przypadkach, kiedy ktoś nie potrafił wypróżnić się ponad tydzień.
    • julajulka01 Re: krępujący problem, zaparcia 23.11.15, 10:05
      trzeba pić rano szklankę zaparzonego siemienia lnianego, skuteczność gwarantowana
      • jan440 Re: krępujący problem, zaparcia 24.11.15, 18:30
        Kruszyna zawsze się sprawdzi.
        Ale jeśli ktoś ma skłonności to nie ma jak płatki - nie ma nic tańszego.
        Wkleję to co wysyłam zawsze ludziom z takimi problemami.

Płatki – chodzi o zwykłe płatki zbożowe, takie za 2-4 zł w supermarkecie, nie obrabiane w żaden chemiczny sposób, najczęściej można dostać owsiane ale też są inne i należy je stosować - płatki jęczmienne, żytnie, pszenne. Najlepiej mieszać je ze sobą lub stosować zamiennie. Oczywiście trzeba pamiętać , że spora cześć ludzi ma uczulenie na pszenicę czy też gluten. Ale przy płatkach reakcje alergiczne zdarzają się rzadko. Jednak płatki są bezcenne jeśli chodzi o wyregulowanie sprawy wypróżnień i czyszczenie jelit. Płatki są najmniej "agresywne", zawierają najmniej czynnych składników a pomimo tego działają bardzo skutecznie jeśli chodzi o wypróżnienia. Można stosować długoterminowo w przeciwieństwie do ziół które bym zlecał jako następne czyli babka, senes, rzewień, kruszyna czy inne.

Jeśli nie ma problemów z grzybicą to zalecam płatki spożywać z dodatkiem owoców – jabłko, banan, rodzynki, wkrajane samodzielnie i w proporcjach które lubimy. Proszę pamiętać również o suszonych śliwkach - u większości osób też zadziałają. Jeśli jest problem z grzybicą to oczywiście owoce odstawiamy i spożywamy płatki same. Jednak przy płatkach koniecznie trzeba pamiętać o użyciu sporej ilości wody, dla wzbogacenia smaku można dodać przyprawy – np.cynamon. Woda jest tak samo ważna jak płatki – dzięki niej płatki pęcznieją i powodują lepszą perylstatykę jelit. Woda czy dowolny płyn używamy do płatków tak aby płatki pęczniały w jelicie a nie wcześniej na talerzu.Najlepiej jak płatki są spożywane lekko już napęczniałe.

Płatki pęczniejąc powodują szybsze wypróżnienia a przy okazji czyszczą jelita. Najlepiej je spożywać rano przed pierwszym posiłkiem ale ponieważ sporo ludzi nie potrafi zjejść rano odpowiednio dużo wysokokalorycznego posiłku a dieta p.grzybicza powoduje zawsze spadek wagi dlatego jeśli masz problem z niedowagą jedz płatki w dowolnej porze dnia, jeśli masz nadwagę to płatki są idealnym pierwszym posiłkiem. Ponieważ do płatków pasuje mleko a nie wszyscy mogą je stosować dlatego moja rada brzmi – zawsze musisz wypróbować czy mleko powoduje u Ciebie nasilenie problemów grzybiczych – jeśli tak jest oczywiście nie możesz go używać. To samo dotyczy alergii czy braku odpowiedniego enzymu do trawienia. Niewielka domieszka mleka – łyżka, dwie, trzy na szklankę wody nie powoduje najczęściej żadnych negatywnych reakcji. U większości ludzi mleko jest neutralne, na pewno jest dużo bezpieczniejsze mleko które zostało poddane fermentacji i cukier w nim zawarty został już przefermentowany i przerobiony – czyli kefir, jogurt. Oczywiście zwracamy uwagę na dodatki, szczególnie w kupnych jogurtach. Najlepszy jest jogurt sporządzany samodzielnie z udziałem odpowiednich kultur probiotycznych - opisałem to w rozdziale o probiotykach.
      • altyst9 Re: krępujący problem, zaparcia 27.11.15, 12:35
        Dodatkowo siemię lniane wspomaga funkcjonowanie całego organizmu, pozwala zrzucić zbędne kilogramy.
    • saszka45 Re: krępujący problem, zaparcia 20.12.15, 10:44
      doskonale cie rozumiem. Brzuch jak balon, ciężki, twardy i jeszcze jakieś sensacje w środku, krępujące w towarzystwie. Masakra. Ale nie bez wyjścia :-) Może spróbujesz czopków? Tylko nie chodzi mi o glicerynowe, bo one średnio działają. ja stosowałam eva/qu. Naprawdę jest tak, że w ciągu 15 min działają. To nie jest ściema.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka