GoĹÄ: Irenka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 20:25 Co oznacza obecność azotanów w moczu? Tak mało informacji o tym problemie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: edyta Re: Azotany w moczu IP: *.chello.pl 24.03.05, 21:06 Obecność azotanów świadczy o istnieniu baktrii rozkładających mocznik w drogach moczowych najczęściej to eszerichia coli jesli w moczu sa obecne leukocyty powyżej 10 wpw należy wykonać posiew moczu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Irenka Re: Azotany w moczu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 21:21 Nie mam w moczu leukocytów, wszystkie parametry są ok. Są tylko dwie niepokojące mnie sprawy: 1. Azotany: pos 2. Ciała ketonowe: 5mg/dl Czy to może wskazywać na jakieś poważne schorzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: edyta Re: Azotany w moczu IP: *.chello.pl 24.03.05, 21:50 Ciała ketonowe inaczej aceton- świadczy o żle leczonej cukrzycy albo zbyt drastycznej diety lub głodówkę(mało węglowodanów)czasami pojawia sie w stanach gorączkowych.Jest niebezpieczna u cukrzyków!!!Więc jesli nic z tych objawów proponuje wykonanie poziomu cukru we krwi lub ponowne skontrolowanie moczu.Jeśli chodzi o te azotyny to czasami może nie byc leukocytów a można mieć stan zapalny dróg moczowych powtórzenie moczu będzie najlepszym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Azotany w moczu 24.03.05, 21:43 Nitrite to azotYny, a nie azotAny. Powstają one (azotyny) w wyniku rozkładu bakteryjnego azotanów. Bakterie odpowiedzialne za ten proces to głównie E. coli lub inne Gram ujemne. Obecność azotynów świadczy o zakażeniu bakteryjnym układu moczowego. ps.W wyniku rokładu mocznika powstaje amoniak! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Irenka Re: Azotany w moczu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 22:00 Tak, oczywiście miały być AZOTYNY, a nie azotany;) Myślę, że to wszystko jest b. dziwne, bo nie mam żadnych dolegliwości. Dziękuję za te odpowiedzi i proszę o jeszcze jedną - ostatnią: Czy mam duży powód do zmartwienia czy też mogę się kłaść spokojnie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Azotany w moczu 24.03.05, 22:04 Śij spokojnie, ale powtórz badanie moczu. Możliwe, że występują u Ciebie bakterie w małych ilościach nie dając jeszcze innych objawów chorobowych (bóle, gorączka, obecność leukocytów w moczu). Wynik mógł byc fałszywie dodatni, jeśłi zbyt długo przechowywałas mocz w temperaturze pokojowej przed oddaniem go do badania. Jeśli będziesz powatrzać badanie, to zrób to z pierwszej porannej porcji moczu, i szybko dostarcz go do laboratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Irenka Re: Azotany w moczu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 22:06 Mocz przechowywałam w temperaturze pokojowej jakieś 2 godziny. Aha, badanie krwi nie wykazało obecności w niej cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Irenka Re: Azotany w moczu IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 25.03.05, 10:40 Boję się... Odpowiedz Link Zgłoś