Dodaj do ulubionych

Problem z palcami stóp.Jaki lekarz?

10.02.23, 19:19
Witam,może ktoś tutaj doradzi do jakiego lekarza mam sie wybrać.Mam nastepujacy problem:moje palce od stóp czesto sa albo blade I zimne,albo gorace I czerwone - czesciej ta druga opcja.Dodatkowo skóra na opuszkach robi sie taka jakby podrazniona I sucha,a same opuszki leciutko opuchniete .Piecze jak przy obtarciu,czy odmrozeniu lub swedzi.To sie nie dzieje caly czas,tylko pojawia sie najczesciej popoludniami-nagle palce moich stop robia sie gorace I czerwone,a reszta stopy jest w normalny kolorze i temperaturze.Sprawdzilam poziom cukru we krwi,CRP,morfologie,czynnik reumatoidalny i kreatynine,mialam tez Dopplera nóg I wszystko w porzadku. Nie mam nadwagi,nie pale,od pol roku nosze wygodne i szerokie buty,pracuje w biurze,wiec nie chodze zbyt dużo.Mam 40 lat.Co to.moze byc?Do kogo z tym iśc: dermatolog,reumatolog,naczyniowiec?A moze ktos tutaj mial coś podobnego?
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Problem z palcami stóp.Jaki lekarz? 10.02.23, 19:41
      Reakcja alergiczna na nowe buty, skarpetki?
      • horpyna4 Re: Problem z palcami stóp.Jaki lekarz? 10.02.23, 19:54
        Właśnie. Warto zacząć od zmiany obuwia i skarpetek. Jeżeli przypadkiem coś z tego pochodzi z Chin, to wszystko jest możliwe - ichnie produkty bywają toksyczne, nawet zabawki dla dzieci.
    • snajper55 Re: Problem z palcami stóp.Jaki lekarz? 11.02.23, 02:38
      moondust napisała:

> Witam,może ktoś tutaj doradzi do jakiego lekarza mam sie wybrać.Mam nastepujacy
      > problem:moje palce od stóp czesto sa albo blade I zimne,albo gorace I czerwone
      > - czesciej ta druga opcja.

Jeśli okaże się, że to nie jest uczulenie zwróć się do lekarza pierwszego kontaktu. On ewentualnie skieruje cię do odpowiedniego specjalisty. Takie objawy towarzyszą wielu chorobom.

Stopami zajmują się podolodzy.

S.
    • kotyuk Re: Problem z palcami stóp.Jaki lekarz? 12.02.23, 19:04
      Bardzo podobne do choroby i zespołu Raynauda. Na początku do reumatologa. Dalej zależy od przyczyny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka