Dodaj do ulubionych

CZY MOŻNA ZASKARŻYĆ????

IP: *.chello.pl 03.11.04, 20:27
Mam pytanie. Czy można zaskarżyć dentystę o źle wykonany zabieg? Jakieś 4
lata temu miałem leczony ząb. Została mi założona plomba światłoutwardzalna
(normalne leczenie, bo próchnica była niewielka). Teraz na przeglądzie
okazało się, że POD plombą (ząb był załkowicie zaplombowany) jest ogromna
próchnica, będąca efektem złego oczyszczenia zęba z próchnicy. Czy w takim
wypadku mogę zaskarżyć dentystę? Przecież on źle wykonał swoją pracę, naraził
mnie teraz na długotrwałe, drogie i BOLESNE leczenie kanałowe (4 kanały,
niestety).
Obserwuj wątek
    • Gość: dr Re: CZY MOŻNA ZASKARŻYĆ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 20:58
      Możesz. Ale nie licz że Cie nie wyśmieją. Bo o wygraniu procesu(?) to nawet nie
      myśl.I pamiętaj że w medycynie nie ma gwarancji, gwarancja to na ogół 12
      miesięcy, i że oprócz błed w sztuce są jeszcze powikłania .
    • diastema Re: CZY MOŻNA ZASKARŻYĆ???? 03.11.04, 21:06
      no to tak po pierwsze jesli chcesz kogos zaskarzyc to najpierw powinienes udac
      sie do tego lekarza z reklamacja.z tego co pamietam reklamacja na kompozyt
      wynosi 2lata. do tego wypelnienie kompozytowe nie jest wypelnienien na wieki po
      jakis 3-4 latach ma prawo zrobic sie nieszczelnosc i wtedy mozliwe ze zrobila
      ci sie prochnica wtorna dlatego nalezy te wypelnienia wymieniac co kilka lat.
      • Gość: Monopolowy Re: CZY MOŻNA ZASKARŻYĆ???? IP: *.chello.pl 03.11.04, 21:18
        A jeśli nie zostałem o tym poinformowany???? Wiem, teraz będzie to ciężko
        udowodnić. Nie chodzi mi w sumie o to, żeby coś tam zdziałać, tylko żeby dymu
        narobić ;) Bo ta przychodnia nadal funkcjonuje (w Warszawie, jak ktoś chce, to
        podam namiary, teraz już nie mam skrupułów), mój ojciec już 4 raz idzie z
        jednym zębem, bo mu plomba wypada. A plomba nie była nieszczelna czy coś -
        dentystka (ta, co teraz mnie leczy) powiedziała, że plomba jest ok i gdyby nie
        to, że mi się ukruszył, to nawet nie byłoby widać, że ząb jest zepsuty. A tak,
        to mam cztery kanały do wypełnienia:(
        • diastema Re: CZY MOŻNA ZASKARŻYĆ???? 03.11.04, 21:28
          hmm no mozesz probowac w izbie lekarskiej ale mysle ze latwiej by ci bylo pojsc
          do tej przychodni i poprostu przeleczyc zab kanalowo w ramach reklamacji bez
          robienia dymu;)
        • Gość: dr Re: CZY MOŻNA ZASKARŻYĆ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 12:56
          W przypadku głębokiej próchnicy obumarcie miazgi zęba jest jednym z możliwych
          powikłań. Dzieje się tak często gdy lekarz w imie dobra pacjenta nie leczy zęba
          od razu kanałowo tylko próbuje leczyć przyżyciowo....Każdy dobry uczynek będzie
          ukarany!!! Niektórzy o tym nie wiedzą. Naiwni - myślą ,że pacjent ich doceni. A
          uprzedzony być nie musiałeś . Raczej nikt Ci nie mówi przy ekstrakcji ,że
          możesz nie przeżyć, a może się tak zdażyć. Może dojść do otwarcia zatoki
          szczękowej przy ekstrakcji- każdy lekarz ma ich kilka na swoim koncie. Też nie
          informuje się o tym pacjenta- na co mi pacjent z zawałem? I nie jest to błąd w
          sztuce tylko powikłanie. Smrodu nie narobisz- jakaż to paskudna cecha
          charakteru- mściwość!!!!! Brzydzę się tym!!! Leczenia kanałowego nie
          unikniesz, chyba że wolisz ekstrakcję....(pamiętaj o możliwych
          powikłniach...). Nikt Ci nie uzna po 4 latach zastrzeżeń do leczenia
          zachowawczego.Na jego odległy efekt wpływa również higiena!! Więc radze
          przyjżeć się sobie.
    • Gość: barka Re: CZY MOŻNA ZASKARŻYĆ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 21:16
      Coś ty!! Stomatolog to też lekarz. Jak ty sobie wyobrażasz skarżenie . Realiów
      nie znasz?! Kto cię poprze . Jaki lekarz głośno wyrazi się niepochlebnie o swoim
      kolegu po fachu!!!
      • diastema Re: CZY MOŻNA ZASKARŻYĆ???? 03.11.04, 21:29
        znam paru ale sa dopiero co po studiach i mysla ze sa nie wiadomo jacy super
        restza rzeczywiscie raczej nic nie powie.
        • Gość: gość Re: CZY MOŻNA ZASKARŻYĆ????W USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 21:38
          Zawsze trzeba wyczuc trendy w leczeniu i leczących,bo znam przypadek,że
          dentysta umarł na korcie tenisowym.
    • Gość: Monopolowy Re: CZY MOŻNA ZASKARŻYĆ???? IP: *.chello.pl 03.11.04, 23:19
      A może z innej beczki - czy jest jakiś sposób uniknięcia leczenia kanałowego
      albo zminimalizowania jego jakimś cudem? :) Przeżyłem już dwa kanałowe (dolna 6
      i 7), dwie ekstrakcje z dłutowaniem (obie dolne ósemki, leżące, z poplątanymi
      korzeniami) i niespecjalnie chcę jeszcze cierpieć. Narkoza jest droga, to wiem,
      ale czy może się opłaca??? Może ktoś jest mi w stanie pomóc - jak widać jestem
      zdesperowany :D
    • Gość: Monopolowa :D:D Zaskrżaj! IP: *.filus.edu.pl 05.11.04, 16:34
      Biedaku. Zaskarżaj! Narób dymu! Porusz niebo i ziemię byleby lekarz poniósł
      jakieś konsekwencje swej partackiej roboty (pisz do Izby Lekarskiej, idź do
      niego i powiedz o tym, o czym poinformowała Cię dentystka, u której leczysz się
      obecnie, rozpowiadaj, zszargaj mu opinię itp.). Co do możliwości uniknięcia
      zabiegu, myślę, że szanse są nikłe...
      To tyle, trzymaj się, pozdrowienia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka