Gość: jaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 20:35 maść dprogenta czy ktoś stosował Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Duszkan Re: swędzenie skóry IP: 194.63.132.* 06.04.05, 21:52 Diprogenta to połączenie leku sterydowego z antybiotykiem. Świąd skóry nie jest wskazaniem do jej stosowania. Przy zmianach pokrzywkowych lub w samym świądzie polecany jest Telfast (doustnie) dla dorosłych i dzieci powyżej lat 12. Natomiast ww. maść stosowana jest głównie w atopowym zapaleniu skóry powikłanym zakażeniem bakteryjnym. Duszkan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 22:17 Dzięki. Tę maść przepisał dermatolog córce 4 tubki .Drapała się do tzw. krwi. Oby to było trafione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duszkan Re: swędzenie skóry IP: 194.63.132.* 06.04.05, 22:32 Jeżeli zapisał 4 tubki- to szybko zmień lekarza. Najlepiej na alergologa, bo większość dermatologów uwielbia monoterapię ze sterydami i to na długo. W najlepszym wypadku kończy sie to trądzikiem posterydowym, ale często również dochodzi do b. silnego wysuszenia (co nasila świąd) i zaników skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 22:56 Duszkan , dzięki wielkie. Córka jutro wyjeżdża daleko, na 2 miesiące. Teraz boję się bardzo. Doradż coś,proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duszkan Re: swędzenie skóry IP: 194.63.132.* 06.04.05, 23:00 W jakim wieku jest córka? i czy ma zmiany skórne (rumienie , grudki) i gdzie, czy tylko świąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:16 swędzi ją bardzo do kolan i na biodrach. Nie widziałam tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:17 ma 26 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duszkan Re: swędzenie skóry IP: 194.63.132.* 06.04.05, 23:27 To nie ma co w ogóle stosować leków zewnętrznych, tylko doustne + natłuszczanie skóry np. Oilatum Soft crem. Najsilniej p/świądowo działa Telfast, ale musiałabyś mieć receptę. Z leków hamujących świąd dostępnych bez recepty, w systemie sprzedaży OTC (to znaczy małe opakowania leku bez zniżki), jest zyrtec i claritine. Oba mają dawkowanie 1x1 tabl, -zyrtec wieczorem, claritine rano (ale oczywiście albo jeden albo drugi, nie oba naraz). Jeśli wyjeżdża córka daleko to jest szansa, że zostawia tu alergen, który ją uczula i w nowym miejscu samo przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:37 Duże dzięki. Jutro prześlę córce całą rozmowę. Ja jestem w tzw. Pcimiu ,ona we Wrocławiu. Dzięki raz jeszcze. Czy jesteś lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:39 nowiutka tutaj jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duszkan Re: swędzenie skóry IP: 194.63.132.* 06.04.05, 23:43 Alergologiem dziecięcym. Duszkan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:53 rankiem córka zdecyduje czy sterydy czy to co radzisz. Wpływ mój już niewielki. Wnuka mam,malutkiego , obym nie musiała pomocy szukać. Odpowiedz Link Zgłoś