first_lady 21.03.05, 15:29 Witam. Poszukuję osób, które miały usuwany woreczek żółciowy za pomocą laparoskopu. Po jakim czasie od zabiegu można wstawać, ile trwa gojenie, czy jest to bolesne (chodzi mi o odczucia pooperacyjne). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jagoda39 Re: Laparoskopia IP: 217.96.36.* 21.03.05, 15:51 Cześć, moja mama miała ten zabieg 21 lutego, bała się potwornie, ale cała rodzina wspierała ją. Zdecydowała sie jak mało kto- po dwóch atakach ale bez żadnych komplikacji - kamień miał ponad 3 cm - jak go zobaczyłam to wydaje mi się olbrzymi.Tak więc poswzła w reweklacyjnej formie do szpitala bez żadnych bóli.Na drugi dzien miała laparoskopię.W ten sam dzien po laparo czuła się - wiadomo jak po operacji - jednak nie czuła za bardzo bólu bo dostawała non stop kroplówki i wieczorkiem tego samego dnia kazali jej juz wstać do toalety - nie miała zakładanego cewnika.Następnie kolejny dzień na kroplówce bez jedzenia, czuła się nienajgorzej - bolało ale troszkę, drugiego dnia dostała kleik, a trzeciego już normalny tyle że lekkostrawny obiad.Poszła do szpitala w pon, we wtorek zabieg a w piątek do domu.W domiu tydz, się oszczędzała - dietę nadal trzyma lekkostrawną ale bez przesady, ale juz się nie oszczędza bo wysprzątała całe mieszkanie na święta łacznie z myciem okien.Czuje się rewelacyjnie, wszystko się super zagoiło, mam maleńkie blizny, których za kilka misięcy pewnie nie będzie za bardzo widać. Dodam, że moja mama jest panikarą jeśli chodzi o takie sprawy. Jak chcesz jeszcze o cos zapytać to pisz na priva jagoda39@gazeta.pl Idż jak najprędzej na laparo, bo naprawdę widze po mojej mamie że nie ma się czego bać. Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka79 Re: Laparoskopia 22.03.05, 00:44 Mnie tam nic nie bolało (z tym że miałam podawane leki przeciwbólowe na zapas tak żeby boleć nie zaczęło). Wstajesz wtedy kiedy masz siłę :-) u mnie było sporo komplikacji więc kilka dni poleżałam. Jeśli chodzi o gojenie to trzeba uważać bo mimo tego że rany zewnętrzne goją się szybko te wewnętrzne potrzebują troszkę więcej czasu. Tak więc jeśli nie chcesz nabawić się przepukliny czy innych okropieństw miesiąc nie wolno dźwigać. W szpitalu na pewno wszystko ci dokładnie wytłumaczą :-) Odpowiedz Link Zgłoś