03.08.23, 11:23
Witam. Od jakichś dwóch lat biorę leki na obniżenie cholesterolu. Długo się przed tym wzbraniałem, ale kardiolog mnie postraszył zawałem i udarem i w końcu zdecydowałem się barć przepisane leki. Niestety statyny mają niepożądane skutki uboczne. Zastanawiam się, czy istnieją jakieś inne leki (nie suplementy), które równie skutecznie obniżą cholesterol, a nie spowodują takich dolegliwości jak statyny? Zanim udam się do lekarza, chcę poznać opinie innych. Być może ktoś miał już takie doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Statyny 03.08.23, 18:54
      yapa_11 napisał(a):

> Zastanawiam się, czy istnieją jakieś inne leki (nie suplementy), które
      > równie skutecznie obniżą cholesterol, a nie spowodują takich dolegliwości jak s
      > tatyny?
      ---------------------
      Zarejestrowane jako leki preparaty roślinne nez recepty.
      Taki znasz?
      www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Kardiologia/Od-1-listopada-nowoczesny-lek-na-zly-cholesterol-bedzie-dostepny-taniej,238357,1014.html
      • snajper55 Re: Statyny 03.08.23, 21:20
        koziorozka napisała:

> yapa_11 napisał(a):
        >
        > > Zastanawiam się, czy istnieją jakieś inne leki (nie suplementy), które
        > > równie skutecznie obniżą cholesterol, a nie spowodują takich dolegliwości
        > jak s
        > > tatyny?
        > ---------------------
        > Zarejestrowane jako leki preparaty roślinne nez recepty.
        > Taki znasz?
        > www.rynekzdrowia.pl/Serwis-Kardiologia/Od-1-listopada-nowoczesny-lek-na-zly-cholesterol-bedzie-dostepny-taniej,238357,1014.html

To nie jest ani lek roslinny, ani lek sprzedawany bez recepty.

S.
    • snajper55 Re: Statyny. 03.08.23, 21:22
      yapa_11 napisał(a):

> Witam. Od jakichś dwóch lat biorę leki na obniżenie cholesterolu. Długo się prz
      > ed tym wzbraniałem, ale kardiolog mnie postraszył zawałem i udarem i w końcu zd
      > ecydowałem się barć przepisane leki. Niestety statyny mają niepożądane skutki u
      > boczne. Zastanawiam się, czy istnieją jakieś inne leki (nie suplementy), które
      > równie skutecznie obniżą cholesterol, a nie spowodują takich dolegliwości jak s
      > tatyny? Zanim udam się do lekarza, chcę poznać opinie innych. Być może ktoś mia
      > ł już takie doświadczenia.

A jakie u siebie zauważyłeś niepożądane skutki statyn?

S.
      • yapa_11 Re: Statyny. 05.08.23, 19:07
        Bóle stawów i mięśni, ale nie jestem pewien, czy to skutek zażywania leków na cholesterol.
        • snajper55 Re: Statyny. 05.08.23, 21:01
          yapa_11 napisał(a):

> Bóle stawów i mięśni, ale nie jestem pewien, czy to skutek zażywania leków na c
          > holesterol.

No właśni, nie jesteś pewien... Gdy łykniesz Apap czy inną aspirynę przeczytaj jakie są efekty uboczne łykniętego specyfiku. Na pewno któryś znajdziesz u siebie. :)

Statyny biorę od wielu lat.

S.
      • hosta_73 Re: Statyny. 09.08.23, 13:13
        Jeśli występują skutki uboczne to można zmienić dawkę lub lek.

Być może uległeś antystatynowej histerii i trochę coś sobie wkręcasz. Na początku zażywania sama byłam bardzo przeczulona i obserwowałam organizm z lekką przesadą (mimo, że uważam statyny za lek jak każdy inny).
        Skutki uboczne w postaci bóli mięśniowych ma naprawdę niewielki odsetek pacjentów.
    • sp9tcu Re: Statyny. 03.08.23, 23:51
      sprawa trudna
      ja też miałem na chlestreror i dostałem mega biegunki
      co robić
      dopasować leksrstwo

a czary mary nie uznaje
    • sp9tcu Re: Statyny. 10.08.23, 02:45
      yapa_11 napisał(a):

> Witam. Od jakichś dwóch lat biorę leki na obniżenie cholesterolu. Długo się prz
      > ed tym wzbraniałem, ale kardiolog mnie postraszył zawałem i udarem i w końcu zd
      > ecydowałem się barć przepisane leki. Niestety statyny mają niepożądane skutki u
      > boczne. Zastanawiam się, czy istnieją jakieś inne leki (nie suplementy), które
      > tatyny? Zanim udam się do lekarza, chcę poznać opinie innych. Być może ktoś mia
      > ł już takie doświadczenia.

Podaj dokładną nazwę leku
      jja piłem 3 i było nie ciekawie
      a wyniki olewam
      natomaist pije na obniżenie ciśnienia
      nebilet i vivace
      • yapa_11 Re: Statyny. 30.08.23, 08:49
        Od dwóch lat biorę roswera 25 mg.
    • grupowicz Re: Statyny. 29.08.23, 17:06
      Jaki masz chol całkowity? jeśli do 300 mg/dl to ja nic bym nie brał.
      • yapa_11 Re: Statyny. 30.08.23, 08:47
        LDL miałem ok 190 i to zdecydowało, że lekarz przepisał mi leki. No i trochę postraszył udarem i zawałem.
        • grupowicz Re: Statyny. 30.08.23, 20:28
          daj spokój, Pogadał z jakimś przedstawicielem medyczny, obiecał ze będzie przepisywał statyny i wali każdemu jak leci.
    • grupowicz Re: Statyny. 29.08.23, 17:10
      Jeśli już koniecznie chcesz coś brać, kup Armolipid
      Chociaż cholesterol jest bardzo potrzebny organizmowi.
      Robią nas w bambuko z tymi statynami. Doją z nas firmy farmaceutyczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka