Dodaj do ulubionych

Zimno w stopy

22.11.16, 11:38
Od dłuższego czasu (ok. 3 miesiące) jest mi zimno w stopy, mimo grubych, wełnianych skarpet.
Śpię w skarpetach. Po przespaniu 2-3 godzin, robi mi się ciepło w stopy.
Temperatura ciała waha mi się od 35,2 st.C [rano] do 37,0 st, C [wieczorem ]
Ciśnienie w normie. Mocno się pocę, szczególnie w nocy.
Co może być powodem tego "zimna"? Stres?
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Zimne stopy 22.11.16, 16:28
      Bezpośrednia przyczyna to zmniejszenie przepływu krwi przez naczynia krwionośne zaopatrujące skórę stóp.
      Może być przez stres, ale częstszy powód to długie siedzenie lub stanie (bezruch). Czasem anemia, postępująca miażdzyca, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, niskie ciśnienie i co tam sobie wybierzesz z szerokiego wachlarza.
      Spróbuj najprostszych metod: silny masaż stóp pobudzający krążenie, trochę ćwiczeń (podnoszenie ręcznika palcami stóp), marsz lub ciepła kąpiel.
      • wirski Re: Zimne stopy 22.11.16, 19:16
        koziorozka napisała:
        > Może być przez stres, ale częstszy powód to długie siedzenie lub stanie (bezruch)
        Czasem anemia, postępująca miażdzyca, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, nis
        > kie ciśnienie i co tam sobie wybierzesz z szerokiego wachlarza.
        > Spróbuj najprostszych metod: silny masaż stóp pobudzający krążenie, trochę ćwic
        > zeń (podnoszenie ręcznika palcami stóp), marsz lub ciepła kąpiel.

Trafiłaś mnie w sedno :)
        długie siedzenie (przy kompie); cukrzyca jeszcze na tabletkach; niedoczynność tarczycy, co prawda niewielka ...
        Maszeruję ale widocznie za mało i za rzadko, a "kąpieluję" się tylko podprysznicem :(
        Dzięki za podpowiedzi :)
        • koziorozka Re: Zimne stopy 23.11.16, 09:03
          Tu masz sporo łatwych ćwiczeń rozgrzewających stopy, część bez odrywania się od komputera ;)
          treningbiegacza.pl/cwiczenie-wzmacniajace-i-rozciagajace-miesnie-stop
          I nie kładź się spać z zimnymi nogami, bo i tak szybko nie zaśniesz.
          Najpierw rozgrzej stopy, choćby ciepłą wodą lub mocnym nacieraniem, masażem
    • henio1946 Re: Zimno w stopy 16.12.16, 19:43
      kup za ok. 15 zł Venoforton i co wieczór 1 łyżeczkę i po jakimś czasie będą ciepłe.
    • czegotychcesz Re: Zimno w stopy 16.12.16, 20:39
      Trzeba szybko zrobić podstawowe badania (ob, CRP), silne poty nocne to bardzo zły objaw !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka