Dodaj do ulubionych

Nadliczbowy ząb

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 17:26
Kiedyś wyrósł mi ząb mniej więcej nad górną dwójką. Dopiero teraz po latach postanowiłem coś z nim zrobić (bardzo boje się dentysty i troche się wstydze tego zęba).Napiszcie jak wygląda leczenie (ekstrakcja) takiego nietypowego zęba. Za każdą informacje bardzo dziękuje.
Obserwuj wątek
    • arnick_a Re: Nadliczbowy ząb 24.02.05, 18:58
      Rozważyłabym, czy nie pozostawić go tam, gdzie jest.
      • Gość: Stefan Re: Nadliczbowy ząb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 19:37
        Dlaczego miałbym go zostawić? Przecież to jest dość, że nie wygodne, uśmiech pełną gębą wykluczony. Wyobraź sobie jak by ktoś się uśmiechnął a tu taki wybryk natury w gębie - jak byś zareagował, umarłbyś ze śmiechu pewnie. Dlatego chcę się go pozbyć i prosze o jakieś sugestie zanim pójdę do stomatologa.
        • arnick_a Re: Nadliczbowy ząb 24.02.05, 20:07
          Zęby mają to do siebie, że z czasem się dekompletują, a Tobie natura ofiarowała
          nadliczbowy. Czy Twój pełnogębny uśmiech wytransportowałby mnie na drugi świat
          przy pomocy śmiechu? Pewnie nie. A to z tegoż powodu, że moglibyśmy stworzyć
          ciekawą parę uzębionych inaczej, i nie wiem, czy bardziej bawiłby mnie Twój
          dubeltowiec, czy moje ... . W każdym razie jestem zahartowana.
          Pozdrowienia
          Arni
    • Gość: a Re: Nadliczbowy ząb IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 24.02.05, 20:09
      Nadliczbowe zeby czesto maja szczatkowa budowe i jako male zabki usuwa sie je
      dosc prosto(o ile nie maja korzeni pozakrecanych jak korkociag). Zakladam, ze
      rzeczywiscie jest to zab nadliczbowy, a nie np.nieprawidlowo ustawiony
      zab "wlasciwy", ktory powinien byc -jesli to dotyczy kla- wprowadzony do luku
      zebowego ortodontycznie.Nie rozumiem, dlaczego jednak informacji szukasz na
      forum, a nie u stomatologa, ktory widzac zarowno Ciebie jak i zdjecia
      rentgenowskie moze dokladniej wyjasnic, co powinno byc zrobione i jak bedzie
      leczenie wygladalo.
      • arnick_a Re: Nadliczbowy ząb 24.02.05, 20:22
        Sporo osób- skądinąd nawet odważnych- panicznie boi się dentysty. To taki
        rodzaj fobii do podciągnięcia pod jatrogenię. Lepiej się rozumie, gdy się
        dokładniej czyta. Wiem to po sobie.
        Arni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka