shando 31.03.05, 17:41 Chce sobie taki sprawic ale nie za bardzo sie na nich znam. Czy mozecie mi cos doradzic, na co zwrocic uwage przy zakupie? I ile bedzie mnie kosztowac taki rowerek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eciepecie Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:54 to zalezy, czy chcesz po prostu pedalowac, czy chcesz, zeby byl zaopatrzony w liczne niepotrezbne funkcje po prostu idz do sklepu i poogladaj a o tej porze to najlepiej wsiasc na normalny i popedałować w dal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 19:51 mam taki rower z różnymi funkcjami z których nie korzystam. Dobrze jak ma czasomierz, reszta nie ważna. Nie ma co przepłacać no chyba że chcesz komuś zaimponować super rowerem Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: Rower stacjonarny!!! 31.03.05, 23:26 Zgadzam sie z uwagami A.S. Jesli jazda jest zalecana przez lekarza w ramach rehabilitacji to nie wystarczy wsiasc na rower i krecic pedalami. Jesli jestesmy po np.po operacji kolana to b.wazne jest prawidlowe ustawienie siodelka (wysokosc oraz jego odleglosc od kierownicy) oraz dobor obciazenia i czasu jazdy. Rehabilitacja jest swego rodzaju treningiem. Dlatego jazde na rowerze rehabilitacyjnym nie mozna traktowac jak niedziela przejazdzke("wietrzenie roweru"). Spector Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 31.03.05, 21:03 Pomyliłeś forum, to rowerowe jest w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.S. Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.03.05, 22:43 Myślę, że chodzi Tobie o tzw. rower rehabilitacyjny - do ćwiczeń fizycznych. W sklepach sportowych jest bardzo duży wybór w cenie od kilkuset do ponad 2 tys zł. Jeżeli tak to zwróć uwagę na: - rozmiary i wagę. Musisz odpowiednio dopasować zarówno do Twoich gabarytów ( nie może byc zbyt lekki bo np przy dużej Twojej wadze mogą być problemy z zachowaniem równowagi jeżeli taki rower jest zbyt lekki i ma kiepskie rozwiązania utrzymujące go w stałej pozycji. Musi również rozmiarami być dopasowany do powierzchni gdzie będziesz na nim ćwiczyła. Ja bardzo często stawiam przed TV i oglądam film jednocześnie kręcąc pedałami. Jeżeli planujesz podobne korzystanie zwróć uwagę na łatwość przesuwania (w moim jedna z podpór ma małe kółka). - hamulec - (regulacja oporu) - magnetyczna. Taką ma większość oferowanych obecnie rowerów za wyjątkiem tych najtańszych. Nie opłaca sie tutaj oszczędzać. - duża ilość stopni trudności (regulowanuy poziom oporu - 16 lub więcej - duży wyświetlacz z różnymi funkcjami w tym: * czas ćwiczeń * prędkość w km/h lub ilość obr/min - pomimo, że jest to tylko przybliżona miara prędkości ale warto tą funkcję mieć. * licznik przejechanych kilometrów * ilość spalonych kalorii * miernik tętna twojego serca. Jest to bardzo ważna funkcja. Dobrze jak jest umieszczony w kierownicy ponieważ nie wymaga podpinania dodatkowych czujników. Funkcja ważna ponieważ aby ćwiczenia na tym rowerze spełniały swoją rolę musisz je wykonywać w korelacji (Twój wiek - tętno). Szczegóły znajdziesz w instrukcji. Przed kupnem sprawdź czy miernik tętna działa właściwie. Ja mam taki rower marki COBALT i niestety miernik tętna nie działa właściwie (zaniża). * instrukcja w języku polskim. Powinna to być porządnie wydana instrukcja a nie kilka stron odbitych na ksero gdzie później nie wiadomo do czego odnoszą poszczególne rysunki. Ja niestety mam taką bardzo niechlujnie wykonaną instrukcję w 3 językach ( za wyjątkiem polskiego). Pomimo dobrej znajomosci jezyka angielskiego z uwagi na kiepską jakość wykonania instrukcji miałem początkowo problem ze złożeniem roweru ( do domu przywożą Tobie paczkę). Rowery rehabilitacyjne wyższej klasy mają możliwość programowania takich czyności jak: stopień trudności, trasa normalna lub górska o różnym stopniu trudności podjazdów, czas wykonywania ćwiczenia a nawet maksymalne twoje tętno przy pomocy przycisków na klawiaturze. Z takieo roweru korzystałem w sanatorium i bardzo byłem z niego zadowolony. Niestety takie rowery 1,5 roku temu kosztowały ponad 2 tys zł. Teraz powinny być tańsze. Gdzie kupować - Wszędzie masz identyczny wybór tylko w supermarketach ceny są niższe. Wybierając sprzęt poproś o umożliwienie Tobie sprawdzenie jak będziesz się na takim rowerze czuła. Zarówno w supermarketach jak i sklepach sportowych maja wystawione poszczególne modele i możesz je wypróbować. Są ważne jeszcze i inne elementy - wygodne siodełko, łatwość regulacji zarówno wysokości jak i odsunięcia od kierownicy siodełka. Gdzie nie kupować: w sklepie sportowym w Centrum WOLA PARK na Górczewskiej w W- wie. Wcisneli mi model, który ktoś uprzednio zwrócił z uwagi na wady, które ujawniły sie dopiero po jakimś czasie. Cena: Tak jak ostatnio oglądałem w supermarkecie to rower który 1,5 roku temu kupiłem za ok. 1500 zł mogłbym teraz nabyć w granicach 800 zł. Reasumując moją wypowiedź zwróć uwagę na: - stabilność, wygodę i odpowiednie rozmiary - hamulec (magnetyczny) i ilość regulacji stopnia trudności - duży wyświetlacz na którym widzisz jednocześnie wiele wyświetlanych funkcji. Siedząc na rowerze w czasie ćwiczeń powinnaś bez potrzeby przełączania móc widzieć zarówno cyfry ( nie mogą być małe) jak i wszystkie funkcje jednocześnie bez potrzeby przełączania). - miernik tętna Możesz również do normalnego roweru dokupić specjalną oponę i urządzenie, które będzie symulowało rower rehabilitacyjny. Ale wg opinii osób, które nabyły takie urządzenie nie zdaje to egzaminu (jest trochę niewygodne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mol333 Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.it-net.pl 02.04.05, 15:14 Według mnie Bardzo ważne jest to żeby rower pracował cicho. Pierwszy jaki miałam całkiem byle jaki za byle jaką cenę(90 zł), chodził jak sieczkarnia. Męka to była a nie jazda. Teraz mam rower magnetyczny. Nie słychać go wcale. Mogę z niego korzystać o każdej porze bez stresu że komuś z domowników będę zakłócać spokój lub sen. Powinien być stabilny i koniecznie musi mieć dobrze dopasowane do twojego ciała siodełko z regulacją wysokości. To jest bardzo ważne, bo może się okazać na drugi dzień, że boli cię strasznie tyłek. Ważne są też wskaźniki: ilości spalonych kalorii i pomiaru tętna jeżeli masz problemy z ciśnieniem oraz czasomierz. To wszystko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.05, 20:49 Sluchajcie mam od niedawna rowerek i bardzo chetnie na nim ćwicze, ale nie mam pojecia jak powinien wygladac taki trening??? bardzo prosze o pomoc!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
shando Re: Rower stacjonarny!!! 02.04.05, 17:03 Dzieki za pomoc. Teraz przynajmniej nie kupie pierwszego lepszego tylko troche sie popytam. Bardzo mi pomogliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.05, 10:38 kupiliśmy sobie niedawno w Selgrosie,wybór był duż ,ale ponieważ nie mogliśmy poszaleć wybraliśmy za ok.240zł.ma regulowane siodełko(wysokość)i kierownicę,pomiar czasu,dystans,prędkość i kalorie.jesteśmy zadowoleni...mogę podać ci model Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.aster.pl 03.04.05, 00:41 Mam w domu rower, ale praktycznie z niego nie korzystam, poniewaz zawsze nawet po krotkim ćwiczeniu boli mnie "krzyż". Może rzeczywiście nie jest dopasowany do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.S. Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.04.05, 15:15 Kierownica powinna być ustawiona jak najwyżej i rogami do góry tak aby w czasie ćwiczeń twoja sylwetka była jak najbardziej wyprostowana. Takie ustawienie jest trochę przeciwieństwem ustawienia w stosunku do normalnego roweru ale tutaj nie musisz martwić się o opór powietrza. Również wysokość siodełka powinna być tak dobrana aby w dolnym położeniu pedału kolano było lekko zgięte a nacisk na pedał całą stopą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dana Re: Rower stacjonarny!!! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 04.04.05, 00:56 A dlaczego sylwetka ma być wyprostowana? Chodzi o kręgosłup? Kiedy kręcę w takiej pozycji dość szybko boli mnie pupa od siedzenia i wolę w pochyleniu przenieść ciężar ciała na ręce. Odpowiedz Link Zgłoś