Dodaj do ulubionych

lasik ..powtornie

IP: *.torun.mm.pl 06.05.05, 14:10
mialam 3 lata temu zabieg lasik na oczy.Mialam wade -10.5 na obydwa oczy.Zostala mi wada resztkowa(tak powiedzial wtedy pan doktor).Czy moge powtornie poddac sie temu zabiegowi? Zostalo mi -1.75...Poradzcie...Mialam zabieg w Poznaniu....Wykonywal ktos to powtornie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: lasik ..powtornie IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.05, 14:16
      większa ilość zabiegów zwieksza ryzyko wystapienia skutków ubocznych.
    • Gość: goga Re: lasik ..powtornie IP: *.torun.mm.pl 07.05.05, 13:25
      NIKT NIE ROBIL????/
      • Gość: m Re: lasik ..powtornie IP: *.chello.pl 07.05.05, 18:48
        Dobrze sie czujesz? Mialas -10, masz niecale -2 i jeszcze Ci malo? Sama mam -7, gdybym miala -2 to bylabym przesczesliwa, uwierz mi i w zyciu nie zdecydowalabym sie na zabieg (powiklania w rodzinie). Jest wiele bezpieczniejszych sposobow na pozbycie sie wady - metoda dr Bates'a, soczewki zakladane na noc korygujace do 4 dioptrii.. Mysle jednak, ze ta wada jest tak niewielka i nieistotna (zwlaszcza w obliczu tego, co bylo), ze noszenie szkiel czy nawet okularow nie powinno byc problemem... Dobrze wiesz (nawet lepeij ode mnie) co to znaczy nie widziec dobrze, wiec szanuj to, co masz... Ryzyko przewyzsza korzysci, zdecydowanie.
        • gocha221 metoda dr Bates'a?? 11.05.05, 08:37
          mozesz cos wiecej o tym napisac??
          znasz kogos komu pomogło?
          ja troche czytalam na ten temat, ale jakos mi sie wydaje malo prawdopodobne,
          zeby mi to mialo pomóc.
          mam -1 i chetnie bym sie tej wady pozbyła.
          Jesli ktos coś wie to prosze o wselkie info:-)))
    • cafe_justysia Re: lasik ..powtornie 07.05.05, 20:21
      no właśnie,jak ktoś się poddał to niech coś napisze na temat operacji,tzn.
      gdzie robił,jaką miał wadę a jaką ma teraz,jak przebiegła operacja,ile trwała
      rekonwalescencja,jaka byłą metoda itp.
      • Gość: goga Re: lasik ..powtornie IP: *.torun.mm.pl 09.05.05, 08:23
        DZIeki .....masz racje..ciesze sie tym co mam teraz./..i jest oki.....
        • wiki24 Re: lasik ..powtornie 09.05.05, 13:18
          do m : napisz cos o tych szkałach zakładanych na noc.Jak się nazywaja?,ile
          kosztują?,gdzie moizna kupic?
          • Gość: m Re: lasik ..powtornie IP: *.chello.pl 09.05.05, 13:37
            serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51209,2545703.html
            Uwazam, ze rewelacja, choc dla mnie nie do konca skuteczna (bo mam -7), ale jakbym miala -3 to i tak bym skakala pod sufit :D Poki co nosze soczewki i czekam, az metoda stanie sie bardziej popularna, zbadana (bo poki co wyglada na to, ze nie ma wad - no moze oprocz ceny, ale nawet ona jet do przejscia) i kiedy zaczna sie tym bawic w Kraku, bo do Wawy nie chce mi sie jezdzic ;)
            Ciesze sie tym bardziej, ze mozna dzieki tym soczewkom zapobiegac wadzie - moja pojawila sie nagle w poznej podstawowce i mozna bylo jej zapobiec gdyby wtedy byly takie mozliwosci, a ze jest genetyczna pewnie przekaze ja dzieciom, ale moze uda mi sie je przed nia uchronic :)
            • Gość: m Re: lasik ..powtornie IP: *.chello.pl 09.05.05, 13:43
              Zagalopowalam sie i wkleilam nie ten link - na pierwszy rzut oka wydawalo mi sie, ze to ten artykul ;) Wlasciwy link: serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51209,793139.html Chodzi o tzw. ortosoczewki.
              • Gość: m Re: lasik ..powtornie IP: *.chello.pl 09.05.05, 13:44
                Jeszcze jeden link: www.eyelaser.pl/oferta_nowosc.htm
      • mamuska85 Re: lasik ..powtornie 09.05.05, 13:36
        Ja miałam laserowąkorekte wady w Katowicach. Interesuje?
        • wiki24 Re: lasik ..powtornie 09.05.05, 13:46
          tak napisz: jaką miałas wadę i czy była ona ustabilizowana?

ja mam -1,75 ale się powieksza no i czy ja autorka watku ,jesli zrobie sobie
          zabieg to czy już nigdy nie bedzie można go powtórzyc jesliby wada sie
          powiększyła?
          • mamuska85 Re: lasik ..powtornie 11.05.05, 12:12
            Ja miałam wade ponad -6,5. Zmniejszyli mi do -0,5 ale do -5 dają 1005
            gwarancje. Zabieg ten można powtórzyc pod warunkiem odpowiednio grubej
            rogówki.To określa lekarz na podstawie badań. Jeżeli Twoja wada pogłebia się,
            to nie możesz zrobić zabiegu. To podstawowy warunek. Moja do 2 lat
            niepogłębiała się. Okulary zaczęłam nosię w podstawówce i zaczęłam od -0,5 a
            skońszyłam na -6,5. Wada przestała się pogłębiać po porodzie( naturalnym- 5
            godzin).
        • nuluska Re: do mamuśka 85 10.05.05, 18:02
          Jestem z Katowic. Napisz proszę gdzie miałaś robioną korektę, Jak nazywał się
          lekarz. Napisz wszystko co najważniejsze. Jak teraz z twoimi oczami. Ja jeszcze
          się nie zdecydowałam bo się bardzo boje!!! Czy może coś się nie udać? co wtedy?
          Z góry dzięki za odpowidź. Pozdrawiam :)
          • mamuska85 Re: do mamuśka 85 11.05.05, 12:21
            Katowice ul. Ceglana 35, jest to szpital dr. Gierkowej. Zabieg robiła mi dr
            Zielińska- bardzo miła kobieta. Miałam wade -6,5 i od razu mi powiedzieli, że
            100% nie będzie. Mam teraz ok-0,5 i bardzo się z tego ciesze, chodze bez
            okularów i poznaje wszystkich- co przedtem nie było możliwe. Sam zabieg nie
            boli- mase kropli znieczulaących i kieliszek jakiegoś syropu na spokojność. Ja
            jestem straszny nerwus i też o mało co nie uciekłam, ale była przy mnie
            pielęgniarka, która trzymała mnie za ręke i mówiła do mnie cały czas. Czas
            zabiegu na oba oka to ok 20 minut. Co do tego czy się uda czy nie to zależy od
            stanu zdrowia Twoich oczu. Jest tam tyle badań, że jak coś im nie będzie
            pasowało, to Ci powiedzą i nie zrobią zabiegu.
          • mamuska85 Re: 11.05.05, 12:22
            Katowice ul. Ceglana 35, jest to szpital dr. Gierkowej. Zabieg robiła mi dr
            Zielińska- bardzo miła kobieta. Miałam wade -6,5 i od razu mi powiedzieli, że
            100% nie będzie. Mam teraz ok-0,5 i bardzo się z tego ciesze, chodze bez
            okularów i poznaje wszystkich- co przedtem nie było możliwe. Sam zabieg nie
            boli- mase kropli znieczulaących i kieliszek jakiegoś syropu na spokojność. Ja
            jestem straszny nerwus i też o mało co nie uciekłam, ale była przy mnie
            pielęgniarka, która trzymała mnie za ręke i mówiła do mnie cały czas. Czas
            zabiegu na oba oka to ok 20 minut. Co do tego czy się uda czy nie to zależy od
            stanu zdrowia Twoich oczu. Jest tam tyle badań, że jak coś im nie będzie
            pasowało, to Ci powiedzą i nie zrobią zabiegu.
          • Gość: orange Re: do mamuśka 85 IP: *.crowley.pl 11.05.05, 12:51
            Witaj,
            Ja miałam wykonywany taki zabieg, ale w Katowicach, w szpitalu okulistycznym na
            ul. Ceglanej. Szpital znany na całą Polskę. Operację miałam w sierpniu 2004,
            jak dla mnie rewelacja. Zanim się zdecydowałam, upłynęło trochę czasu, też
            miałam pewne obawy, wiele czytałam na ten temat, ogólnie opinie były pół na
            pół, ale doszłam do wniosku, że do odważnych świat należy i że jest to dla
            ludzi. Rozmawiałam z lekarzami, komplikacje po takim zabiegu mają 2-3 osoby na
            100, to chyba nie tak dużo. U mnie po 5 latach noszenia szkieł kontaktowych,
            oczy odmówiły współpracy z soczewkami i musiałam nosić okulary, które jak dla
            mnie nie były komfortowe (ciągle brudne, ograniczone pole widzenia szczególnie
            przy jeździe samochodem, itp.). Sam zabieg trwa około 15 minut (ja miałam oboje
            oczu operowanych na raz), zaraz po zabiegu wychodzisz do domu, po 5 dniach od
            operacji wróciłam do zupełnie normalnego funkcjonowania łącznie z prowadzeniem
            samochodu, po około 3 dniach miałam już znaczną poprawę wzroku, koszt w
            zależności od metody od 1500 -2500 zł. Przede mną miały tę oprację dwie
            znajome, a po mnie kolega, wszyscy są zadowoleni. Widzieć bez szkieł i okularów
            to coś pięknego.

W przypadku kliniki w Katowicach, najpierw udajesz się na
            badanie kwalifikacyjne (są bezpłatne), trzeba się przygotować, że potrwają one
            pół dnia oraz zapewnić sobie powrót do domu, gdyż po badaniach nie można
            prowadzić samochodu. Po tych badaniach dowiesz się, czy w Twoim przypadku są
            jakieś przeciwskazania (bo i tak bywa), i jak je zwalczyć, z reguły polega to
            na stosowaniu przez miesiąc jakiś kropelek. Ja nie miałam takiego problemu, ale
            koleżanka tak.

Poniżej podaję namiar:
            Katedra i Klinika Okulistyki Śl. AM
            Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 5
            ul. Ceglana 35, 40-952 Katowice
            tel. (32) 251 38 26, fax. 251 84 37, 251 84 73
            dyrektor@kli-okul.katowice.pl
            sekretariat@kli-okul.katowice.pl

Miejsce zamieszkania nie jest przeszkodą w korzystaniu z usług tej placówki,
            tzn. chodzi mi o to, że nie obowiązuje rejonizacja, jedyną przeszkodą może być
            transport, ale to już sprawa indywidualna.

Dodam, że ja miałam wadę "-2" na oboje oczu, plus astygmatyzm. Zabieg miałam
            wykonywany metodą PRK (najtańszą), na moje pytanie dlaczego akurat ta metoda
            została mi dobrana, lekarz odpwoiedział mi, że wlaśnie ta metoda jest
            przeznaczona dla osób z małą wadą, a do takich moja się zalicza (lasik jest
            kierowany głównie dla osób z większymi wadami, np. -6. -10), dodatkowo
            poinformował mnie, że tą metodą operują najdłużej i w związku z tym mają w niej
            największe doświadczenie.

Lekarz, który mi wykonywał zabieg nazywał się o ile mnie pamieć nie myli Stala
            lub Stalka.

Pozdrawiam,

Orange
      • Gość: mała Re: lasik ..powtornie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:50
        hej miałam zabieg 5 lat temu w poznaniu - 9 D na dzień dzisiejszy 0.
        Rekonwalescencja no cóż na 2 dzień prowadziłam samochód.Sam zabieg z
        przygotowaniem trwał od 10 do 14 - byłam już w domu.
        Na dzień dzisiejszy pełen komfort widzenia.
        Pozdrawiam
      • Gość: orange Re: lasik ..powtornie IP: *.crowley.pl 11.05.05, 12:41
        Witaj,
        Ja miałam wykonywany taki zabieg, ale w Katowicach, w szpitalu okulistycznym na
        ul. Ceglanej. Szpital znany na całą Polskę. Operację miałam w sierpniu 2004,
        jak dla mnie rewelacja. Zanim się zdecydowałam, upłynęło trochę czasu, też
        miałam pewne obawy, wiele czytałam na ten temat, ogólnie opinie były pół na
        pół, ale doszłam do wniosku, że do odważnych świat należy i że jest to dla
        ludzi. Rozmawiałam z lekarzami, komplikacje po takim zabiegu mają 2-3 osoby na
        100, to chyba nie tak dużo. U mnie po 5 latach noszenia szkieł kontaktowych,
        oczy odmówiły współpracy z soczewkami i musiałam nosić okulary, które jak dla
        mnie nie były komfortowe (ciągle brudne, ograniczone pole widzenia szczególnie
        przy jeździe samochodem, itp.). Sam zabieg trwa około 15 minut (ja miałam oboje
        oczu operowanych na raz), zaraz po zabiegu wychodzisz do domu, po 5 dniach od
        operacji wróciłam do zupełnie normalnego funkcjonowania łącznie z prowadzeniem
        samochodu, po około 3 dniach miałam już znaczną poprawę wzroku, koszt w
        zależności od metody od 1500 -2500 zł. Przede mną miały tę oprację dwie
        znajome, a po mnie kolega, wszyscy są zadowoleni. Widzieć bez szkieł i okularów
        to coś pięknego.

W przypadku kliniki w Katowicach, najpierw udajesz się na
        badanie kwalifikacyjne (są bezpłatne), trzeba się przygotować, że potrwają one
        pół dnia oraz zapewnić sobie powrót do domu, gdyż po badaniach nie można
        prowadzić samochodu. Po tych badaniach dowiesz się, czy w Twoim przypadku są
        jakieś przeciwskazania (bo i tak bywa), i jak je zwalczyć, z reguły polega to
        na stosowaniu przez miesiąc jakiś kropelek. Ja nie miałam takiego problemu, ale
        koleżanka tak.

Poniżej podaję namiar:
        Katedra i Klinika Okulistyki Śl. AM
        Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny Nr 5
        ul. Ceglana 35, 40-952 Katowice
        tel. (32) 251 38 26, fax. 251 84 37, 251 84 73
        dyrektor@kli-okul.katowice.pl
        sekretariat@kli-okul.katowice.pl

Miejsce zamieszkania nie jest przeszkodą w korzystaniu z usług tej placówki,
        tzn. chodzi mi o to, że nie obowiązuje rejonizacja, jedyną przeszkodą może być
        transport, ale to już sprawa indywidualna.

Dodam, że ja miałam wadę "-2" na oboje oczu, plus astygmatyzm. Zabieg miałam
        wykonywany metodą PRK (najtańszą), na moje pytanie dlaczego akurat ta metoda
        została mi dobrana, lekarz odpwoiedział mi, że wlaśnie ta metoda jest
        przeznaczona dla osób z małą wadą, a do takich moja się zalicza (lasik jest
        kierowany głównie dla osób z większymi wadami, np. -6. -10), dodatkowo
        poinformował mnie, że tą metodą operują najdłużej i w związku z tym mają w niej
        największe doświadczenie.

Pozdrawiam,

Orange
    • Gość: ania Re: lasik ..powtornie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:10
      Prosze o info - tez jestem zainteresowana lasikiem
      • Gość: mała Re: lasik ..powtornie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:42
        Problemem jest to że trzeba zakraplać oczy klikoma rodzajami kropli przez
        dłuższy czas. Ja strasznie bałam się o oczy żeby ich nie zatrzeć albo żeby się
        nie uderzyć. Oczy się przez jakiś czas szybko przesuszały. Teraz juz o tym nie
        pamiętam. Ja robiłam zabieg w poznaniu - i jestem bardzo zadowolona w
        Intermedice na szelągowskiej informacja jest na stronach www.
        Jak masz ochotę dowiedzieć sie czegoś wiecej podaję gg 2146279
        • Gość: goga Re: lasik ..powtornie IP: *.torun.mm.pl 09.05.05, 17:25
          J atez mialam zabieg w Intermedice...jak cos moje gg 4137540
          • cafe_justysia Re: lasik ..powtornie 10.05.05, 17:24
            Na razie mam zapalenie spojówek i nie przeczytałam wszystkiego ale dzięki za
            rady!!!Odezwę się za jakiś czas jak już wyzdrowieję :))
    • Gość: agata Re: lasik ..powtornie IP: 80.48.245.* 11.05.05, 08:35
      ten zabieg się wykonuje zdecydowanie u osób u których wada się zatrzymała i to
      lekarz powienien zbadac o ile chodzi mu o pacjenta a nie o te kilka tysięcy
      kasy za zabieg.Proponuje skorzystać z wyszukiwarki był w zeszłym roku duzy post
      na ten temat jest wiele za i wiele przeciw.
    • dzoanaw Re: lasik ..powtornie 11.05.05, 19:08
      Jestem 8 lat po zabiegu na obu oczach w Katowicach. Udało mi się przeprowadzić
      to jeszcze przed reformami w służbie zdrowia, więc bezpłatnie. Zabieg
      przeprowadzała pani doktor Mrukwa. Była to krótkowzroczność -9,5 oraz -3
      dioptrie, więc spora zwłaszcza w lewym oku. Do dziś nie noszę okularów, ale mam
      ostatnio wrażenie, że z lewym okiem jest coś gorzej. Sądzę, że to skutek
      codziennej 8-mio godzinnej pracy przy komputerze. Sam zabieg nie bolał, jedynie
      dwa dni po. Z pewnością teraz już są lepsze metody. Wtedy lekarka odradziła mi
      korygowanie obu zmian jednocześnie, więc miałam jakieś 4 dni przerwy. Poza tym
      wtedy nie wyobrażałam sobie "normalnego" funkcjonowania już na drugi dzień po
      zabiegu- ból był zbyt duży, musiałam także oko mieć jakiś czas zakryte, by nie
      doszło do zakażenia. Oczywiście przez jakiś czas też stosowałam kilka różnego
      rodzaju kropli do oczu. Ale było warto- wadę miałam tak sporą, i różnicę w
      dioptriach pomiędzy oczami, że w grę wchodziły jedynie soczewki kontaktowe.
      Jeśli ktoś może, polecam naprawdę zabieg- świat wygląda zupełnie inaczej gdy
      budzę się i widzę wyraźnie bez szkieł :-)))
      • Gość: Malwa Miałam powtórnie..... IP: 83.238.214.* 11.05.05, 19:35
        ......i teraz myślę, że źle zrobiłam. Załapałam się na zabieg jeszcze wtedy,
        gdy był refundowany - nie zawielka wada -3,5 (ale była możliwość, więc
        skorzystałam). Na poczatku po zabiegu była poprawa widoczna, potem niestety
        znowu się cofnęło (nie za dużo, ale cofnęło). Po roku lekarz zaproponował mi,
        że może być drugi (mam gwarancję, więc nie musze jeszcze płacić).Teraz jestem 2
        miesiace od drugiego zabiegu i widzę o wiele gorzej niż po pierwszym :( Nie
        wiem dlaczego, ale już w trakcie zabiegu czułam, że jest coś nie tak (może
        dlatego, że na samym poczatku tego zabiegu spadły miz oka te "druciki" -
        strasznie się wtedy wystraszyłam , no i była panika :( .
        Dlatego nie polecam drugiego, bo sama bym już nie poszła, przy tak małej
        drugiej wadzie :( No i bardziej bolało :(
        Ale pierwszy wspominam bardzo dobrze (miałam w Katowicach). Zero bólu, szybki
        zabieg z 5 min na jedno oko (na lewe). I bardzo miły lekarz, który cały czas
        coś do mnie mówił, więc nawet nie wiedziałam kiedy był koniec :) Ale stało się
        jak stało.... i teraz mała załamka :(
        Dlatego zgadzam się ze zdaniem, które napisał ktoś wyżej - trzeba cieszyć się
        tym co się ma !!! Pozdrówki i zdrowych oczęt życze :)
        • Gość: agata Re: Miałam powtórnie..... IP: 80.48.245.* 12.05.05, 09:17
          jeszcze jedna wiadomośc ten zabieg był i jest pełnopłatny bo traktuje się go
          jako medycynę estetyczną a nie leczniczą a to że w katowicach było za darmo to
          była indywidualna decyzja pani dr gierkowej która ze swojego budzetu
          finansowała te zabiegi.
          • nuluska Re: Miałam powtórnie..... 12.05.05, 10:00
            Napiszcie proszę jakie mogą być powikłania, czy można stracić wzrok ( słyszałam
            coś takiego), czy wada się może pogłębić?
            Ja mam wadę -6, która nie posępuje, Ale mam nadciśnienie wewnątrzgałkowe, i coś
            co moja okulistka określa jako stan przedjaskrowy. Czy to mnie dyskfalifikuje?
            • Gość: pyza82 Re: Miałam powtórnie..... IP: 83.238.214.* 12.05.05, 16:02
              Wtedy, jak miałam zabieg, lekarz mówił, że jest refundowany przez NFZ. Potem
              zakwalifikowano go, jako zabieg kosmetyczny i dotacja się skończyła. Tyle wiem
              na ten temat.

A jeżeli chodzi o powikłania to szczerze mówiąc się nie orientuję. Jedno
              pamiętam, że ani jeden lekarz nie wymienił utraty wzroku. Lekarze kwalifikują
              Cię do tego zabiegu, po prostu musisz przejśc badania. Bo naprawdę nie mam na
              ten temat wiedzy i trudno mi coś odp., ale może ktoś inny się odezwie :)
              Pozdrówki
              • Gość: sprostowanko Re: Miałam powtórnie..... IP: 83.238.214.* 12.05.05, 16:03
                pyza82 (Malwa) to moja druga ksywa na forum :)
            • Gość: m Re: Miałam powtórnie..... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.05.05, 16:20
              Zdecydowanie dyskwalifikuje - mam przypadek w rodzinie - -7, skorygowane calkowicie, po 2-3 latach ujawnila sie jaskra (a wczsniej nic na to nie wksazywalo, ale byla jaskra w rodzinie). Teraz lekarze kazali tej osobie uczyc sie Braile'a - widzi (jeszcze) zupenie ostro, ale co z tego jezeli kat widzenia jest coraz wezszy... Dlatego m.in. nigdy nie zdecyduje sie na zabeig - mimo, ze to rodzina nie moja, tylko "przyszywana", wiec geny inne. Ktos stwierdzil, ze 2-3% powiklan to chyba niewiele. Dla tych 2-3 % osob to naparwde bez roznicy, czy ten odetek wynosi 2-3 czy 99%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka