Dodaj do ulubionych

Reklama Stinoxu w "Wysokich obcasach"

IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 16.04.02, 12:52
Pewien lekarz udzielil kilka miesiecy temu obszernej wypowiedzi w WO na temat
srodkow nasennych. Zjechal wszystkie i powiedzial ze Stilnox to lek nowej
generacji, bez skutkow ubocznych i uzaleznien. Od kilku farmaceutow
dowiedzialem sie (bo chcialem to zaczac brac), ze jest to silny lek
psychotropowy, podawany np. ludziom z chorobami psychicznymi na wyciszenie.
Jest wysokie prawdopodobienstwo uzaleznienia juz po pierwszym przyjeciu.
Farmaceuci ci zglosili protest do jakiejs swojej izby w sprawie tego artykulu.
Sa dwa wytlumaczenia tego, co sie stalo:
1. ci farmaceuci ti niewyksztalcone dupki;
2. WO staly sie ofiara sponsorowanego oszusta.
Moze ktos wypowie sie jeszcze w tej sprawie i wyjasni moje watpliwosci, jak sie
rzeczy w rzeczywistosci maja.
Obserwuj wątek
    • Gość: agulha Re: Reklama Stinoxu w IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 17.04.02, 02:12
      Raczej punkt 1), czyli ci farmaceuci to (...). Chyba, że przeprowadzili badania
      własne na ten temat (nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, jakie dossier nowego
      leku musi przedstawić producent celem rejestracji nowego środka
      farmaceutycznego - to są tysiące pacjentów do przebadania - koszmarne koszty -
      przy koncernach farmaceutycznych Coca-Cola to podobno małe miki). Oficjalne
      informacje o tym leku ("Leki Współczesnej Terapii", "Pharmindex") mówią o braku
      dowodów na wywoływanie uzależnienia. Leku nie wolno podawać z lekami
      psychotropowymi, więc odważny byłby psychiatra, który by go dawał "na
      wyciszenie".
      Oczywiście, lek w praktyce klinicznej zwykle okazuje się nie aż tak świetny,
      jak wynika z badań klinicznych, ale nie aż do tego stopnia jest to zmiana.
      Co do punktu 2) - oczywiście, jak w każdym pomówieniu, i w tym może być ziarno
      prawdy. Nie czytałam tego artykułu, nie wiem więc np., czy autor "zjechał"
      również Imovane, inny lek nasenny, również nie uzależniający. Mały sponsoring
      ze strony firmy jest możliwy, ale nie należy brać tego za pewnik.
      Jeżeli chcesz wiedzieć więcej, idź do jakiejś biblioteki lekarskiej, poproś o
      dostęp do Medline i przeszukaj w tym systemie piśmiennictwo [czasopisma] z
      ostatnich lat pod kątem tego leku (użyj lepiej nazwy chemicznej, czyli
      międzynarodowej). Zobaczysz, czy pojawiły się jakieś nowe doniesienia. Gdyby
      jednak były aż tak sensacyjne, jak powiedzieli Ci Twoi znajomi farmaceuci, lek
      natychmiast wycofano by z rynku.
      PS. A jesteś pewien, że oni nie pomylili leków? Może myśleli o jakimś innym.
      • Gość: justy1 Re: Reklama Stinoxu w IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 03:19
        Nie wykształceni d...? To co najmniej zbyt pochopne stwierdzenie.
        Faktycznie Stilnox to nie jest psychotrop, ale obecne przepisy nakazują trzymać
        go w zamykanej na klucz osobnej szafce na psychotropy i traktują go jak
        psychotrop. Równiez lekarze wypisując na niego receptę, muszą to robić wg zasad
        dotyczących preparatów psychotropowych, stąd pewnie odpowiedź uzyskana w aptece-
        że psychotrop (bez wdawania się w szczegóły).
        Druga sparawa, to oprócz działania nasennego Stilnox działa też uspokajająco,
        więc może być stosowany "na wyciszenie".
        Jeszcze jedno, cytuję: "Stilnox to lek nowej generacji, bez skutkow ubocznych i
        uzaleznień". Owszem, to lek nowej generacji, ale nie cukierek bez skutków
        ubocznych. A jeśli chodzi o uzależnienie, to długotrwałe stosowanie prowadzi do
        słabego uzależnienia psycho-fizycznego, a nagłe odstawienie powoduje zespół
        abstynencyjny (Leki współczesnej terapii,1999). Z tym, że faktycznie istnieje
        mnóstwo bardziej niebezpiecznych środków.
        A tak na marginesie, to nie wolno w prasie niefachowej reklamować leków na
        receptę.
        • Gość: Gosc Re: Reklama Stinoxu w IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 10:28
          Dziekuje za wasze wypowiedzi, wiem juz nieco wiecej. Nie jestem farmaceuta,
          wiec przyjalem ich wypowiedzi za dobra monete - a nie byly zbyt odlegle od
          prawdy. Uczestnik rozmowy nie krytykowal Imovane, ale krytykowal melatonine. Z
          tej czesci wywiadu wynikalo jednoznacznie: tylko Stilnox. To nie mialo
          charakteru reklamy - ale wedlug mnie bylo nia wlasnie. Niestety gazete
          wyrzucilem, a dostep do archiwum jest platny i nie chce mi sie placic 35 zl.
          Ale moze czyta nas admin i skoro sprawa dotyczy GW to sie zlituje i sciagnie
          dla nas ten tekst. Bardzo prosze :)
        • Gość: agulha Re: Reklama Stinoxu w IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 18.04.02, 02:04
          , > Druga sparawa, to oprócz działania nasennego Stilnox działa też
          uspokajająco,
          > więc może być stosowany "na wyciszenie".
          Witam. Też mam w domu to samo wydanie "LWT", odkopałam je i czytam, że lek
          ma "słabe działanie (...) przeciwlękowe" - zatem cytowane przez autora wątku
          zdanie farmaceutów prawdziwe nie jest, skoro oni mówili o silnym działaniu i
          zastosowaniu w chorobach psychicznych.
          > Jeszcze jedno, cytuję: "Stilnox to lek nowej generacji, bez skutkow ubocznych i
          >
          > uzaleznień". Owszem, to lek nowej generacji, ale nie cukierek bez skutków
          > ubocznych.
          Był to pewien skrót myślowy - oczywiście nie ma czegoś takiego, jak lek bez
          żadnych opisanych działań niepożądanych. Jak nie ma nigdy żadnych, to znaczy, że
          jest substancją obojętną i w ogóle na nic nie działa.
          A jeśli chodzi o uzależnienie, to długotrwałe stosowanie prowadzi do
          >
          > słabego uzależnienia psycho-fizycznego, a nagłe odstawienie powoduje zespół
          > abstynencyjny (Leki współczesnej terapii,1999). Z tym, że faktycznie istnieje
          > mnóstwo bardziej niebezpiecznych środków.
          > A tak na marginesie, to nie wolno w prasie niefachowej reklamować leków na
          > receptę.
          Oczywiście. Zapewne jest to kwestia definicji reklamy. To nie jest równoznaczne z
          niepisaniem o lekach na receptę. A jeśli się pisze, można wyrażać opinię. W
          tamtym artykule (jak słyszę od Was) opinia była entuzjastyczna.

Jedyne, co mogę powiedzieć o Stilnoxie, to, że jest dosyć bezpieczny. Kiedyś,
          kiedy jeszcze pracowałam w szpitalu, doszło do takiej sytuacji. Ponieważ
          uprzednio miewaliśmy Imovane i wszyscy go już znali, kiedy apteka wydawała na
          oddział Stilnox (nie wiem czemu, akurat Stilnox mieli i już), opisała go "Imovan"
          (karygodne!), na dodatek właśnie tak, bez 'e" na końcu i mało wyraźnie. Pacjentka
          z oddziału brała coś zupełnie innego, Imuran mianowicie. Imuran jest po 100 mg, a
          Imovane po 10 mg. Idiotka pielęgniarka wzięła "v" za "r" (faktycznie wyglądało
          podobnie) i strzeliła pacjentce 10 tabletek (demon intelektu). Do powyższego
          doszliśmy po fakcie, oczywiście. Pacjentka nam ni w pięć, ni w dziewięć zasnęła,
          pielęgniarki nie mogły jej dobudzić i wezwały mnie. Potem, jak już doszły, co się
          stało, kontaktowaliśmy się z ośrodkiem toksykologii w Szpitalu Praskim, co robić.
          Odpowiedź brzmiała - spoko, nic nie trzeba robić. I faktycznie. Chora wyspała się
          i obudziła bez żadnego szwanku na zdrowiu.

Co do takiego mówienia komuś "nie bierz to, to świństwo!!" to warto sobie czasem
          przeczytać choćby ulotkę z jakiegoś popularnego i branego przez siebie leku. Też
          się można przestraszyć.

• miriam_73 Re: Reklama Stinoxu w 17.04.02, 15:26
      Brałam Stilnox jakiś czas temu, z przepisu lekarza, ponieważ miałam poważne
      problemy ze snem. Jeśli chodzi o działanie to Stilnox bardzo na początku
      rozluźnia, a potem błyskawicznie się zasypia. Spokojnie daje się na tym pospać
      6-7 godzin i nie wstaje się z bólem głowy. Nie czuję się uzalezniona.
      • Gość: kilian Re: Reklama Stinoxu w IP: *.pp.rzeszow.pl 17.04.02, 17:21
        selektywny agonista receptorów BZD-1
        nazwa międzynarodowa nazwa handlowa postać recepturowa dawkowanie wskazania
        działanie i cechy leku działania niepożądane:
        zolpidem Stilnox tabl. 10 mg 1-2 tabl. przed snem w bezsenności okazjonalnej i
        chronicznej silnie nasennie, ułatwia zasypianie, pogłębia sen wywołuje
        lekozależność!
        ze strony: lekarze.w.interia.pl/anksjolityki.htm

osobiście nie polecam, wybróbowałem na sobie przepisany przez lekarza przy
        silnej depresji-zasnąć nie zasnąłem, tzn. spałem na jawie, z otwartymi oczami i
        pełną świadomością śniły mi się sny ! Jakieś horrory, trudne do odróżnienia od
        rzeczywistości...brr...straszne to było. Oddałem lekarzowi ledwie kupione i
        napoczęte opakowanie ze słowami "Może komuś przyda się bardziej".
        • Gość: kilian Re: Reklama Stinoxu w IP: *.pp.rzeszow.pl 17.04.02, 17:29
          Aha, oczywiście i ja popytałem lekarzy i poczytałem o nim w necie, toteż mogę z
          całą odpowiedzialnością stwierdzić jeśli chodzi o pytanie z 1 postu:

pkt.2, tj. przekupiony lekarz (a można by tu podać jego nazwisko, ku
          przestrodze dla innych )...uprzedzając zarzuty: dobrze, może nie przekupiony,
          tylko "niedoinformowany", ale w takim razie jeszcze groźniejszy dla pacjentów !
          • Gość: Gosc Re: Reklama Stinoxu w IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 19:08
            No to mi zamieszaliscie w glowie. A co powiecie o zalozeniu watku o srodkach
            nasennych. Jak widac jest sporo do powiedzenia na ten temat. Jesli ktos jest za
            niech zalozy - zaraz sie dopisze.
            • Gość: kilian Re: Reklama Stinoxu w IP: *.pp.rzeszow.pl 18.04.02, 03:29
              Rany, nie przejmuj się, każdy środek na każdego działa inaczej. Opisałem swoje
              spostrzeżenia oraz uwagi lekarzy i to, co i nim przeczytałem w necie (zanim
              zjadłem pierwszą tabletkę nie miałem o nim zielonego pojęcia).
              Wpisz sobie w wyszukiwarkę nazwę, a się przekonasz, jak go opisują naprawdę.
              Ja-paradoksalnie-2 dni po nim nie spałem, wciąż mając uczucie, że "wyszedłem z
              siebie i stanąłem obok", tzn. wydawało mi się, jakbym patrzył na siebie z góry,
              mówiłem, a jakby mówił ktoś zupełnie inny, słyszany zza mgły. Sądzę, że zawinił
              lekarz, przepisując mi go w silnym epizodzie depresji". Może to wtedy nie
              działa ?
              Jedynie skuteczny okazał się wówczas-równie toksyczny, mocny i uzależniający-
              Clonazepanumm. Spałem po nim jk dziecko i obudziłem się otumaniony, ale dużo
              spokojniejszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka