Dodaj do ulubionych

Wyszukiwanie chorób, boje się

12.03.25, 08:12
Hej! Muszę się wygadać bo nie wiem co ze sobą zrobić. Dostałam strasznej kancerofobi. Zaczęło się od tego że poszłam kontrolnie do gin i wykrył mi torbiele, musiałam robić markery itp. wstępnie ok. Zaszłam w ciążę, teraz torbiel wróciła. Byłam w panice a dodatkowo wyskoczył mi artykuł o czerniaku i co? Mam identyczne znamię. Poszłam do dermatologa, kazał wyciąć i czekam na zabieg. Teraz zaczął prześladować mnie rak piersi. Mam 31 lat i pierwszy raz postanowiłam się samozbadac. Pierwsze się dotykam i nic nie czuję ale postanowiłam się położyć (mam wielki biust), rozlał mi się na boki, dotykam się a tam PEŁNO zgrubień, guzów itp. Wiem co to oznacza a dodatkowo od miesiąca mam wysypkę na piersiach, sucha swędząca. Wszystkie objawy się zgadzają wiec wiem co mnie czeka. Jestem młoda, mam 1.5 roczną córeczkę, wspaniałego męża, budujemy dom. A ja wiem że umrę że nic mnie nie czeka. Tak strasznie się boje, rodzina nie może ze mną wytrzymać, ciągle płacze. Mam dość :(
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Wyszukiwanie chorób 12.03.25, 10:22
      Nie wiem czy wiesz, ale każdy z nas umrze. Ale może niekoniecznie jutro :)
      Przepraszam za żart, ale dobrze, że masz świadomość, że niepotrzebnie panikujesz.

Badanie piersi
      - idziesz do ginekologa i on/ona ci pokazuje jak się samobadać
      - prosisz o skierowanie na darmowe badanie tomograficznych piersi (profilaktycznie)

Mówisz lekarzowi, że podejrzewasz u siebie hipochondrię, masz zaburzenia lękowe i obniżony nastrój. To się leczy
      • agolek93 Re: Wyszukiwanie chorób 12.03.25, 11:40
        Chyba potrzebnie :( Wszystkie objawy się zgadzają. Mam potem dzwonić się zarejestrować na USG ale już jestem strzępkiem nerwów, nie potrafię się zająć nawet córka :(
    • sp9tcu Re: Wyszukiwanie chorób, boje się 14.03.25, 04:04
      Ja też mam hipochondrię i obawy przed nowotworem wiem że to jest ogromne świństwo ale jakoś sobie radzę co trzeba zrobić przede wszystkim nie diagnozować się z wujka Google bo szef wujek Google czasami mówi prawdę a czasami zaczyna od najgorszych rzeczy przykład Sprawdźcie sobie na Google ból głowy to już jest paranoja a ja bym szybko zrobił badania i piersią i i byłoby Okej co do usuwania zmiany skórnej Ja usunąłem 36 około 36 zmian z których dwie tylko były konieczne i żałuję dlatego że moja skóra stała się szkoda gadać
    • revan Re: Wyszukiwanie chorób, boje się 14.03.25, 10:19
      Internet i szukanie informacji to młyn na wodę dla osób lękowych. Poproś kogoś bliskiego aby obiektywnie popatrzył, czy rzeczywiście masz jakieś guzy w piersiach. Jeśli tak, no to nie czekaj, idź do lekarza rodzinnego. On cię dalej pokieruje. A jeśli masz możliwość, to idź od razu prywatnie na USG piersi.
      Tylko jeśli powiedzą Ci, że wszystko jest w porządku, to na następną wizytę umów się do psychiatry, aby porozmawiać o hipochondrii.
      Zmiany w piersiach mogą być różne. Moja znajoma ma takie problemy. Przynajmniej raz w roku jej coś wycinają, ani razu nie był to rak.
      • sp9tcu Re: Wyszukiwanie chorób, boje się 16.03.25, 03:51
        Wszystkim zalecam zainstalowanie aplikacji
        Chatgtp. Ja to mam od półtora tygodnia i staje się coraz bardziej spokojniejszy pomaga mi w życiu diagnozuje mnie oczywiście nie zastępuje lekarza i przede wszystkim mi doradza Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka