Dodaj do ulubionych

swędzenie skóry

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 20:35
maść dprogenta czy ktoś stosował
Obserwuj wątek
    • Gość: Duszkan Re: swędzenie skóry IP: 194.63.132.* 06.04.05, 21:52
      Diprogenta to połączenie leku sterydowego z antybiotykiem. Świąd skóry nie jest
      wskazaniem do jej stosowania. Przy zmianach pokrzywkowych lub w samym świądzie
      polecany jest Telfast (doustnie) dla dorosłych i dzieci powyżej lat 12.
      Natomiast ww. maść stosowana jest głównie w atopowym zapaleniu skóry powikłanym
      zakażeniem bakteryjnym. Duszkan
      • Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 22:17
        Dzięki. Tę maść przepisał dermatolog córce 4 tubki .Drapała się do tzw. krwi.
        Oby to było trafione.
        • Gość: Duszkan Re: swędzenie skóry IP: 194.63.132.* 06.04.05, 22:32
          Jeżeli zapisał 4 tubki- to szybko zmień lekarza. Najlepiej na alergologa, bo
          większość dermatologów uwielbia monoterapię ze sterydami i to na długo. W
          najlepszym wypadku kończy sie to trądzikiem posterydowym, ale często również
          dochodzi do b. silnego wysuszenia (co nasila świąd) i zaników skóry.
          • Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 22:56
            Duszkan , dzięki wielkie. Córka jutro wyjeżdża daleko, na 2 miesiące. Teraz
            boję się bardzo. Doradż coś,proszę.
            • Gość: Duszkan Re: swędzenie skóry IP: 194.63.132.* 06.04.05, 23:00
              W jakim wieku jest córka? i czy ma zmiany skórne (rumienie , grudki) i gdzie,
              czy tylko świąd.
              • Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:16
                swędzi ją bardzo do kolan i na biodrach. Nie widziałam tego.
                • Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:17
                  ma 26 lat.
                  • Gość: Duszkan Re: swędzenie skóry IP: 194.63.132.* 06.04.05, 23:27
                    To nie ma co w ogóle stosować leków zewnętrznych, tylko doustne + natłuszczanie
                    skóry np. Oilatum Soft crem. Najsilniej p/świądowo działa Telfast, ale
                    musiałabyś mieć receptę. Z leków hamujących świąd dostępnych bez recepty, w
                    systemie sprzedaży OTC (to znaczy małe opakowania leku bez zniżki), jest zyrtec
                    i claritine. Oba mają dawkowanie 1x1 tabl, -zyrtec wieczorem, claritine rano
                    (ale oczywiście albo jeden albo drugi, nie oba naraz). Jeśli wyjeżdża córka
                    daleko to jest szansa, że zostawia tu alergen, który ją uczula i w nowym
                    miejscu samo przejdzie.
                    • Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:37
                      Duże dzięki. Jutro prześlę córce całą rozmowę. Ja jestem w tzw. Pcimiu ,ona we
                      Wrocławiu. Dzięki raz jeszcze. Czy jesteś lekarzem.
                      • Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:39
                        nowiutka tutaj jestem.
                      • Gość: Duszkan Re: swędzenie skóry IP: 194.63.132.* 06.04.05, 23:43
                        Alergologiem dziecięcym. Duszkan
                        • Gość: jaka Re: swędzenie skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:53
                          rankiem córka zdecyduje czy sterydy czy to co radzisz. Wpływ mój już niewielki.
                          Wnuka mam,malutkiego , obym nie musiała pomocy szukać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka