Dodaj do ulubionych

Azotany w moczu

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 20:25
Co oznacza obecność azotanów w moczu?
Tak mało informacji o tym problemie...
Obserwuj wątek
    • Gość: edyta Re: Azotany w moczu IP: *.chello.pl 24.03.05, 21:06
      Obecność azotanów świadczy o istnieniu baktrii rozkładających mocznik w drogach
      moczowych najczęściej to eszerichia coli jesli w moczu sa obecne leukocyty
      powyżej 10 wpw należy wykonać posiew moczu!!!!
      • Gość: Irenka Re: Azotany w moczu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 21:21
        Nie mam w moczu leukocytów, wszystkie parametry są ok.
        Są tylko dwie niepokojące mnie sprawy:
        1. Azotany: pos
        2. Ciała ketonowe: 5mg/dl

Czy to może wskazywać na jakieś poważne schorzenie?
        • Gość: edyta Re: Azotany w moczu IP: *.chello.pl 24.03.05, 21:50
          Ciała ketonowe inaczej aceton- świadczy o żle leczonej cukrzycy albo zbyt
          drastycznej diety lub głodówkę(mało węglowodanów)czasami pojawia sie w stanach
          gorączkowych.Jest niebezpieczna u cukrzyków!!!Więc jesli nic z tych objawów
          proponuje wykonanie poziomu cukru we krwi lub ponowne skontrolowanie
          moczu.Jeśli chodzi o te azotyny to czasami może nie byc leukocytów a można mieć
          stan zapalny dróg moczowych powtórzenie moczu będzie najlepszym rozwiązaniem.
    • wedrowiec2 Re: Azotany w moczu 24.03.05, 21:43
      Nitrite to azotYny, a nie azotAny. Powstają one (azotyny) w wyniku rozkładu
      bakteryjnego azotanów. Bakterie odpowiedzialne za ten proces to głównie E. coli
      lub inne Gram ujemne. Obecność azotynów świadczy o zakażeniu bakteryjnym układu
      moczowego.
      ps.W wyniku rokładu mocznika powstaje amoniak!
      • Gość: Irenka Re: Azotany w moczu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 22:00
        Tak, oczywiście miały być AZOTYNY, a nie azotany;)
        Myślę, że to wszystko jest b. dziwne, bo nie mam żadnych dolegliwości.
        Dziękuję za te odpowiedzi i proszę o jeszcze jedną - ostatnią:
        Czy mam duży powód do zmartwienia czy też mogę się kłaść spokojnie? ;)
        • wedrowiec2 Re: Azotany w moczu 24.03.05, 22:04
          Śij spokojnie, ale powtórz badanie moczu. Możliwe, że występują u Ciebie
          bakterie w małych ilościach nie dając jeszcze innych objawów chorobowych (bóle,
          gorączka, obecność leukocytów w moczu). Wynik mógł byc fałszywie dodatni, jeśłi
          zbyt długo przechowywałas mocz w temperaturze pokojowej przed oddaniem go do
          badania. Jeśli będziesz powatrzać badanie, to zrób to z pierwszej porannej
          porcji moczu, i szybko dostarcz go do laboratorium.
          • Gość: Irenka Re: Azotany w moczu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 22:06
            Mocz przechowywałam w temperaturze pokojowej jakieś 2 godziny.
            Aha, badanie krwi nie wykazało obecności w niej cukru.
          • Gość: Irenka Re: Azotany w moczu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 25.03.05, 10:40
            Boję się...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka