Dodaj do ulubionych

MIGRENA!!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!

IP: 62.29.138.* 11.02.05, 16:52
PROSZE O SPOSÓB NA MIGRENE!! MNIE CO MIESIAC O TEJ SAMEJ PORZE TAK BOLI
GLOWA, ZE AZ MI SIE CHCE WYMIOTOWAC, JEST TO STRASZNE! NIE POMAGAJA MI LEKI
NA MIGRENE, NAWET TE STRASZNIE DROGIE, JEDYNIE TROSZKE IBUPROM..POMOCY.
Obserwuj wątek
    • Gość: Venus Re: MIGRENA!!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!! IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 11.02.05, 19:13
      Jezeli co miesiac to byc moze jest to zwiazane z hormonami. Czy bol wystepuje
      okolo owulacji lub miesiaczki?
      na migrene niestety nie ma lekarstwa, leczy sie ja symptomatycznie.
      Mozna poprosic lekarza o recepte na Imigran lub Zomig - jesli nie ma p.wskazan.
      Po wiecej informacji zapraszam na prywatne forum MIGRENA, tu w Gazecie.

Venus
    • iga1304 Re: MIGRENA!!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!! 12.02.05, 16:42
      Do Anka.......Wiem co to znaczy.Mnie jedynie pomagał do tej pory Imigran i nic
      więcej ale zniesiony jest całkowicie z refundacji i jest bardzo drogi.Na
      szczęście w styczniu dowiedziałam się że jest taki sam preparat tylko polskiej
      produkci w cenie 1/3 Imigranu.Jest to Sumamigren,2 tabletki 50 mg kosztują 33
      zł.Ale myślę że opłaci się bardziej kupiś 2 tabletki 100mg za 50 zł.Warunek
      jest jeden - trzeba zażyć tabletkę jak zaczynasz choć odrobinę czuć aurę (a
      wiesz co to znaczy na pewno).Jak nie przejdzie to nie później jak do 2 godzin
      wziąść drugą tabletkę.Mówię tu o 50 mg.Zdarzało się że musiałam wziąść 100mg
      tabletkę od razu aby sobie ulżyć.To jest dla mnie jedyny sposób skuteczny aby
      uniknąć wymiotów i tych pozostałych sensacji.Acha, te tabletki nie dopuszczają
      w ogóle do bólu jak weźmiesz w porę.Pozdrawiam!
      • Gość: Ankaaaaaaa Re: MIGRENA!!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!! IP: 62.29.138.* 17.02.05, 17:15
        dzieki iguniu!!! na pewno spróbuje i oby pomagało!! powodzenia, ania
    • Gość: Poliszynel Re: MIGRENA!!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 17:29
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=19767161&a=20526195
      P.S.www.google.com!!!
      • Gość: Venus Re: MIGRENA!!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!! IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 12.02.05, 19:28
        Aura w migrenie wystepuje tylko u 20-25% chorych reszta ma migrene bez aury i
        inne typy migreny.
        Ale zgadza sie, kazdy lek najlepiej brac zaraz na poczatku bolu.

Zgadza sie tez ze ZAWSZE trzeba udac sie do lekarza zanim sie cos zacznie brac
        na wlasna reke,
        nie zaszkodzi wszakze miec jakies pojecie na co objawy moga ewentualnie
        wskazywac.

Venus
      • iga1304 Re: MIGRENA!!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!! 13.02.05, 18:42
        Venus masz rację.Należy się skontaktować z lekarzem.Zresztą leki o których
        pisałam są tylko na receptę.Przy prawdziwej migrenie aura jest w większości
        przypadków,niestety nie wszyscy jeszcze potrafią ją wyczuć.Pozdrawiam!
        • Gość: Venus Re: MIGRENA!!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!! IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 13.02.05, 22:50
          Droga Iga304,
          O migrenie, przez 20 + lat choroby nazbieralam tyle informacji osobiscie i
          poprzez doswiadczenia innych, ze mozesz mi wierzyc ze prawie ze jestem w tej
          dziedzinie ekspertem.

AURA wystepuje w MNIEJSZOSCI przypadkow migreny a migrena BEZ aury jest jak
          najbardziej prawdziwa migrena.

Rowniez mozna miec migrene BEZ BOLOW GLOWY.

Natomiast w KAZDYM przypadku bolowego ataku migreny wystepuja ZWIASTUNY
          poprzedzajace atak, co niekoniecznie jest aura.
          I masz racje nie kazdy potrafi je wyczuc - przewaznie osoba ta nie ma na ten
          temat wystarczajaco informacji.

Venus
    • Gość: betka Re: MIGRENA!!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 19:13
      to masz szczęscie ze tylko chce ci się wymiotować ja dopiero po tym mogę
      przyjąć tabletki i zaczyna przechodzić. tabletki muszę co jakiś czas zmieniać
      bo się przyzwyczajam teraz używam nurofen, przedtem ibuprom. moje migreny
      nachodzą mnie przy zmianach ciśnienia, w soboty jak dłużej śpie, po dużym
      stresie. wiem że ból nadchodzi porę godzin wcześniej i jeżeli wtedy (np. w nocy
      śpię)nie wezmę tabletki to dopiero po pawiku mogę zacząć się leczyć bo
      wcześniej nie ma sensu wylatują zanim się rozpuszczą
      • Gość: Nocny Piotruś Akupunktura pomaga IP: 81.219.249.* 17.02.05, 20:28
        A próbowaliście akupunktury ? W migrenie jest często bardzo skuteczna. Nie
        trzeba wbijać igieł, można zrobić zabieg laserem albo tzw. elektropunkturę
        (prądem o niewielkim napięciu). Jesli ktoś próbował, to niech napisze jakie były
        efekty.
        • Gość: Venus Re: Akupunktura pomaga IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 17.02.05, 20:54
          Niektorzy probowali nie na kazdego dziala ale sa tacy ktorzy jak systematycznie
          chodza na akupunkture to pomaga.

>>to masz szczęscie ze tylko chce ci się wymiotować ja dopiero po tym mogę
          przyjąć tabletki <<

primo, nie wiem czy takie szczescie wyobraz sobie ze chcesz wymiotowac i nie
          mozesz, serce ci wali jak oszale, oblewa zimny pot, i tak kilka godzin plus ten
          mlot w glowie.

secudno sa tabletki z grupy tryptan (tylko na recepte i nie dla kazdego) ktore
          sa w postaci spray'u do nosa i rozpuszczalne na jezyku- wtedy wymioty nie
          przeszkadzaja. Bez recepty mozna zawsze sprobowac czopki.

A w ogole moze za dlugo czekasz z wzieciem tabletki?
          Poza tym sprobuj tez tabletki p/wymiotom- np Dimenhydrinate lub cos
          silniejszego, na recepte.

Venus
          • Gość: betka Re: Akupunktura pomaga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 14:43
            dzięki za rady, muszę spróbować, nie zwlekam umyślnie z lekami, ale czasem mnie
            zaskoczy podczas snu i jak się obudzę to już "globus" w pełnym rozkwicie. nie
            musze mówić jakie to cudownie pezebudzenie i wizja kilku najbłiższych godzin w
            pracy, jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
          • Gość: iga Re: Akupunktura pomaga IP: *.icpnet.pl 19.02.05, 17:34
            Venus chyba ma rację, też myślę, że za długo zwlekasz z zażyciem
            tabletki.Pewnie jeszcze nie potrafisz wyczuć pierwszego symptomu nadchodzącej
            migreny. Ale z czasem dojdziesz do wprawy i wyczujesz. Też słyszałam, że
            akupunktura pomaga ale trzeba wziąść całą serię - najmniej 10 razy
            systematycznie a potem co jakiś czas powtarzać. Życzę zdrówka!
            • venus22 Re: Akupunktura pomaga 19.02.05, 20:11
              Ale czasami faktycznie nie sposob wyczuc. Wlasnie jak atakuje podczas snu.
              Wtedy szczegolnie dobrze miec leki rozpuszczalne na jezyku lub w czopkach przez
              te wymioty.
              I jaka ulga- mozna uniknac kilku godzin bolu mniej.
              Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka