Dodaj do ulubionych

Tarczyca-anty TPO?????? Po co???

IP: *.compower.pl 17.08.04, 19:10
Mam teraz TSH w wys.ok 44 jednostek po leczeniu Thyrozolem 20 oraz Letroxem
50.(Wczesniej znalazłam sie u niego :TSH=<0.0025 )Leczyłam to prawie 3
miesiace.
lekarz zmienił dawkowanie i teorie
Obserwuj wątek
    • Gość: jeszcze raz Re: Tarczyca-anty TPO?????? Po co??? IP: *.compower.pl 21.08.04, 21:31
      podciagam temat:)))proszę..
    • Gość: nenya Re: Tarczyca-anty TPO?????? Po co??? IP: *.lj.pl / *.lj.pl 21.08.04, 22:08
      anty-TPO są to przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej, czyli
      autoprzeciwciała tarczycowe, które są markerem pozwolającym na zdiagnozowanie
      schorzeń autoimmunologicznych tarczycy np. choroby Hashimoto (limfocytowe
      zapalenie tarczycy z postępującą niedoczynnością hormonalną)
      zwiększony poziom przeciwciał przeciwtarczycowych w surowicy może świadczyć o
      autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy.

o chorobach tarczycy:
      www.resmedica.pl/zdart8981.html
      www.resmedica.pl/zdart11002.html - hashimoto

pozdrawiam!
      • sunrise3 Re: Do Nenya - A antyTG? 23.08.04, 17:22
        O czym moze swiadczyc podwyzszony poziom tych przeciwcial przy hormonach
        bedacych w normie. Moze to rowniez swiadczyc o jakims stanie zapalnym tarczycy?
        Z gory dziekuje za info.
        Pozdrawiam
        • Gość: nenya Re: Do Nenya - A antyTG? IP: *.lj.pl / *.lj.pl 23.08.04, 19:16
          podwyższone miano jakichkolwiek przeciwciał we krwi sugeruje, że dzieje się coś
          złego w systemie immunologicznym, prawdowpodobnie dochodzi do autoagresji na
          jakiś wybrany organ, bądź typ tkanki np. mój system obronny uznał za wroga nr 1
          wątrobę...
          moje wiadomości o tarczycy bazują tylko i wyłącznie na wiadomościch znalezionych
          w necie, nie jestem lekarzem)
          a oto co udało mi się wyszukać:
          Podwyższony poziom przeciwciał anty-TG (przeciwciała anty-tyreoglobulinowe)
          związany jest z uruchomieniem procesów autoimmunologicznych i produkcją
          autoprzeciwciał skierowanych przeciwko tyreoglobulinie. Oznaczanie poziomu
          przeciwciał anty-tyreoglobulinowych przydatne jest przy diagnostyce m.in.
          choroby Hashimoto (niedoczynność), Graves-Basedowa (nadczynność), oceny
          przebiegu tych chorób, diagnostyce różnicowej thyroiditis w przypadkach anty-TPO
          ujemnych, jak również do wykluczenia interferencji anty-Tg przy oznaczaniu
          tyreoglobuliny.
          Tyreoglobulina - białkowa, magazynowana postać hormonów gruczołu tarczowego:
          tyroksyny T4 i trijodotyroniny T3.

www.diagnostykalab.pl/pacjent/bad_specjalistyczne/p/tgab.htm
          bądź pod kontrolą lekarza, na pewno uda się w końcu postawić jednoznaczną diagnozę
          powodzenia!
          • sunrise3 Re: Do Nenya - A antyTG? 24.08.04, 10:03
            Bardzo dziekuje ze odpowiedzialas :0)

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka