Dodaj do ulubionych

Otępienie

15.06.13, 11:35
Witajcie,
Już od jakiegoś czasu interesuje się tematem - moim problemem. Codziennei czuję zmęczenie, mimo tego, że niby śpię normalnie (po ok. 8-9 h), w kilka godzin po obudzeniu można by iść dalej spać. Mam problem ze skupieniem uwagi, pamięcią, czuję takie "rozbicie intelektualne". Kiedyś nie brak było mi błyskotliwości, chęci rozmowy, a teraz czuję się, jakby ktoś odebrał mi połowę inteligencji. A niestety moja praca wymaga na myśleniu, jest to praca czysto umysłowa, w związku z czym problem ten coraz bardziej utrudnia życie.
W czym może tkwić problem?
Jakie badania wykonać?
Lekarz, u ktorego się leczę twierdzi, że to z przemęczenia i stresu. Ale ja czuję, że jest po prostu coraz gorzej...
Obserwuj wątek
    • zosia131 Re: Otępienie 15.06.13, 14:21
      Zrób podstawowe badania, może masz niedobory jakichś pierwiastków jak magnez, żelazo itp., warto tez onaczyc hormony tarczycy
      • aqua48 Re: Otępienie 15.06.13, 15:13
        Weź urlop i oderwij się od codziennych problemów. Zobaczysz wtedy czy lekarz miał rację.
      • rotkaeppchen1 Re: Otępienie 15.06.13, 23:30
        Przy niedoczynnosci tarczycy spowodowanej choroba hashimoto dochodzi czesto do niedoborow spowodowanych zaburzeniami wchlaniania.
    • rotkaeppchen1 Re: Otępienie 15.06.13, 23:29
      Zrob badania hormonow tarczycy ft3 i ft4 oraz tsh (wszystkie z jednej krwi), dla pewnosci mozesz wykonac badania przeciwcial anty-TPO i usg tarczycy. Z kompletem badan idz do endokrynologa, najlepiej prywatnie, bo na panstwowa wizyte czeka sie miesiacami. Do lekarza warto isc z wykonanymi juz badaniami, bo bez nich nic ci nie powie i tylko wypisze skierowanie na badanie krwi, wiec stracisz czas i pieniadze, jezeli pojdziesz prywatnie.
      Wejdz na forum: choroby tarczycy i hashimoto (link na dole) i zrob test na niedoczynnosc tarczycy. Pozdrowienia.
      • robak.rawback Re: Otępienie 16.06.13, 00:31
        w watku ponizej doczytaj jakie badania na tarczyce i jak samemu nauczyc sie patrzec i oceniac wyniki - lekarz po tym jak powiedzialas jakie masz symptomy powinien cie nie zlekcewazyc tylko jesli nie ma co innego zaproponowac to wyslac na badania tarczycy.

wszystko mozna zwalic na stres i alergie w dzisiejszych czasach - w tym momencie wydaje sie ze lekarze nie maja w takim razie racji bytu - bo rownie dobrze stres i alergiee mozemy sobie zdjagnozowac w prosty sposob sami za pomoca internetu i samoobserwacji. nie moge tych konowalow sluchac... dodam jeszcze ze kwas foliowy, zelazo, ferrytyne, TIBC, B12 - trzeba sobie tez zrobic - bo w zacytowanym watku o ile pamietam nie bylam chyba pewna czy to tez.
        te rzeczy pokazuja czy nie masz anemii i czesto chodza w parze z niedomaganiami tarczycy

forum.gazeta.pl/forum/w,37418,142547473,142547473,niedoczynnosc_tarczycy.html
        ;
        ;
        • rotkaeppchen1 Re: Otępienie 16.06.13, 13:11
          No niestety, lekarzom latwiej postawic mylna diagnoze, zamiast zrobic kilka podstawowych badan. Mnie leczono 15 lat antydepresantami a okazalo sie, ze to niedoczynnosc tarczycy...
          • beatrix87 Re: Otępienie 17.06.13, 21:24
            Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi. Kiedyś wyszło rzeczywiście tsh powyżej normy, może w tym kierunku trzeba podziałać.
            Czy jest możliwe, że powodem objawów tu opisanych jest niedoczynność tarczycy?
            Jeśli zacznie się to leczyć, jak szybko widoczne są efekty?
            A w ogóle może to być coś innego?
            Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
            • robak.rawback Re: Otępienie 19.06.13, 22:47
              nie iwadomo jak szybko - ja widzialam rozniece w samopoczuciu po wzieciu pierwszej tabletki innym to zajmuje tygodnie albo miesiace -

pamietam jak siedzialam w pracy na zebraniu i wogole nie moglam zapamietac o czym mowia - normalnie pustka w glowie - nie lubilam jak sie mnie pytano potem co bylo na zebraniu bo ppo prostu nie pamietalam... tragedia. a mowili o dupie maryni - nic powaznego ani trudnego w zapamietaniu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka