Dodaj do ulubionych

Chore migdałki a bolące stawy

IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.05, 19:06
Czy przewlekle zapalenie migdalków może powodować bolesnośc stawów. Czy
dolegliwosci miną po usunięciu migdałkow - czy powinnam może wykonać wymaz i
przeleczyć się dodatkowo antybiotykami ?
bardzo prosze o poradę. migdały wycinam za 1.5 miesiąca a dokuczaja mi bardzo
bóle stóp oraz stawów barkowych.
Bardzo proszę o odpowiedź może przechodził ktos podobną historię.
pozdrawiam
asia
Obserwuj wątek
    • Gość: Beata Re: Chore migdałki a bolące stawy IP: *.sggw.waw.pl 08.04.05, 20:00
      Wymaz możesz zrobić, pewnie wyjdzie gronkowiec, ale nie wiem, czy przed
      usuwaniem migdałków trzeba wyleczyć infekcję antybiotykiem, czy też po ich
      usunięciu problem sam minie, bo nie będzie źródła zakażenia. Natomiast ze
      stawami to może warto iść do reumatologa - od miggałków często się zaczynają
      różne przewlekłe choroby reumatyczne, bo organizm przez dłuższy czas jest
      utrzymywany w stanie gotowości do walki z bakteriami i w końcu może zacząć
      wytwarzać przeciwciała przeciwko sobie, atakując stawy...Poza tym bóle stawów
      mogą być też bezpośrednio związane z zakażeniem bakteryjnym. Tyle wyjaśnień,
      nie poradzę nic ponadto, aby się udać do lekarza...
      • bogusia36 Re: Chore migdałki a bolące stawy 09.04.05, 18:02
        Gronkowiec byćmże ale ja jestem przekonana że znajdziesz tam paciorkowca,który
        jest w twoim organiżmie i zaatakował stawy ,ja tak miałam u syna.Koniecznie
        zbadaj ASO (z krwi)
    • maxmo5 Re: Chore migdałki a bolące stawy 18.09.18, 08:48
      U mnie identycznie, najpierw ból w stawach, później doszło strzelanie, kilku roumatologów, wynik roumatoidalny OK, tabletki i zastrzyki przeciwzapalne, podejrzenie łuszczycowego zapalenia stawów wkroczył Metotab, Depomedrol i zastrzyki, coraz większe dawki leków reakcji zero, załamany szukałem pomocy w medycynie naturalnej leki diety (od diety optymalnej która w sumie mi jeszcze bardziej zaszkodziła), po przeczytaniu wielu artykułów to co mi pomogło (nie mówię że każdemu pomoże, jeżeli stawy są już zniszczone ze zmianami i zwyrodnieniami tego już nic nie cofnie) ale chorobę można opanować,a na każdego działa co innego) na mnie akurat zadziałała dieta PALEO prehistorycznego człowieka:

- nawadniaj organizm, woda pomaga leczyć wystarczy sprawdzić w ilu % się z niej składamy, oczyszcza stawy i to naturalne smarowanie, w internecie przeliczniki ile trzeba wypić wody wedle masy ciała bo zbyt duża ilość wody też może zaszkodzić (ja 95 kg wypijam 3 litry dziennie) pijemy systematycznie małymi porcjami przez cały dzień (nie na raz 1 litr)

- odstawiłem całkowicie cukier w każdej postaci, zero słodyczy, zero napojów gazowanych, ani cukier biały ani jego pochodne

- dieta bezglutenowa, całkowicie odstawione wszystko co z mąki, produkty mączne zatruwają nasz organizm, zero chleba, ciastek, pyz, no wszystkiego co z mąki, chleb tylko bezglutenowy,

- zero alkoholu (raz w tygodniu lub raz na 2 miesiącu pozwalam sobie na lampkę szampana lub wina wyłącznie wytrawnego)

- zero papierosów (ja akurat nie palę)

- kolagen na stawy, najlepiej naturalny zawsze w niedzielę zajadam się nóżkami świńskimi

- zero kawy

- masa herbatek ziołowych, czystek, pokrzywa, zielona herbata (tu z imbirem świeżym działa przeciw zapalnie) itp

- zero kawy

- ćwiczenia, basen, rower, gimnastyka w domu, uwaga nie ćwiczymy jak stawy nas bolą, sa chore, lub stan zapalny bo to pogorszy chorobę, dopiero jak choroba ustąpi

poprawa nastąpiła po 3 tygodniach !!!!! najpierw zmniejszyło się strzelanie w kolanach i stawach, później nastąpiła poprawa z bólem, zmniejszyła się opuchlizna stawów, w kolanie miałem wodę zeszła całkowicie.....

Kolega mi się pyta jak ty żyjesz, zero przyjemności, no nie jest łatwo ale albo zatruwanie siebie albo życie w bólu, wybrałem zdrowe odżywianie, cholernie trudno wytrwać, ostatnio załamałem się i nażarłem słodkiego na imieninach po 3 dniach rano odczułem to w stawie kolanowym, powrót do diety wracam do siebie to upewniło mnie że dieta pomaga nie wiem czy leczy w 100% ale na pewno łagodzi objaw ból ustąpił całkowicie, mogę normalnie chodzić, nie bolą mnie stopy pod spodem, całkowicie udało się odstawić leki przeciwzapalne i sterydowe.

Walczę dalej, jestem 7 dzień po usunięciu migdałków (nie siały po wymazie były czyste) ale ich stan zapalny też w jakimś % wpływa na chorobę stawów, zdecydowałem się wywaliłem cholerstwo, zapalne lub co gorzej przerośnietę migdałki ropne w niczym już nie spełniają swojej roli a nam stawowcom tylko jeszcze bardziej szkodzą...

Trzyma dietę, nie zatruwam już swojego organizmu, zdrowo żyję czuje się w 100% lepiej ! Teraz czeka mnie jeszcze komora krioterapia wyproszona u mijej roumatalog... tez podobno bardzo pomaga na stawy

P.S warto unikać stresu, w dzisiejszych czasach niemożliwe, ale czasami warto zrobić odech policzyć do 10, pomyslec o czymś miłym niż się denerować na wyrost :)
      • sp9tcu Re: Chore migdałki a bolące stawy 20.09.18, 00:10
        maxmo5 napisał(a):

> - nawadniaj organizm, woda pomaga leczyć wystarczy sprawdzić w ilu % się z niej
        > składamy, oczyszcza stawy i to naturalne smarowanie, w internecie przeliczniki
        > ile trzeba wypić wody wedle masy ciała bo zbyt duża ilość wody też może zaszko
        > dzić (ja 95 kg wypijam 3 litry dziennie) pijemy systematycznie małymi porcjami
        > przez cały dzień (nie na raz 1 litr)

Z tym się zgodzę trzeba dużo pić
        a racji ze teraz przechodzę lekkie zapalenie oskrzeli pije 2,5 do 3 litrów herbaty oczywiście słodzonej

> - odstawiłem całkowicie cukier w każdej postaci, zero słodyczy, zero napojów ga
        > zowanych, ani cukier biały ani jego pochodne

wiem ze cukier szkodzi
        ale ja jem i tyje

> - dieta bezglutenowa, całkowicie odstawione wszystko co z mąki, produkty mączne
        > zatruwają nasz organizm, zero chleba, ciastek, pyz, no wszystkiego co z mąki,
        > chleb tylko bezglutenowy,

Koń by się uśmiał

> - zero alkoholu (raz w tygodniu lub raz na 2 miesiącu pozwalam sobie na lampkę
        > szampana lub wina wyłącznie wytrawnego)

absolutna racja

> - zero papierosów (ja akurat nie palę)

absolutna racja

> - kolagen na stawy, najlepiej naturalny zawsze w niedzielę zajadam się nóżkami
        > świńskim

wiem ale nie pije

> - zero kawy

racja

> - masa herbatek ziołowych, czystek, pokrzywa, zielona herbata (tu z imbirem świ
        > eżym działa przeciw zapalnie) itp

bzdury moze jeszcze litr piołunu dziennie

> - ćwiczenia, basen, rower, gimnastyka w domu, uwaga nie ćwiczymy jak stawy nas

Super basen stawy ,gardło
        predzej szybko się znajdziesz w szpitalu

• maxmo5 Re: Chore migdałki a bolące stawy 08.11.18, 10:28
          Ja np na basen nie chodzę, mi zimna woda zaostrzała chorobę, ale na forum stawowców zalecając. Piszę to aby raczej uświadomić że każdy człowiek jest inny, każdy reaguje inaczej chodzi o poznanie swojego organizmu i ciała co nam szkodzi a co nie, przez wiele lat traktowałem swoje ciało jak worek na śmieci jedząc przetworzone wyroby, fastfood, nie przejmowałem się niczym zresztą jak wielu obecnie ludzi, pęd życia, niezdrowe odżywianie i ciało mi odpłaciło powiedziało stop. Wtedy dopiero zainteresowałem się publikacjami, medycyną naturalną, i nawet głupim czytaniem etykiet w sklepie (chociaż obecnie staram się unikać przetworzonego jedzenia).

Mi pomogło zdrowe odżywianie, musimy dopropowadzić do harmonii w naszym organizmie i pozwolić na samoleczenie naszemu organizmowi, to nie znaczy że innej osobie pomoże chodź nie znam osoby której zdrowy tryb życia by zaszkodził.

Na zakończenie dodam jeszcze że warto też pokusić się o sprawdzenie diety eliminacyjnej, w moim przypadku chorobę strasznie zaostrzało jedzenie ziemniaków

bardziej opisane:

https://krokdozdrowia.com/bole-stawow-produkty-ktore-moga-je-wywolywac/

P.S unikam też nabiału, szczególnie mleka w czystej postaci.

• kociaczek456 Re: Chore migdałki a bolące stawy 09.11.18, 09:38
      Jak migdałki sa pod ropą to maja wpływ na inne organy. To naturalne, przecież to zakażenie od bakterii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka