Dodaj do ulubionych

KRĘGOSŁUP:((( co robić?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 11:01
Problem to jego skrzywienie. Mam 24-lata, a nie jedna stara babcia ma pewnie
kręgosłup w lepszy stanie niż mój! Czy iść do lekarza i na co mogę liczyć -
zaleci ćwiczenia, czy da skierowanie na gimnastykę? Pewnie nie da się już nic
zrobić, ale może chociaż powstrzymać dalsze skrzywienie?
Obserwuj wątek
    • Gość: e Re: KRĘGOSŁUP:((( co robić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 11:03
      A po co do lekarza? Siedz dalej przed komputerem, skrzywiona jak korkociąg, i
      zadawaj pytania.
    • Gość: Iwa Re: KRĘGOSŁUP:((( co robić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.05, 11:43
      Nie piszesz jakie to skrzywienie i chyba nie wystąpiło nagle. Musiałaś sobie
      je "hodować" już od ładnych paru lat. Ja mam skoliozę / boczne skrzywienie
      kręgosłupa/ z młodości i teraz zbieram tego żniwo - dyskopatia i operacja. Sama
      weź się ostro do roboty: gimnastyka, basen dużo ruchu. Odwiedź dobrego
      rehabilitanta a on Ci powie jakie ćwiczenia są dla Ciebie wskazane. Powodzenia.
      • Gość: prawie garbata Re: KRĘGOSŁUP:((( co robić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 12:51
        Dzięki za opinię. Oczywiście to skrzywienie nie powstało z dnia na dzień.
        Trudno mi opisać jak to dokładnie wygląda - kiedyś byłam u ortopedy(?chyba) i
        on stwierdził skrzywienie, zrobiono rtg na którym wyszło, że to skrzywienie
        jest nie w tą stronę co mówił ortopeda tylko w drugą! W rezultacie pokazał dwa
        ćwiczenia i na tym się skończyło :(((
        Czy do ortopedy muszę mieć skiereowanie i czy rehabilitant to w ramach NFZ?
      • Gość: Magda Re: KRĘGOSŁUP:((( co robić? IP: *.3vnet.pl 28.03.05, 12:54
        Wez skierowanie do ortopedy i zobaczysz co Ci powie,oceni fachowo Twoj stan
        kregoslupa i wtedy bedziesz wiedziala "na czym stoisz"Nic na "wlasna
        reke",wszystko pod kontrola lekarza.
        • Gość: Magda Re: KRĘGOSŁUP:((( co robić? IP: *.3vnet.pl 28.03.05, 12:57
          Trzeba miec skierowanie ,a jak zleci rehabilitacje to na kase chorych.Czy
          oprocz ,ze sie garbisz nie masz innych dolegliwosci?
          • Gość: prawie garbata Re: KRĘGOSŁUP:((( co robić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 13:09
            To moje garbienie wygląda tak: głowa wysunięta do przodu, łopatki odstające i
            ramiona do środka - przez co na plecach jest łuk, poniżej łopatek czuję, że
            kręgosłup jest wypukły. Tak jakby kręgosłup był srzywiony w trzech miejscach,
            albo jest krzywy na całej długości od połowy pleców aż po szyję. Czasami boli
            mnie ten dolny odcinek i jakby kark. Staram się prostować ale trochę pózno na
            to ...
            Dzięki za zainteresowanie, pytam bo nie wiedziałam jak się za to zabrać, ale
            chyba trzebażeby nie było gorzej
    • Gość: tez to mam Re: KRĘGOSŁUP:((( co robić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.05, 14:19
      niestety mam podobne skrzywienie, i uwazam, ze powinnas jak najszybciej sie
      zabrac za siebie. Przede wszystkim uwazam, ze powinnas isc do rehabilitanta
      (skierowanie moze ci dac lekarz pierwszego kontaktu). Rehabilitant zaleci Ci
      odpowiednie cwiczenia, a sama mozesz zapisac sie na basen. Basen przynosi
      najlepsze efekty, bo cwiczysz cialo rownomiernie. Przy takim skrzywieniu nie
      zaleca sie plywania zabka tylko plywanie na plecach, najlepiej crowlem.
      Z wlasnego doswiadczenia i doswiadczen kolezanki, ortopeda zapewne pokiwa
      glowa, potwierdzi ze masz skrzywienie i na tym sie wizyta zakonczy.
      Rehabilitant oprocz tego moze zalecic Ci fizykoterapie ktora na jakis czas
      pozwala pozbyc sie np. bolu, no i pokaze Ci odpowiednie cwiczenia, ktore potem
      mozna samemu cwiczyc w domu.
      Pisze, ze powinnas jak najszybciej sie wziac za siebie bo ja niestety
      zwlekalam, i teraz ponosze tego konsekwencje.
      Masz jeszcze szanse na skorygowanie sylwetki, wystarczy wzmocnic miesnie
      brzucha i plecow: nie bedziesz sie wtedy kulic. Niestety kregoslup chyba sie
      nie wyprostuje, ale odbudowa gorsetu miesniowego mozna skorygowac sylwetke, tak
      jak napisalam.
      Zycze powodzenia i wytrwalosci!
      Nie jest to latwe, ale jest mozliwe, zeby to jeszcze skorygowac!
      • Gość: ... Re: KRĘGOSŁUP:((( co robić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 14:31
        A nie masz kompleksów z tego powodu?Ja mam straszne,okropnie się tego wstydzę.Z twojego opisu widzę,że moja nieprawidłowa postawa wyglada podobnie.
        • Gość: prawie garbata Re: KRĘGOSŁUP:((( co robić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 14:40
          W czsie zimy pod kożuchem skrzywienia tak bardzo nie widać. Zamierza zacząć
          ćwiczyć i to ostro, żeby chociaż trochę to skorygować. Przestraszyłam się, że
          już niedługo będę chodzić całkiem powyginana, a kawał życia jeszcze przede mną!
      • Gość: prawie garbata Re: KRĘGOSŁUP:((( co robić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 14:36
        Już zdecydowałam, jeszcze w tym tygodniu idę do lekarza rodzinnego po
        skierowanie do rehabilitanta.
        Bardzo dziękuję za info, pozdrawiam
        • Gość: ... Re: KRĘGOSŁUP:((( co robić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 14:58
          A latem nie masz z tego powodu problemów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka