Dodaj do ulubionych

TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE

IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 11.11.04, 01:21
W poniedzialek robilam USG i dowiedzialam sie ze mam torbiel na lewym jajniku
4.3 cm. Odczuwam od dwoch miesiecy bole w dolnej czesci brzucha, mam uczucie
jakby pieczenia w lewym posladku, oraz problem aby zalozyc lewa noge na
prawa, bo pojawiaja sie wowczas bole w pachwinie i biodrze. Mam 46 lat.
Ostatnia miesiaczke mialam w kwietniu skad wiec ta torbiel? Babka ktora
robila mi USG powiedziala ze jest tam jakis plyn(nie wiadomo co) i ze to samo
pekniei ze jak peknie to moze to wygladac na okres jesli bedzie to krew badz
moze to byc plyn surowiczy. To chyba nie bardzo tak bo jak niby mialoby mi to
peknac skoro pewnie nie bede juz miec okresu. Poza tym stwierdzila jakas
cyste w okolicy pecherza i powiedzial "wszyscy taka mamy". Cysta to normalna
rzecz???? Jestem przerazona. Boje sie ze to rak, a ja przeciez musze wychowac
moje dziecko. Co robic dalej. Poradzcie prosze.
Obserwuj wątek
    • glana Re: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE 11.11.04, 12:44
      Witaj
      Ja tez miałam torbiel na jajniku o podobnych wymiarach.Torbiel o takim wymarze
      jest do wyleczenia farmakologicznego.Wieksze torbiele sie operuje.Mnie zaraz
      ginekolog przepisała tabletki Gravistat tylko juz nie pamietam ,czy 125,czy
      250.I faktycznie już po pierwszym opakowaniu ,jak dostalam okres,to
      zauważyłam,ze coś ze mnie wyszło,to właśnie pękl mi torbiel i został wydalony
      na zewnątrz.Od tamtej pory nie mam juz żadnych bólów brzucha.A wczesniej nim
      jeszcze nie wiedzialam co mi dolega mialam straszne bóle brzucha,zwijałam sie z
      bólu.
    • Gość: Mors Re: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.04, 12:48
      Nie martw się takie problemy ma wiele kobiet. Torbiele surowicze nie są groźne
      i rzeczywiście czasami same pękają. Powodem są problemy natury hormonalnej.
      Lekarz powinien zalecić terapię hormonalną. Najczęściej przypisywane są
      odpowiednio dobrane leki antykoncepcyjne na ok 3 cykle,które powodują
      czasowe "uspienie" jajników. Z autopsji wiem ,że sytuacja się na jakiś czas
      normuje ale torbiele lubią tworzyć się na nowo z powodu zaburzeń hormonalnych.
      Bóle masz chyba typowe bo ja również to tak odczuwałam.
    • Gość: Lidka Re: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 11.11.04, 17:21
      Dzieki dziewczyny za wsparcie i informacje. Strasznie sie denerwuje. Bardzo
      mnie to niepokoi ze bol promieniuje mi az do posladka. Czy wy tez mialyscie
      takie objawy? Dzisiaj ide do lekarza. Strasznie sie boje ze powie mi jeszcze
      jakies inne "rewelacje", bo te cysty to totalne dla mnie zaskoczenie. Nigdy
      tego nie mialam. Pozdrawiam i prosze rowniez inne dziewczyny ktore maja w tej
      dziedzinie jakies doswiadczenia, wlasne czy tez kogos bliskiego o podzielenie
      sie ze mna swoimi uwagami. Czytalam na temat laparoskopii i wyglada mi na to ze
      to chyba gorsze niz zwykla operacja.Co sadzicie o tym????
      • Gość: Lidka Re: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 11.11.04, 17:23
        Ps. Oczywiscie prosze rowniez i panow o uwagi jesli sie z tym problemem
        zetkneli , osobiscie badz zawodowo. Z gory dziekuje.
    • calineczka79 Re: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE 12.11.04, 00:15
      W wyniku USG powinnaś mieć napisane jaka to torbiel, takie rzeczy można
      stwierdzić w tym badaniu. Jeśli to torbiel czynnościowa (spowodowana
      zaburzeniami hormonalnymi) to zejdzie po tabletkach hormonalnych. Ale (sory że
      tak napiszę) w Twoim wieku częstsze są torbiele czekoladowe (endometrailne
      czyli z krwią) a takie najczęściej się wycina. Nie spotkałam się jeszcze z taką
      opinią, że płyn wydobywający się z torbieli może być podobny do miesiączki, ale
      jestem jeszcze młoda więc może dlatego. Po prostu torbiele czynnościowe
      zanikają właśnie po miesiączce. Nie musi to być od razu rak, torbiele są
      częstym zjawiskiem i często nie są one złośliwe. Co do laparoskopii to jest to
      zdecydowanie mniej inwazyjny zabieg, pomijając długość pobytu w szpitalu i
      dochodzenia do pełni sił, jest mniej powikłań w postaci przepukln w bliznach,
      łatwiej goją się takie rany. Co zrostów po laparoskopii to panują różne opinie,
      niektórzy twierdzą, że w tym przypadku jest mniejsze ryzyko (ale nie wiem czy
      to jest prawda, bo przecież w środku wykonuje się podobne cięcia niezależnie od
      tego czy zabieg jest laparoskopowy czy wykonywany przez otwarcie brzucha).
      Jeśli masz taką możliwość pójdź do innego lekarza, nie powinno się opierać na
      opinii jednego, szczególnie gdy budzi jakiekolwiek Twoje podejrzenia.
      Pozdrawiam :-)
    • Gość: kaprio Re: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE IP: *.zabrze.net.pl 12.11.04, 15:28
      Jako stara prosta baba ginekolog radze pani usunac to a szybko .normalnie
      wziasc skierowanie od lekarza z por K .Pojs do szpitala operacja jest prosta i
      skutki pooperacyjne dobre.Torbiel możae sie skrecic i wtedy trzeba szybko
      działac operowac przy pelnym żoladku.Radze w poniedziałek do poradni
      k .powodzenia ewa
    • nuncjatka Re: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE 12.11.04, 18:13
      Podejscie pani wykonujacej USG do sprawy typu "wszyscy tak mamy" lub "samo peknie" jest wyjatkowo niefachowe. Powinno sie okreslic jakiego typu to jest cysta i zastosowac leczenie Moze jest to endometrioza?

Laparoskopia oczywiscie wiaze sie z pewnym ryzykiem. Jest to w koncu operacja jak kazda inna. Jednak jest mniej inwazyjna, szybko dochodzi sie do siebie.

• Gość: Teresa Re: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.04, 21:29
      Ja miałam torbiel lewego jajnika wycietą w wieku 56 lat i była to
      czekoladowa.Trudno mi wypowiadać się odnośnie sposobu wycięcia ale myślę, że
      tradycyjna metoda jest bardziej bezpieczna bo lepiej widoczna postac schorzenia
      po otwarciu.A rok wcześniej miałam operację jelita grubego.
      • janka111 Re: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE 24.11.04, 16:36
        Czy miałaś wycięta tylko samą torbiel ? Mnie też kieruja na operacje z tego
        samego powodu ale boje się że bedzie to pełne usuwanie wszystkiego. Na wszelki
        wypadek .
    • Gość: BB Re: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE IP: 81.219.103.* 12.11.04, 23:42
      Nie trzeba histeryzować, ja tez miałam torbiel jajnika, leczenie hormonami nie
      pomogło. Laparoskopia to zabieg jak kazdy inny. Z perpektywy czasu widzę,że
      niepotrzbnie panikowałam.Smutno mi bez jednego jajnika, ale mozna sie do tego
      przyzwyczaić i z tym żyć(nawet po trzydziestce).
    • halszka2 Re: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE 13.11.04, 17:34
      PÓłtora roku temu miałam operację z tego właśnie powodu. Istotne dla decyzji,
      operwać - czy nie ,oprócz wyników USG, było badanie markerów nowotworowych CA
      125 . Były nieco powyżej normy, wywiad rodzinny lekko obciążajacy (śmierć mamy z
      powodu nowotworu żołądka) -wiec dycyzja była jednoznaczna. Też konsultowałam
      się w tej sprawie z kilkoma lekarzami .
      Obecnie czuję się dobrze, chociaż nie do końca przepracowałam żal po stracie.
      Halszka
    • Gość: Jovanka70 Re: TORBIEL JAJNIKA POMOZCIE IP: 195.136.92.* 24.11.04, 12:01
      Nie martw sie na zapas, łatwo powiedzieć. Wiem , bo przechjodziłam przez to
      samo. 4 tyg. temu mialam operacje brzuszną wyciecia 2 torbieli na jajnikach. Po
      2,5 tyg. wrociłam do pracy. Szybko doszlam do siebie, chociaż nie byla to
      laparoskopia.Odebralam wyniki histopatologiczne, zmiana łagodna, ale nie była
      to zwykla torbiel czynnościowa. Nie mialam żadnych objawów torbieli, zostaly
      wykryte przy zwyklej wizycie ginekologicznej.Życze powodzienia i dużo zdrowego
      podejścia do sprawy. Trzeba myśleć faktami, to pomaga. A fakty są takie, ze
      zdiagnozowano torbiel, a nie podejrzanego guza. Pozdrawiam gorąco, wszystkich
      zamartwiających się.
    • Gość: ona MOJA TORBIEL JAJNIKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 12:32
      gdy miałam 15 lat przeszlam operacje usuniecia torbieli jajnika. Wtedy 15-latka
      to wlasciwie jeszcze dziecko. Byłam dziewica, w zyciu nie byłam u lekarza
      ginekologa...dla mnie to był jakis nieprzyziemny temat!
      Miałam 15 lat i jakos tak dziwnie brzuch mi rosł...z miesiaca na miesiac.
      Wygladalam jakbym byla w ciazy...gdy w koncu przypadkiem znalazłam sie u
      lekarza okazało sie ze mam torbiel na jajniku!!! Skad to sie wzieło??? nie mam
      pojecia! Podobno to jest genetyczne!!!
      Torbiel moze byc zwierzeca lub roslinna. Roslinna to taka jakby powłoka
      wypelniona woda (płynem surowiczym), a torbiel zwierzeca wypełniona jest w
      srodku płynem, włosami, paznokciami...bleee i ja to miałam!!!
      Gdy tak jakby wypompowywali mi tą powłoke okazało sie ze nosiłam w sobie prawie
      6 litrów tego płynu...

To naprawde nie jest grozne...Rzadko zdarze sie aby te torbiele były złośliwe.
      Zreszta ostatnio to zdarza sie coraz czesciej...u coraz wiekszej liczby kobiet
      w Polsce. Moja siostra tez to ma...moja sasiadka tez!! Powodzenia i nie bój
      się!!! Gdy te torbiele sa małe zazwyczaj same znikaja...albo leczy sie je
      lekami.
      Operacje to koniecznosc!
      Trzymam kciuki i głowa do góry!!! to nic strasznego!!!
    • karotka2799 torbiel jajnika 12.01.15, 17:36
      Cześć. Mam 15 lat. Od pewnego czasu boli mnie podbrzusze ale nie cały czas tylko czasami mnie taki ból łapie. Mam częste bóle głowy i podejrzewam ze to może być torbiel. Sporo o tym czytałam ale nie jestem lekarzem wiec nie wiem na pewno. Brzuch mi troszkę spęczniał Choć nawet schudłam niż przytyłam. Jeśli ktoś wie co to może być to proszę o pomoc. Karolina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka