Dodaj do ulubionych

Tłuste włosy i problem w pracy

22.01.14, 14:28
W desperacji szukam rozwiązania problemu, jakim są bardzo przetłuszczające się włosy.
Trwa to u mnie mniej więcej od 12 rż, teraz mam 26 lat i nic się nie zmieniło (kiedy dorastałam, przez cały czas wszyscy powtarzali mi, że to przez dojrzewanie i że minie - nie minęło).
Wypróbowałam już chyba wszystkie dostępne na rynku wcierki i odżywki, różne szampony (oczyszczające, nawet przeciwłupieżowe, lub wręcz przeciwnie, nawilżające) i naprawdę NIC mi nie pomaga. Suchy szampon nie działa, bo moje włosy przetłuszczają się tak bardzo, że po jego nałożeniu tworzy się kleista skorupa:(
Dotychczas studiowałam i myłam włosy co rano. Wieczorem były już bardzo tłuste (strąki, nie dało sie ich ułożyć). Teraz jednak mam pracę - w szpitalu, muszę być na miejscu o 7, wychodzę z domu koło 6. Nie bardzo mogę myć włosy rano, tym bardziej, że jest zimno i takie mycie i suszenie przed wyjściem nie wydaje mi się właściwe. Myję je wieczorem, ale rano mam już włosy posklejane od sebum.
Niestety, dziś ordynator zabrała mnie na bok i zwróciła mi uwagę na nieestetyczny wygląd włosów w pracy:/ Włosy mylam wczoraj bardzo późnym wieczorem (koło 12-1 w nocy). Wyjaśniłam jej, co i jak. Powiedziała, że mi współczuje ale muszę sobie jakoś z problemem poradzić, bo nie mogę tak wyglądać w pracy.
No i co ja mam zrobić?:(
Przez lata próbowalam już chyba wszystkich możliwych specyfików, domowych jak i sklepowych.
Mam rzadkie i cienkie włosy, co jeszcze potęguje ten efekt. Kiedy się przetłuszczą, widać mi prześwity prawie na całej głowie. Nie mogę spiąć w kucyk, bo zbijają się w strąki i widać puste miejsca, rozpuszczone znów wyglądają bardzo nieestetycznie. Oprócz szefowej,już wiele osób zwracalo mi uwagę na "niechlujny" wygląd. Kiedy jeszcze chodziłam do szkoły, wychowawczyni wezwała nawet raz moich rodzicow w tej sprawie:/
Czy ktokolwiek zna jakieś skuteczne sposoby zmniejszające łojotok?
Byłam u dermatologa, ale niczego nowego się nie dowiedzialam, kazał tylko stosować wcierki z rzepy (które mi nie pomagają) i powiedział, że taki łojtok widzi pierwszy raz w swojej karierze...
Obserwuj wątek
    • holdyourhorses Re: Tłuste włosy i problem w pracy 22.01.14, 14:30
      Chcialam jeszcze dodać, że próbowałam niejednokrotnie "przetrzymać" wlosy myjąc je np co 2-3 dni, ale powodowało to ogromne problemy ze skórą głowy, swędzenie, bardzo szybko pojawiały się stany zapalne, które później ciężko mi było wyleczyć
      • horpyna4 Re: Tłuste włosy i problem w pracy 22.01.14, 16:05
        Mnie pomógł szampon Joanny "z biosiarką i bursztynem". Niestety, trzeba myć codziennie rano. Za to rzadkie i cienkie włosy szybko schną, u mnie wysuszenie z wymodelowaniem trwa ok. 5 minut, więc rano "da się".

Aha, warto też wymodelowane włosy lekko potraktować delikatnym lakierem, wtedy nie przyklapują się tak szybko, a więc i nie przetłuszczają od razu. Tylko lakier musi być z tych drobno rozpylających się, żeby nie sklejał, a za to wnikał w głąb fryzury.

"Przetrzymywanie" takich włosów, to nie tylko swędzenie i smród, ale i zwiększone wypadanie.
        • horpyna4 Re: Tłuste włosy i problem w pracy 22.01.14, 16:23
          Jeszcze jedno, bardzo ważne. Takie włosy powinny być starannie strzyżone i wycieniowywane, bo tylko wtedy nie leżą płasko na skórze.
          • ammazuko_powrot Re: Tłuste włosy i problem w pracy 22.01.14, 20:58
            Robiłaś badania pod kątem pracy tarczycy?
            Moja koleżanka miała podobny problem, zanim znalazła przyczynę ( właśnie tarczyca) co rano wcierała w skórę głowy mąkę ziemniaczaną.
            To wysuszało skorę i wlosy przez kilka godzin wyglądały ok.
    • ammazuko_powrot Re: Tłuste włosy i problem w pracy 22.01.14, 21:01
      I jeszcze jedno, czytałam kiedyś, że szampony z silikonem przetłuszczają wlosy.
      Na jakimś forum polecali szampon dla dzieci z Rossmana, taki w niebieskiej butelce ale zmycie warstw sylikonu zajmuje sporo czasu.
    • evee1 Re: Tłuste włosy i problem w pracy 23.01.14, 06:05
      Wspolczuje problemu, bo faktycznie nie jest przyjemny.
      Moja rada nie bedzie zdrowotna, ale raczej estetyczna. Czy rozwazalas moze zrobienie sobie trwalej? Ona na ogol wysusza wlosy i powoduje, ze robia sie mniej skore do przetluszczania sie. Poza tym wlosy krecone mniej beda sie zlepiac. Krotka, krecona fryzura pasuje wielu kobietom.
      No i niestety trzeba sie pogodzic z myciem glowy co rono. Ja to robie od ponad 20 lat i to naprawde nie zajmuje duzo czasu. A jako okrycie glowy z zimie lepiej nosic chusty i kaptury (mozna naraz, zeby bylo cieplo), zamiast czapek.
      • holdyourhorses Re: Tłuste włosy i problem w pracy 29.01.14, 23:20
        Zrobiłam raz trwałą- faktycznie, włosy nie wyglądały wtedy na aż tak tłuste (choć w dotyku skóra była przetłuszczona i swędziała jak zwykle), ale na dłuższą metę to nie był dobry pomysł, bo strasznie mi się później sypały. musiałam je niestety po jakimś czasie sciać bardzo krótko (mimo intensywnej pielęgnacji..)
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Tłuste włosy i problem w pracy 29.01.14, 23:54
          Ja rowniez probowalam trwala na tluste wlosy, mialam to samo i tez nie polecam.
          powtarzam to co pisalam poprzednio - codziennie rano mycie glowy szamponem
          do wlosow NORMALNYCH, plukanie lekka odzywka do wlosow normalnych
          i stosowanie srodkow upiekszajacych lekkich poprawiajacych objetosc wlosow.

Kiedy wlosy zaczynaja sie tluscic - szampon suchy ale typu Dove
          https://aranthasgourmetbeauty.files.wordpress.com/2012/04/dove.jpg
          albo Marc Anthony
          https://princessecoquette.com/wp-content/uploads/2012/09/Marc-Anthony.jpg
          bo prawie nie maja proszku,
          i
          ten wolumizer Batiste o ktorym pisalam wczesniej.
          nie musi byc Batiste, moze byc innej firmy ale taki lekki prawie bez pudru
          ktory daje sie dla objetosci.

W najgorszym wypadku:
          ~ bibulki matujace do tlustej cery
          https://wizaz.pl/kosmetyki/foto/26592_250.jpg
          - dokladnie usunac tluszcz wzdluz linii wlosow przy twarzy,
          na przedzialku i gdzie sie da na glowie.
          nastepnie wlosy spryskac stylizujacym lakierem do wlosow typu

Big Volume Got2B

Ten lakier nie skleja, wiec po rozpyleniu je rozczeszesz. i nie beda wygladac na tluste.
          Poza tym nada im objetosci.

I powinnas to leczyc, bo to nie jest normalne.a w kazdym razie - meczace.
          Koniecznie zmien lekarza, powinni ci pobrac probki ze skory glowy, wlosy i zbadac
          co konkretnie masz.
          powinni ci tez zbadac hormony. rozne.

Minnie
          • horpyna4 Re: Tłuste włosy i problem w pracy 30.01.14, 16:08
            A ja polecam trwałą, ale musi być ona właściwie zrobiona. Niestety, niektórzy fryzjerzy uważają, że wiedzą najlepiej i upierają się, żeby robić po swojemu.

Przede wszystkim trwała na cienkich włosach musi być trzymana krótko, najwyżej 10 minut. I nie należy sprawdzać, czy zadziałała, tylko w ciemno utrwalać. Bo nie o chodzi o barana na głowie, tylko o podatność na modelowanie - żeby włosy nie przyklapywały się.

Największym błędem przy trwałej trzymanej krótko jest moczenie włosów płynem do trwałej przed nawijaniem. Wtedy te nawinięte najwcześniej są poddawane działaniu chemikaliów dużo dłużej, niż te nawinięte jako ostatnie. Nie ma to większego znaczenia przy dłuższym trzymaniu włosów na wałkach, ale przy krótkim już tak. Włosy trzeba zwilżać płynem dopiero po nawinięciu.

No i włosy muszą być potem naprawdę starannie ostrzyżone i dobrze wycieniowane. Wtedy po wymodelowaniu nawet te rzadkie sprawiają wrażenie całkiem gęstych.
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Tłuste włosy i problem w pracy 30.01.14, 22:11
              A ja polecam trwałą, ale musi być ona właściwie zrobiona. Niestety, niektórzy fryzjerzy uważają, że wiedzą najlepiej i upierają się, żeby robić po swojemu.

Jeszcze pytanie, czy autorce jest dobrze w trwalej.. :)

Minnie
              • horpyna4 Re: Tłuste włosy i problem w pracy 31.01.14, 10:15
                Przecież przy bardzo lekkiej trwałej po wymodelowaniu grubą szczotką włosy nie są wcale skręcone, tylko nie leżą płasko. Na tym właśnie to polega - trwałej nie widać, a włosy mają objętość i nie opadają. Ja to stosuję od bardzo dawna, bo mam ten sam problem, co autorka wątku, tylko jestem dużo starsza.

Zwykle robię trwałą i strzygę się u fryzjerki, która dobrze zna moje włosy i wie, o co chodzi. Ale chyba ze dwa razy zdarzyło się, że była dłużej chora, a moje włosy nie mogły czekać (robię trwałą co 4 miesiące, strzygę się co 2 miesiące). Wtedy mówiłam innej fryzjerce, jak ma zrobić trwałą; jak protestowała, że przecież włosy nie zdążą się skręcić, to oznajmiałam, że nie mają być kręcone, a trwała jest celu terapeutycznym. I że ma tak robić na moją odpowiedzialność.

Teraz moje włosy są dużo gęstsze, niż np. 30 lat temu i wyglądają zdecydowanie lepiej. Codzienne ranne mycie kroplą szamponu z biosiarką i bursztynem, trwała robiona w opisany sposób i staranne cieniowanie naprawdę sprawiły cuda. Ale nie upieram się, że to każdemu pomoże - ja tylko piszę, co pomogło mnie w podobnej sytuacji. I myślę, że warto spróbować; gorzej chyba nie będzie, sądząc z opisu problemu.
                • ach_dama_byc_z_kanady Re: Tłuste włosy i problem w pracy 31.01.14, 10:31
                  horpyna4 napisała:
                  Przecież przy bardzo lekkiej trwałej po wymodelowaniu grubą szczotką włosy nie są wcale skręcone, tylko nie leżą płasko. Na tym właśnie to polega - trwałej nie widać, a włosy mają objętość i nie opadają. Ja to stosuję od bardzo dawna, bo mam ten sam problem, co autorka wątku, tylko jestem dużo starsza.

To prawda, ale ja np nie wyobrazam sobie codziennie myc glowe i suszyc na szczotke..
                  tez jestem juz dojrzala :) i co sie w zyciu nameczylam z tlustymi wlosami, oj

ale codziennie modelowac nie dalam rady. suszyc nie dalam rady! z mokra glowa latalam do pracy.
                  co jeszcze ratuje, to dlugie wlosy poupinane we frencze i takie tam.
                  jak sie ma rzadkie wlosy to warto zainwestowac w dopinane lub wszczepiane - i upiac.
                  prosze, tu kobieta ma wszczepiane wlosy (warkocz nie musi byc)
                  https://blog.vpfashion.com/wp-content/uploads/2013/11/braided-messy-bun-by-clip-on-short-blonde-natural-extension.jpg

do robienia takich koczkow sa specjalne koleczka
                  donut

naprawde, jak sie chce to mozna wszystko.

Minnie
    • kol.3 Re: Tłuste włosy i problem w pracy 23.01.14, 09:17
      Ja myję włosy codziennie rano od wielu lat, niezależnie od temperatury. Nie jest to kwestia przetłuszczania lecz ukladania. Zajmuje mi to całe 10 minut. W zimie noszę kaptury a nie czapki, które bardzo źle wplywają na stan fryzury. W Twojej sytuacji dużo dałoby dobre strzyżenie.
      • horpyna4 Re: Tłuste włosy i problem w pracy 23.01.14, 09:50
        Lekka trwała i dobre wycieniowanie naprawdę mogą pomóc. Pomyślałam jeszcze, że w okresie "czapkowym" może da się myć głowę w pracy, po trochę wcześniejszym przyjściu. To też jest jakieś rozwiązanie.

• madziulaz Re: Tłuste włosy i problem w pracy 23.01.14, 13:44

myślę, że to poważniejszy problem, polecam iść do dermatologa i kupić "apteczny" szampon na taką przypadłość ( polecony przez lekarza)
          Na pewno nie wolno włosów "przetrzymać"..jeżeli masz aż taki problem to ewidentnie zły szampon- poszukaj może szamponów z dziegciem.
          I uważaj na kosmetyki do układania włosów oraz odżywki- ja np. nie mogę używać żadnych
          Wszelkiego rodzaju jedwabie, powodują że włosy robią się ciężkie, jakby "oblepione"
          pozdrawiam

• nostress.ka21 Re: Tłuste włosy i problem w pracy 24.01.14, 13:07
      Przede wszystkim lekarz, najlepiej endokrynolog i to taki "życiowy" :)
      Kolejna sprawa to mycie włosów rano, to naprawdę nie jest uciążliwe, nawet zimą, wystarczy wypracować jakiś swój system. Masz cienkie włosy, także wysuszysz je błyskawicznie - wiem o czym mówię. Ja parę lat temu wychodziłam z domu o godzinie 5 i codziennie myłam włosy, ba je nawet prostowałam :D Żyję :)

Sprawa numer 3 to kosmetyki, dziewczyny już napisały trochę ważnych informacji - na przykład sylikony. Z doświadczenia wiem, że przejście na szampony bez ich dodatku może być dość trudne. I włosy mogą się różnie zachowywać. Na początek poleciłabym delikatniejszy szampon, ale przeznaczony dla dorosłych, a nie te dla dzieci - nie każdemu one służą.

Kolejna sprawa, ale to taka lużna propozycja - osławione i swego czasu modne wcierki Jantar. Stosuję od jakiś 10 dni, stwierdziłam, że spróbuję. Cena bardzo przystępna i warto spróbować. Na chwilę obecną zauważyłam, że włosy są uniesione u nasady i zachowują świeżość kilkanaście godzin dłużej niż zazwyczaj. Tak to działa u mnie, nie wiem jak u kogoś innego. Jedyny minus jaki zauważyłam to niestety o jakiś ton/dwa ciemniejsze włosy u nasady :/ u mnie nie wygląda to zbyt fajnie bo mam tak zwany ciemny/mysi blond, ale już u mojego partnera, który ma ciemniejsze włosy w ogóle problem nie występuje. Myślę, że warto spróbować, 10 zł to nie majątek, a może pomóc ;)
      • robak.rawback Re: Tłuste włosy i problem w pracy 24.01.14, 23:00
        zbadac poziom hormonow kobiecych - kiedys bralam tabletki hormonalne na nagly wysyp trdziku i przy okazji wlosy sie troche mniej przetluszczakly. oraz tak jak wczesniej ktos napisal - tarczyce zbadac.
        • hania261 Re: Tłuste włosy i problem w pracy 25.01.14, 22:32
          Moje wlosy tez sa cienkie i bardzo sie przetluszczaly. Wieczorem umyte w poludnie byly juz straki. Sa cienkie, ale schna bardzo dlugo. Teraz moge nie myc dwa dni, to jest sukces dla mnie. Pomogla mi calkiem przypadkowo henna. Odkad farbuje wlosy henna, przestaly sie tak szybko przetluszczac, zaczely odrastac , wszedzie widac odstajace krotkie wloski :) no i henna okrywa wlos, a wiec calosc wyglada jak by tych wlosow bylo wiecej i sa grubsze. Oczywiscie nie kazdy chce paradowac z rudymi wlosami, ale jest na rynku tez henna bezbarwna. Poprawia wyglad wlosow, odzywia je, ale ich nie farbuje. Poczytaj na ten temat najpierw.
          Wyprobuj tez szampon bez mydla, Sebamed, te wszystkie reklamowane nie nadaja sie do naszych wlosow.
          Pozdrawiam. Hania
    • rosa_de_vratislavia Re: Tłuste włosy i problem w pracy 25.01.14, 23:50

Cienkie, tłuste, rzadkie włosy? Poszłabym do ginekologa-endokrynologa,ew. mądrego dermatologa.
      www.KrainaKsiazek.pl
    • yoska9 Re: Tłuste włosy i problem w pracy 26.01.14, 00:51
      Myślę że pomoże dobry dermatolog, ginekolog-endokrynolog (tarczyca i poziom innych hormonów), a może trycholog?
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Tłuste włosy i problem w pracy 27.01.14, 09:54
        ja tez mam bardzo tluste wlosy, i najgorsze co dla mnie moze byc to szampony i w ogole produkty do wlosow tlustych. musza byc do normalnych albo normalnych- suchych.
        musze tez stosowac cos co obklei i napuszy wlosy np pianka, delikatny zel ale pianki sa lepsze bo lekkie.
        poza tym do wlosow sa jeszcze takie specjalne preparaty typu wolumizery/ zageszczacze

puder nadajacy objetosci Batista
        https://www.the-beauty-pages.com/wp/wp-content/uploads/2013/07/batiste-dry-styling-xxl-plumping-powder-puder-do-wlosow-dodajacy-objetosci.jpg

albo cos takiego
        Tekst linka

ktore stosuje sie od korzeni- to tez pomaga.

szampon suchy jesli juz to nie w proszku a np Dove.

Minnie
    • lianis Re: Tłuste włosy i problem w pracy 28.01.14, 20:56
      Sprobuj zaczac od szamponu hipp dla niemowlat, zawiera najmniej substancji alergizujacych, nie ma sls, moze masz bardzo podrazniona skore glowy ktora stara sie chronic. sprobuj tez naturalnych metod, czyli na koniec mycia splucz wlosy chlodna woda z lyzka octu, to pozamyka luski wlosa i zakwasi lekko ph glowy.
    • goodman41 Re: Tłuste włosy i problem w pracy 28.01.14, 21:38
      Następna reprezentantka chorej służby zdrowia. Czego was do jasnej Anielki uczą na studiach. Skóra ma mieć odczyn kwaśny pH 3,5 - 5,5 i wówczas będzie zdrowa i włosy na niej rosnące tez będą zdrowe. Nastała moda odkwaszania organizmu bez jakichkolwiek potwierdzających badan naukowych.
      Płukać głowę octem, a nie stosować jakieś szampony odkwaszające skórę.
      • holdyourhorses Re: Tłuste włosy i problem w pracy 29.01.14, 23:32
        Dziękuje wam ślicznie za rady:)
        Większości już dawno wypróbowałam (naturalne szampony, wcierki, płukanki), ale i endokrynologa jeszcze nie byłam. Znacie może jakiegoś dobrego lekarza na nfz w Krakowie? Kiedyś prosiłam ginekologa o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, ale bezskutecznie - przepisała mi antykoncepcję, która guzik pomogła.
        U mnie problem jeszcze w tym, ze ja, gdy nie pracuję, sporo podróżuję po swiecie (taka moja pasja) i to zwykle na własną rękę, dużo śpię w namiocie. Wiem, że wtedy wygląd nie jest najwazniejszy, ale zawsze to trochę wstyd wyglądać tak niechlujnie, szczegolnie, gdy jestem z facetem:(
        Juz nie mowiąc o tym, ze czasem muszę zrobić jakis fortoreportaz z podrózy i wypadałoby się pokazać, a tu np jesteśmy w rejonie, gdzie akurat nie ma wody. I wszyscy wyglądają normalnie, a ja taka sierota z przyklejonymi do głowy włosami:|
    • cherrie_currie Re: Tłuste włosy i problem w pracy 30.01.14, 00:36
      Twój problem przypomina mi mój własny, tj. mocno przetłuszczające się włosy od okresu dojrzewania do dziś, czyli do 27 roku życia. Na dodatek przerzedziły się od tamtego czasu... Byłam uparta i dotarłam do źródła problemu - hormony. Lekarze bagatelizowali problem, bo skupili się nie na tych badaniach co trzeba - mam w normie i androstendion (chociaż na granicy, co już mnie zaniepokoiło) i testosteron w porządku. Szkoda tylko, że dopiero 5 lekarz u którego byłam wpadł na pomysł, by zbadać WOLNY TESTOSTERON. To był strzał w dziesiątkę. Jak u zdrowego chłopa... Zaczęłam brać leki (Androcur + tabletki anty. + Loxon 5% do wcierania w skórę głowy i to głównie jemu zawdzięczam fakt, że włosy aż tak się nie przetłuszczają). Później dowiedziałam się jeszcze, że nawet gdyby wynik testosteronu był dobry to i tak warto sprawdzić jak tabletki antykoncepcyjne zadziałają - wypadały mi włosy, a właściwie to nie tyle mocno wypadały co się przerzedzały, a łysienie androgenowe nie zawsze widać po wynikach badań. Badałaś sobie wolne hormony? Bierzesz leki antykoncepcyjne? Mi pomogło, włosy zaczynają być mocniejsze i gęstsze, no i nie są takie tłuste. Lekarze wątpili, że to przez hormony (zanim pomachałam im papierkiem z wynikiem przed nosem), bo nie mam rzucającego się w oczy owłosienia czy innych cech androgenizacji.. po prostu padło mi na włosy. Zbadaj się dokładnie, nie daj sobie wmówić, że "taka Twoja uroda", bo to bzdura. Coś musi być nie tak. Ja nie uwierzyłam, że tak musi być i dobrze na tym wyszłam. Powodzenia!
    • magruszka Re: Tłuste włosy i problem w pracy 30.01.14, 00:42
      Hej. Mnie od dwoch lat pomaga puder Jonson &Jonson zmieszany pol na pol z maczka kukurydziana. Po 300g kazdego wystarczylo mi na codzienne uzywanie w ciagu tego czasu. Odrobina na dlonie, i po klopocie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka