Dodaj do ulubionych

Rower stacjonarny!!!

31.03.05, 17:41
Chce sobie taki sprawic ale nie za bardzo sie na nich znam. Czy mozecie mi
cos doradzic, na co zwrocic uwage przy zakupie? I ile bedzie mnie kosztowac
taki rowerek?
Obserwuj wątek
    • Gość: eciepecie Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:54
      to zalezy, czy chcesz po prostu pedalowac, czy chcesz, zeby byl zaopatrzony w
      liczne niepotrezbne funkcje
      po prostu idz do sklepu i poogladaj
      a o tej porze to najlepiej wsiasc na normalny i popedałować w dal
    • Gość: a Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 19:51
      mam taki rower z różnymi funkcjami z których nie korzystam. Dobrze jak ma
      czasomierz, reszta nie ważna. Nie ma co przepłacać no chyba że chcesz komuś
      zaimponować super rowerem
      • spector1 Re: Rower stacjonarny!!! 31.03.05, 23:26
        Zgadzam sie z uwagami A.S.

Jesli jazda jest zalecana przez lekarza w ramach rehabilitacji to nie wystarczy
        wsiasc na rower i krecic pedalami.
        Jesli jestesmy po np.po operacji kolana to b.wazne jest prawidlowe ustawienie
        siodelka (wysokosc oraz jego odleglosc od kierownicy) oraz dobor obciazenia i
        czasu jazdy.
        Rehabilitacja jest swego rodzaju treningiem. Dlatego jazde na rowerze
        rehabilitacyjnym nie mozna traktowac jak niedziela przejazdzke("wietrzenie
        roweru").

Spector

• Gość: wiosna Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 31.03.05, 21:03
      Pomyliłeś forum, to rowerowe jest w innym miejscu.
    • Gość: A.S. Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.03.05, 22:43
      Myślę, że chodzi Tobie o tzw. rower rehabilitacyjny - do ćwiczeń fizycznych.
      W sklepach sportowych jest bardzo duży wybór w cenie od kilkuset do ponad 2 tys
      zł. Jeżeli tak to zwróć uwagę na:
      - rozmiary i wagę. Musisz odpowiednio dopasować zarówno do Twoich gabarytów (
      nie może byc zbyt lekki bo np przy dużej Twojej wadze mogą być problemy z
      zachowaniem równowagi jeżeli taki rower jest zbyt lekki i ma kiepskie
      rozwiązania utrzymujące go w stałej pozycji. Musi również rozmiarami być
      dopasowany do powierzchni gdzie będziesz na nim ćwiczyła. Ja bardzo często
      stawiam przed TV i oglądam film jednocześnie kręcąc pedałami. Jeżeli planujesz
      podobne korzystanie zwróć uwagę na łatwość przesuwania (w moim jedna z podpór
      ma małe kółka).
      - hamulec - (regulacja oporu) - magnetyczna. Taką ma większość oferowanych
      obecnie rowerów za wyjątkiem tych najtańszych. Nie opłaca sie tutaj oszczędzać.
      - duża ilość stopni trudności (regulowanuy poziom oporu - 16 lub więcej
      - duży wyświetlacz z różnymi funkcjami w tym:
      * czas ćwiczeń
      * prędkość w km/h lub ilość obr/min - pomimo, że jest to tylko przybliżona
      miara prędkości ale warto tą funkcję mieć.
      * licznik przejechanych kilometrów
      * ilość spalonych kalorii
      * miernik tętna twojego serca. Jest to bardzo ważna funkcja. Dobrze jak jest
      umieszczony w kierownicy ponieważ nie wymaga podpinania dodatkowych czujników.
      Funkcja ważna ponieważ aby ćwiczenia na tym rowerze spełniały swoją rolę musisz
      je wykonywać w korelacji (Twój wiek - tętno). Szczegóły znajdziesz w instrukcji.
      Przed kupnem sprawdź czy miernik tętna działa właściwie. Ja mam taki rower
      marki COBALT i niestety miernik tętna nie działa właściwie (zaniża).
      * instrukcja w języku polskim. Powinna to być porządnie wydana instrukcja a
      nie kilka stron odbitych na ksero gdzie później nie wiadomo do czego odnoszą
      poszczególne rysunki. Ja niestety mam taką bardzo niechlujnie wykonaną
      instrukcję w 3 językach ( za wyjątkiem polskiego). Pomimo dobrej znajomosci
      jezyka angielskiego z uwagi na kiepską jakość wykonania instrukcji miałem
      początkowo problem ze złożeniem roweru ( do domu przywożą Tobie paczkę).

Rowery rehabilitacyjne wyższej klasy mają możliwość programowania takich
      czyności jak: stopień trudności, trasa normalna lub górska o różnym stopniu
      trudności podjazdów, czas wykonywania ćwiczenia a nawet maksymalne twoje tętno
      przy pomocy przycisków na klawiaturze. Z takieo roweru korzystałem w sanatorium
      i bardzo byłem z niego zadowolony. Niestety takie rowery 1,5 roku temu
      kosztowały ponad 2 tys zł. Teraz powinny być tańsze.

Gdzie kupować - Wszędzie masz identyczny wybór tylko w supermarketach ceny są
      niższe. Wybierając sprzęt poproś o umożliwienie Tobie sprawdzenie jak będziesz
      się na takim rowerze czuła. Zarówno w supermarketach jak i sklepach sportowych
      maja wystawione poszczególne modele i możesz je wypróbować. Są ważne jeszcze i
      inne elementy - wygodne siodełko, łatwość regulacji zarówno wysokości jak i
      odsunięcia od kierownicy siodełka.

Gdzie nie kupować: w sklepie sportowym w Centrum WOLA PARK na Górczewskiej w W-
      wie. Wcisneli mi model, który ktoś uprzednio zwrócił z uwagi na wady, które
      ujawniły sie dopiero po jakimś czasie.

Cena: Tak jak ostatnio oglądałem w supermarkecie to rower który 1,5 roku temu
      kupiłem za ok. 1500 zł mogłbym teraz nabyć w granicach 800 zł.

Reasumując moją wypowiedź zwróć uwagę na:
      - stabilność, wygodę i odpowiednie rozmiary
      - hamulec (magnetyczny) i ilość regulacji stopnia trudności
      - duży wyświetlacz na którym widzisz jednocześnie wiele wyświetlanych funkcji.
      Siedząc na rowerze w czasie ćwiczeń powinnaś bez potrzeby przełączania móc
      widzieć zarówno cyfry ( nie mogą być małe) jak i wszystkie funkcje jednocześnie
      bez potrzeby przełączania).
      - miernik tętna

Możesz również do normalnego roweru dokupić specjalną oponę i urządzenie, które
      będzie symulowało rower rehabilitacyjny. Ale wg opinii osób, które nabyły
      takie urządzenie nie zdaje to egzaminu (jest trochę niewygodne).
    • Gość: mol333 Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.it-net.pl 02.04.05, 15:14
      Według mnie Bardzo ważne jest to żeby rower pracował cicho. Pierwszy jaki
      miałam całkiem byle jaki za byle jaką cenę(90 zł), chodził jak sieczkarnia.
      Męka to była a nie jazda. Teraz mam rower magnetyczny. Nie słychać go wcale.
      Mogę z niego korzystać o każdej porze bez stresu że komuś z domowników będę
      zakłócać spokój lub sen. Powinien być stabilny i koniecznie musi mieć dobrze
      dopasowane do twojego ciała siodełko z regulacją wysokości. To jest bardzo
      ważne, bo może się okazać na drugi dzień, że boli cię strasznie tyłek. Ważne są
      też wskaźniki: ilości spalonych kalorii i pomiaru tętna jeżeli masz problemy z
      ciśnieniem oraz czasomierz. To wszystko. Pozdrawiam.
      • Gość: Paulina Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.05, 20:49
        Sluchajcie mam od niedawna rowerek i bardzo chetnie na nim ćwicze, ale nie mam
        pojecia jak powinien wygladac taki trening??? bardzo prosze o pomoc!!! :)
    • shando Re: Rower stacjonarny!!! 02.04.05, 17:03
      Dzieki za pomoc. Teraz przynajmniej nie kupie pierwszego lepszego tylko troche
      sie popytam. Bardzo mi pomogliscie.
      • Gość: ja Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.05, 10:38
        kupiliśmy sobie niedawno w Selgrosie,wybór był duż ,ale ponieważ nie mogliśmy
        poszaleć wybraliśmy za ok.240zł.ma regulowane siodełko(wysokość)i
        kierownicę,pomiar czasu,dystans,prędkość i kalorie.jesteśmy zadowoleni...mogę
        podać ci model
    • Gość: ewa Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.aster.pl 03.04.05, 00:41
      Mam w domu rower, ale praktycznie z niego nie korzystam, poniewaz zawsze nawet
      po krotkim ćwiczeniu boli mnie "krzyż". Może rzeczywiście nie jest dopasowany do
      mnie.
      • Gość: A.S. Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.04.05, 15:15
        Kierownica powinna być ustawiona jak najwyżej i rogami do góry tak aby w czasie
        ćwiczeń twoja sylwetka była jak najbardziej wyprostowana. Takie ustawienie jest
        trochę przeciwieństwem ustawienia w stosunku do normalnego roweru ale tutaj nie
        musisz martwić się o opór powietrza. Również wysokość siodełka powinna być tak
        dobrana aby w dolnym położeniu pedału kolano było lekko zgięte a nacisk na
        pedał całą stopą.
        • Gość: Dana Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 04.04.05, 00:56
          A dlaczego sylwetka ma być wyprostowana? Chodzi o kręgosłup? Kiedy kręcę w
          takiej pozycji dość szybko boli mnie pupa od siedzenia i wolę w pochyleniu
          przenieść ciężar ciała na ręce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka