Gość: Maverick IP: 82.139.9.* 03.03.05, 20:35 glutaminian sodu - zdrowe to to ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lipa55 Re: glutaminian sodu 03.03.05, 20:36 www.izz.waw.pl/wwzz/eufic_art_10.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio zdrowy! Tylko ze... IP: *.bmts.com / 63.105.65.* 03.03.05, 20:56 > niektore osoby dostaja raka od spozywania MSG, ale nie przejmuj sie tym jezeli nie jestes jedna z tych osob.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: glutaminian sodu IP: *.ss.shawcable.net 03.03.05, 20:57 Od lat zawsze sprawdzam sklad kupowanych produktow i jezeli na liscie skladnikow jest glutaminian tzn, ze nie nadaje sie do jedzenia. Wg tego co mi o nim wiadomo, to powoduje on trwale (choc czesto dlugo niezauwazalne) uszkodzenia tkanki nerwowej, a w tym siatkowiki oka. Czasami tez te powoduje objawy alergii mniejszego (np przyspieszenie bicia serca) lub wiekszego stopnia. Dowody nie sa jeszcze takie pewne wiec zywieniowcy nie maja zakazu jego stosowania. Ale ja osobiscie mysle, ze jest to produkt, ktory powinien byc zakazany calkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maverick Re: glutaminian sodu IP: 82.139.9.* 03.03.05, 21:29 dziękuję za odpowiedzi. kupiłem go za 8 zł / kg , bo słyszałem że może zastąpić sól , a w niektórych krajach stosowany jest jako przyprawa.ale rezygnuję . Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: glutaminian sodu 03.03.05, 22:17 Soli nie zastąpi, praktycznie jest bez smaku. Dodatek jego (niewielki) natomiast podkreśla i czyni wyrazistszym smak potrawy (jest nawet okreslany jako "duch smaku"). Nie jest chyba bezpośrednio szkodliwy ale uzywany w nadmierze podobno może powodwać bóle głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
morgana_le_fay I bądź tu mądry!!! 03.03.05, 22:28 Ktoś podaje linka i w linku glutaminian jest obojętny. Ktoś inny twierdzi, że śmiertelny! Na miłość boską! Przecież to z samej niepewności się można rozchorować! Jak dodaję szczyptę vegety do zupy, to mam wyrzuty sumienia aż się trzęsę. A może niepotrzebnie? m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisia Re: I bądź tu mądry!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 23:04 W jakim sklepie można kupić ten glutaminian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: I bądź tu mądry!!! IP: 5.6.1D* / *.cg.shawcable.net 04.03.05, 00:02 Wystarczy kupowac kostki przyprawowe do zup, zupy w proszku, vegete itd. Glutaminian sodu albo MSG jest tam glownym skladnikiem. Jest tez zakamuflowany pod symbolem E635 albo wzmacniacz smaku w wielu innych przetworzonych produktach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: till Re: glutaminian sodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 09:34 Słyszałam w tv wypowiedź fachowca od żywianiea i lekarza, który mówił, że glutaminian sodu podany w małych ilościach nie szkodzi, a spożywany w duzych dawkach może powodować kłopoty. Stąd zupkami w proszku żywimy się rzadko w sytuacjach okazjonalnych, gdy np. jesteśmy w podróży itp. a nie każdego dnia w przerwie w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś