Dodaj do ulubionych

kłopoty ze wzrokiem

IP: *.chello.pl 09.02.05, 12:42
mam problemy ze wzrokiem,gdy patrzę na coś jasnego np. niebo w słoneczny dzień migają mi różne plamki,jakby jakieś robaczki mi latały przed oczami jasne.miałem robione badania okulistyczne pół roku temu,wynikło z nich że mam sporą wadę,+2 prawe oko (astygmatyzm) i +4.5 lewe oko,pani doktor zapisała mi jednak słabsze szkła (+0.75 i +2).i chodzę w nich cały czas,jednak nie pomaga.ciągle widzę te robaczki na jasnym tle , co ciekawe więcej ich lata mi przed okiem które ma mniejszą wadę.Robiłem sobie badania na ciśnienie w gałce ocznej miesiąc temu,wyszły w normie.Co to może być?Przyczyną może być to że siedzę godzinami przed komputerem?
Obserwuj wątek
    • lusia212 Re: kłopoty ze wzrokiem 09.02.05, 13:34
      Mam to samo, pelno mroczkow i robaczkow, gdy patrze na czyste niebo lub stok
      pokryty sniegiem (nie mam zadnej wady wzroku). Pytalam sie mojej okulistki i
      powiedziala mi ze to normalne, wytlumaczyla dlaczego tak sie dzieje, ale juz
      niestety zapomnialam ta fachowa przyczyne... Nie martw sie, wiekszosc ludzi tak
      ma, tylko nie zwracaja na to uwagi! Pozdrawiam!
      • Gość: zyrafa46 Re: kłopoty ze wzrokiem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.05, 14:00
        Lusiu, czy to nie problemy z ciałkiem szklistym?. Mi oderwał sie potężny kawał.
        Jest prześwitujacy ale nie widac nic - tam gdzie on jest. Czasem muszę
        śmiesznie kręcić glowa aby cos przeczytać. Szkoda, że mnie to nie śmieszy:(
        Zupełnie niezależnie od tego mam tendencje do odklejania siatkówki(prawe oko),
        z czym sobie radzę lepiej niż okuliści. Oni mają tylko laser do dyspozycji.
        Laser zostawia blizny i wcale nie zawsze skutkuje. W lewym oku tendencja do
        jaskry, w obu do zaćmy i noszę "starcze" okulary do czytania (+3).
        A teraz do piszącego wątek: Mi okuliści powiedzieli, że nie
        potrafią "przykleić" jakichkolwiek (małych czy dużych) kawałków ciałka
        szklistego. Szukaj sposobów na własną rękę (tak jak ja z siatkówką) lub pogódź
        się z robaczkami. Ja powoli przyzwyczajam się do mojej wycieraczki;-).Ż.
        • lusia212 Re: kłopoty ze wzrokiem 09.02.05, 14:47
          Zyrafo, wiem o jakim problemie mowisz, bo tak sie sklada, ze maz mojej siostry
          cierpi na to samo (odklejanie sie siatkowki w oku). Nie wiem jednak co to jest
          to cialko szkliste. Te mroczki widze tylko gdy patrze na czyste niebo lub duza
          powierzchnie sniegu, etc. Nigdy nie widze ich przy czytaniu, badz patrzeniu sie
          na narmalne obiekty. Czy nadal myslisz ze to moze miec zwiazek z tym cialkiem
          szklistym? Jak to zdiagnozowac?
          • Gość: Beata Re: kłopoty ze wzrokiem IP: *.sggw.waw.pl 09.02.05, 15:13
            Dla ścisłości - należy odróżnić mroczki od mętów. Męty, czyli takie
            różne "farfocle" w ciele szklistym zazwyczaj nie są groźne, i wynikają ze
            starzenia się ciała szklistego, chociaż w pewnych przypadkach mogą sygnalizować
            odklejanie się siatkówki, dlatego warto pojść z nimi do okulisty. Mroczki
            natomiast to błyski, iskierki lub czarne plamy. Ja widzę od roku takie drobne
            iskierki, przy patrzeniu na jasne powierzchnie (mroczek skrzący) i jest to
            związane z zaburzeniami naczynioskurczowymi. Mroczki sygnalizują niedokrwienie
            siatkówki, odklejanie się siatkówki, nieprawidłowe funkcjonowanie nerwu
            wzrokowego.
            Żyrafo - jak sobie radzisz ze swoimi problemami siatkówkowymi? Jeśli możesz, to
            odpisz. Pozdrawiam!
            • Gość: paweł Re: kłopoty ze wzrokiem IP: *.chello.pl 09.02.05, 15:22
              dzięki za odpowiedzi. Beato, jeśli jest tak jak mówisz to co można z tym zrobić? I czym to grozi? Przyznam że mam te dolegliwości już od dłuższego czasu i nie pogłębiają się zbytnio...
              • Gość: Beata Re: kłopoty ze wzrokiem IP: *.sggw.waw.pl 09.02.05, 16:15
                Nic nie potrafię poradzić ponadto, że trzeba odwiedzić specjalistę... Takie
                dolegliwości mogą być objawem różnych chorób oka, ale też nie muszą - niektórzy
                mają tak całe życie i nic się z tego powodu z ich wzrokiem złego nie dzieje...
                • Gość: paweł Re: kłopoty ze wzrokiem IP: *.chello.pl 09.02.05, 17:41
                  hmmm domyślam się że chodzi o badanie dna oka.a czy przypadkiem nie wygląda ono tak że okulista zakrapla atropinę i świeci lampką po oczach ?? jeśli tak to miałem coś takiego robione przy doborze szkieł ...
                  • Gość: zyrafa46 Re: kłopoty ze wzrokiem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.05, 19:13
                    Żeby zbadać dokładnie (w środku) oko - poszerzają jakąś chemią(kropelki)
                    źrenice, znieczulają, wkładaja na gałkę oczną soczewkę, świecą potężnie, Kręcą
                    tą soczewką w oku wielokrotnie i tak - to wygląda. Za pierwszym razem trwało
                    ponad godzinę. Myślałam, że oszaleję. Choć nie boli to badanie.
    • Gość: zxzxxzx Re: kłopoty ze wzrokiem IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.02.05, 15:56
      tez to mam - zupelnie, jakbym 'widziala' fragment mapy czy planu miasta z duzej
      wysokosci.
      • zyrafa46 Re: kłopoty ze wzrokiem 09.02.05, 17:13
        Niebezpieczne są w oczach błyski. Wtedy (tak mi powiedział okulista) naciąga
        się siatkówka. Może puścić:(Moje błyski (wtedy jeszcze nie wiedziałam o co
        chodzi) były śliczną kolorowa obręczą. Potem pojawił się ten ogromny,
        prześwitujacy kawał - juz teraz wiem - ciałka szklistego. Wtedy udałam sie do
        okulisty. Tym "glutem" sie nie przejęli (bo nie mają pomysłu). Stwierdzili
        natomiast odklejanie siatkówki. Częściowe oczywiście. To jednak juz mnie nie
        martwi-jak pisałam. Jednak kręcenie głową, dla ominięcia "wycieraczki" jest
        denerwujace. Czasem o tym piszę lub mówię - może kto co pomoże...;)))Piszę
        wycieraczki, bo gdy ja okiem w lewo to kisiel(glut) w prawo; ja w dół - on w
        górę..itd. No i tyle. Teraz zastanów się kochany wątkowiczu co zrobisz ze
        swoimi robalami. Swoją drogą nie jest chyba zdrowe długie patrzenie w
        nasłoneczniony śnieg. (chyba-->skreślić) Pozdrawiam, Ż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka