Dodaj do ulubionych

Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego??

IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.05, 14:54
Witam

Interesuje mnie jakie dolegliwości może powodować dyskopataia odcinka
szyjnego kręgosłupa. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
pozdrawiam
Ewa
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 29.03.05, 15:00
      To jeszcze nie masz dolegliwosci???
      • Gość: czarna Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: 83.16.129.* 30.03.05, 10:51
        Bole głowy,bóle karku promieniujace do barków,mogą wystepować miejscowe
        zesztywnienia barku,ograniczona ruchomość obręczy barkowej i głowy.Wiem bo mam
        tę cudowna dolegliwośc i czasem oczy z orbit wychodzą z bólu a zabiegi
        rehabilitacyjne pomagają jak umarłemu kadzidło.Nadmienię ze nie mam jeszcze 30
        lat a skłonność do dyskopatii odcinka szyjnego dostałam w spadku po
        Mamci.Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: Ewa Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 30.03.05, 14:34
          Własnie takie objawy mam, dochodza jeszcze zawroty głowy i mrowienie głowy oraz
          wypieki na twarzy, podobno to niedotlenienie mózgu/ neurolog zapisał mi
          tabletki od zawrotów głowy i na tym koniec i kazał ćwiczyć. Dzięki że sie
          odezwałas!
        • Gość: ewa Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.05, 18:25
          Pytam bo u mnie dyskopatia powoduje straszliwy ból głowy i 0czu, mdlosci oraz
          wymioty. Od jakiegos czasu bolą mnie także stopy i nie wiem czy mogę to jakos
          połączyc.
          ewa - autorka watku :)
          • Gość: Ewa1 Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 30.03.05, 20:32
            Mnie tez bolą stopy i mięsnie.Jak najbardziej stopy moga bolec. A jakie
            leczenie stosujesz? pisze do EWY autorki watku? mnie lekarz zalecił
            gimnastyke.
            • Gość: Bondar Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 31.03.05, 03:14
              Darujcie, może nie w temacie ale coś na rzeczy. Od kilku miesięcy mam jakieś
              kłopoty z kręgosłupem na odcinku szyjnym. W sumie nie mam opisanych wcześniej
              objawów, mrowienia itp. ale niepokoi mnie, że w pewnych pozycjach -
              najczęściej - odrobinę pochylona sylwetka ale głowa wyprostowana i konieczność
              nawet lekkiego jej skręcenia w lewo lub w prawo powoduje coś w rodzaju
              trzaśnięcia i lekką igiełkę bólu. Być może właśnie gimnastyka rozwiązałaby
              problem? Mógłbym się czegoś na temat ćwiczeń dowiedzieć? Pozdro.
          • pia.ed Do Ewy 31.03.05, 09:09
            Co mowi lekarz na twoje wymioty i okropne bole glowy?
            Jak mozesz siedziec w takim stanie na internecie???
    • masazystakrakow Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 31.03.05, 09:20
      Witam!Moja żonka ma dyskopatię odcinka szyjnego, objawy podobne, z tym że do
      tego dochodzą omdlenia, spowodowane uciskiem na tętnicę szyjną, stąd zawroty
      głowy i utrata świadomości. Jako masażysta coś tam zawsze pomogę żonce, jednak
      bardzo polecam naswietania lampą typu sollux, można to robić domowymi
      sposobami, podręczne kosztują koło 30-40zł z masażerem, stołowe profesjonalne
      góra 150zł, są to zabiegi bezpieczne i bardzo pomagają i zawsze masz to pod
      ręką kiedy potrzebujesz. Odcinek szyjny jest bardzo uciążliwy i dość
      niebezpieczny więc ryzykowne jest poddawać się udziwnionym ćwiczeniom,
      szczególnie kiedy ktoś jest sam w chacie i może zasłabnąć.pozdrawiam i życzę
      zdrówka.
    • babalaba Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 31.03.05, 09:38
      Ja (30l.) mam dyskopatię odcinka szyjnego(wskutek wypadku samochodowego).
      Objawy, jak już ktoś napisał - potworny ból głowy (prawie nie do zbicia
      lekami), mdłości, wymioty, sporadyczne mrowienie palców.
      Co pół roku trafiam na rehabilitację i masaż. Śpię na podłodze, na
      wałku. "Staram się" ćwiczyć, ale jak nie boli, to o tym zapominam ;)
      Raz na rok, półtora trafiam do kręgarza.
      Generalnie, współczuję.
      • Gość: Magda Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.3vnet.pl 31.03.05, 10:29
        Ja tez mam dyskopatie szyjnego,ale wielopoziomowa ,z zaburzeniami
        neurologicznymi,wszystkie te objawy jak przedmowcy wyzej opisali.Nie wolno
        robic zadnych cwiczen na wlasna reke,bo mozna sobie jeszcze pogorszyc
        stan.Wszysko pod kontrola lekarza.Ja niestety nie moge spac na twardym ,to
        nasila parestazje.To jest mit ,ze tylko na twardym ,to wszystko zalezy jakiej
        tuszy jestes.Ja jestem osoba szczupla i spanie jak wyzej to dla mnie
        horror.Wazna jest tez poduszka ,ja przetestowalam multi ,ale najlepsza dla mnie
        jest "maly jasiek".Oprocz tych wszystkich dolegliwosci u mnie mam problemy z
        schylaniem glowy w dol.Jezeli macie stwierdzona dyskopatie to nie dopuscie do
        zaburzen neurologicznych ,bo to dopiero koszmar.
      • Gość: Gośc Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 31.03.05, 15:32
        I co i nie da sie tego wogóle wyleczyc?jak z tym zyc jak ma sie np. 30lat horor!
    • Gość: Kobieta 49 Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:38
      Ja od kilku dobrych lat mam dyskopatie dolnego odcinka kregoslupa, a od
      niedawna dyskopatie odcinka szyjnego.Sa to schorzenia bardzo uciazliwe,
      uprzykszajace codzienne zycie. Mam co jakis czas zabiegi rehabilitacyjne,
      niestety nie na dlugo jest poprawa. Jest to schorzenie, z ktorym musimy nauczyc
      sie zyc. Systematyczna gimnastyka[tylko taka jaka zaleci lekarz] na pewno
      troche usprawni ruchy. U mnie dysk. odc. szyjn. objawia sie sztywnoscia karku,
      bolem barkow. Dyskopatia odc.dolnego o wiele bardziej daje " w kosc". Zycze
      powodzenia w rehabilitacji.
    • Gość: ewa 1 Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.05, 19:17
      nikt z was nie pisze o kołnierzu ortopedycznym. Mi wlasnie taki zalecono,
      miekki kolnierz Schatza do spania. Poza tym dolegliwości pojawiaja się u mnie
      tylko w sytuacji kiedy dłużej posiedze z pochylona głową, chociaz ostatnio
      wystarczyła godzinna jazda autobusem. Usiłowałam zrobic szkołe w tym roku, ale
      niestety po każdych zajęciach okropny ból głowy, oczu plus wymioty -
      zrezygnowałam z nauki:( Neurolog przepisała mi lek o nazwie Vinpoton. Czy
      ktos z was go bierze??
      pozdrawiam
      ewa
      • Gość: renata Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 19:46
        Ja tez mam problemy z szyjnym i mam z tym zwiazane pytanie-czy od tego moga
        bolec ramiona,rece az po lokcie i pachy wewnatrz?
        • Gość: Magda Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.3vnet.pl 31.03.05, 22:02
          Renato bole ramion[barki] promieniajace na cale rece[lokcie ,nadgarstki palce]
          sa przyczyna szyjnego[zwyrodnienia ,dyskopatia].Moga dolaczyc parestazje
          [dretwienia,mrowienia pieczenia i bole]U mnie wlasnie z Emg rak
          wyszly ,nieznaczne uszkodzenie korzeni rdzeniowych[pachowych].Moze to byc
          pozniej przyczyna zaniku miesni.Tak jak wszyscy Vinpoton mi nie odpowiada.
      • Gość: ewa Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.homenett.pl / 195.205.3.* 31.03.05, 21:48
        mnie tez kardipolog zapisał Vinpoton na zawroty głowy, ale wydaje mi sie ze ja
        po nim gorzej sie czuje pojawia sie dziwny ból głowy.Neurolog natomiast zapisła
        mi dodatkowo vertigoheel lek homeopatyczny (bez recepty)to jest teś od zwrotów
        i ten mi odpowiada.
        • Gość: renata Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 10:34
          Czy wystarczy zrobic rtg kregoslupa szyjnego aby sprawdzic zmiany ,czy
          potrzebne sa jeszcze dodatkowe badania.?
          • jadwiga_r do Magdy 02.04.05, 10:49
            Czy testowałas poduszki ortopedyczne np.SISSEL,TEMPUR,PREVENTUS,czy tylko
            krajowej produkcji?
            W/w poduszki są szweckej produkcji.
            • Gość: Magda Redo Jadwigi IP: *.3vnet.pl 02.04.05, 22:56
              Narazie nie mam poduszki ,chodze i pytam .Spie na malym plaskim jasku ,ktory mi
              odpowiada.A takich jaskow i poduszek mam kolekcje,zaczym dopasowalam.Ostatnio
              ogladalam kilka poduszek od najtanszej do najdrozszej i niektore sa twarde ,w
              moim wypadku odpada.
          • Gość: Magda Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? IP: *.3vnet.pl 02.04.05, 10:50
            rtg kreg. szyjnego wykarze Ci np. dyskopatie ,zwydodnienia itp.Nie wykarze
            tkanek miekkich.Ale zawsze pierwsze wykonuuje sie rtg ,a pozniej to jest
            podsawa do wykonania rezonansu,ale jak wiesz ciezko jest dostac od
            lekarza.Wszystko zalezy co wyjdzie w rtg
    • chroby Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 28.10.13, 15:18
      Witam. Mam dyskopatie kregoslupa szyjnego, trwa juz to pare lat,lekarze tlumaczyli mi to rwą kulszową. Co sie okazolo po paru latach ze mam dysopatie. Mam obecnie 43lata. To trwalo od 9lat, zawsze byla rwa kulszowa. Poszlam do specjalisty okazalo sie ze to "DYSKOPATIA" z uciskiem na prawa strone kregoslupa. Objawy:dretwienie,mrowienie w dloniach, zawroty glowy, zanik pamieci oraz silny ból (nie do zniesienia) w dolnej czesci kregoslupa(w kosci ogonowej). Po rezonansie kregoslupa wyszlo ze mam torbiel wielkosci jajka kuropatwy. Teraz czekam wizyte neurologa hirurgi, lekarz glowny skierowal na operacje ale to zalezy od neurologa czy operacja bedzie robiona czy tez nie. Nie zycze nikomu tej choroby. Lekarze w tym kierunku nic nie robia. Tylko czekac i czekac. Współczuje tym co przechodza to co ja. Pozdrowienia Beata

PS.
      Jeśli ktos ma rowniez takie
      dolegliwosci piszcie;)
      • zezol23 Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 29.10.13, 21:59
        kręgosłup szyjny i rwa kulszowa? kto ci takich głupot naopowiadał, rwa kulszowa może być ale przy zwyrodnieniach w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, przy zwyrodnieniach kręgosłupa szyjnego może być rwa barkowa
      • zdu-ann Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 01.12.14, 14:06
        Pani Beato na co czekać? Trzeba szukać pomocy :)
        Jeśli lekarze rozkładają ręce, warto jest spróbować rehabilitacji (u dyplomowanego terapeuty manualnego) Takich można znaleźć w Centrum Rehabilitacji REHMEDIS.
        To bardzo kompetentny zespół mnie pomogli może uda się i Tobie pomóc. Pozdrawiam
      • ata.ren Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 29.12.14, 13:57
        cierpię na dyskopatię odcinka szyjnego kręgosłupa mam przepuklinę z uciskiem na nerw oraz rdzeń kręgowy. Moje objawy to zawroty, bóle głowy (potylica), karku, zaburzenia widzenia oraz pamięci, rwa barkowa, drętwienia rąk oraz stóp zwłaszcza po nocy. Problem mam od sierpnia 2014 roku natomiast badania oraz diagnozę postawiono w grudniu.
        Droga do badań i wystawienia diagnozy była długa i z przeszkodami. Ta cała sytuacja i przykre objawy bardzo zmieniły moje życie. Ludzi którzy mają takie same objawy zwłaszcza zaburzenia pamięci i zawroty głowy proszę o kontakt pod nr tel. 500426464. (chodzi o zwrócenie uwagi na problem , podejście lekarzy do pacjenta, brak wsparcia które chory mający tak przykre i uciążliwe dolegliwości powinien otrzymać, rehabilitacje na które czeka się miesiącami (nie każdego stać na leczenie prywatne), chciałam to opisać, poprzeć dowodami).
        • 76jola Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 18.01.15, 11:04
          Podejście lekarzy do pacjentów nie wynika z ich złej woli tylko z chorego systemu służby zdrowia w Polsce. U mnie problemy z kręgosłupem szyjnym powodują nieustający ból prawej ręki, barku, szyi, drętwienie i mrowienie tej ręki, mimo że rezonans nie wykazał jakiś wielkich zmian. POmagają mi rehabilitacje (terapia manualna z odpowiednią osobą przede wszystkim!!!) oraz basen i ogólnie ruch. Niestety nigdy nie pomógł mi lekarz, ewentualnie tylko zdiagnozował co mi jest...
    • sp9tcu Objawy 30.10.13, 00:17
      Proszę bardzo
      mogą a nie muszą być

Bóle głowy
      zawroty głowy
      bóle karku
      trudności w chodzeniu
      drętwienie rąk i nawet nóg
      to są podstawowe objawy
      • amadobo Re: Objawy 30.10.13, 15:45
        Przy deskopatii /szyjna, lędzwiowa/niekoniecznie boli cokolwiek. Jestem przykładem na to, że można mieć bardzo zaawansowane zmiany i nie "chodzić po ścianach z bólu" U mnie skończyło się mielopatią w odcinku szyjnym. Objawami były drgania uda, zawroty głowy, mdłości ale nie bardzo uciązliwe i szum w głowie. Dopiero MRI wykazało paskudne zmiany, wymagające natychmiastowej ingerencji. Jestem po korporektomii na 3 poziomach.
        Podobnie jesli chodzi o lędzwiowy zmiany mogą być a nie dokuczać bólowo - tu mam stabilizację na 4 poziomach.

O dyskopatii szyjnej dowiesz się więcej na forum neurologia, jeśli wpiszesz w googla "dyskopatia kręgosłupa szyjnego a operacja" - jest to wątek, na którym od kilku lat zbierają się dyskopaci szyjni.
        • sp9tcu Re: Objawy 31.12.14, 22:49
          W ogóle objawy pd kręgosłupa moga być ogromne
          mi na kręgosłup pomogły masarze
        • sebastian.bernacki Re: Objawy 05.02.17, 01:51
          Mdlosci i zawroty glowy plus omdlenia to byl moj zywot codzienny. Jestem po dysektomii c5-c6. Zrobilam zabieg po prawie 2 latach walki z bolem, słabościa i niemognoscia! Wieczna odmowa lekarzy i brakiem ich wyjaśnienia, tym bardziej kompetencji!
          W Holandii 3 szpitale, fizjoterapie, osteopata, rodzinny, centrum rewalizacji, psycholog, neurochirurg i neurolodzy! Przy moim komunikatywnym holenderskim wiem ze nie blyskali inteligencja! Lub nami pogardzaja po prostu. Z inteligentnych,pracowitych Polaków potrafia zrobic matołów. Ommogelijk! Wybaczcie za pismo. Nie potrafię opisac tego co przeżyliśmy! Jeszcze walczymy a minelo juz trochę od 2014.07 bo mamy 2017.02 he konkretnie
          • koziorozka Mdlosci i zawroty glowy plus omdlenia 05.02.17, 09:09
            sebastian.bernacki napisał(a):
            > Jestem po dysektomii c5-c6. Zrobilam zabieg po prawie 2 latach walki z bolem, słabościa i niemognoscia!

Gdzie miałaś operację 2,5 roku temu - w Polsce, Holandii czy gdzieś indziej?
            Pomogła, nie masz już tych uciążliwych objawów?
            Z czym jeszcze walczysz?
    • adamos70 Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 31.12.14, 17:46
      na pewno drętwieją nogi i ręce. Ma się zwężony kanał w rdzeniu który będzie się zaciskał.
    • 89iwon Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 03.02.17, 18:29
      ja mam wykryta dyskopatie szyjna i czuje sie fatalnie zaburzenia równowagi kazdy dzien to wyzwanie wywale sie czy nie dojade dożyje czy przetrwam głowa boli mnie sporadycznie czasami kropki przed oczami kazde wyjscie z domu to wyzwanie czasami zastanawiam sie czy dyskopatia szyjna i jej obiawy nie doprowadziły mnie do nerwicy ? cały czas jestem pod kontrola neurologa przez podstawowe badania odpowiada ze nic sie nie dzieje neurologicznie cisnienia ekg usg serca w porzadku hormon tarczycy rowniez o,k tak naprawde nie wiem gdzie szukac pomocy moze ktos przechodził cos podobnego ?
      • koziorozka dyskopatia odcinka szyjnego 03.02.17, 19:31
        89iwon napisał(a):
        > cały czas jestem pod kontrola neurologa

Zapytaj go, czy nie pomogłaby ci też rehabilitacja. Dobry fizjoterapeuta potrafi zdziałać cuda.
      • sebastian.bernacki Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 05.02.17, 01:55
        Nasz mail bozenastos@interia.pl
        Prosze pisac, przezylam to samo! Bole głowy, zawroty, slabosc, brak wiary itp.
        Ciezka sprawa, slabe diagnozy, brak zrozumienia!
      • joleczka1983 Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 01.03.17, 08:42
        Medycyna manualna , najlepiej lekarz który nastawi ten kręgosłup. Ja szukałam pomocy kilka lat. neurolodzy nie potrafili pomóc. Dochodziło u mnie do utraty przytomności, taki był silny ucisk. Pomógł mi lekarz który przyjmuje w Poznaniu Dr. Artur Brzychcy . Po kilku wizytach zapomniałam o tym , teraz wracam do niego dwa razy do roku i nie myślę już o tym .
        • margolcia_63 Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 01.03.17, 09:46
          Nastawiać kręgosłup?! Brrr. Może się skończyć kalectwem. I to lekarz robi? Bo mam wątpliwości. Sprawdziła bym go i do tego spytała o ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków przy pracy.
    • sp9tcu Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 12.02.17, 21:25
      pisałem już wile razy a wiec

Bóle głowy wszelkiego typu z przodu tyłu itd
      bóle karku
      zawroty głowy
      czasami wymioty
      dretwienie rąk
      to są podstawowe objawy
      inne są żadkie
      na przykład utrata przytomności był taki przypadek w dalszej rodzinie
      • iwka256 Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 16.03.17, 20:32
        No to u mnie by się zgadzało, ponieważ codziennie mam zawroty głowy, sztywnieje mi kark i najgorzej przy schylaniu głowy w dół mam zawroty głowy i te bóle, takie jakby mrowienie w szyi i bóle z tyłu głowy, uczucie ucisku w głowie. To wszystko bardzo mi przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu bo mam półrocznego synka ale brak energii na co dzień :( zaczęłam ćwiczyć codziennie, smaruje szyje amolem, czasami maścią rozgrzewającą, dużo spaceruje. Ostatnio jestem bardzo słaba, wszystko mnie męczy i nawet jak chodze to tak jakbym miała sie zaraz przewrócić... ok rok temu miałam robiony rtg kręgosłupa i chodzilam na rehabilitacje i miałam tez masaże to chwile było lepiej ale wszystko znowu wróciło. Mam nadzieje ze ćwiczenia pomogą, bo takie mialam na rehabilitacji i lekarz pokazywał jak ćwiczyć i że w końcu skończy sie to wszystko i bede mogła zacząć normalnie żyć i cieszyć się życiem. Pozdrawiam.
    • marysia4576 Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 01.03.17, 11:44
      W moim przypadku najgorszym objawem były chyba migreny. Strasznie bolała mnie głowa i barki. Przez to też zdecydowałam się pójść do lekarza. Koleżanka mi poleciła Kręg-clinic i tam po dokładnym wywiadzie zaproponowano mi leczenie i kuracja przyniosła efekty. Na szczęście mam już za sobą te okropne bóle :)
      • koziorozka kręgarze 01.03.17, 12:02
        marysia4576 - miałaś szczęście, bo ta prywatna placówka ma różne opinie. Te pochlebne niestety na opłaconą reklamę wyglądają.
        Tu tylko jeden przykład
        forum.gazeta.pl/forum/w,22,18299362,18299362,Chiropraktyk_Michal_Gapinski_Poznan_.html#p160334623
    • jmnia Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 24.04.17, 17:02
      Ja mam dyskopatię odcinka szyjnego i prawdopodobnie przez to podwójne widzenie, czy ktoś miał też tak/ lub słyszał o tym?
      • magda2487 Re: Jakie są objawy dyskopatii odcinka szyjnego?? 21.03.19, 14:48
        Ja mam zniesiona lordoze szyjna i na badaniu Doppler również dr wylapal dyskopatie. Bardzo bolą mnie oczy i widzę niektóre rzeczy jakby podwójnie, szczególnie litery w tv. Pół roku temu miałam rezonans z kontrastem głowy i niby czysto więc nie wiem czy urosło coś od tamtego czasu czy to kregoslup

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka