Gość: mo Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 09:59 dajcie spokój! po 30 ludzie nie przyswajaja tak umiejetnosci jak po 20 takze psychoruchowych a nawet głównie, zmienic nalezy system nauczania, zamiast bujania sie w nieskoczonosc po placu manewrowym nalezy glownie jezdzic po miescie - tyle!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Migol Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: 213.195.184.* 10.02.05, 10:00 Jak dla mnie to jest porąbane. Niedlugo stwierzą, że nikt nie powinien prowqadzić samochodów. Jeśli naprawdę zależy im, żeby zmniejszyc poziom wypadków opierając się na "niedojrzalości" to niech wprowadzą obowiązkowe badania psychologiczne. Z resztą powiązanie wieku z wypadkami jest też nieprawidłowe. Czemu więcej młodych ma wypadki? BO NIE MAJĄ DOŚWIADCZENIA! A nie zdobędą go siedząc na fotelu pasażera do 25 roku życia, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonek rs Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.prz.rzeszow.pl 10.02.05, 10:15 Powyżej 20 roku, na pewno, plus badania psychologów przed wydaniem prawa - tak jak przy zezwoleniu na posiadanie broni. Porównajmy ile osób ginie zastrzelonych a ile w wypadkach oraz ile z tych wypadków spowodowali ludzie przd 25 rokiem życia - karmieni "amerykańskim" stylem życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 33latek DOŚĆ już GÓWNIARZY NIOSĄCYCH ŚMIERĆ ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 10:15 bez wyobraźni, bez wiedzy i emocjonalnej dojrzałości nie powinno się siadać za kółkiem. Mnóstwo młodych kretynów zabiło w zeszłym roku dzieci i przechodniów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kici-mici Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.05, 10:38 TAK ! POpieram i przez pierwsze 5 lat ( do 30lat) powinno się jeździc tylko w towarzystwie policjanta !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yurex Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.perpetuum.pl 10.02.05, 10:52 no wreszcie ktoś na to wpadł, moim zdaniem dotyczy to wyłącznie młodych samców (jestem starym samcem) natomiast nie dotyczy w tak dużym stopniu młodych samiczek, na pewno potwierdzają to statystyki, myślę, że konieczne jest to rozdzielenie płci (trochę tak jak z zawieraniem małżeństw), a sprawą kluczową jest moim zdaniem poziom testosteronu i ten należałoby badać i brać pod uwagę, bo to on powoduje niepoczytalność za kierownicą Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.69 Zgadzam się!!! 10.02.05, 11:15 Dopiero w wiku dwudziestu kilku lat zaczyna się cenić swoje życie (nie mówię już o życiu innych osób). Kontrolujemy brawurę i bardziej uważamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.g. Każdy człowiek powinien być oceniany indywidualnie IP: *.BPTNet.PL / *.telbank.pl 10.02.05, 12:05 Przeprowadzający to badanie nie są godni miana naukowców. To co oni zrobili to tak naprawdę najpierw podzielili ludzi na grupy wg czynników niemerytorycznych (wiek). Dla tych grup sprawdzili eksperymentalnie jakie jest najbardziej typowe (średnie) zachowanie. Następnie dokonali uogólnienia zachowania średniego na całą grupę. Wyszło, że żaden człowiek nie jest odpowiedzialny jeżeli ma 18 lat. Jest to strasznie krzywdzące dla tych młodych ludzi którzy są odpowiedzialni. Podszywający się pod naukowców partacze w ogóle zapomnieli o ich istnieniu. I trudno się dziwić, bo podanie jakiegoś rozkładu wymaga znajomości statystyki i ciężkiej pracy (analiza danych). Dla ludzi mniej zdolnych i leniwych prostsze jest rzucanie haseł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.g. 18 lat to wiek żołnierski. IP: *.BPTNet.PL / *.telbank.pl 10.02.05, 12:10 Większość żołnierzy wojsk lądowych jest w wieku 18 lat i nieco więcej. Tak jest od dawna. I nikt nie widzi problemu w tym, że ludzie w tym wieku dostają do ręki broń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdzini Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 12:37 Jesteście nie poważni prawko powinno byc od 18 lat zawsze tak było a teraz jakies ciule wymyślają że od 24. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamnik Ciekawostka! IP: *.kraj.com.pl 10.02.05, 12:43 Mózgi 18-latków nie są gotowe do prowadzenia samochodów, ale za to gotowe są do rządzenia państwem (posłowie), zakładania rodziny, uczestnictwa w wojnie (żołnierze) i odpowiedzialnej pracy na milionach różnych stanowisk pracy, w których decyduje się również o życiu ludzkim. Sądzę, że to mózgi tych naukowców nie są w stanie rozróżnić zależności między posiadaną wiedzą, a dojrzałością do jej dysponowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alila48 Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 12:46 Uważam ,że sonda przeprawadzana przy tym artykule nie jest absolutnie miarodajna,ponieważ większość internautow jest właśnie w wieku około 18 i 20- ścia kilka lat.Wiem napewno ,że bardzo rzadko serfują po internecie np.kobiety w moim wieku.Wiem....bo pytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
szczuply.nie Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia 10.02.05, 12:59 chyba ktos jest chory na głowe Juz bardziej powinno sie zabierac prawko starszy ludziom ostatnio widzialem czlowieka ktory ledwo co wysiadl z samochodu malo co sie nie zabil bo mial slaby wzrok i jeszcze mial pretensje ze przed przejsciem przed nim zatrzymal sie samochod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek !!! BEZ PRZESADY !!! IP: *.ump.pl / *.ump.pl 10.02.05, 13:00 A kto będzie wosił podchmielonych tatusiów. Prawo jazdy od 25 czy 30 lat to dyskryminacja. A potem restrykcje można to rozszerzyć na kobiety, cięzarne, palaczy, AA, księży, spawaczy, hydraulików, itp, itd. Nonsens. Jak już tak bardzo chcą dopiec młodzieży to niech wymyślaja roznego rodzaju testy (psychologiczne, sprawnościowe itd. itp.), a nie zastawiać sie wiekiem. Patrząc na moje otoczenie wskazałbym niejednego 15 latka lepiej rozwiniętego i pojętniego niz niektóży 30 latkowie. Pozdrawiam i trzymam kciuki za młodzież Dzodek (28 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autorus anonimus25 Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 14:14 OD 20 lat, 18 to za mało, ale też i 25 to za dużo ... jak juz to najlepiej tak od 20 (ach jak chciałbym, żeby takie coś wprowadzono) , a nie jak proponują nasi mądrzy posłowie od 16 (gdy obok siedzi osoba dorosła z prawem jazdy - idiotyzm) ... przecież każdy wie, że jak młodzik dostanie samochód to chce "zaszpanować" ... takie czasy ... ktos jest za 20 ?? Z drugiej strony od 18 osoba jest pełnoletnia, ma pełną zdolność do czynności prawnych i sama za siebie odpowiada - więc proponuję zaostrzeżenie przepisów i ich stosowanie surowych wyroków, a nie w związku ze znikomą szkodą społeczną umarzanie ... peace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej.A Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 14:18 To jest niestety prawda. Dla porównania warto popatrzeć na pewien specyficzny zawód tj. ochroniarzy. Nigdy dobrym ochroniarzem nie nazwiemy młodego "pistoleta" ale raczej starszawego już 35-latka, a wydawać by się mogło, że to 20 - 25 latek powinien być na topie, szczyt formy fizycznej. Ale brak doświadczenia i podejmowanie zbyt emocjonalnych decyzji w celu poprawienia własnego ego nie pozwala na to. Odpowiedz Link Zgłoś
a-cha Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia 10.02.05, 14:38 Mam 32 lata i prawo jazdy od lat 15-stu. Jezdze od samego poczatku, na koncie jeden mandat (gadanie przez komorke) wlepiony i dwa darowane "na piekne oczy", jedna stluczke nie z mojej winy. Uwazam, że o bezpiecznej jezdzie decyduje wyobraznia a tej sie nabiera razem z doswiadczeniem za kolkiem. Poza tym - zauwazcie ze wypadki w wiekszosci powoduja mezczyzni a nie kobiety. Moze pozwolic na prawo jazdy tak jak w przypadku slubu w wieku 18 i 21 lat, a dla mlodszych, zgoda sadu i dodatkowe egzaminy za dodatkowa oplata. Klasyczny przyklad jazdy na zderzaku z tylu. Im starszy kierowca - tym dalej sie trzyma od samochodu z przodu. A kobieta jedzie kilometr z tylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misek Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 10.02.05, 14:43 Policja powinna egzekwowac prawo a nie brac lapowki, kontrolowac i karac a nie puszczac wolno dzieci vipow, sedziow, prokuratorow znanych artystow i innych roznych ktorych prawo nie dotyczy, to wlasnie sa zagrozenia, jezeli bedzie scisle egzekwowane prawo to wiek nie bedzie tu mial znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Poczekajmy na Konstytucję Europejską, IP: *.net.autocom.pl 10.02.05, 14:49 tam jest wpisany zakaz dyskryminacji ze względu na wiek. Masz prawa obywatelskie - masz prawo ubiegać się o prawko. Ze statystyką precz. Greg - 12 lat temu szczęśliwy 18-stolatek. Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Typowa paranoja 10.02.05, 15:22 Sądząc po wynikach sondy, tytuł artykułu działa na podświadomość.... Mam 40 lat, od początku jeździłem dość ostrożnie, i uważam że jest to tak samo paranoidalny pomysł jak zaostrzenie ograniczeń prędkości do 50km/h w terenie zabudowanym. I udowadnianie, że to zmniejsza ilość wypadków.... Ludzie, nie dajcie się ponosić paranoi..... (i oglądajcie brytyjskie magazyny motoryzacyjne, bo Polskie są beznadziejne)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Szanowni Państwo IP: 83.238.128.* 10.02.05, 15:40 Ja jestem za tym żeby prawo jazdy wydawać mężczyznom po 60 roku życia, a kobietom po 58 (mózg kobiety dojrzewa ponoć 2 lata wcześniej), a do tego wieku powinni korzystać z teleportacji albo wędrówek pieszych. A teraz poważnie: mam lat 45, prawo jazdy zrobiłem mając 16 lat i od tego czasu jeżdżę, bo stary miał samochód. Uważam, że trzeba uświadamiać młodym kierowcom zagrożenia, a jak się zabije to trudno. Gorzej jak komuś zrobi krzywdę. tylko jadąc rowerem albo hulajnogą też może kogoś przejechać. Zabraniając wszystkiego wszystkim dojdziemy do świata Orwella. I okaże się, że najlepiej jest w łagrach, pożądnie, czysto i bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 17 latek Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.crowley.pl 10.02.05, 15:55 Zapewne wiekszosc ludzi ktora oddala głosy ma juz dawno prawo jazdy w kieszeni:] ja ma 17 lat i nie chce czekac tak dlugo . wiadomo ze jedni jezdza szybko i niebezpiecznie. Ale sa tez tacy ktorym umiejetnosci moze pozazdroscic nie jeden 30 latek!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka KING SIZE dla KAZDEGO ! IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 10.02.05, 16:01 Ludzie. Przecież to jakiś absurd. Jak wy sobie to wyobrażacie. Poważny 24 latek- ma sobie wynajmować szofera , bo mu państwo zabrania prowadzić? W tym wieku to już można mieć żone i trójke dzieci... Jakaś taka dziwna mania jest że wszyscy by wszystkiego chcieli zabraniać. Sami siedzcie sknery w domu i nie wychodzcie, jak sie wszystkiego boicie. Młodzież trzeba wychowywać, uczyć odpowiedzialnośći, a nie wszystkiego zabraniać. I nie tyczy się to tylko praw jazdy. Zresztą co to za młodzież 25 letnia. Dorośli ludzie. Martwicie się o młodzież? To sami nie wsiadajcie za kierownice po pijanemu, niepokazujcie ogromnego chamstwa na ulicach, wszystkich wyzywając i pokazując kim to sie nie jest,nie popisujcie sie swoimi "wyczynami", a nie krzyczcie zabronić! To wielu wam by się przydało zabronić... Owszem jest więcej wypadków powodowanych przez młodych kierowców, ale oprócz tych złych zachowań, których doskonałymi nauczycielami jak pisalem wyżej jesteście własnie wy! ogromne znaczenie ma brak doświadczenia. Przecież jak 30 latek zrobi sobie prawo jazdy, to też przez pewien czas nie będzie miał tego doświadczenia. Tego się nie da przeskoczyć. Zawsze młody kierowca to młody kierowca, niezależnie od wieku. A pomysłami amerykanów się nie przejmujcie. To kraj absurdów. Na przyklad 19 lat to tam za mało żeby napić się piwa, za to wystarczająco, żeby wysłac cie na wojne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: 63.150.69.* 10.02.05, 16:11 Poprawka: w USA prawa jazdy sa wydawane od 16 roku zycia, a nie 18. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G-Gore Re: Prawo jazdy powyżej 25 roku życia IP: *.mad.east.verizon.net 10.02.05, 16:40 Problemem w USA nie jest wiek ale latwosc z jaka sie wydaje prawo jazdy. Nie jest tam wymagany zaden kurs, a egzamin praktyczny jest tylko na placu manewrowym. Dzieki temu na ulice w Stanach wyjezdzaja tysiace niedouczony, niedoswiadczonych kierowcow - a naukowcy zwalaja wine na wiek, zamiast skrytykowac prawo. Odpowiedz Link Zgłoś