Gość: Ced IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 18:34 to jest chore!~! co oni robią tym dziciom :] na co oni je skazują!! i to jush przy planowaniu ... to jest nienormalne!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iza Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 18:39 Rozumiem jezeli robi sie to dla dobra dziecka ale jak mozna je tak trwale i celowo inieszczesliwiac?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeźwy głos RODZICIELSTWO - CNOTA CZY BEZWGLĘDNY EGOIZM IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.10.04, 16:49 Powinniśmy sie teraz, na tym konkretnym przykładzie, przyjrzeć autentycznym motywacjom ludzi "tak bardzo" pragnącym POSIADAĆ WŁASNE DZIECKO! Czy czasem Kościół nie ma jednak racji potępiając zapłodnienie "in vitro"? Słuchałem uważnie dlaczego Watykan jest przeciw - otóż chodzi o pokonanie NARCYZMU i EGOCENTRYZMU potencjalnych rodziców - DLACZEGO NIE CHCĄ ADOPTOWAĆ?! Czy rzeczywiście to jest taka "cudowna" cnota - jak przekonują nas o tym wszyscy moraliści? Czy też BEZWZGLĘDNY EGOIZM? A te wszystkie TRAGEDIE matek - kiedy wreszcie 20-letnie dziecko CHCE IŚĆ SWOJĄ DROGĄ - ŻE TAKIE NIEWDZIĘCZNE? TUTAJ DOPIERO RODZICE WOLELIBY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 18:44 wlasnie to samo mialem napisac, wyjales mi to z ust :) nie wyobrazam sobie jak mozna celowo chciec aby wlasne dziecko bylo niepelnosprawne! ci ludzie sami bedac glusi przeciez sami wiedza, ze to jedynie uniemozliwia (lub w znacznym stopniu przeszkadza) zycie w normalny sposob!! trzeba nie miec w sobie zadnego czlowieczenstwa aby skazac na niepelnosprawnosc przez cale zycie swe potomstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.botany.gu.se 21.10.04, 18:47 Skrajny przyklad egoizmu. Szczegolnie te lesbijki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.ss.shawcable.net 21.10.04, 18:58 Najlatwiej i najtaniej urodzic normalne i od razu po porodzie ogluszyc np drutem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaca Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 18:59 Czysty egoizm!!!! taki rodzic który pozbawia własne dziecko słuchu, tylko ze względu na to że sam nie słyszy to nie rodzic!!!Ced ma racje-to jest chore!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.->ced Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.chello.pl 21.10.04, 19:19 wybacz, ale głusi rodzice chyba lepiej niż ty wiedzą co to znaczy być głuchym dzieckiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:06 a wiedza tez jak jest byc dzieckiem slyszacym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.ifpan.edu.pl 21.10.04, 19:28 Sami widzicie, do czego moze prowadzic inzynieria genetyczna. Jasne, że to jest chore. Ale to dopiero początek, niestety. To MY się mamy uczyć od Przyrody, a nie JĄ pouczać, czy poprawiać. Wykorzystać - to co innego. Już nikt mnie nie przekona, że poznanie genomu itp. itd. jest dobre dla ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
aszar.kari Re: Głuche dziecko na zamówienie 21.10.04, 20:08 Przez wielu ludzi gluchych, jezyk migowy traktowany jest kazdy inny jezyk swiata - inny sposob komunikacji. Z Ich punktu widzenia chec posiadania dziecka, dla ktorego najnaturalniejsza forma komunikacji bedzie poslugiwanie sie jezykiem migowym jest oczywista - to sa ludzie bardzo szczesliwi, nie odczuwajacy braku sluchu jako kalectwa, wrecz czesto uwazajacy, ze to my - ktorzy slyszymy - jestesmy pozbawieni emocji i mozliwosci, ktore Im sa dostepne. Mozna sie temu dziwic ale nazywanie tego barbarzynstwem uwazam za bardzo pochopne. W czym kazdemu z Was personalnie przeszkadza fakt, ze urodzi sie kolejny czlowiek gluchy, ktory bedzie szczesliwy poslugujac sie jezykiem migowym a nie np. hiszpanskim? Naprawde uwazacie, ze mnozyc nalezy tylko "idealne" wzorce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 21:49 Człowiek używa słuchu nie tylko do odbioru mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emska Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: 81.15.236.* 22.10.04, 17:13 A kto mowil, ze gluche dziecko zna tylko j. migowego? Sama jestem osoba slaboslyszaca i znam takie przypadki. Ale zeby okaleczyc dziecko, to juz przesada. Nieslyszace rodzice ucieszyliby, gdyby urodzilo mu sie zdrowe dzieci. Nie wazne, czy z wada sluchu, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.biology.univ.gda.pl 22.10.04, 19:42 > Przez wielu ludzi gluchych, jezyk migowy traktowany jest kazdy inny jezyk > swiata - inny sposob komunikacji. Z Ich punktu widzenia chec posiadania > dziecka, dla ktorego najnaturalniejsza forma komunikacji bedzie poslugiwanie > sie jezykiem migowym jest oczywista - to sa ludzie bardzo szczesliwi, nie > odczuwajacy braku sluchu jako kalectwa, wrecz czesto uwazajacy, ze to my - > ktorzy slyszymy - jestesmy pozbawieni emocji i mozliwosci, ktore Im sa > dostepne. ale oni sa pozbawieni jednego ze zmyslow, nie zyskujac nic w zamian - nie maja zmyslow ktore zastepuja im sluch, tak jak ludzcy niewidomi nie maja echolokacji delfinow rzecznych zyjacych w metnej do bolu Amazonce. Brak sluchu to tak jak brak nogi czy reki - zapytaj tych bez reki czy sa szczesliwi i jakie to emocje posiadaja ktorych ludzie zdrowi nie maja. Zal do swiata, bol ? Jak bym nie slyszal, zrobilbym wszystko aby moje dzieci byly wolne od tej ulomnosci. A co z niewidomymi ? Czy rzeczywiscie chcieliby zeby dzieci byly slepe ? Mozna sie temu dziwic ale nazywanie tego barbarzynstwem uwazam za > bardzo pochopne. W czym kazdemu z Was personalnie przeszkadza fakt, ze urodzi > sie kolejny czlowiek gluchy, ktory bedzie szczesliwy poslugujac sie jezykiem > migowym a nie np. hiszpanskim? on nie bedzie slyszal spiewu ptakow ani szumu morza. Bedzie mial jedna mozliwosc mniej niz ja - i zyl WSROD LUDZI posiadajacych te mozliwosci. a jezyka migowego zawsze sie mozna nauczyc, nie trzeba byc do tego celu nieslyszacym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alka Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:09 Poznanie genomu to wlasnie uczenie sie od przyrody i na pewno przysluzy się ludziom (wezcie tylko i przejrzyjcie podrecznik genetyki medycznej...). Pod warunkiem, ze bedzie to pod scislą kontrolą, bo jesli nie to strach sie bać. Chociaz jak pisze Fukuyama manipulacje genetyczne to "koniec człowieka". a w ten artykuł to powiem Wam szczerze, ze az mi się nie chce wierzyć, ze mozna byc az tak odjechanym. Jak to mawiał Einstein 'są dwie rzeczy niezmierzone: wszechświat i ludzka głuptota. Co do pierwszego nie jestem pewien." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.vc.shawcable.net 21.10.04, 20:18 .. straszna ciemnota panuje widze w Polsce... a dlaczego wam sie wydaje ze czlowiek gluchy to czlowiek nieszczesliwy? Znalam gluchych ktorym powodzilo sie lepiej niz niejdnemu slyszacemu, jak rowniez byli zadowoleni z zycia. Widac ze nie macie zielonego pojecia o gluchych. Nie znaczy to ze pochwalam pragnienie "ogluszenia" dziecka, ale z calkiem innych powodow. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramer Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.zakrzew.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 21:51 Czy ty chciałabyś aby rodzice dedowali o twoim szczęściu i np uznali że dziecko z bliżniakiem, które nosi na plecach też może być szczęśliwe? Jak zareaguje głuche dziecko, jak ty byś zareagowała, że ktoś cię świadome okaleczył i uczynił niepełnosprawną dla własnego widzimisię. Obyś nie miała dzieci jeżeli będziesz tak myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&M Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 21.10.04, 21:13 Sluchaj, ja sie na tym nie znam, ale moze powinni zaczac szukac genu odpowiedzialnego za glupote - czy to sie da zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.biology.univ.gda.pl 22.10.04, 19:36 > Sami widzicie, do czego moze prowadzic inzynieria > genetyczna. Jasne, że to jest chore. > > Ale to dopiero początek, niestety. > > To MY się mamy uczyć od Przyrody, a nie JĄ > pouczać, czy poprawiać. Wykorzystać - to co > innego. > Już nikt mnie nie przekona, że poznanie genomu > itp. itd. jest dobre dla ludzkości. jestes przeciwko WIEDZY O SWIECIE ???? Jak mamy, do cholery, "uczyc sie od przyrody", skoro odmawiasz nam WIEDZY O TEJ PRZYRODZIE (takiej jak sekwencja DNA wlasnego gatunku) ?? Czy zle bylo opanowanie wytopu metali, bo ludzie zaczeli z nich wyrabiac miecze i groty wloczni ? Zle bylo opanowanie ognia, bo zaczelismy palic heretykow na stosach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.ifpan.edu.pl 25.10.04, 11:13 Zapomniałeś dorzucić jeszcze bombę A. Nigdzie nie napisałem, że jestem przeciwko zdobywaniu wiedzy o świecie. I nie napiszę, bo musiałbym jednocześnie zparzestać wykonywania swojego zawodu, który uprawiam z wyboru nie z musu. Tak się składa, że jestem fizykiem i dobrze wiem, co zrobili prawie wszyscy ojcowie bomby po jej pierwszym użyciu - przeszli na pozycje wręcz skrajnie pacyfistyczne. Niestety, poniewczasie. Tym razem mamy jeszcze szanse, żeby badając własny genom jednocześnie nie dopuścić do wykorzystania tej wiedzy przez pomyleńców i innych - może i w dobrej wierze - 'ulepszaczy' gatunku ludzkiego. Co za szczęście, że Lenin nie dożył naszych czasów. Na pewno byłby pierwszym zainteresowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.biology.univ.gda.pl 22.10.04, 19:48 > To MY się mamy uczyć od Przyrody, a nie JĄ > pouczać, czy poprawiać. Wykorzystać - to co > innego. a jak chcesz ja wykorzystywac bez wiedzy o niej i opanowaniu odpowiednich technik wykorzystania ? Odpowiedz Link Zgłoś
seferis Re: Głuche dziecko na zamówienie 21.10.04, 20:48 chcialabym zwrocic uwagę, że tutaj niesłyszący rodzice decydują o pozostawieniu przy życiu zarodka dziecka, które nie będzie słyszało, a nie "ogłuszają" zdrowe dziecko, zatem gdzie tutaj nieetyczne zachowanie w checi urodzenia i wychowania niepełnosprawnego dziecka na pełnoprawnego człowieka. Samo określenie "niepełnosprawny" daje wielu ludziom poczucie, że są lepsi, więcej warci. Ale czy słusznie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 02:03 czytamy ze zrozumieniem, pliz "W 2002 r. przeprowadzono ankietę wśród blisko 3 tys. lekarzy z kilku krajów, pytając, czy podjęliby się zastosowania procedur medycznych wykluczających urodzenie słyszącego dziecka. Z sondażu wynika, że nie uczyniłby tego żaden norweski lekarz, ale już jedna trzecia jego kolegów z USA, Włoch czy Izraela - tak." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DANKA KIEDYŚ RODZICE ROZMYSLNIE OKALECZALI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:00 CZYLI OŚLEPIALI, ABY MOGŁO BYĆ DZIADEM - ŻEBRAKIEM, ZOB s. BYSTROŃ, KULTURA LUDOWA, S. 112 NIC NIE WYMYSLILI NOWYGO, GAZECIARZE, TO JUŻ BYŁO KIEDYŚ, JAKIE Z WAS OSŁY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Dzieci - karly i niewidome IP: *.ip-pluggen.com 21.10.04, 22:03 Widzialam amerykanski program o ludziach ponizej 1 20 m wzrostu czyli karlach. Jeden z nich, chirurg, ozenial sie z kobieta na oko 1 70 m. Kiedy spodziewali sie dziecka, wiedzieli ze urodzi sie im karzel i mogli wybrac aborcje. Ale ojciec ucieszyl sie, ze dziecko tez bedzie karlem i obiecal wychowac go na tak szczesliwego czlowieka jakim on byl! Inna rodzina (w innym programie): niewidomy ojciec i niemal niewidoma matka, mieli troje dzieci, wszystkie na pograniczu slepoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: Dzieci - karly i niewidome IP: *.vc.shawcable.net 21.10.04, 22:27 >>Jak zareaguje głuche dziecko, jak ty byś zareagowała, że ktoś cię świadome okaleczył i uczynił niepełnosprawną dla własnego widzimisię.<< a ty skad wiesz jak zareaguje, tylko dlatego ze TOBIE sie wydaje ze gluchota lub inne kalectwo uniemozliwa wartosciowe zycie to nie znaczy ze inni tez tak mysla a juz szczegolnie sami w tym wypadku glusi. To wlasnie zdrowi ludzie przez takie prymitywne i bez wyobrazni myslenie ograniczaja ludziom niepelnosprawnym rozwiniecie w pelni swoich mozliwosci. Mieszkalam w Polsce i wiem jak beznadziejne jest podejscie ludzi zdrowych do niepelnosprawnych. Prymitywizm, po prostu. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca Re: Dzieci - karly i niewidome IP: *.biology.univ.gda.pl 22.10.04, 19:47 > a ty skad wiesz jak zareaguje, tylko dlatego ze TOBIE sie wydaje ze gluchota > lub inne kalectwo uniemozliwa wartosciowe zycie to nie znaczy ze inni tez tak > mysla a juz szczegolnie sami w tym wypadku glusi. > To wlasnie zdrowi ludzie przez takie prymitywne i bez wyobrazni myslenie > ograniczaja ludziom niepelnosprawnym rozwiniecie w pelni swoich mozliwosci. nie rozumiesz. Niepelnosprawni moga rozwijac swoje mozliwosci MIMO kalectwa a nie DZIEKI niemu. Z pewnoscia mieli by tych mozliwosci wiecej, gdyby byli sprawni ! Brak nogi czy reki to nie jest szczescie - zawsze lepiej miec komplet. Tak samo jest ze zmyslami. ROzumiem ze sa szczesliwe rodziny niewidomych, nieslyszacych itd. - bo mieli DOSC SILY zeby zaakceptowac ograniczenia lub je pokonac (obejsc) a nie dzieki tym ograniczeniom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tercia Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.qc.sympatico.ca 21.10.04, 22:27 Moze zamiast tego naukowcy zajmna sie tym czego ludzie oczekuja .Nie potrafia znalesc leku eminulujacego raka a zajmuja sie glupotami .niech postepuja tak ze swoimi wnukami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 01:58 fajnie... ja zamawiam kilkanascie sztuk bez raczek i bez nozek... bede sobie gral w kregle co za swiry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.dsl.mtry01.pacbell.net 22.10.04, 06:11 Masz racje. Ale ja bym poszedl dalej. Zostawic tylko mozg-bez twardej oslony, watrobe ,sledzione, nerki, i.t.d. Wszystko to polozyc na stole i niech "przezywa" swoje "istnienie". Odpowiedz Link Zgłoś
beerka niemozliwe 22.10.04, 06:26 niemozliwe to jakas bzdura. sama niedoslysze, udalo sie , poradzilam sobie w zyciu, ale decydujac sie na dzieci modlilam sie, by slyszaly normalnie, by nie mialy cale zycie pod gorke jak ja. urodzilam dwojke zdrowych dzieci, za co bede losowi wdzieczna do konca zycia. tylko czlowiek niespelna rozumu chcialby miec kalekie dzieci. moze mam za maly rozumek, zeby zrozumiec przeslanie tego artykulu?:>?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
strasznie_trudno_sie_tu_dostac Re: Głuche dziecko na zamówienie 22.10.04, 07:15 W niektorych cywilizacjach dzieci ulomne byly postrzegane jako obdarowane 'moca' lub co najmniej blogoslawione. Pytanie podstawowe, czy w dzisiejszej sytuacji skazywane dzieci (bez wzgledu na ich ulomnosci) na przyszlosc przez nas wymyslona jest etyczne. Czy do konca tak naprawde wiemy jak bedzie ta przyszlosc (swiat?) wyglagala za dziesiec, dwadziescia lat. Posiadanie wielu dzieci, w przeszlosci, byla gwarancja ciaglosci rodziny i zabezpieczeniem starosci rodzicow. Zadne z panstw wspolczesnego zachodu (Ameryki rowniez) nie odbudowywuje swojego potencjalu ludzkiego (minimum 2.4 dzieci na jednostke malzenska). 2045 rok, koszty utrzymania starcow pochlania caly dochod narodowy wszystkich krajow Unii Eropejskij lacznie. Teza: Cywilzacja jaka znamy ulegnie zagladzie (wersja lagodniejsza - metamorfozie) i tylko jednostki nie obciazone zaszloscia znajda miejsce w nowej terazniejszosci. Coz lepszego niz byc gluchym na codziennosc? Tylko slepym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.dsl.mtry01.pacbell.net 22.10.04, 07:33 Teza: Cywilzacja jaka znamy ulegnie zagladzie (wersja lagodniejsza - metamorfozie) i tylko jednostki nie obciazone zaszloscia znajda miejsce w nowej terazniejszosci. Coz lepszego niz byc gluchym na codziennosc? Tylko slepym? Vide:Islam w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mabi Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.iz.uj.edu.pl 22.10.04, 08:27 Mam kase i jeśli chcę mieć różowy samochód z tapicerką w panterkę, to go kupię. Jeśli chcę mieszkanie trójpoziomowe w centrum, to je kupię. Dobry obiad, seks z posterową laską na topie, odpowiednie stanowisko.... Wszystko sobie kupię. Ale, czy moje dziecko jest MOJĄ wyłączną własnością? W jakim stopniu należy ono do siebie? I czy rodzic to coś wiecej niż dawca materiału genetycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komnfb Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: 217.153.90.* 22.10.04, 08:40 Skrajny egoizm Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Głuche dziecko na zamówienie 22.10.04, 10:06 Znalam glucha dziewczynke ktora po latach spedzonych w roznych szkolach na koniec calkiem niezle mowila, ale czy ona byla tak szczesliwa jak jej rowiesnicy, ktorzy mogli poznac kogo chcieli, studiowac to co chcieli i porozumiec sie w roznych sytuacjach tak jak chcieli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siepacz nie wierzę IP: *.sg.gov.pl / 194.204.135.* 22.10.04, 10:07 Ale jeśli to prawda, od dziś jestem za sterylizacją niepełnosprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
camouflage to już skrajny debilizm 22.10.04, 11:07 Nie , to sadyzm. Jeżeli ktos ma wątpliwośći , to niech sobie zatka uszy tak by nie słyszeć - i po paru dniach zobaczy (usłyszy) jaki to wspaniały stan. A dziecko urodzone celowo z wadą słuchu nie będzie miało wyboru : być głuche czy słyszące. Za nie zdecydowaliby debilni "rodzice"! Selekcja materiału genetycznego po to by dziecko nie słyszało to celowe okaleczanie - powinno sie to scigać z urzędu i surowo karać więzieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afera Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.bait.pl / *.bait.pl 22.10.04, 10:59 ja wlasnie dochodze no wniosku, ze musze isc do okulisty..mam zwidy, wydawalo mi sie , ze przeczytalam artykul o ludziach z durnymi (delikatnie powiedziane..) pomyslami.... Jakim prawem ktokolwiek swaidomie moze decydowac o zmianach w genach?? ja nie zanm takiego prawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.ifpan.edu.pl 25.10.04, 11:29 To bardzo proste: co nie jest zakazane - jest dozwolone. I w tym właśnie jest problem, bo jak skutecznie zapobiec tej części inżynierii genetycznej, która jest potencjalnie niebezpieczna? Bo, że są takie jej fragmenty - pokazuje artykuł. Żarty się kończą. Nie widzę innego sposobu, jak tylko radykalne cięcie, całkowity zakaz. Inaczej zawsze się znajdą tacy, którzy posuną się za daleko. I wcale nię będzie to margines, który można spokojnie ignorować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agelasta Głupie dziecko na zamówienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 15:49 W Polsce bardzo wielu rodziców skupia swoje wysiłki na tym, żeby mieć głupie dziecko i słusznie, gdyż bycie mądrzejszym prowadzi do dyskryminacji. Ostatnio wydano zarządzenie o tym, że wszyskie dzieci mają być "równe". Nawet w czasach niewolnictwa bardziej ceniono sprawnych fizycznie gladiatorów oraz umiejących pisać i rachować zarządców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agelasta Głupie dziecko - trzeba nad tym popracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 15:51 W Polsce bardzo wielu rodziców skupia swoje wysiłki na tym, żeby mieć głupie dziecko i słusznie, gdyż bycie mądrzejszym prowadzi do dyskryminacji. Ostatnio wydano zarządzenie o tym, że wszyskie dzieci w szkołach mają być "równe". Nawet w czasach niewolnictwa bardziej ceniono sprawnych fizycznie gladiatorów oraz umiejących pisać i rachować zarządców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Sztuczne sensacje = Głuche dziecko na zamówienie IP: *.ibch.poznan.pl 22.10.04, 17:43 caly halas to wynik tekstu ktory stwoerdza ze mozna by tak zrobic, bo jest do tego wystarczajac wiedza (techiczna - nawijmy to ) , ale dalej - nie ma danych ze to coi tak goraco sie krytykuje w postach - jest faktem wiec cala dyskusja jest typu - zeby nie wytapiac zelaza bo mozna narobic z owego noze i miecze i sie pozarzynac. A przy okazji - gdyby mozna bylo tak przewidziec cechy potmostwa - to kto z forumowiczow by chcial miec dziecko pyskate uparte i krnabrne ale za to o duzej inteligencji i zdolnosciach matematycznych ? a kto by - na odwrot - nie chcial miec dziecko o duzych zdolnociach mat.i duzej inteligencji ? A kto jeszcze - na odwrot chcial nie miec ..... A mowi sie ze uczeni nie lubia produkowac sensacji . Jan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: Sztuczne sensacje = Głuche dziecko na zamówie IP: *.vc.shawcable.net 22.10.04, 20:44 >>Znalam glucha dziewczynke ktora po latach spedzonych w roznych szkolach na koniec calkiem niezle mowila, ale czy ona byla tak szczesliwa jak jej rowiesnicy, ktorzy mogli poznac kogo chcieli, studiowac to co chcieli i porozumiec sie w roznych sytuacjach tak jak chcieli?<< Jezeli jest zalozenie ze ludzie slyszacy to szczesliwi to pewnie nie.. ale czy tylko sluch swiadczy o szczesciu? Do studiowania potrzebna jest inteligencja nie sluch. I znowu - ale niestety to ludzie slyszacy czesto podejmuja decyzja co gluchy moze a co nie.. Poza tym, w artykule jest napisane ze rodzice gluchoniemi i dziecko gluche a nie slyszacy i gluche dziecko. to wielka roznica. Gluchoniemi maja swoja grupe, swoj swiat, maja swoj jezyk i swoja kulture, porownywalna wrecz do innego kraju - gdyby rzeczywiscie istnialo takie panstwo to dobrze dawaliby sobie rade bez slyszacych. Niedoslyszacy a gluchy- tez wielka roznica. Tak wlasciwie to ludzie gluchoniemi niezbyt akceptuja niedoslyszacych - nie uwazaja ich za gluchych. Co nie znaczy ze podzielam zdanie ze mozna tak manipulowac genami- nie podzielam, ale niektore wasze argumenty za 'nie' - sa bez podstaw, znajomosci tematu i sensu. Np wlasnie ze osoba pozbawiona jakiegos zmyslu nadrabia to innym. Slepi np maja o wiele bardziej wyczulony sluch, wech, dotyk. Glusi- wzrok, dotyk, maja doskonale wyczucie mowy ciala. Maja szosty zmysl ktory pozwala im sie zorientowac ze ktos na nich z tylu macha.. Manipulowanie genami to jedno a jakosc zycia gluchego to drugie. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukuryku DO CEDA IP: *.wma.east.verizon.net 22.10.04, 22:30 Szkoda ze Ciebie ktos nie zaprogramowal lepiej (ortograficznie)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oburzona! Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: 217.153.87.* 23.10.04, 13:16 Bardzo chore jest to!! :| to jest swiadome skazywanie dziecka na ograniczenia!! Ja sama mam wade sluchu, z bardzo duzym ubytkiem. Ale chce zeby moje dziecko slyszalo, poniewaz wiem ze da sobie rade lepiej niz gdyby byl gluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusia Re: Głuche dziecko na zamówienie IP: *.do.pl / *.generacja.pl 24.10.04, 18:46 To przesada,paranoja!Także jestem osobą nie słyszącą i nie powiedziałabym,że pragnę mieć dziecko niesłyszące! Ważne abym dziecko pokochała, umiała się nim zajmować, nie patrząc na to,czy głuche czy słyszące! Jakie mi się urodzi takiego se zaakceptuję i w życiu nie życzyłabym potomstwu aby urodziło się niepełnosprawne! Czasem się zdarzy, iż dziecko będzie w jakimś stanie choroby, między innymi jak utrata niedosłuchu, ale trzeba je kochać! Ech co za myśli teraz się dzieją! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość zespół Munchausena per procura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:33 Rzadkie postaci maltretowania dziecka i żerowania na jego prawdziwej czy wmawianej chorobie są gorsze.Co do autyzmu w którym nie ma choroby fizycznej i mózgu dla rodzica autystycznego może być pewność,że dziecko autystyczne ma pożądane cechy. Odpowiedz Link Zgłoś