holdyourhorses
22.01.14, 14:28
W desperacji szukam rozwiązania problemu, jakim są bardzo przetłuszczające się włosy.
Trwa to u mnie mniej więcej od 12 rż, teraz mam 26 lat i nic się nie zmieniło (kiedy dorastałam, przez cały czas wszyscy powtarzali mi, że to przez dojrzewanie i że minie - nie minęło).
Wypróbowałam już chyba wszystkie dostępne na rynku wcierki i odżywki, różne szampony (oczyszczające, nawet przeciwłupieżowe, lub wręcz przeciwnie, nawilżające) i naprawdę NIC mi nie pomaga. Suchy szampon nie działa, bo moje włosy przetłuszczają się tak bardzo, że po jego nałożeniu tworzy się kleista skorupa:(
Dotychczas studiowałam i myłam włosy co rano. Wieczorem były już bardzo tłuste (strąki, nie dało sie ich ułożyć). Teraz jednak mam pracę - w szpitalu, muszę być na miejscu o 7, wychodzę z domu koło 6. Nie bardzo mogę myć włosy rano, tym bardziej, że jest zimno i takie mycie i suszenie przed wyjściem nie wydaje mi się właściwe. Myję je wieczorem, ale rano mam już włosy posklejane od sebum.
Niestety, dziś ordynator zabrała mnie na bok i zwróciła mi uwagę na nieestetyczny wygląd włosów w pracy:/ Włosy mylam wczoraj bardzo późnym wieczorem (koło 12-1 w nocy). Wyjaśniłam jej, co i jak. Powiedziała, że mi współczuje ale muszę sobie jakoś z problemem poradzić, bo nie mogę tak wyglądać w pracy.
No i co ja mam zrobić?:(
Przez lata próbowalam już chyba wszystkich możliwych specyfików, domowych jak i sklepowych.
Mam rzadkie i cienkie włosy, co jeszcze potęguje ten efekt. Kiedy się przetłuszczą, widać mi prześwity prawie na całej głowie. Nie mogę spiąć w kucyk, bo zbijają się w strąki i widać puste miejsca, rozpuszczone znów wyglądają bardzo nieestetycznie. Oprócz szefowej,już wiele osób zwracalo mi uwagę na "niechlujny" wygląd. Kiedy jeszcze chodziłam do szkoły, wychowawczyni wezwała nawet raz moich rodzicow w tej sprawie:/
Czy ktokolwiek zna jakieś skuteczne sposoby zmniejszające łojotok?
Byłam u dermatologa, ale niczego nowego się nie dowiedzialam, kazał tylko stosować wcierki z rzepy (które mi nie pomagają) i powiedział, że taki łojtok widzi pierwszy raz w swojej karierze...