Gość: tamara IP: 195.136.30.* 06.04.05, 14:39 czy ktoś z was nastawiał kręgosłup u lekarza jeśli tak to jaki efekt uzyskał i czy możliwe jest poprzez kilkakrotne nastawienie skorygowanie wady?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kinga Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 14:51 Wizyte musi zlecic lekarz,gdyz nie zawsze moze pomoc a czasami nawet zaszkodzic.Poza tym to musi byc bardzo dobry fachowiec.Znam takiego i moge podac namiary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamara Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA IP: 195.136.30.* 07.04.05, 08:07 poproszę choć pewnie to będzie daleko ode mnie Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA 07.04.05, 15:05 Możesz napisać coś więcej na ten temat? Jest w ogóle możliwe takie nastawianie, czy też prostowanie kręgosłupa?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 15:20 Nie mam pojecia czy kregoslup mozna wyprostowac-nastawic na odpowiednie miejsce kregi napewno tak.Czlowiek,ktorego mam na mysli jest lekarzem na stale pracujacym w Wiedniu i co 2 tyg. jest w Warszawie gdzie przyjmuje prywatnie.Zjezdzaja sie do niego nie tylko mieszkancy Warszawy ale z calej Polski.Podobno jest w tym super i z tego co wiem wielu ludziom pomogl mimo koniecznej operacji,ktora zalecali inni lekarze Odpowiedz Link Zgłoś
kotecek3 Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA 11.04.05, 13:34 Czesć. Bardzo proszę o namiary na tego lekarza.Mam bardzo chory kregosłup. Dziekuję bardzo. Kotecek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 13:44 Jest tez w Sulejowku pani Wala Buczek - ortopeda, Ukrainka, mieszkajaca w Polsce od 15 lat, zajmuje sie wlasnie manualna terapia kregoslupa, mnie podniosla na nogi nieomal z wozka inwalidzkiego, 5 lat temu, teraz tylko odwiedzam ja raz - dwa do roku dla profilaktyki i kontroli, polecam te zabiegi z cala odpowiedzialnoscia, tel. 7834 157. W Warszawie jest tez sp. Vigor - terapia kregoslupa z dr Niesłuchowskim i tez dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:10 p.Gajowniczek-tel.600854575.Przyjmuje w Warszawie ale po wczesniejszym umowieniu sie telefonicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:23 Mam 27 lat i od 12-go roku życia mam nastawiane kręgi (co jakiś czas - parę tygodni, miesięcy). Gdyby nie to, zwijałabym się dzisiaj z bólu. Cóż - nastawianie kręgów nie wyprostuje kręgosłupa, ale hamuje powiększanie się wady i daje ulgę. Kto ma poważnie skrzywiony kręgosłup to wie, co to znaczy ból. Ja po nastawieniu, tego bólu nie czuję, łatwiej jest mi się wyprostować, ruszać głową, rękami... Najgorsze jest jednak to, że trudno "utrzymać" kręgi w miejscu. Małe szarpnięcie, potknięcie, dźwignięcie i wypadają. Dzisiaj wiem w jakim momencie i który krąg mi wypad. Od razu piecze żywym ogniem i pod palcami można wyczuć zgrubienie. No cóż - jedno mogę powiedzieć - gdybym nie chodziła na nastawianie nie mogłabym normalnie funkcjonować. Dodam jeszcze że byłam leczona w Konstancinie. Poszłam tam z nastawionym kręgosłupem, zero bólu a wyszłam z 11 wypadniętymi kręgami, wyłam z bólu... Nigdy nie miałam tak zrujnowanego kręgosłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA IP: *.crowley.pl 16.04.05, 10:00 Mam skoliozę ---> niewiele ponad 20 stopni i lekarz już kazał nosić gorset.Czy jnoszenie gorsetu można zastąpić takim nastawianiem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 13:22 U Pani Wali w Sulejowku na pewno tak, pisalam o niej wyzej i podalam telefon. Ona procz mnie pomogla w skoliozie mojej corce. Odpowiedz Link Zgłoś
blueone Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA 18.04.05, 14:25 Czy skolioza może się powiększać to w znacznym stopniu zależy od tego w jakim jesteś wieku. Czy został już zakończony okres wzrostu i kostnienia kręgosłupa czy też skoki wzrostowe są jeszcze przed Tobą. Jeśli jesteś jeszcze w wieku przed znacznym wzrostem to bardzo pilnuj tej skoliozy, ćwicz ( na skoliozę są specjalne ćwiczenia), pływaj. Skoro lekarz zaleca gorset to wnioskuję, że wzrost jeszcze przed Tobą. Jest to najbardziej niebiezpieczny okres dla kręgosłupa. Skąd jesteś i u kogo się leczysz? Jeśli masz jakieś pytania to służę pomocą. Walczymy ze skoliozą córki już ponad 3 lata, mamy więc trochę doświadczeń. Chętnie pomogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 15:06 ja kiedys tez walczylam ze skoliozom ale niestety żadne nastawiania, masarze cwiczenia mi nie pomogly.. i wieku 15 lay mialam operacje.. dzis super sie czuje i nie żaluje. dodam ze mialam skrzywienie 48 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verte Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:23 spróbuj neuromobilizacji, terapii czaskowo krzyżowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA IP: *.crowley.pl 19.04.05, 19:07 16 skończę w lipcu, mieszkam w Poznaniu. Czy niewiele ponad 20 stopni trzeba leczyć gorsetem? Odpowiedz Link Zgłoś
blueone Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA 20.04.05, 15:03 Tak na prawdę to czy jeszce może Ci się krzywić kręgosłup czy nie zależy od stopnia skostnienia kręgosłupa ( w skali Rissera). Stopień skostnienia można określić na podstawie rentgena (musi być długie zdjęcie razem z talerzami biodrowymi) bo niektórzy mają skostniały w wieku 15-16 lat a niektórzy nawet 21 lat. Tak więc w ciemno trudno powiedzieć czy gorset w Twoim przypadku ma jeszcze sens czy już nie. A może tylko zakładany na noc? Skoro mieszkasz w Poznaniu to masz jednego z najlepszych specjalistów od skoliozy w zasięgu ręki. Jeździmy do Niego już od prawie 3 lat. Jest to dr Kotwicki. My jeździmy do Niego prywatnie (pzryjmuje w gabinecie na Chwiałkowskiego 28) ale chyba przyjmuje też w przychodni przyszpitalnej w szpitalu im. prof. Degi ( na ul. 28 albo 26 - nie pamiętam- Czerwca ). Warto iść od razu z rentgenem bo i tak pewnie każe zrobić. Albo poradzić się telefonicznie czy zrobić rentgen przed wizytą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: NASTAWIANIE KRZYWEGO KRĘGOSŁUPA IP: *.crowley.pl 24.04.05, 21:55 Thx! :) Ja chodzę do szpitala ortopedycznego -->to jeden z najlepszych w Polasce. Gorset tylko na noc zakładam chociaż lekarz mówi żeby 24h nosić (nie mam siły..bnoc to i tak dużo a to nie aż tak dużo skrzywienie) Odpowiedz Link Zgłoś