Dodaj do ulubionych

Wścieklizna

IP: *.icpnet.pl 29.07.04, 16:23
Witam,
jakieś trzy tygodnie temu podrapał mnie mój kot, nie był szczepiony przez
ostatnie kilka lat, teraz od jakiś 3 dni się nie pojawia. Czy jeżeli byłby
zarażony te 3 tygodnie temu, to możliwe by było, aby nie dawał żadnych oznak
choroby przez tyle czasu, a teraz coś mu się stało i dlatego zniknął??? Czy
mogłem złapać tego wirusa??? Może to i fobia, ale dostałem cykora :/
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: Wścieklizna IP: *.chello.pl 29.07.04, 16:25
      A czy w Twojej okolicy było ostatnio zagrożenie wścieklizną?
      A skoro kot jest wychodzący, to powinieneś go szczepić, dla dobra was obu.
      • Gość: 2kec Re: Wścieklizna IP: *.icpnet.pl 29.07.04, 16:40
        Kot był szczepiony ostatnio kilka lat temu, potem to zaniedbałem, a teraz mam
        za swoje :/. Jeżeli chodzi o zagrożenie wścieklizną w postaci tabliczek, to nie
        ma. Na przestrzeni lat kilka razy wścieklizna się pojawiała. Kot jest na pół
        dziki, poluje itd.
        • Gość: anna Re: Wścieklizna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 17:50
          Jeśli przez 3 tygodnie nie miał żadnych objawów choroby to jest to mało
          prawdopodobne, żeby był zarażony. Pozatym jak rozumiem podrapał Cie, nie ugryzł.
          Wirus wścieklizny przenoszony jest ze śliną. Jednakowoż rozmawiamy o śmiertelnej
          chorobie-jak kot wróci ze szwendania zabierz go do lekarza (weta), niech go
          zbada. Co prawda nie mozna na pewno zdiagnozować wścieklizny przyzyciowo
          (dopiero po badaniu pewnych struktór mózgowia). Niezbyt dokładnie pamiętam, ale
          objawy u zwierząt pojawiają się chyba w ciągu miesiaca od zarażenia-juz by były.
          Ale to Ci napewno wyjasni wet, który ma też obowiązek obserwacji zwierzęcia i
          poinformowania Cie o ewentualnym zagrożeniu dla Ciebie i skierowania do lekarza.
          A swoja drogą jak masz kota włóczegę i na dodatek wojownika to go zaszczep.
          Chwila czasu, koszt niewielki i świety spokój

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka