Dodaj do ulubionych

Zatoki - jak pomóc?

03.11.14, 12:47

Od 7 lat mam alergię (na trawy, zboża, kurz, roztocza), co powoduje ciągły katar i teraz od kilku lat chore zatoki. Bardzo boli mnie głowa, nie mogę się pochylać, a nawet kichanie i kaszel ;powodują okropny ból nad oczami.
Czy możecie polecić coś, oprócz Ibupromu zatoki (to przepisuje mi lekarz rodzinny). Jak leczyć?
Wyczytałam na tym forum o mieszance ziół, która pomaga, ale nie podany jest tam skład, może ktoś go zna? Od 7 lat mam alergię (na trawy, zboża, kurz, roztocza), co powoduje ciągły katar i teraz od kilku lat chore zatoki. Bardzo boli mnie głowa, nie mogę się pochylać, a nawet kichanie i kaszel powodują okropny ból nad oczami.
Czy możecie polecić coś, oprócz Ibupromu zatoki (tylko to przepisuje mi lekarz rodzinny).
Jak leczyć?
Wyczytałam na tym forum:
forum.gazeta.pl/forum/w,22,28760389,28760389,ZATOKI_.html
o mieszance ziół, która pomaga, ale nie podany jest tam skład, może ktoś go zna?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Zatoki - jak pomóc? 03.11.14, 14:55
      Nie lecz chorych zatok u internisty ibupromem, idź do laryngologa.
      • asiak44 Re: Zatoki - jak pomóc? 10.11.14, 00:30
        Niestety laryngolog dopiero w przyszłym roku.
        • saqigar Re: Zatoki - jak pomóc? 11.11.14, 01:03
          Zatoki trzeba doleczyc antybiotykami, a potem leczenie u alergologa. Na rynku jest wiele lekow przeciwalergicznych, ktore powinny ci pomoc.
          Do czasu wizyty u laryngologa zastap ibuprom zatoki Sudafedem (3x dziennie), a jesli nadal bedzie cie bolala glowa, dodaj zwykly ibuprom i niestety niewiele wiecej da sie zrobic.
          Z rzeczy przynoszacych ulge: przykladanie do zatok (czolo, nos po boku) woreczka wypelnionego rozgrzana solą. Inhalacje z olejkami moga ci zaszkodzic, skoro masz alergie.
          • repair Re: Zatoki - jak pomóc? 11.11.14, 09:05
            > Zatoki trzeba doleczyc antybiotykami
            Taaak? Zaglądałeś do tych zatok i stwierdziłeś zapalenie bakteryjne? Internet czyni cuda?

> a potem leczenie u alergologa.
            Zatok również?

> Do czasu wizyty u laryngologa zastap ibuprom zatoki Sudafedem (3x dziennie),
            Fiuu, przez dwa miesiące?

> jesli nadal bedzie cie bolala glowa, dodaj zwykly ibuprom
            Tym samym z grubsza wracając do przyjmowania ibupromu zatoki...

>i niestety niewiele wiecej da sie zrobic.
            Nie kłam, można iść prywatnie do laryngologa, to on powinien być tu priorytetem. Laryngolog do tych zatok zajrzy i pewnie przepisze leki, być może antybiotyk, być może steryd donosowy i kilka innych dostępnych bez recepty.

> Z rzeczy przynoszacych ulge: przykladanie do zatok (czolo, nos po boku) woreczk
            > a wypelnionego rozgrzana solą
            Biorąc pod uwagę stek debilizmów jaki tu napisałeś to życzę Ci tej ulgi, jaka będzie po dogrzaniu ostrego zapalenia zatok ;-)
            • saqigar Re: Zatoki - jak pomóc? 11.11.14, 13:43
              I po co te inwektywy?
              Najzabawniejsze jest to, ze w swojej wypowiedzi zacytowalem 3 laryngologow i 2 alergologow, ale przeciez przecietny internauta wie lepiej.
              Laryngolog, do ktorego autorka pojdzie, pomoze na jakis czas (czego tez doswiadczyla), ale bardzo prawdopodobne, ze przyczyna problemow jest zle leczona alergia. Wg wspomnianych alergologow alergia na roztocza, czesto wiaze sie z czestymi infekacjami gornych drog oddechowych i zatok.
              • repair Re: Zatoki - jak pomóc? 12.11.14, 09:05
                > Najzabawniejsze jest to, ze w swojej wypowiedzi zacytowalem 3 laryngologow i 2
                > alergologow, ale przeciez przecietny internauta wie lepiej.
                Tak, rzeczywiście twoja wypowiedź wygląda jak zlepek cytatów, stworzonych przez osobę, która nie bardzo wie o czym pisze. Mnie akurat wprowadzanie w błąd innych odnośnie zdrowia nie bawi.

> Laryngolog, do ktorego autorka pojdzie, pomoze na jakis czas (czego tez doswiad
                > czyla),
                Słyszałeś o czymś takim jak badanie otoskopowe i endoskopowe? Wiesz co to są zmiany strukturalne zatok na wskutek przewlekłego zapalenia?

> ia. Wg wspomnianych alergologow alergia na roztocza, czesto wiaze sie z czestym
                > i infekacjami gornych drog oddechowych i zatok.
                Znowu cytujesz? Czemu akurat roztoczy? Bo Tobie tak alergolog powiedział? Takie infekcje mogą być pochodną bardzo wielu alergii.
                • saqigar Re: Zatoki - jak pomóc? 12.11.14, 21:04
                  Mnie tam mniej bawi hejterstwo, a na hejtera wygladasz. Niestety twoje wypowiedzi tej pani, ktora do laryngologa z sobie tylko znanych powodow, pojdzie dopiero w przyszlym roku, nie pomoga.
                  Poki co bedzie brala garsciami Ibuprom zatoki, jadla imbir i ssala olej kokosowy, bo to jak widze, zupelnie ci nie przeszkadza.
                  Nigdzie nie zaprzeczalem, ze wskazana pani powinna udac sie jak najszybciej do laryngologa. A napisalem jedynie, ze najprawdopodobniej skonczy sie to antybiotykami i zasugerowalem wizyte u alergologa.
                  Nie napisalem nieprawdy, a jedynie doswiadczenia ostatnich lat i problemow z zatokami. Zasada forum jest wlasnie wymiana doswiadczen.
                  • repair Re: Zatoki - jak pomóc? 13.11.14, 19:19
                    > Mnie tam mniej bawi hejterstwo, a na hejtera wygladasz
                    Ciebie bawi dawanie "porad" w kwestiach o których coś słyszałeś. Nie do końca wiem, co to ten hejter, ale jeśli to ktoś taki, który obnaża głupotę osoby wprowadzającej w błąd innych w tak ważnych kwestiach jak zdrowie, to mogę jedynie podziękować za komplement :-)

> Niestety twoje wypowied
                    > zi tej pani, ktora do laryngologa z sobie tylko znanych powodow, pojdzie dopier
                    > o w przyszlym roku, nie pomoga.
                    Zaraz, zaraz. To Ty napisałeś "niewiele wiecej da sie zrobic" a ja na to "Nie kłam, można iść prywatnie do laryngologa". Skąd wiesz, że nie pójdzie prywatnie? Masz szklaną kulę?

>Poki co bedzie [...] jadla imbir i ssala olej kokosowy
                    Eeee, a gdzie pytająca napisała, że to robi lub planuje? Znów szklana kula?

>, bo to jak widze, zupelnie ci nie przeszkadza.
                    Rozumiem, że widzisz to w tej szklanej kuli. Ja niestety jej nie mam, tego wiedzieć nie mogłem i co za tym idzie nie przeszkadza mi to.

> laryngologa. A napisalem jedynie, ze najprawdopodobniej skonczy sie to antybiot
                    > ykami i zasugerowalem wizyte u alergolog
                    Taaak? "Najprawdopodobniej"? A gdzie Ty tu widzisz w swojej wypowiedzi jakieś słowo związane z prawdopodobieństwem: "Zatoki trzeba doleczyc antybiotykami"? :-D

> Nie napisalem nieprawdy,
                    Jeśli masz szklaną kulę lub zaglądałeś do tych zatok i masz specjalizację z otolaryngologii, to gotów jestem się z Tobą zgodzić :-)

>jedynie doswiadczenia ostatnich lat i problemow z za
                    > tokami. Zasada forum jest wlasnie wymiana doswiadczen.
                    Czyli doświadczenia pojedynczego pacjenta, które są zwykle nic nie warte. Bo jak na moje zatoki przepisano antybiotyk to na każde inne też trzeba :-). Bo jak na moją postać przewlekłą pomogło rozgrzanie czoła, to ktoś ze stanem ostrym też poczuje się lepiej. Polecam dalszą wymianę doświadczeń (w sensie gdzieś dalej).

• wadera3 Re: Zatoki - jak pomóc? 11.11.14, 12:01
      Od kilku lat jadam imbir (kandyzowany, bo smaczny) i od tych samych kilku lat zapomniałam co to ból zatok i katar.
      Amen
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka