Dodaj do ulubionych

Zęby -nadżerki szkliwa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 15:25
Robią mi sie coraz większe, zaczyna to nieestetycznie wyglądać, dentystka
mówi, że trzeba bedzie robić to jak zwykłe plomby, zastanawiam się czy nie
można czegoś na to położyć. Mieliście taki problem?
Obserwuj wątek
    • Gość: lu Re: Zęby -nadżerki szkliwa IP: *.acn.waw.pl 10.11.04, 00:35
      Ja mam. Dentysci w Polsce upierali sie, zeby to koniecznie zrobic (bo
      nieestetyczne, itd.). Co ciekawe zaden z moich zachodnich dentytystow (Francja
      i Belgia, w sumie chyba czterech) nie podzielal tego zdania. Wszyscy odradzali
      mi rozgrzebywanie nadzerek dopoki tylko bedzie to mozliwe. Podawali milion
      argumentow.
      Gdybys jednak musiala i chciala to zrobic, musisz poszukac dentysty, ktory
      posluguje sie hipernowoczesnymi metodami (laser lub pasty a nie borowanie).

Nadzerki nie sa wynikiem psucia sie zebow. Nie trzeba (i nie wolno) poglebiac
      uszodzen. Licz sie takze z tym, ze plomby beda czesto wypadaly... (to byl jeden
      z najwazniejszych argumentow "przeciw"); moga tez pojawic sie przebarwienia i
      skonczy sie spilowaniem calego zeba i nakladaniem koronki...
      • Gość: bibi Re: Zęby -nadżerki szkliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 08:13
        Dzięki za odpowiedź. Przestraszyłam sie tym trochę bo myślałam że to prostsza
        sprawa. Niestety te najbardziej widoczne nadżerki mam na dwóch górnych
        jedynkach. Wygląda koszmarnie przy uśmiechu. Z roku na rok są coraz większe.
        Wiem, że to nie próchnica, że to kwasy rozpuszczają szkliwo, gdzieś o tym
        czytalam, a moja dentystka twierdzi że to przypadłość ludzi zdowo się
        odżywiających, tzn. dużo owoców, soków, jogurtów itd. Niestety to się u mnie
        powiększa, gdzieś tam dalej to mi nie przeszkadza, stosuję pastę dla wrażliwych
        zębów i tego nie czuję, ale górne jedynki to koszmar.
        • luna15 Re: Zęby -nadżerki szkliwa 10.11.04, 09:42
          hmm, tez tak miałam, ale to bez sensu, takie noszenie sie z nimi na wierzchu...
          mam plomby normalne i wreszcie moge się uśmiechać (wcale nie wypadaja poki co).
          • Gość: bibi Re: Zęby -nadżerki szkliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 10:14
            Luna słuchaj, a czy to się boruje pod plombę?
            Bo przeraża mnie fakt borowania tego tak od przodu.
            To chyba nieźle boli.
            • luna15 Re: Zęby -nadżerki szkliwa 10.11.04, 12:56
              Troche sie boruje, a własciwie "obrabia" pod plombę...Nie jest to przyjemne, no
              bo ta czesc jest wrazliwa...ale coz.Nadzerka nie zarosnie, a bedzie miała
              tendencje do powiększania się.Nie wszyscy wiedza , że jej powstanie wiąże się z
              jedzeniem owoców, soków i mysla że to kwetia zaniedbania.Teraz mam spokój
              dodatkowo po posiłkach tylko płucze usta płynem, a zęby myje 2 razy dziennie
              rano i wieczorem, bo nadmierne szorowanie i to zaraz po posiłku stało sie
              przyczyna kłopotów.
          • Gość: lu Re: Zęby -nadżerki szkliwa IP: *.acn.waw.pl 10.11.04, 12:14
            Jesli jest to bardzo nieestetyczne - to oczywiscie tak, trzeba ubytki wypelnic.
            Ale mnie powiedziano, zeby sie nie spieszyc, jesli nie jest to konieczne.
            Zwlaszcza, ze u mnie tych nadzerek po prostu nie widac na co dzien.
            • Gość: stom Re: Zęby -nadżerki szkliwa IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 10.11.04, 14:06
              Prosze nie wprowadzac narodu w blad. Nie ma przeciwskazan do wypelnien nadzerek
              szkliwa, wcale sie nie boruje, o ile nie sa powiazane z prochnica, co najwyzej
              oczyszcza szczoteczka zalozona na wiertarke. Czasem delikatnie wiertlem mozna
              zmatowic szkliwo (nie boli i nie niszczy specjalnie szkliwa, a i nie wykonuje
              sie tego rutynowo, zalezy od materialu, jakim sie wypelnia ubytek i sposobu
              pracy lekarza), zeby poprawic utrzymanie wypelnienia. Wazne jest, zeby ustalic
              i wyeliminowac przyczyne tych nadzerek (wymioty w bulimii, wada zgryzu, zbyt
              intensywne szczotkowanie zbyt twarda szczoteczka - trzeba koniecznie wymienic
              na miekka, obgryzanie paznokci, skorek, odgryzanie nici przez krawcowe czy
              przytrzymywanie szpilek zebami, ogryzanie dlugopisow, itp. takie nadzerki na
              siekaczach czesto wystepuja u muzykow grajacych na instrumentach detych).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka